7e jaargang, nummer 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Groene bruggenbouwers

De vijftiende editie van PechaKucha Night Hilversum op donderdag 6 juni kleurt groen. De avond staat in het teken van duurzaamheid en circulaire economie en wordt mede georganiseerd door Duurzaam Hilversum en Hilversum100.
Een tiental “groene bruggenbouwers” uit Hilversum en omgeving betreden het podium om korte, inspirerende presentaties te geven over hun initiatief, idee en ambitie op weg naar een toekomstbestendiger samenleving.
 
Journalist, presentator en mediaondernemer Frank du Mosch, die zich ook actief inzet voor duurzaamheid, presenteert de avond. Wethouder Jan Kastje (klimaat en milieu) zal de avond inleiden.
Aanvang 20:00 uur, deuren openen om 19:30 uur.
Tickets zijn vooraf verkrijgbaar via www.pknight.nl (€ 8,-) of op de avond zelf aan de deur (€ 10,- indien beschikbaar)
Nieuwe Repair Cafe-
locatie: De Zoutkeet
 
 
Heb je iets te repareren, of wil je gewoon even langskomen voor een kopje koffie of je wilt advies om zelf iets te fixen? Je bent van harte welkom.
 
NIEUWE LOCATIE IN 2019: wijkcentrum De Zoutkeet (bij de speeltuin)
Repair Café Hilversum  -  Weggooien? Mooi niet!
 
De vrijwilligers van het Repair Café-Hilversum staan weer voor u klaar. Iedere maand gelegenheid uw spullen langs te brengen; of kom gewoon een kop koffie drinken!
15 juni, Wijkcentrum De Zoutkeet, Zoutmanlaan 3, 1215 PR Hilversum
14 september, 12 oktober, 16 november - Wijkcentrum De Zoutkeet
 
(telkens op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur)                  Meer informatie
 

Stichting Present Hilversum zoekt ... ... ... mensen die willen omzien

Help jij mee de beweging van omzien naar elkaar in Hilversum te versterken?
Stichting Present Hilversum organiseert projectmatige vrijwilligerswerk waarmee we een brug slaan tussen mensen die iets willen betekenen voor een ander en kwetsbare mensen die daarmee geholpen kunnen worden. We hebben als doel om de beweging van omzien naar elkaar in Hilversum te versterken.
Een groeiende beweging brengt mooi, belangrijk en leuk werk met zich mee. Daarom zoekt Stichting Present Hilversum enthousiaste mensen die willen meedenken, organiseren en/of groepen vrijwilligers willen begeleiden. Er zijn meerdere gezocte specialisaties: < vacature-overzicht >
 
Meer informatie over Stichting Present Hilversum: Website
 
 
Ben jij het bestuurslid com-
municatie die samen met ons
Hilversum duurzamer maakt?
Meer over deze en andere gezochte specialisaties? info@hilverzon.nu
 

Nieuws van HilverZon

* Verduurzamingsadvies nodig? De HilverZon-energieoaches zijn beschikbaar.
Kom naar het energieloket of maak een afspraak: Meer info en aanmelden.
 
* HilverZon komt terug met HilverZon University
woensdag 22 mei lezing Jan Ros (Planbureau voor de Leefomgeving)
20.30 uur Aloysius-school Schapenkamp
 
dinsdag 11 juni lezing (Werkgroep Maatregelen van het IPCC)
19.30 uur burgerzaal Raadhuis Dudokpark
 
* Meldt je aan voor de HilverZon-nieuwsbrief: Zonneberichten (=nieuwsbrief)
 
* HilverZon kan ook ondersteunen bij het leggen van panelen op VvE's, scholen, verenigingen of voor bedrijven.
Samen maken we Heel Hilversum Duurzaam!
Informeer naar de mogelijkheden op 06-1921.2288 / info@hilverzon.nu
 
* HilverZon zoekt daken! Na de Dudok Arena en Zonneweide Anna's Hoeve vorig jaar en recent enkele daken van VvE's zoekt HilverZon z.s.m. nieuwe locaties voor collectieve zonnepaneel projecten. Mail: info@hilverzon.nu
De agenda van sociaal maatschappelijk Hilversum vind je op onze website.
 
Jouw initiatief (*) ook in onze agenda, op onze website of in de volgende nieuwsbrief? Stuur een email aan: info@hilversumverbonden.nl
(*) activiteiten voor/door inwoners van Hilversum zonder winstoogmerk
 
Nieuw initiatief: bloemenakker > Deel mee in de oogst
 
Toma is een bijzondere bloemisterij. Zij levert boeketten met lokaal, biologisch en duurzaam geteelde bloemen. Bijzonder geschikt voor bedrijven, particulieren en speciale gelegenheden!‚Äč
TOMA werkt met lokaal en biologisch geteelde bloemen van tuinderijen uit de regio. Biologische bloemen zijn sterk, prachtig van kleur en ruiken heerlijk! De boeketten zijn van voorjaar tot vorst altijd vers, ‘s ochtends geplukt en 's middags in de vaas! 
 
Van harte aanbevolen!         Meer informatie: tomavandenbosch.nl/
 
 
 
 
 
TIP: milieudefensie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
COLUMN
van de voorzitter
 
Aernoud Olde
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Duurzaam Hilversum wil iedere nieuwsbrief een tip geven die tot een duur-zamer leven kan leiden. Aflevering 5: Milieudefensie
 
Als onafhankelijke milieuorganisatie werkt Milieudefensie aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Dat doen we graag samen met jou. Samen zorgen we dat overheden en bedrijven veranderen. Doe je mee?

Milieudefensie voert meerdere campagnes:

______________________________________________________________
 
Ineens realiseer ik me dat verduurzamen nu al 5 jaar de hoofdactiviteit is in mijn leven, en het ziet er naar uit dat dat de komende 5 jaar wel zo blijft. Genoeg te doen. Zo ben ik sinds kort de gekozen vertegenwoordiger van de energiecoöperaties in Noord Holland-Zuid (het gebied van Haarlem tot Hilversum), en mag ik meepraten en denken in de stuurgroep voor de RES (= Regionale EnergieStrategie) in dat gebied.
  (op de hoogte blijven en/of meedenken? mail: aernoud.olde@hilversumverbonden.nl)
Het zal u niet ontgaan zijn (of wel?) dat de overheid een enorme operatie aan het voorbereiden is om de afspraken uit het klimaatakkoord uit te gaan voeren (als er een klimaatakkoord komt natuurlijk).
Nou, die RES wordt een belangrijke schakel in dat feest en net als het klimaatakkoord staan de documenten vol met woorden over het betrekken van de bewoners.
 
Wat ik als nauwgezet volger van die voorbereidingen het vreemde vind, is dat de overheid de volledige verantwoordelijkheid voor die transitie naar zich toetrekt, en daar de bewoners nauwelijks bij betrekt. Bewoners worden in de stukken en plannen vaak als klanten aangeduid, en bewoners mogen straks wel als vrijwilliger een bijdrage leveren aan de transitie, maar de regie die denkt de overheid te gaan voeren.
Dan denk ik; 'Dit gaat niet werken; wakker worden'.
Bij iets langer doordenken besef ik me dat het de bewoners zijn die wakker moeten worden.
Daarom;
TRRRRRRRRRRING, medeburgers, word wakker, het is tijd om samen het initiatief te nemen in de energietransitie! Wij zijn de samenleving en het is ons leven. Wanneer we gaan wachten op de overheid dan hebben we straks een heleboel maatregelen die van bovenaf over ons worden uitgestort, die duur zijn en matig werken. NU, dit moment, dat is het moment om zelf de regie te nemen. TRRRRRRRRRRRRRRRING
_____________________________________
 
Hilversum Verbonden is een vrijwilligers-initiatief. Vanuit een kleine kerngroep ondersteunen wij tal van burger-initiatieven zoals Repair Cafe Hilversum, Fietsen alle Jaren Hilversum, de beursvloer, HilverZon en diverse wijkgroepen.
Onze belangrijkste activiteit is echter communicatie; twitter (@hsumverb), de website en deze nieuwsbrief.
 
Zin om mee te denken en/of doen? Of wil je helpen bij de communicatie of bij het ondersteunen van initiatieven? Laat het ons weten: info@hilversumverbonden.nl
Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/hilversumverbonden