Nieuwsbrief nr. 134
 
November 2021
 
Dag ,

De persconferentie net achter ons, de nieuwe maatregelen weer van stal. Het is aan jou hoe je hierin staat. Of je vertrouwen hebt in je immuunsysteem en je weerstand. Los van of je wel of niet gevaccineerd bent. 

In elk geval staat vast dat de winter in aantocht is. We weten nog niet hoe die verloopt maar dat zal gepaard gaan met natte, kille, donkere tijden. Hoe houd je je immuunsysteem daarbij sterk en op peil? 
 

Zorg goed voor jezelf. Naast goed eten spelen ook slaap, rust, beweging en ontspanning een grote rol in het opbouwen van een optimale gezondheid.

Aanvullend gebruik van supplementen vind ik zelf onmisbaar. Maar dat is voor iedereen anders. Ik gebruik een goede multivitamine (New Care) en nog wat andere preparaten. Daarnaast start ik de dag met een smoothie of een bakje yoghurt met granen. Als ik goed ontbijt heb ik meer energie en geen trek in tussendoortjes.
 
Ik wens je een goede gezondheid!
 
Appelvinken

In de tuin staan wat haagbeuken. Al met al vrij onopvallende bomen die nu massaal hun zaden laten vallen. Ik hark deze graag van het gazon want anders staat er volgend jaar een jong bos. Het nut van de haagbeuk was mij volstrekt onbekend tot ik hem tegenkwam in Nature Today:

Bladeren aan de bomen bleven dit jaar lang groen, de herfstkleuren leken maar niet op gang te komen. Wel rijpen de zaden aan bomen; dit is ook een teken dat het herfst is. Zo is er de Haagbeuk, waar nu lange trossen zaden aan hangen. Met name in Limburg, Gelderland en Noord-Brabant kun je deze hoge boom vinden. Ecologisch gezien is het een belangrijke boom. Rupsen van veel verschillende soorten nachtvlinders eten van de bladeren, net als volwassen meikevers. In de herfst is de haagbeuk niet minder belangrijk: appelvinken, boomklevers, bosmuizen en hazelmuizen weten de zaden goed te vinden. Misschien zie je ze wel smullen tussen de lange trossen!
 
appelvinken bij de vijver in de tuin
Appelvinken in de tuin bij de vijver oktober 2021
 
En laat dat nu net de afgelopen dagen een nieuwe tuingast zijn, de appelvink. Twee mannetjes en een vrouwtje. Dat gaat niet lang goed zo bleek, de ene appelvink heeft de andere zijn kop ingehakt. Die vond ik dood in de tuin. Hij heeft een tweede leven bij iemand die iets met veren doet. En de Haagbeuk? .... Die mag blijven. Mocht je nog jonge zaailingen willen, volgend jaar zijn er weer tientallen. Je bent van harte welkom.

 
Boek van Jasper Alblas
 
Onlangs kocht ik het boek 'Het gezond in 20 minuten programma' van Jasper Alblas. Een fris boek, vol makkelijke, gezonde recepten die in 20 minuten (of korter) klaar zijn.
 
Pompoen Kaki latte - foto uit het boek
 
Ik heb vanwege mijn interesse uiteraard al heel wat kookboeken en dit is er ook een die wel favoriet gaat worden. In het boek wordt wel gebruikgemaakt van vis hier en daar maar er is altijd een alternatief beschreven als je het vegetarisch of veganistisch wilt. Dus dat is handig.
 
Graag beveel ik je dit boek aan.
 
https://www.jasperalblas.nl/product/gezond-in-20-minuten/
 
Pompoen Kaki latte
recept uit het boek

Bereidingstijd 20 minuten

Benodigheden voor 1 persoon:
 
100 gram pompoen
1/2 kaki
1 tl speculaaskruiden
1 tl koekkruiden
1 tl kaneel
1 tl honing
125 ml water
125 ml kokosmelk
 
Bereidingswijze:
 
1. Schil de pompoen en snijd in blokjes.
2. Schil de kakivrucht en snij in sstukjes.
3. Verwarm een steelpannetje met het water.
4. Voeg de pompoen, kruiden en honing toe. Laat 10-12 minuten pruttel op zacht        vuur tot de pompoen zacht is.
5. Giet de inhoud van het pannetje in de blender en doe de kokosmelk erbij.
    Mix tot een glad geheel.
6. Schenk de latte in een mok.
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer, badkamer en vrij entree in de grote tuin. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamerdeur, in de eetkamer en bij mooi weer in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier

 
Agenda

Koken op houtvuur kan ook in de winter. Bij de grote Tundragrill, met Dutch Oven pannen. Zware gietijzeren pannen die tegen een stootje kunnen. Kook eens een maaltijd zonder vlees en vis. Met winterse kruiden uit de tuin, burgers van boontjes, gerookte zalmwortel en andere stoere producten vol sap en smaak.
 
We eten in de tuinkamer verbonden door de warmte van het vuur en het lekkere eten dat we er op klaarmaken. Prijs is 45 euro per persoon.


Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.