Nieuwsbrief 
In deze nieuwsbrief
Beste lezer
 
Beetje bij beetje herneemt "het koorleven in Vlaanderen" het vroegere ritme, na de opeenvolgende Corona-golven. We hebben voor u al een paar datums vastgelegd voor uitgestelde activiteiten. Toch zijn we hierbij heel wat minder vrolijk dan we hadden gehoopt, denkend aan de overwacht hevige oorlogsgruwel op ons Europees continent. Ook koren proberen solidair te zijn, al was het maar met een minuut stilte, een bijzonder lied, een benefietconcert... Dank in naam van alle slachtoffers voor jullie initiatieven. 
 
In deze nieuwsbrief vind je op de eerste plaats de beloofde datums, en er volgen er nog in onze volgende nieuwsbrief. Verder blikken we terug op het papieren tijdperk, en lichten we een tip van de sluier op in verband met een bijzonder project, over de dirigent en componist Oswald Fieuws (1939 - 1980)
 
Geplande activiteiten ("neem allemaal uw agenda")
 
zaterdag 23 april cursus stemvorming Don Bosco Oud-Heverlee
zondag 28 augustus Koor XL Leuven
zaterdag 24 september cursus stemvorming Don Bosco Oud-Heverlee
zondag 9 oktober Koorbrunch Grimbergen
 
 
Noteer ook: zaterdag 7 mei: Aarschot Volkoren. Helpende handen zijn daar nog steeds welkom. Wil je dit uniek evenement helpen slagen, neemt dan contact op met Anne Ostyn, anne_ostyn@hotmail.com.
 
 
Communicatiemiddelen, toen en nu
 
Velen onder u herinneren zich nog het papieren tijdperk.
Onze provinciale afdeling verspreidde toen per kwartaal een tijdschriftje met aankondigingen, weetjes uit het koorleven en een bespreking van een koorwerk.
Het digitale geweld duwde dit blaadje naar de achtergrond zodat het met een tot pianissimo diminuendo verdween.... 
 
 
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan…. In het huidige tijdperk van de sociale media willen we op een nieuwe manier onze stem laten weerklinken.
Er wordt achter de schermen intens verder gewerkt om de vernieuwde website en Facebookpagina van onze provinciale afdeling vorm te geven.
Via nieuwsflitsen - omdat het niet altijd flashy moet heten - willen we kort op de bal spelen om info te brengen. Daarnaast plannen we om regelmatig een uitgebreidere digitale nieuwsbrief te sturen. 
Wij hopen u daarmee van dienst te zijn en staan open voor al uw suggesties en vragen.
Nulla dies sine musica!
 
 
EEN TIP VAN DE SLUIER……

Onze provinciale afdeling (PA) Vlaams-Brabant ontstond in 1981.
We behoorden toen nog tot de koorfederatie van het ANZ (Algemeen Nederlands Zangverbond). Het ANZ werd later herdoopt tot Koorfederatie Vlaanderen en enkele jaren later ging deze organisatie op in de koepel van Koor en Stem
.
Onze PA bleef echter wel bestaan in de nieuwe structuur.
Eén van de grondleggers van onze provinciale werking was dirigent – leraar –
componist Oswald Fieuws. 
Deze West-Vlaming werd geboren in 1939 en belandde in Brussel als dirigent van het schoolkoor en muziekleraar in het vermaarde Maria-Boodschap-lyceum. Dat koor groeide uit tot het internationaal gerenommeerde Nausikaäkoor.
Helaas overleed Oswald kort na de oprichting van onze stuurgroep.
In 2021 wilden we Oswald na 40 jaar uitgebreid in de herinnering brengen, maar een bepaald virus heeft dat verhinderd. 
Maar we bergen onze droom niet op.
In de coulissen wordt hard nagedacht en gewerkt om deze koorpionier uit onze regio waardig te herdenken, vooral als componist.
U hoort er zeker van in de volgende nieuwsbrieven.
 
 
Koor&Stem Vlaams-Brabant vzw   Kumtichstraat 10, 3300 TIENEN     ON 0464.807.568