INHOUD NIEUWSBRIEF
1. Van Raúl naar Canel 2. Singer Laren: Cuban Art Now
3. Docu: Tussen de veranderingen
4. De onzin over de twee valuta in Cuba
5. Cartoon: Het glas is half vol
6. Website De Cubaanse keuken
7. Is the muzikale Party over?
8. Treinmonument voor Juan Formell en Los Van Van 9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws |
CUBA U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier |
Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter |
Alle actuele berichten over Cuba op Facebook |
BEST GEÏNFORMEERD OVER CUBA
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ (Citaat Dagblad Trouw)KLIK HIER! |
CUBA-ARCHIEF
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. |
DONATIE
Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis. De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
Gisteren werd generaal Raúl Modesto Castro Ruz 86 jaar. Zijn broer Fidel Castro zei eens in een interview met de Nicaraguaanse leider Tomás Borge dat ’80 jaar te oud is om nog een functie uit te oefenen in de staatsorganen.’ Fidel zelf trad in 2006 vanwege zijn gezondheidsproblemen terug, 13 dagen voor hij 80 jaar zou worden.
Volgend jaar februari gehoorzaamt Raúl Castro zijn broer postuum als hij aftreedt als president van de Staatsraad. Of hij dan ook zijn functie als partijleider neerlegt is onzeker. Of er dus een einde komt aan de periode van fidelisme en castrisme is nog de vraag. De meest genoemde kandidaat voor het presidentschap is vice-voorzitter Miguel Díaz Canel. Eén zekerheid hebben we met Díaz-Canel. Hij is jonger, namelijk 57 jaar. Politiek is hij een trouwe partijman die tijdens de zitting van de Nationale Assemblee afgelopen week enthousiast applaudisseerde toen Raúl het ‘socialistisch karakter van Staat en Partij’ herbevestigde. Ondertussen gaan de economische veranderingen in Cuba door en blijven de machthebbers hard optreden tegen afwijkende politieke opvattingen. Dat dit grote gevolgen heeft voor de toekomst van Staat en Partij bleek niet door te dringen tot de vergaderende leden van de Assemblee.
De redactie
|
2. Singer Laren: Cuban Art Now
|
In Cuban Art Now toont Singer Laren van 23 mei tot 24 september een particuliere kunstcollectie van een Nederlands echtpaar dat lange tijd op Cuba heeft gewoond. De collectie is grotendeels opgebouwd uit kunst die in Cuba werd gemaakt sinds het eind van de jaren negentig. De collectie wordt nu voor het eerst samen tentoongesteld en is daarmee het grootste overzicht van hedendaagse Cubaanse kunst ooit. De verzameling bevat werken van internationaal gevestigde kunstenaars als Raúl Cordero, Alejandro Campins, Michel Pérez (Pollo), Flavio Garcandio, José Emilio Fuentes Fonseca (JEFF), José Eduardo Yaque en Kcho. Ook de beroemde fotografen Alberto Korda en José Alberto Figueroa zijn in de collectie opgenomen. Jeff (José Emilio Fuentes Fonseca) (1974)
JEFF, Fidel (detail), 2006, olieverf op doek, 200 x 180 cm, particuliere collectie Kort na hun aankomst in Cuba in 1996 raakte het verzamelaarsechtpaar gefascineerd door het werk van JEFF. De kunstwerken van JEFF lijken te zijn gemaakt door kinderhanden. Zijn schilderijen zitten vol ontwapende dromen en verlangens, maar refereren ook aan de harde werkelijkheid van zijn jeugd, de pijn en de wreedheid van het leven.
Meer informatie:
* Singer Laren, Oude Drift 1, 1251 BS Laren, tel. 035 539 39 39 * Website
|
3. Docu: Tussen de veranderingen |
Entre cambios / Tussen veranderingen is een documentaire gewijd aan een specifieke groep Cubanen; zij die in de Sovjet Unie woonden toen dit land ophield te bestaan. In het kader van de samenwerking tussen de landen van het communistische oostblok COMECON dachten zij terecht te komen in een samenleving waar het socialisme verder was ontwikkeld dan in Cuba, maar zij zouden tussen 1988 en 1991 getuigen worden van de ineenstorting ervan. Getuigeni ssen zijn opgenomen in Hongarije, Rusland en enkele voormalige republieken die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, zoals Georgië. Cuba’s post-Sovjetgeneratie maakte de Speciale Periode in Cuba mee, de ineenstorting van het Sovjetrijk, kapitalistische hervormingen, de opkomst van jihadistisch terrorisme in de buitengewesten en de komst van nieuwe autoritaire regimes.
Sociaal actief Velen van hen blijken nu deel uit te maken van een zeer actieve hedendaagse generatie, bestaande uit nerds, kunstenaars, bloggers, doktoren en sociale activisten van allerlei politieke kleuren. De makers van de film - het onafhankelijke CreActivo en het onderzoeksteam Post Soviet Cuba, lid van de Latin American Council of Social Sciences (CLASCO) - menen dat hun ervaringen kunnen bijdragen aan minder negativiteit die zij nu in Cuba waarnemen. Voorheen werd aan hun ervaringen weinig aandacht besteed. ‘We moeten lessen leren uit onze geschiedenis, dat hebben we niet gedaan in de periode na 1959 toen kritiek op de toenmalige Sovjet-Unie werd genegeerd.’
Bron * Havana Times, 19 mei 2017
Link
|
4. Er zijn geen twee valuta in Cuba |
Volgens de website CubaConga (‘Door Cuba Reizen met kennis die je nergens anders vindt’) bestaan er veel misverstanden over de twee bestaande valuta die op Cuba zouden circuleren, namelijk dat de CUC (convertible peso) voor toeristen is en de MN (Moneda Nacional) voor de Cubanen.
De auteur geeft ook nog een handige tip voor wie bij aankomst op het vliegveld geld wil wisselen. Het scheelt je uren.
Er wordt zoveel onzin over Cuba verteld omdat mensen ons westers referentiekader op een totaal ander systeem leggen (en omdat het beter verkoopt). Mensen die over Cuba schrijven snappen het vaak niet en doen dat op basis van een bezoek van twee weken waarbij ze alles wat ze zien en horen voor zoete koek slikken.
Wat is gebeurd? Even een stukje historie voor een beter begrip: Tot 1994 circuleerde er twee valuta op Cuba. De Cubaanse peso en de Amerikaanse dollar. Dit is in veel Latijns Amerikaanse landen nog steeds zo. De truc met de CUC In 1994 besloot Fidel dat het afgelopen moest zijn met de US $ en hij verbood gebruik en bezit ervan. Toen zaten een hoop mensen met een stapel dollars, onder hun matras of op hun bankrekening, die op slag waardeloos waren. Fidel had de oplossing en hij zei: ‘Geef mij je dollars, dan geef ik je CUC in ruil. Vanaf nu is CUC legal tender’. In één klap harkte hij zo alle dollars op het eiland binnen en gaf een soort Monopolygeld in ruil. Ik noem het zo omdat de CUC weliswaar converteerbaar wordt genoemd, maar dat enkel is op Cuba. Neem maar eens een briefje van 20 mee naar huis en probeer het eens te wisselen bij de bank of GWK.
CUC en Peso (MN) Vanaf toen had je officieel twee valuta op Cuba. Nog steeds is dat zo. Veel toeristen denken dat ze geen gebruik van de MN mogen maken, maar beide valuta zijn volledig inwisselbaar en als toerist (buitenlander) mag je beide gebruiken.
Schijnvaluta Het punt is echter dat er helemaal geen twee valuta op Cuba circuleren. (kleine lettertjes: Niet voor particulieren en toeristen dan, voor Cubaanse bedrijven is het een andere zaak).
|
‘Zelfs als er watertekorten zijn in Havana, zijn er gasten die roepen dat in Cuba het glas half vol is.’
Santana maakte bovenstaande cartoon naar aanleiding van het gebrek aan drinkwater in Havana. (zie ook hierna de rubriek Het Laatse Nieuws)
|
6. Website: de Cubaanse keuken |
De Cubaanse keuken is een Nederlandstalige site met honderden recepten. Handig onderverdeeld in voorgerechten, sauzen, hoofdgerechten, dranken, vis, kip desserts, bijgerechten, soepen, cocktails en siropen. Plus een pagina met verwijzingen naar andere Cubaanse kookboeken.De Cubaanse of cocina criolla (Creoolse keuken) is ontstaan door Spaanse en Afrikaanse invloeden. De meest voorkomende Cubaanse gerechten bevatten varkensvlees, kip, rijst, bonen, tomaten en sla. De Spaanse invloed is aanwezig door het gebruik van rijst, citroenen, en sinaasappels. Yuca is een inheemse knolachtige groente in de vorm van een grote wortel die gekookt of gebakken kan worden, en malanga is een met grote bladeren knolachtige groente zoals taro. Knoflook
De gerechten worden gekruid met knoflook en uien. Een veelvoorkomend gerecht aangeboden in Cubaanse restaurants, is carne asada (geroosterd vlees), puerco asado (geroosterd varensvlees), of carne de cerdo (varkensvlees). Restauranten zullen ook carne de res (rundvlees), picadillo (gehakt), en arroz con pollo (kip en rijst) aanbieden. Ajiaco is een karakteristieke stoofpot met vlees, knoflook, en groente. Congri oriental (rijst gekookt met rode kidney bonen) werd geïntroduceerd door Franse plantagehouders uit Haïti tijdens de 19e eeuw. In Oriente word het moros y cristianos (rijst met zwarte bonen) genoemd, een gerecht dat vaak is vergeleken met de raciale mix in Cuba zelf. Link * Website Cubakeuken
|
7. Is the muzikale Party over?
|
Volgens het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard zullen de maatregelen over Cuba, die Trump naar verwachting deze maand bekend zal maken, grote gevolgen hebben voor de muzikale relaties tussen beide landen. Billboard adviseert daarom nu nog een muzikale trip naar Cuba te reserveren.
Het lijkt erop dat veel van de maatregelen die president Obama afkondigde, weer zullen worden teruggedraaid met alle gevolgen voor de commerciële luchtvaartmaatschappijen en de cruisebedrijven. Onder Obama werden muzikale trips naar Cuba beschouwd als ‘educatieve reizen’ en concerten als ‘openbare optredens.’ Daarvoor gold het reisverbod niet.
Opheffing reisverbod De Cubaanse muziekproducent Ned Sublette: ’Ons is gezegd dat het reizen zal worden teruggedraaid in juni tot een onbekend niveau.’ Hij organiseert bijzondere muzikale reizen in Cuba met zijn bedrijf Postmambo Studies. ‘Natuurlijk is dat een zorgelijk punt……Maar aan de andere kant is er ook het initiatief van 55 senatoren om een wet in te dienen waardoor vrij reizen naar Cuba mogelijk wordt. Er zijn nog 6 stemmen van senatoren nodig’. Onzekere tijden ook voor het bedrijf Blue Note Travel. Dat biedt vijf verschillende muzikale trips aan, variëren van Weekend in Havana tot een week durende Cuban Music and Art Tour.
Lees verder
|
8. Treinmonument voor Juan Formell en Los Van Van |
Vorige week zaterdag werd in Havana een standbeeld onthuld ter nagedachtenis aan de overleden Cubaanse zanger Juan Formell en zijn muziekgroep Los Van Van. Het gaat om een standbeeld in de vorm van een trein, dat in de directe omgeving staat van het Centraal Station van Havana.
Formell sprak vaak over zichzelf en zijn band als ‘de trein van de Cubaanse muziek’. Het werk is van de hand van Lesmess Larroza die iedereen bedankte vooor de medewerking bij de totstandkoming van het beeld (‘dank ook aan Los Van Van, want wie Van Van zegt, zegt Cuba’). De Amerikaanse trein die wordt gebruikt dateert uit 1919.
|
* Festival Latino Americano Rotterdam: 23 tot 27 augustus 2017 LantarenVenster presenteert de tweede editie van het Festival Latino Americano Rotterdam. Opnieuw vijf dagen lang Latijns-Amerika. Met ruim dertig filmvertoningen, drie concerten en een doorlopend randprogramma met feesten, diverse talkshows, dans, dj’s en vele interessante gasten brengen ze de Latijns-Amerikaanse sfeer naar de Wilhelminapier. Meer informatie op de website |
* Martha Beatriz Roque: ‘Oppositie bewandelde niet de juiste weg’
Zij staat op het punt een staaroperatie te ondergaan, het gevolg van een stomp die een agente van de staatsveiligheid haar gaf. Het is een van de vele gewelddadige confrontaties waar Martha Beatriz Roque (72) in de voorbije jaren slachtoffer van werd. De dissidente en ex-politieke gevangene geeft haar visie op de rol van de oppositie op het eiland die volgens haar ‘niet de juiste weg volgt om het volk te bereiken. Je moet de bevolking raken en daarbij moet men ideeën overdragen over de werkelijkheid van het regime, die de bevolking begrijpt,’ zegt Roque in een gesprek met de redactie van de internetkrant 14ymedio in het gebouw van de Cuban American Foundation in Miami. Lees verder
|
* Delen Havana al dagen zonder water
De komende dagen zullen grote delen van Havana het zonder stromend water moeten doen, aldus Leonel Díaz Hernández, directeur-generaal van het waterleidingbedrijf van de hoofdstad, in de krant Granma. Volgens de officiële pers is sprake van ‘de ernstigste storing in de afgelopen 20 jaar.’ De staat van het Cubaanse waterleidingnet laat al jaren lang veel te wensen over. In 2015 meldden de verantwoordelijken van het bedrijf dat het verlies aan water via lekkende leidingen, was gedaald van 58% naar 43%. Kort gezegd, bijna de helft van al het drinkwater verdween en bereikte nooit de ontvangers. Lees verder
|
* Europarlementariërs eisen hoge standaard mensenrechten van Cuba
De Europarlementariërs van de Commisie voor Ontwikkelingssamenwerking hebben afgelopen week ingestemd met het akkoord over een politieke dialoog en samenwerking tussen de EU en Cuba. Cubaanse en Europese autoriteiten tekenden dit akkoord eind vorig jaar. Het is de eerste stemming in het Europees Parlement. De uiteindelijke stemming vindt op 20 juni plaats in de Commissie van Buitenlandse Zaken. Het Europees Parlement zal zich waarschijnlijk in juli uitspreken en daarbij zal een breed gedragen resolutie worden besproken waarin politieke eisen aan het adres van Havana op het terrein van democratie en vrijheden, worden geformuleerd. Lees verder
|
* Minder suikerriet in 2017 dan geplandDeze maand wordt de suikeroogst in Cuba afgesloten met een resultaat dat 85% is van de geplande opbrengst. De autoriteiten wijten dit resultaat aan de droogte, de inefficiëntie in het productieproces, onvoldoende scholing van de arbeiders en technologische problemen. Bronnen uit de suikersector schatten tegenover journalisten van de website 14ymedio de productie op 1,8 miljoen niet-geraffineerde suiker. Het staatsbedrijf Grupo Azucarero Azcuba verstrekt geen absolute cijfers. De vice-president van dit staatsbedrijf, Noel Casañas Lugo, benadrukte dat de oogst van dit jaar 20% hoger is dan die in 2016; toen werd iets meer dan 1,5 miljoen ton suiker geoogst, aldus Granma. Lees verder
|
* Zesduizend ton tabak meer in 2016-2017
In tegenstelling tot de suikerrietoogst 2016 – 2017 (zie bericht hierboven), wordt de tabaksoogst in Cuba succesvol met 30.000 ton tabak afgesloten, aldus een bericht van het staatsbedrijf Tabacuba. In 2015-2016 ging het om 24.000 ton tabak. Vooral de zone van Vueltabajo in de provincie Pinar del Río, was opnieuw succesvol; traditiegetrouw draagt Vueltabajo 70% van de productie van de nationale productie van het tabaksblad bij. Lees verder
|
* Raúl Castro bevestigt ‘socialistisch karakter’ Cubaans regime
President Raúl Castro bevestigde donderdag tijdens de zitting van de Nationale Assemblee ‘het socialistisch karakter’ van de revolutie en ‘de rol van de Partij als leidende kracht van samenleving en Staat’. Castro sloot de buitengewone zitting van de assemblee af waar aanvullingen en aanpassingen werden besproken van het zogeheten Conceptualización del modelo económico y social, het economisch ontwikkelingsplan tot 2030 evenals 9 nieuwe Lineamientos / Richtlijnen voor 2016-2021. Deze documenten werden op het 7e partijcongres vorig jaar aangenomen en worden gezien als de leidraad voor de hervormingen die Castro invoerde. Lees verder
|
| |