Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
April  2013
 
In deze nieuwsbrief een bespreking van het deze maand verschenen boek van Olga Bogdashina: Autisme en de grenzen van de bekende wereld om ons heen. Daarnaast twee materiaaltips en oefenmateriaal dat ter overname wordt aangeboden. Mogelijk is er iets voor je bij. Verder een oproep van een moeder van een 5 jarige zoon met sensorische integratie problemen om ervaringen met andere ouders uit te wisselen.
Zoals altijd de data van de tiendaagse en zesdaagse cursussen sensomotorische integratie of sensorische informatieverwerking die in september 2013 beginnen. Deze cursussen geven inzicht in het proces van sensorische informatieverwerking waardoor paramedici en andere professionals de principes van de sensorische informatieverwerking in hun behandeling en in hun dagelijkse praktijk kunnen toepassen. Tot slot de aankondiging van een studiedag over de Motorische Observatie Test in september. 
 
Veel leesplezier. 
 
   Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
  
 
Boekbespreking:
  
Autisme en de grenzen van de bekende wereld om ons heen.
  
Wat we van autisme kunnen leren over de wereld om ons heen.
 
Auteur: Olga Bogdashina.  Paperback 208 pagina's, Garant, 2013.
  
 
Olga Bogdashina begint dit boek met het uitleggen dat wij de wereld niet precies zien zoals die werkelijk is. We filteren de binnenkomende zintuiginformatie en gebruiken daar slechts een gedeelte van. Dat gedeelte is precies voldoende om een concept, beeld of idee van de ons omringende omgeving op te bouwen. Vervolgens benoemen we die omgeving dan als keuken, tuin, straat, enzovoort. We hoeven niet elk bloemetje in een tuin waar te nemen om te weten dat iets een tuin is. We gebruiken een gedeelte van de binnenkomende zintuiginformatie en vullen de rest zelf in.
 
In de eerste drie jaren van een kind vindt de overgang plaats van de wereld tot in detail onderzoeken naar de wereld benoemen en gebruik maken van de concepten of ideeën die we ons over die wereld en over onszelf hebben gevormd. De verschillende stukjes zintuiginformatie worden geïntegreerd tot een geheel dat niet exact met de werkelijk overeen hoeft te komen. Dat voorkomt dat we overprikkeld worden en voortdurend last hebben van allerlei 'ruis'.
 
Bij mensen met autisme komt de overgang naar de wereld van concepten en benoemingen door taal niet of moeizaam tot stand. Doordat ze de binnenkomende zintuiginformatie niet of onvoldoende filteren, kunnen ze overspoeld raken door die zintuiginformatie. Ze zien, horen, voelen, proeven en ruiken de wereld meer zoals die is. Ze filteren geen informatie weg om tot concepten te komen. Hun manier van waarnemen verschilt hierdoor heel sterk met onze 'normale' manier van waarnemen. Ze kunnen eigenlijk beter waarnemen. Bijvoorbeeld het zien van kleuren en bewegingen door een bepaalde lichtinval en de gevoeligheid voor geluiden of aanrakingen, die wij nauwelijks opmerken. Om met die overstelpende hoeveelheid zintuiginformatie om te gaan, kiezen ze er dan soms voor om als het ware in een bepaalde zintuigprikkel op te gaan. Ze worden helemaal één met die zintuigprikkel. Bijvoorbeeld een visuele waarneming van een bewegend voorwerp. Tegelijk sluiten ze zich dan helemaal af voor de overige zintuigprikkels. Dat heeft tot gevolg dat mensen met autisme op het ene moment last kunnen hebben van bepaalde zintuigprikkels, ze zijn daar dan overgevoelig voor, en op een ander moment die prikkels geheel langs zich heen kunnen laten gaan, zij zijn daar dan ondergevoelig voor.
 
Daarnaast beschrijft Olga Bogdashina het fenomeen dat mensen met autisme vaak een intuïtieve of andere manier hebben om te communiceren. Ze zijn vaak telepatisch verbonden met hun medemensen. Zoals ze volledig één kunnen worden met een zintuigprikkel, kunnen ze ook één worden met een ander en de gedachten van anderen opvangen. Zij zijn zich daar dan meestal niet van bewust. Ze handelen alsof het hun eigen gedachten zijn.
Het is duidelijk dat gedachten van anderen kunnen helpen, maar ook verwarrend kunnen zijn. Het telepatisch vermogen bij mensen met autisme is nog moeilijk wetenschappelijk aan te tonen, maar wel iets om rekening mee te houden. Mijn eigen ervaring is dat de mate waarin jezelf geconcentreerd bent op de activiteit die je wilt dat iemand met autisme uitvoert of die je samen uitvoert, invloed heeft.
 
Het is een niet heel gemakkelijk leesbaar boek maar wel vol waardevolle informatie over de manier van waarnemen bij mensen met autisme, die Olga Bogdashina zoveel mogelijk wetenschappelijk probeert te onderbouwen. Aanbevolen voor iedereen die met een mensen met autisme te maken heeft, zowel persoonlijk als professioneel.
 
U kunt het boek bij bol.com bestellen door op onderstaande link te klikken of kopen bij de boekhandel. U kunt het boek samen met andere boeken ook vinden op de pagina met boeken over sensomotorische integratie en autisme.
 
 
 
Speelgoed of materiaaltip: 
 
Survivalriem.
 
Een tip van Linda Rijvers. Zij vond voor haar zoon bij de Hema een survivalriem. Een verstelbare riem met drie tasjes en twee musketonhaken waar je van alles in kunt doen of aan kunt hangen. Linda haar zoon vindt het superstoer. In overleg met de fysiotherapeute vulde ze de tasjes met zandzakjes, zodat ze als verzwaring konden dienen. U kunt het natuurlijk ook vullen met stenen en bijvoorbeeld oude sleutels aan de musketonhaken hangen. Zie hiervoor ook: het gebruik van gewichten
 
De riem natuurlijk ook dienen om voelmateriaal zoals  een tangle, een stressbal, kneedgum of ander materiaal mee te nemen. Zie hiervoor ook: iets om te voelen
 
De survivalriem kost €7,95 en is zowel in de winkels van de Hema als via de webwinkel van de Hema verkrijgbaar. Geschikt vanaf 6 jaar. Voor jongere kinderen kunt u er eventueel door het lostornen van enkele naadjes een tasje afhalen om de riem passend te maken.
 
 Survivalriem van de Hema
 
 
 
 
Speelgoed en materiaaltip:
 
'Zintuig bakken'. 
 
Laura van der Plas, ergotherapeut bij Ergotherapie Rheden-De Steeg- Giesbeek, kwam op Pinterest een pagina tegen met allerlei 'zintuig bakken'. Gedeeltelijk wel bekend maar wel met leuke voorbeelden en eenvoudig uit te voeren. 
 
 
 
   
 
Oefenmateriaal ter overname aangeboden.
 
Onder andere een uittrekbaar wandrek, verrijdbare spiegel, set grote bouwblokken, evenwichtsbalk en stapstenen, hangmatten en plafondhaken, grote oefentol, grote pindabal en paardschommel. Alles in zeer goede staat. Er zijn foto's van het materiaal beschikbaar. Een volledige lijst met materialen en prijzen kunt u vinden in het bijgevoegde pdf-bestand.  
 
 
 
  Afsluitbare krat met 30 kg kunststof grint.
 
 
 
Uittrekbaar wandrek.
 
 
Informatie: Agnes Rolf, Anjerstraat 9,  1338 TN Almere, 036-5319830.
 
  
Forum SI
 
  
Linda Rijvers, moeder van een 5 jarige zoon met sensorische integratie problemen, zou graag in contact komen met andere ouders om ervaringen uit te wisselen. Een forum zou hiervoor heel geschikt zijn. Voorlopig komt Linda graag in contact met andere ouders om de behoefte aan een forum te peilen en alvast op een andere manier informatie uit te wisselen.
 
Graag reacties naar Linda Rijvers peanutje29@hotmail.com of Els Rengenhart info@sensomotorische-integratie.nl
 
   
 
 
Cursussen sensomotorische integratie voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden onder de naam sensorische informatieverwerking door Facet trainingen georganiseerd. Aan de opzet en inhoud van de cursus is verder niets veranderd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden.

Cursussen sensomotorische integratie die in september 2013 beginnen:
  
Voor  ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen:
 
  • 19 en 20 september, 31 oktober en 1 november, 21 en 22 november, 19 en 20 december, 23 en 24 januari 2014.
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay.
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.  
  • 12 en 13 september, 10 en 11 oktober, 14 en 15 november, 12 en 13 december, 16 en 17 januari 2014.
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
Zie voor verdere informatie cursussen
 
 
 
Cursus sensomotorische integratie voor andere professionals:
 
 
Zesdaagse cursus voor leerkrachten,remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
Deze cursussen sensomotorische integratie worden onder de naam sensorische informatie verwerking door Facet trainingen georganiseerd. Aan de inhoud en de opzet van de cursus is verder niets veranderd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden
 
Cursussen sensomotorische integratie voor andere professionals die in 2013 beginnen:

Voor groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen:

  • 26, 27 september,7 en 8 november 2013, 9 en 10 januari 2013
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay.
 
 
Voor groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.
  • 23, 24 september, 4 en 5 november 2013, 13 en 14 januari 2014.
 
Deze cursussen worden gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen
 
 
Motorische Observatie Test
 
Aankondiging van een eendaagse cursus op zaterdag 21 september 2013 te Bloemendaal.
 
De MOTORISCHE OBSERVATIES TEST is een gestandaardiseerde diagnostische test, die gebruikt kan worden als een pre- en een post test om de effectiviteit van uw therapie aan te tonen - dus evidenced based. Ontwikkeld voor alle paramedici.
 
Ga naar www.motorobservations.com om een groot deel van de test en scoring te zien, voordat u deze aanschaft. Standaard Deviatie (S.D.) statistieken worden geproduceerd via de software met gekleurde grafieken die speciaal zijn ontwikkeld om de sterke en zwakke gebieden tonen. Leeftijd: 5 jaar - 0 maanden t/m 11 jaar – 11 maanden.
 
 
Voor meer informatie over de cursusdag op 21 september 2013: e-mail naar: lynnsi.horowitz@gmail.com. U krijgt dan uitgebreidere informatie en een inschrijfformulier.
 
DOCENTEN:
  • Lynn J. Horowitz, Master Health Science, Occupational Therapist.
  • W.R.A. Duurkoop, medisch socioloog.
  • Bernadette van Schaik, kinderfysiotherapeut, docente Transfergroep Rotterdam en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
  • Marjolein van Egmond- Hoeve, kinderergotherapeut, docente Transfergroep Rotterdam en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
  • Marjon Witteman, kinderfysiotherapeut en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
WAAR:
Hartenlustschool te Bloemendaal. Gemakkelijk te bereiken per trein, 5 minuten lopen vanaf het station. Er is een ruime parkeergelegenheid bij de school.
 
DOEL:
In de ochtend zal de nadruk liggen op het leren of opnieuw leren van de items en in de middag op de scoring en interpretatie. Er zal een korte inleiding zijn over de statistische onderbouwing van de Motorische Observaties. 6 contact uren.
 
PRIJS:
€ 195,- voor de cursusdag of € 380,- – voor de combinatie van de cursusdag plus de aanschaf van de Motorische Observatie Test per website. U bespaart in dat geval € 35,-. Deelnemers, die kunnen aantonen dat ze de cursus Sensomotorische Integratie, TRO of AKK hebben gevolgd, kunnen ook alleen het middagdeel volgen. De kosten hiervoor zijn € 125,-. (Het aantal plaatsen hiervoor is beperkt.) De cursus is inclusief koffie en lunch.
 
TIJD:
Van 8.45 tot 16.45 uur. Van 8.45 -9.15 uur registratie. De accreditatie voor ergotherapeuten en logopedisten is 6 uur (voor de hele cursusdag). 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart