Soms kan je de indruk hebben dat wat je ook zegt het de ander niet bereikt. Je hebt het gevoel permanent met je hoofd tegen de muur te lopen. Met andere woorden, het lukt je niet om een draagvlak voor een dialoog te creëren. Is je gesprekspartner dan zo onwillig of ben jij misschien weinig flexibel? Als je toch succes wilt behalen kan het nuttig zijn om eerst te werken aan het opbouwen van vertrouwen en betrokkenheid met de ander.
John Grinder en Richard Bandler, de grondleggers van het Neurolinguïstisch Programmeren (NLP), formuleren het op de volgende manier: “Weerstand bij een gesprekspartner is een teken van gebrek aan verstandhouding.”
Dit gegeven is één van de vooronderstellingen van NLP. Of je de pragmatische aanpak van NLP nu al dan niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd vindt, doet hier in feite weinig terzake. Feit is dat de vooronderstellingen betreffende oplossingsgerichte communicatie gebaseerd zijn op het werk van o.a. Gregory Bateson, Milton Erickson, Noam Chomsky, Alfred Korzybski, Paul Watzlawick en Virginia Satir.
Wil je nog enkele van deze vooronderstellingen leren kennen?
Klik hier. Er zitten enkele pareltjes tussen die je als leidinggevende aan het nadenken zullen zetten en waar je voordeel kunt uit halen.