In deze nieuwsbrief
 
Vakantie


Huisdieren meenemen naar het buitenland

 
Aanbieding van de maand
  
 
 
 Aanbieding van de maand
 
 De gehele maand juni
kost het chippen van hond, kat of fret slechts
 
€21.50
(normale prijs €27.95)
 
bij al onze klinieken!
 
 
 ** Voor onze klinieken zie:
www.dierenzorggroep.nl

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Bron: www.raadvanbeheer.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
Bron: www.bayerpetcare.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Bron: www.hondenbescherming.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   
 
 
Vakantie
 
De zomervakantie staat voor de deur! In deze nieuwsbrief willen we graag uitgebreid informatie geven over wat er komt kijken bij het meenemen van uw huisdier naar het buitenland. Heeft u na het lezen van deze informatie vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw Dierenzorggroep Dierenkliniek. Onze medewerkers helpen u graag!
 
Al onze medewerkers wensen u en uw huisdier alvast een fijne zomerperiode en vakantie toe!
 
 
Uw huisdier meenemen naar het buitenland
 
Binnen Nederland kunt u met uw hond, kat of fret zonder beperkingen door het land reizen, maar zodra u de Nederlandse grens passeert, gelden strikte eisen die per land verschillen. Daarnaast komen in het buitenland andere parasieten en aandoeningen voor dan in Nederland en is het vaak noodzakelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Als u dus op reis wilt met uw hond of kat, raden wij u aan om van tevoren uit te zoeken wat de invoereisen voor het land of de landen van bestemming zijn, ook voor de landen waar u eventueel doorheen rijdt, en welke gezondheidsrisico’s spelen.
 
Invoereisen
Indien uw hond, kat of fret de Nederlandse grens passeert, moet hij minimaal voorzien zijn van een geregistreerde chip, een Europees dierenpaspoort en een enting tegen hondsdolheid (Rabiës) die minimaal 21 dagen voor vertrek door een dierenarts gegeven moet worden. Deze eisen gelden voor de meeste Europese landen. Een aantal landen stellen echter aanvullende eisen, bijvoorbeeld met betrekking tot ontworming, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Finland. Landen buiten de Europese Unie stellen soms extra eisen met betrekking tot het controleren van de hoeveelheid antistoffen tegen hondsdolheid in het bloed (titerbepaling). Indien u buiten de Europese Unie reist, moet uw huisdier aan de eisen voldoen om weer naar Nederland terug te keren. Houdt er rekening mee dat deze eisen soms strenger zijn dan het land van bestemming.
 
De invoereisen zijn aan verandering onderhevig, dus kijk voor de meest actuele regelgeving op de website van het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren (LICG: www.licg.nl) of neem contact op met de ambassade van het land of de landen van bestemming. Ten slotte: uw huisdier moet niet alleen voldoen aan de invoereisen van het land van bestemming, maar aan de invoereisen van alle landen die op de reis aangedaan worden!
 
Dieren jonger dan drie maanden
Aangezien dieren jonger dan drie maanden niet tegen hondsdolheid gevaccineerd mogen worden, is het in diverse landen niet toegestaan om met deze jonge dieren te reizen. Sommige landen staan invoer toe als u een verklaring heeft die aangeeft dat het dier tot het moment van vertrek op de geboorteplaats verbleven heeft en niet in aanraking is geweest met dieren die mogelijk besmet zijn met hondsdolheid. Dit betekent dat het dier rechtstreeks vanaf een fokker meegenomen moet worden. Dit is echter meestal niet het geval, waardoor u dus meestal niet met een dier jongen dan drie maanden naar het buitenland kan reizen.
 
Reizen met meerdere dieren
Indien u met meer dan vijf dieren op reis gaat, valt dit onder ‘niet-commercieel verkeer van meer dan vijf dieren’. U moet in dat geval de dieren door de NVWA laten certificeren.  U moet hiervoor contact opnemen met de NVWA via 0800-0488. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van het LICG (www.licg.nl) en de NVWA (www.nvwa.nl).
 
Hondenrassen
Er zijn een aantal landen, waaronder Frankrijk, Spanje en Denemarken, die aanvullende invoereisen hebben voor honden die onder  ‘gevaarlijke rassen’ vallen. Welke rassen dit zijn en welke regels gelden, verschillen per land. Als u bijvoorbeeld in het bezit bent van een American Staffordshire Terrier of een Rottweiler, zijn de invoereisen voor Frankrijk dusdanig streng dat het niet haalbaar is om een hond van deze rassen voor korte tijd in het land te laten verblijven. Zonder stamboom komen deze en enkele andere hondenrassen het land überhaupt niet in. Deze regels gelden ook als u door Frankrijk moet reizen met een ander land als eindbestemming! Controleer dus altijd via www.licg.nl of het ras van uw hond wel welkom is in het land van uw bestemming!

Parasieten
In het buitenland kunnen andere parasieten voorkomen dan in Nederland. Deze parasieten of de ziektes die ze over kunnen brengen kunnen ernstige ziekteverschijnselen tot zelfs sterfte veroorzaken. De belangrijkste parasieten om rekening mee te houden zijn teken, hartwormen en zandvliegen.
 
Teken kunnen onder andere de parasiet Babesia en de bacterie Borrelia (ziekte van Lyme) overbrengen. Elke keer als uw hond in natuurgebieden of in bosrijke gelopen heeft, raden wij aan om uw hond op teken te controleren en eventueel aanwezige teken te verwijderen. Het is echter verstandiger om een tekenbeet te voorkomen door het gebruik van preventieve middelen zoals Bravecto (pil), Advantix (pipet) of Scalibor (band).
 
Gaat u op vakantie naar een gebied waar hartworm heerst (onder aandere Zuid Europa), ontworm uw huisdier dan bij thuiskomst en een maand daarna. Bent u langer dan een maand in het buitenland, ontworm dan ook elke maand op de vakantiebestemming. Preventieve ontworming tegen hartworm is alleen nodig in het muggenseizoen. Niet alle standaard ontwormingsmiddelen werken tegen hartworm, maar Milbemax ontwormingstabletten zijn goed werkzaam tegen deze parasiet.
 
Zandvliegen kunnen de parasiet Leishmania overbrengen en komen onder andere voor in Zuid-Europa. Preventie tegen deze vliegen is mogelijk in de vorm van Advantix (pipet) of Scalibor (band).
 
Warmte
Onderweg heeft uw huisdier uiteraard af en toe een plaspauze nodig. Zorg daarnaast voor voldoende water en voer voor onderweg.  Laat verder uw huisdier nooit alleen in de auto! In de zon kan de temperatuur in een stilstaande auto boven de 40 graden Celcius oplopen, waardoor uw huisdier oververhit kan raken. Niet zelden leidt dit tot het overlijden van het dier. In verband met het risico op oververhitting is het advies om in warme landen altijd verkoeling voor uw dier aan te bieden in de vorm van een schaduwplaats en bijvoorbeeld een bad met water en stel lange wandelingen of actieve speelpartijen uit totdat de temperatuur gedaald is. Er zijn ook speciale halsbanden of tuigen met koelelementen verkrijgbaar. Zorg daarnaast ook altijd voor voldoende (koud) drinkwater. Verder stijgt in een warme omgeving ook de temperatuur van de straatstenen en asfalt. Vooral het laatste materiaal kan in de zon erg heet worden en leiden tot het verbranden van de voetzolen van een hond.
 
Oververhitting herkent u aan continu hijgen of een versnelde ademhaling, onrust, rode slijmvliezen van ogen en bek, sloomheid en slapte, tot aan verminderd bewustzijn of coma. De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius en wordt opgemeten door een thermometer in de anus in te brengen. Vanaf 39.5 graden kan er sprake zijn van oververhitting. Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts en koel de hond af door bijvoorbeeld geleidelijk emmers koud water over de hond te gieten of natte doeken om de hond te leggen.
 
Vliegtuig
Als uw huisdier met het vliegtuig vervoerd wordt, gelden aanvullende eisen die door het vliegveld en de luchtvaartmaatschappij gesteld kunnen worden. Deze eisen kunnen strenger zijn dan het land van bestemming. Zonder aan alle eisen te voldoen, wordt uw dier niet voor transport geaccepteerd. Neem dus altijd van te voren contact op om zeker te stellen dat uw huisdier voldoet aan deze voorwaarden.
 
Heeft u vragen over één van deze onderwerpen? Neem gerust contact op met één van onze klinieken. Onze medewerkers helpen u graag!
 
 
Aanbieding van de maand
 
Elke maand zult u in elke nieuwsbrief een aanbieding tegenkomen. Deze aanbieding is in al onze klinieken gedurende de hele maand geldig.

Heeft u vragen over de maandaanbieding? Aarzel dan niet om contact met uw dierenarts op te nemen!