Nieuwsbrief nr. 87

Juli/augustus 2017
 
Beste ,

Voor je ligt de zomereditie van Op een Blaadje met als thema 'Water'.
 
 
Water is overal, zichtbaar en onzichtbaar. De junimaand was extreem droog. Nu is er net wat water gevallen maar boeren hier in de omgeving sproeien nog bij. Sommige planten passen zich aan door direct in bloei te schieten waardoor het lijkt alsof de zomer al over de top is. Mensen passen zich aan door zich kalm te houden en het huis te verduisteren, zo houden ze de warmte enigszins buiten. Veel drinken is het devies, van huisarts en voedingsbureau. Maar 2 liter water op de dag is voor velen een hele kunst. Hoe maak je dat een beetje haalbaar?
 
Vul een aantrekkelijke kan met (koolzuurhoudend) water en voeg daar een smaakmaker aan toe. Dat kan zijn watermeloen, komkommer, basilicum, aardbei, citroen, munt, kersen, bloemetje van stokroos, malva, madeliefje, roos, komkommerkruid (borage). Kneus blad, bloem of vruchtje heel licht zodat de etherische olieën hun werk kunnen doen en hun smaak vrijkomt. Met dit fruitwater is het een feestje om water te drinken.
 
Agenda
 
In augustus kun je weer Plukken, proeven en proosten
Kom plukken, proeven en proosten. We maken een kruidenwandeling van maximaal een uur, plukken kruiden en maken hiermee een heerlijk diner klaar op open vuur. Dit kan op een Fornetto en op een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. Als het weer het toelaat doen we dit buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. Of onder de sfeervolle overkapping. Prijs op aanvraag. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken.
Vanaf 4 personen. Data op aanvraag en in overleg, klik hier.
 

Aanleg en/of onderhoud van een moestuin klein of groot
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin diervriendelijk aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Meld je wel van tevoren aan. klik hier.
 
Quiz vraag
 
Hoe maak je in een handomdraai 5 liter vloeibaar wasmiddel voor € 1,20?
 
 Soda
 
Onlangs waren wij in het Museum van de Vrouw in Echt waar een tentoonstelling 'Groote Gezinnen'. Over 'moeder de vrouw', als spil van het gezin èn stabiele factor in de hectische wereld daarbuiten. De invloed die mode, eten, drinken, geloof en bijgeloof, tradities en gewoonten allemaal hadden op het leven van alledag. Zo anders was het leven toen dan de huidige tijd, al is het nog maar minder dan 50 jaar geleden. 
Ik kwam er het volgende bordje tegen en ik hoop dat het goed leesbaar is.
 
 
Graag wil ik een lans breken voor de SODA. Goedkoop, gemakkelijk en superveelzijdig. Bovendien, en daarover verderop meer, niet schadelijk voor het milieu en ons water. Dus lieve nieuwsbriefvolger, laat het geen voornemen zijn maar een daad. Koop een zakje Soda, doe het over in een fraaie Keulse pot (vast nog wel ergens een in de schuur) of andere mooie pot, lepel erin en gebruiken maar. Elke keer dat je eigenlijk de kant en klare schoonmaakspray wilt pakken pak je in plaats daarvan de soda.
Verderop in de nieuwsbrief een recept .... wel iets voor in de keuken maar dit keer niet iets om op te eten.
 
Surfen voor plastic

Heb je al gehoord van Merijn Tinga? Merijn is milieuactivist en bekend als Plastic Soup Surfer. Hij peddelt zo'n 1200 kilometer staand op een surfplank de Rijn af, vanaf Zwitserland tot aan de monding bij Rotterdam. Hij vraagt op deze manier aandacht voor het gedachteloos dumpen van afval dat uiteindelijk in onze wereldwateren terechtkomt.
 

Zelf heb ik lang gedacht dat alleen zwerfvuil debet was aan de plastic soup maar later begreep ik dat ook wasmiddel, doucheschuim, haargel en dat soort dagelijks gebruikte artikelen onderdeel zijn van de plastic soup door hun microplastics. Nu probeer ik daar (nog) bewuster mee om te gaan. Vandaar mijn zelfgemaakte wasmiddel. Het maakt goed schoon en ruikt heerlijk!
 
Wat plastic soup is wordt helder verklaard op deze site, alleen liet de link zich niet inlezen in mijn programma dus zelf even copy pasten.
 
https://www.plasticsoupfoundation.org/
 
Quiz antwoord
 
Je hebt nodig:
80 gram (3/4 blok) Sunlightzeep (ohhh, dat ruikt zo heerlijk)
80 gram Soda
2,5 liter kokend water
2,5 liter koud water
mengkom
een emmer
garde of staafmixer
 

Zo maak je het klaar:
Kook 2,5 liter water (in de waterkoker in twee keer)
Rasp de Sunlightzeep langs de komkommerrasp (opvangen in een mengkom)
voeg daar 80 gram Soda aan toe
Voeg het kokende water toe
Klop door met een garde of staafmixer tot de Sunlightzeep opgelost is (duurt een paar minuten)
Voeg daarna nog 2,5 liter koud water toe en mix door.
Heb je een lege jerrycan dan kun je daar je zelfgemaakte wasmiddel in bewaren. Zelf heb ik twee grote voorraaddozen naast de wasmachine staan.
Voor een extra 'touch' voeg je enkele druppels etherische olie aan je wasmiddel toe als je je wasbolletje of je wasmachinelade vult.
 
Waterklaar

Je tuin kan zomerklaar, winterklaar maar ook waterklaar zijn. Wist je dat ?
Binnenkort zagen wij al onze regenpijpen af. Daarmee vangen we bruikbaar water op van het dak en voorkomen we dat het kostbare water het riool in verdwijnt. Zo kan het water weer in het grondwater komen. Het riool wordt zo minder zwaar belast en de grond verdroogt minder snel. Je brengt het op die manier in de natuurlijke omgeving terug. 
Hiervoor word je in Limburg geholpen door de Waterleidingmaatschappijen en de gemeenten ondersteunen dit, het is een gezamenlijk project. Zo ontvang je als je er aan meedoet subsidie. Lees gerust eens verder. Als we het nu toch tot een waterthema hebben gemaakt kan dit er nog wel bij. Steeds meer sites laten hun URL niet in mijn YMLP programma vastleggen helaas. Dus hier even zelf plakken.
 
https://www.waterklaar.nl/
 
 
 
Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.