INHOUD NIEUWSBRIEF
1. Rolling Stones: I'm free 2. Film: Havana Transit
3. Cubaanse waterpolosters deserteren op weg naar Nederland
4. VS aan wieg onafhankelijkheid Cuba
5. Wat je niet op Cuba ziet
6. Nederlander kiest vaker Cubaans sigaartje
7. Legendarische mv. Pilar van Ernest Hemingway herleeft
8. Guantánamo: Amerikaans grondgebied op Cubaanse bodem 9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws |
CUBA U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier |
CUBA OP TWITTER
Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter |
BEST GEÏNFORMEERD OVER CUBA
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ (Citaat Dagblad Trouw)KLIK HIER! |
CUBA-ARCHIEF
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. |
DONATIE
Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis. De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
1. Rolling Stones: I'm free |
Veel Cubanen zullen zich verheugen op het komende concert (op 25 maart) van de Rolling Stones in Havana. Rockmuziek wordt al langer getolereerd in Cuba sinds in 2001 de Britse rockgroep The Manic Street Preachers (felle pro-Castro musici!) optrad. De periode uit de beginjaren van de Revolutie lijkt verleden tijd, toen Fidel Castro in 1963 sprak over ‘langharige nietsnutten, de kinderen van de bourgeois’ en de jongere generatie verweet ‘te smalle broeken te dragen’ en ‘publiekelijk verwijfde shows’ te organiseren.
Nu krijgen muziekgroepen uit de VS en Europa ruim baan en wordt de indruk gewekt dat de culturele vrijheid is Cuba is toegenomen. Een scherp contrast met de muziek van Cubanen van eigen bodem zoals indrukwekkende zangeressen als Celia Cruz en Olga Guillot uit de jaren zestig, die in de Cubaanse staatsmedia nog steeds taboe zijn. En de jonge hiphoppers en rockers als de vervolgde El Critico, Los Aldeanos of Gorki, die worden geboycot, gecensureerd en niet mogen optreden. De Rolling Stones moeten misschien een Spaanse vertaling instuderen van hun nummer I’m free. I’m free to do what I want any old time, I’m free to sing my songs knowing it’s out of trend. Maar dat is misschien teveel gevraagd van de voormalige Streetfighting Men.
De redactie
|
Een groepje vrouwen staat in een lift in Havana, een alledaagse scene waarin ze luchtig het weer bespreken. Als ze vervolgens een taxi instappen komt het hoofdonderwerp van de film Havana Transit naar boven: de vrouwen bespreken de uitdagingen die ze het hoofd moeten bieden om hun mannelijkheid te bedekken als ze in bikini naar het strand willen. Met humor worden de voor- en nadelen kort besproken. La Chispa publiceerde een recensie, geschreven door Estefanía Pampin.
De film Transit Havana volgt drie transseksuelen in Havana, Cuba. Ze wachten alle drie op een geslachtsveranderende operatie die hen moet helpen om zich eindelijk voorgoed op hun gemak te voelen in hun eigen lichaam. Geslachtsveranderende operaties worden maar zelden uitgevoerd in Cuba en altijd met behulp van Belgische en Nederlandse artsen. Per jaar worden er gemiddeld vijf gedaan en sinds 2007 zijn er 27 mensen geopereerd. Momenteel wachten 19 transseksuelen op hun operatie. Malú, Odette en Juani staan op de wachtlijst.
Onafhankelijk Voor Malú is de geslachtsveranderende operatie het hoogst haalbare. In spanning wacht zij af op bericht van de artsen, want zij beslissen of haar operatie doorgaat of niet. Al van jongs af aan voelt ze zich een vrouw. Als kind verkleedde ze zich bij de buren als meisje, want thuis mocht dit niet van haar vader. Joel was haar naam. Nog steeds noemen haar ouders haar Joel, en spreken zij over ‘hem’ en ‘hij’. Toen Malú 11 jaar was vluchtte ze het huis uit toen de spanning rondom haar transseksualiteit onhoudbaar werd. Zelfs de politie moest er aan te pas komen. Nu is ze onafhankelijk en leidt het leven zoals zij dat wil.
Meer informatie * De volledige recensie in La Chispa door Estefanía Pampin, 1 maart 2016
|
3. Cubaanse waterpolosters deserteren op weg naar Nederland |
De Cubaanse dameswaterpoloploeg heeft zich teruggetrokken van het olympisch kwalificatietoernooi dat over enkele weken in Gouda gehouden wordt. Een coach en vijf speelsters vonden het wel welletjes met hun tijd in het land van Raul Castro en deserteerden tijdens een trainingskamp in Mexico.
Naar de USA
Het sterke vermoeden is dat de zes allemaal via Mexico naar de Verenigde Staten vertrokken zijn, of in elk geval een poging gewaagd hebben. "Jammer, want we hadden een goed team", aldus Eduardo Medina van de Cubaanse bond. "Misschien hadden we niet de potentie om in Nederland een ticket voor de Spelen te veroveren, maar we hadden de tegenstanders zeker een goed gevecht kunnen bieden."
Knap vierde
Cuba plaatste zich voor de OKT door vorig jaar op de Pan-Amerikaanse Spelen in het Canadese Toronto knap vierde te worden. Ze zullen in Gouda vervangen worden door Duitsland. De Cubaanse dames zouden tegen Nederland spelen in groep B, met ook nog Frankrijk, Italië, Nieuw-Zeeland en Rusland.
|
4. VS aan wieg onafhankelijkheid Cuba |
Tijdens zijn bezoek aan Cuba in 2008 tikte blogger Petrus op de Tweede hands Boekenmarkt in Havana het boek "Cuba before the world" op de kop. Hij schrijft er enkele interessante artikelen over.
Opening Panamakanaal Nu het land zo in de aandacht staat vanwege het aanstaande bezoek van president Obama aan Cuba (21 en 22 maart), komt mijn aankoop op de tweede hands boekenmarkt in Havana mij mooi van pas. In het boek wordt Cuba gepresenteerd aan de wereld op “The Panama-Pacific-International Exposition” in San Francisco in het jaar 1915 ter gelegenheid van de opening van het Panamakanaal.
VS aan wieg onafhankelijkheid Ik vond het boek meteen interessant omdat het een tijdsbeeld van het Cuba in zijn vroegste jaren van zijn onafhankelijkheid geeft én omdat het een beeld geeft hoe in die tijd werd gedacht over de Verenigde Staten. Die stonden namelijk mee aan de wieg van de Cubaanse onafhankelijkheid. Je kunt met een gerust hart Noord Amerika de vroedvrouw noemen van de Republiek Cuba. Dit historische feit had en heeft nog steeds zijn gevolgen voor de betrekkingen tussen de 2 landen.
Tweede vaderland
Veel Cubanen beschouwen tot op de dag van vandaag de VS als hun tweede vaderland. Gek genoeg heeft de vijandschap van Fidel Castro aan die gevoelens weinig veranderd. Integendeel zelfs, als gevolg van de massale vlucht naar de VS voor de communistische dictatuur in hun land, is bij een groot deel van de bevolking die liefde voor de VS alleen nog maar groter geworden. Nog ironischer is dat dezelfde Cubaanse vluchtelingen met hun zendingen naar hun familie en vrienden op het eiland, het Cubaanse bewind jarenlang honderden miljoenen dollars heeft opgeleverd.
Inzicht
Het boek geeft inzicht hoe de politieke leiders en intellectuelen van het pas onafhankelijke Cuba aankeken tegen hun Spaanse koloniale geschiedenis en de rol van VS in hun bevrijdingsstrijd. Natuurlijk geeft zo een boek een enigszins propagandistisch vertekend beeld van het land, maar het is toch verbazingwekkend te zien dat Cuba veel spoorlijnen had, een uitgebreide suikerproductie, nieuwe scholen, een leger en zelfs kunstenaars. Kortom, reden genoeg om het boek door te spitten.
|
5. Wat je niet op Cuba ziet |
Website Cubareizen publiceerde een artikel met tien dingen 'die je op Cuba niet ziet'. Het begint met een waarschuwing. 'Laat me beginnen met een waarschuwing: De helft van wat je op Cuba hoort is niet waar en dat geldt ook voor wat je ziet. Niets van wat ik je hier ga vertellen is dus helemaal waar. Ik kan alleen vanuit mijn eigen ervaring en observatie spreken.’
Boten en Jachten
Vanaf de Malecón heb je een schitterend uitzicht over de zee. Een zee heb je vast al eens eerder gezien, maar dit is een maagdelijke zee! Nergens zie je een boot. Als het donker is staar je in een zwart gat. De hele Caraïben zit vol met pleziervaart… De zee rondom Cuba is een uitzondering… Geen boot te zien................ Zeurende kinderen
Als kinderen in het westen niet krijgen wat ze willen gaan ze zeuren. Als ze het dan nog niet krijgen gaan ze janken en soms gaat dat over tot gillen en totale onhandelbaarheid vanwege een ijsje of een snoepje. Op Cuba zie je dat dus niet! Kinderen zeuren niet, huilen alleen als ze gevallen zijn of pijn hebben en worden al helemaal niet hysterisch vanwege een ontzegde lekkernij. De uitzondering hierop zijn de kinderen die een buitenlandse vader of moeder hebben. Op de een of andere manier zorgt de Cubaanse opvoeding voor veel volwassener gedrag bij jonge kinderen. Cubanen nemen hun kinderen serieus en staan geen onzin toe… Wij daarentegen… En verder zijn er op Cuba geen Neptieten, Sneeuw en advertenties, Kauwgom op de straat, Supermarkten voor al je inkopen, Daklozen, Toeristen die niet getild worden, Keuzestress, Files…….Er zijn gewoon niet genoeg auto’s om een file te bouwen. Lees meer * Lees verderAlternatieve Reisgids CubaCongaDe website Cuba Reizen is ook de samensteller van een E-boek over Cuba: CubaConga. Het e-boek beslaat uit 82 goed gevulde A4-tjes (22.000 woorden) en staat boordevol tips, trucs en adviezen die de kwaliteit van uw vakantie enorm zullen verhogen en de kosten zullen verlagen. Het kost € 9.95 en er zit nog een “niet goed geld terug” garantie op ook! U ontvangt het e-book direct in de mailbox, zowel in ePub als PDF formaat. Meer informatie |
6. Nederlander kiest vaker Cubaans sigaartje |
De populariteit van luxe, handgemaakte sigaren uit Cuba neemt sterk toe in Nederland. Afgelopen jaar groeide in Nederland de omzet van Cubaanse sigaren met bijna 23% ten opzichte van een jaar eerder. BeneluxDat maakte Cubacigar Benelux, importeur van Habanos-sigaren, bekend tijdens het jaarlijkse Festival del Habano in het Cubaanse Havana. De toegenomen vraag vanuit Nederland was relatief groot, want de export naar de Benelux als geheel groeide met 13,4% en wereldwijd nam de export met 4% toe.
|
7. Legendarische mv. Pilar van Ernest Hemingway herleeft |
Op de afgelopen maand gehouden Miami Boat Show was een schitterende en varende replica te zien van mv. Pilar, het beroemde Big Game jacht waarop Ernest Hemingway en zijn vrienden hun legendarische visavonturen beleefden. EgotripperVoor veel liefhebbers van de zeevisserij en dan met name de Big Game vissers onder hen, is de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway niets meer of minder dan een legende. De kwalificatie ‘rolmodel’ zullen we maar even achterwege laten, want in z’n privéleven was Ernest een enorme egotripper en soms zelfs ronduit onsympathiek. Bij de acceptatie van de zoute sportvisserij als avontuurlijke, maar bovenal gezonde ‘outdoor sport’ heeft hij echter een niet te onderschatten rol gespeeld.
Foute vriendenAls het ook maar even kon, trok Hemingway er op uit met het speciaal voor hem gebouwde Big Game jacht mv. Pilar. Met name in zijn Cubaanse jaren kreeg die boot een even legendarische als ‘bedenkelijke’ naam vanwege de in Amerikaanse ogen ‘foute vrienden’ die hij erop uitnodigde, zoals de Cubaanse revolutionairen Fidel Castro en Che Guevara, beiden ook zeer enthousiaste Big Game vissers. OrigineelDe originele Pilar, een 38-voet Wheeler Playmate, is bewaard gebleven en kan worden bewonderd in het Museum Hemingway Finca Vigía in Havanna. In die Cubaanse hoofdstad kun je op meer manieren letterlijk in de voetsporen treden van Hemingway en dat is echt een aanrader. Film
Momenteel is een film in voorbereiding over de Cubaanse avonturen van Hemingway en diens vaste schipper Gregorio Fuentes op mv. Pilar en de replica van het jacht werd speciaal met het oog op deze film gebouwd. Meer informatie
* Het volledige artikel in Zeehengelsport* Video replica mv. Pilar |
8. Guantánamo: Amerikaans grondgebied op Cubaanse bodem |
Gaat het hem nog lukken of niet? Bij zijn aantreden beloofde Obama dat Guantánamo dicht gaat. Hij wil nog een laatste poging ondernemen.
Merkwaardig verleden
Gert Oostindie sprak vorige week in het radioprogramma OVT over het merkwaardige verleden van de Amerikaanse basis op Cuba.
Beluister:
|
9. Culturele Agenda |
* Rolling Stones naar Cuba: 25 maart
De Rolling Stones zullen op 25 maart gratis optreden in de Cubaanse hoofdstad Havana. Dat schreef de Cubaanse krant Granma, die zich baseert op 'Cubaanse culturele medewerkers'. De partijkrant van de communistische partij op Cuba noemt het komende concert historisch. De komst van Los Rolling Stones zal deuren openen voor andere wereldberoemde bands, hoopt de krant. De Engelse rockband treedt op in de Ciudad Deportiva, een complex dat al in 1957 werd gebouwd.
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei Tango Extremo ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen. |
10. Het laatste nieuws |
* Misviering bij 64ste verjaardag van omgekomen Oswaldo PayáDe mensenrechtenactiviste Rosa María Payá (rechts) woonde maandag een mis bij ter gelegenheid van de 64ste verjaardag van haar vader Oswaldo Payá Sardiñas. Payá overleed samen met de activist Harold Cepero, ten gevolge van een auto-ongeluk op 22 juli 2012 bij Bayamo. Lees verder
|
* De Richtlijnen en de voortzetting van het bedrogOver enkele weken vindt het zevende congres van de Cubaanse Communistische Partij plaats, vijf jaar nadat op 18 april 2011 de Richtlijnen of de Lineamientos voor het Economische en Sociaal beleid van de Partij en de Revolutie werden aangenomen. Nu blijkt dat slechts 21 van de 313 richtlijnen werden ingevoerd en 77% van de richtlijnen ‘in een proces van’ uitvoering zijn. Lees verder
|
* Cubaanse dichter Rafael Alcides krijgt geen visum van VS De Amerikaanse ambassade in Havana heeft de Cubaanse dichter Rafael Alcides een visum voor de VS geweigerd omdat hij mogelijk ‘een emigrant’ zou zijn. Dat meldde zijn vrouw, de blogger Regina Coyula. Alcides was uitgenodigd door de Fundación Vista die hem en de schrijver Manuel Díaz Martínez, woonachtig in Spanje, wilde eren. In december werd Alcides onderscheiden met de Nationale Prijs voor Nationale Literatuur Gastón Baquero. Lees verder
|
* Twee of eenentwintig zikagevallen in Cuba? Volgens de officiële media telt Cuba op dit moment twee patiënten die besmet zijn met het zika-virus. Het virus werd de eerste maal door een Venezolaanse studente geneeskunde op 21 februari naar het Caribische eiland meegebracht. Dat deelde het Ministerie van Volksgezondheid op 1 maart mee. De officiële bekendmaking vond plaats enkele uren nadat de dissidente website Cubanet had gepubliceerd dat het zikavirus op meer plaatsen in Cuba voorkomt. Lees verder
|
* Kerry zegt bezoek aan Cuba over mensenrechten af
John Kerry heeft zijn reis naar Cuba afgezegd. Dat meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zou begin maart naar Cuba afreizen om over mensenrechten te praten, vlak voor het historische bezoek van president Barack Obama aan het eiland. Het Witte Huis deelde vrijdag mee dat Kerry de president op 21 en 22 maart zal vergezellen.
|
| |