JANUARI 2019
In deze Bijblijver
 • NSE 2019 van start!
 • Online Respons Tool vanaf 4 februari live
 • Nieuwe promotievideo
 • Communicatierichtlijnen 
 • Mailinglijsten contactpersonen
 • Reminder: Tussenbijeenkomst 11 maart
 • Reminder: Tableau, wie denkt er mee?
 
 
NSE 2019 van start!
De Nationale Studenten Enquête 2019 is van start gegaan! Het totaal aantal studenten dat dit jaar wordt uitgenodigd is 761.395, ruim 16.000 studenten meer dan de 744.942 van vorig jaar!
 
Volgens de planning hadden maandag de eerste studenten een uitnodiging voor deelname aan de NSE 2019 moeten ontvangen. Helaas hebben zich op het allerlaatste moment onvoorziene technische problemen met de vragenlijst voorgedaan. Omwille van de kwaliteit van het onderzoek, heeft Ipsos besloten extra controles uit voeren. Hierdoor is de vragenlijst een dag later live gegaan. Ook het uitsturen van de uitnodigingen is daarmee een dag later begonnen. Dit verschil is inmiddels alweer bijgewerkt. Op dinsdag zijn de uitnodigingen verstuurd aan de studenten die deze op maandag hadden moeten ontvangen en hebben ook de studenten die voor dinsdag ingepland stonden de e-mail gekregen. Vanaf woensdag wordt de planning die Ipsos op 9 januari heeft toegestuurd weer gevolgd. Met de betreffende instellingen is inmiddels contact opgenomen. 
 
Lost link tool
Wanneer studenten hun e-mail kwijt zijn, kunnen ze ook dit jaar weer op www.nse.nl hun persoonlijke link opvragen.
 
Online Respons Tool vanaf 4 februari live
De vertraging in de livegang heeft bij Ipsos tot gevolg gehad dat de responstool niet op tijd af is. Vanaf maandag 4 februari 09.00 uur kunnen alle instellingen de respons monitoren in de NSE portal. Ipsos biedt haar welgemeende excuses aan voor de vertraging en het eventuele ongemak. 
 
Tot maandag 4 februari 09.00 uur zal Ipsos elke ochtend om 09.00 uur de respons per instelling vergelijken met de respons van het voorgaande jaar en bij een significante afwijking direct contact opnemen met de betreffende instelling.
 
 De respons kan worden uitgesplitst naar:
 • Opleidingsnaam;
 • CROHO-code;
 • Locatie;
 • Onderwijstype (in het kolomhoofd: VT, DT, DU);
 • Eerstejaars versus Ouderejaars. 
Daarnaast is het mogelijk om de respons te vergelijken met het landelijk gemiddelde en met de respons van de eigen instelling in 2018 op dezelfde veldwerkdag.
 
Ipsos stuurt per e-mail de inloggegevens van de NSE portal en de instructie voor het gebruik van de Online Respons Tool toe. 
 
Nieuwe promotievideo
Studiekeuze123 heeft dit jaar een nieuwe promotievideo laten maken. We hebben gekozen voor een animatievideo waarin het belang en de doelstellingen van de NSE worden uitgelegd. Naast de volledige versie van 1:05 minuten, zijn er ook kortere versies beschikbaar. Alle versies zijn er met Nederlandse ondertiteling en met Engelse ondertiteling. 
 
De links naar de YouTube-video's staan op de pagina met promotiemateriaal. Wanneer instellingen de videobestanden willen ontvangen, kunnen deze worden opgevraagd via info@nse.nl
 
Communicatierichtlijnen
Het is in het belang van de kwaliteit van het onderzoek dat studenten alleen op neutrale wijze worden gestimuleerd om de NSE in te vullen. Hiervoor heeft Studiekeuze123 communicatierichtlijnen opgesteld. Lees meer over de communicatierichtlijnen.
 
Wanneer instellingen eigen promotiemateriaal ontwikkelen of leuke promotieacties organiseren, dan vinden we het leuk om hier voorbeelden van te zien. We plaatsen deze ook graag online ter inspiratie voor andere instellingen. We ontvangen de voorbeelden graag via info@nse.nl.
 
Mailinglijsten contactpersonen
Ook dit jaar maakt Studiekeuze weer een mailinglijst voor NSE contactpersonen en een mailinglijst voor NSE communicatie contactpersonen. Via deze lijsten kunnen de contactpersonen gemakkelijk onderling contact met elkaar opnemen. Eind december hebben we iedereen om toestemming gevraagd om de naam en het e-mailadres op te nemen op de lijst. We hebben inmiddels van bijna alle contactpersonen een reactie ontvangen. Zodra ook de laatste reacties binnen zijn, worden de lijsten verstuurd aan iedereen die toestemming heeft gegeven voor het opnemen van de gegevens op de lijsten.
 
Reminder: Extra bijeenkomst maandag 11 maart
Er is dit jaar vooraf maatwerk mogelijk bij de beveiliging van de resultaatbestanden. Hierover is al eerder gecommuniceerd. Om dit maatwerk en de impact van de beveiliging te bespreken, organiseert Studiekeuze123 op maandag 11 maart een extra bijeenkomst in Utrecht. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via info@nse.nl.
 
De bijeenkomst vindt plaats bij Cursus- en Vergadercentrum Domstad. Vanaf 9:30 uur is er inloop, de bijeenkomst begint om 10:00 uur. Vanaf 12:00 uur wordt er een lunch geserveerd. 
 
Reminder: NSE resultaten in Tableau, wie denkt er mee?
De NSE resultaten worden elk jaar via verschillende kanalen gepubliceerd. Natuurlijk op de website van Studiekeuze123, maar ook in de Studiekeuzedatabase, via Factsheets, het NSE Benchmarkbestand en in 2018 voor het eerst ook de Exceltool. Deze Exceltool werd gemaakt zodat de resultaten gebruiksvriendelijker beschikbaar waren. Dit jaar willen we dit doen via Tableau, een datavisualisatietool. Hiermee kunnen gebruikers zelf aan de slag. Lees meer informatie op de website van Tableau.
 
Studiekeuze123 zoekt geinteresseerden die willen meedenken over het functioneel ontwerp van de Tableau-tool. Wat moet het kunnen en hoe komt het eruit te zien? Hiervoor organiseert Studiekeuze123 op 14 februari van 10:00 uur tot 12:00 uur een bijeenkomst bij Colour Kitchen Nieuwe Vaart in Utrecht (aangrenzend aan het pand waarin Studiekeuze123 zich bevindt). Vanaf 12:00 uur wordt er een lunch geserveerd. Wil je meedenken, meld je dan uiterlijk 31 januari aan via info@nse.nl
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief in het kader van onze samenwerking in de productie van de Nationale Studenten Enquête. Mocht je geen e-mail meer van ons willen ontvangen, dan kun je je onderaan deze e-mail uitschrijven. Dan halen wij je gegevens uit deze mailinglist.
Studiekeuze123
Powered by Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 
   
De Nationale Studenten Enquête (NSE) valt onder de verantwoordelijkheid van Studiekeuze123. Studiekeuze123 is een initiatief van het ministerie van OCW, in samenwerking met studenten en het hoger onderwijs.