Quote
Week 13
Jaar 2015
 
 
De wil kijkt vele malen door het venster
eer de daad de deur uitgaat.
 

 

 
Er is veel kans dat jij als leidinggevende al tegen je medewerkers hebt gezegd dat je deur altijd open staat. Dat ze gerust mogen langs komen wanneer ze met iets zitten of iets willen bespreken.
 
Maar ondanks je goede bedoeling kan voor sommige medewerkers de drempel om dit te doen wat te hoog liggen en doen ze het niet.
 
Zonder in detail te gaan, sommen we hier enkele redenen op waarom ze je open deur politiek niet benutten: ze willen je niet storen, je bureau ligt fysiek te ver verwijderd van hun werkplek, ze weten niet goed of je wel echt geïnteresseerd zou zijn,  een gebrek aan vertrouwen misschien,…
 
Een deur die open staat betekent niet enkel en alleen dat medewerkers kunnen binnenkomen. Het betekent evenzeer dat jijzelf erdoor naar buiten kunt gaan.
 
Zelf naar de werkvloer gaan wordt wel eens ‘Management by Wandering Around (MBWA)’ genoemd. Een managementmethode die reeds in 1982 werd beschreven door Tom Peters en Robert Waterman in hun boek ‘Excellente ondernemingen’.
 
De bedoeling ervan mag echter niet zijn om even een bezoekje te brengen en een praatje te maken om de moraal op te krikken. Dan wordt MBWA een managementtechniekje dat al snel doorzien wordt door de medewerkers omdat je geen echte interesse toont voor de gang van zaken op de werkvloer. De intentie waarmee je het doet is cruciaal om er een echt succesverhaal van te maken.
 
Bij het Toyota Production System wordt deze attitude ‘Genchi Genbutsu’ genoemd . Vrij vertaald wordt dit ‘ga naar de bron om de feiten te achterhalen en de juiste beslissingen te nemen in plaats van achter je bureau Excel sheets te bestuderen, rapporten te lezen of zich te baseren op informatie uit de zoveelste hand.
 
Deze attitude uit zich door het regelmatig uitvoeren van de ‘Gemba Walk’ of het ongepland en onaangekondigd bezoeken van medewerkers om op een informele manier kennis te krijgen van de reële noden en problemen om samen gepaste oplossingen te vinden.
 
Gemba is Japans voor ‘de echte plaats’. Japanse politiemannen noemen de plaats delict ‘gemba’ en Japanse tv-journalisten verwijzen naar ‘gemba’ als ze verslaggeving doen vanaf de plaats van een  gebeuren. In het bedrijfsleven staat ‘gemba’ voor de plaats waar waarde wordt gecreëerd of m.a.w. de werkvloer. Het kan elke site zijn zoals een bouwplaats, de verkoopruimte of  de plaats waar de dienstverlener in directe interactie is met de klant.

Een Gemba Walk doe je niet zomaar. Er zijn enkele spelregels. Deze spelregels kan je lezen op SigmaOnline, het platform voor kwaliteitsprofessionals.

De Gemba Walk was ook een activiteit waarmee Douglas Conant, de legendarische CEO van de Campbell Soup Company,  dit bedrijf begin van de jaren 2000 volledig uit de rode cijfers haalde. Iedere dag trok hij zijn sportschoenen aan en ging er voor een uurtje tussenuit naar de werkvloer. Dit was zijn manier om in beweging te blijven en het aangename aan het nuttige te koppelen.

Haal je sportschoenen dus maar uit de kast, blijf niet door het venster kijken en ga de deur uit. We lezen graag je ervaringen met deze doe-activiteit.

 
Tijd heb je niet, tijd maak je.
Onbekend


P.S.: Heb je een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
  
 
Reageren op deze quote? Klik hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.