THEMA Nieuwsbrief  Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Snoepwinkel 🍭

Je kunt echt wel zeggen dat BrabantinBeelden hard aan de weg timmert. Want zoals je misschien weet tikte onze beeldbank onlangs de 3000 films aan. Naast films van het BHIC bekijk je hier ook alle films van de Brabant-Collectie, Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Stadsarchief Oss, net als vele foto’s en verhalen. De afgelopen maanden is er veel moois tot stand gekomen. 

Het bracht ons op het idee om weer eens een thema nieuwsbrief over BrabantinBeelden samen te stellen met een greep uit de vele mooie films (mét beeldverhalen). En ik kan je zeggen dat dat nog niet meeviel. Ik waande me in een snoepwinkel, zoveel keuze! Tja, welke films kies je dan? Ga je voor de kinderen die voor 'meneer pastoor' oud papier verzamelen? Kies je voor een oude familiefilm die het tijdsbeeld goed weergeeft? Of wordt het toch een historische bevrijdingsfilm? Hieronder vind je mijn persoonlijke keuze, maar laat je niet weerhouden om zelf in onze filmbank te neuzen op zoek naar die ene film, van jouw geboortedorp bijvoorbeeld. Want de keuze is reuze. Namens het hele team van BrabantinBeelden: veel kijkplezier!
 
 
Margot America, redactie

Raadselachtige film

Ze zijn prachtig, deze filmbeelden waarop te zien is dat kinderen karren en zakken vol oud papier naar een inleverpunt bij een kerk brengen. Maar hoe was dit rolletje 16MM film met het opschrift "oud papier Verrijt" in ons archief gekomen? Waar speelde dit zich af en hoe oud waren de beelden? Geniet van de film en lees hoe we met de hulp van veel lezers meer over deze film te weten zijn gekomen.
 

De vrouw achter de luchtbuks 

Ze is een begrip in Tilburg én ver daarbuiten. Luchtbuks Ria is vanaf 1936 een vaste klant van schiettenten op kermissen. De Tilburgse schiet dan niet alleen in de roos, maar daarmee gelijktijdig ook een foto van zichzelf. De foto’s zijn iconisch en zijn zelfs opgenomen in de collectie van Stedelijk Museum Amsterdam. Dankzij een schenking van vele persoonlijke documenten krijg je nu ook een kijkje in het dagelijkse leven van Ria van Dijk (1920-2021).
 

Bijzondere filmverhalen 

De rookwolken boven klooster Mariadal na de luchtaanvallen op het station en terugtrekkende Duitsers in de Molenstraat tijdens Dolle Dinsdag. De Roosendaalse fotograaf Jan Sturm legde de gebeurtenissen eind 1944 in zijn woonplaats vast op film.
Wim Parihala woonde in Vught op het Moluks woonoord Lunetten. Hij vond het belangrijk om niet alleen zijn gezin, maar ook de Molukse gemeenschap op beeld vast te leggen. Ook feesten werden gefilmd, of de opening van de Ambonezenschool. Zoon Emile digitaliseerde de films uit periode 1987-1992. Je kunt ze hier zien. 
Wie in het depot van een archief duikt, vindt ontelbare bijzondere objecten. Ieder met een eigen verhaal. Toch trekt een archiefstuk soms net een beetje extra de aandacht. Zo vind je in de Brabantse collecties enkele fotografische portretten met een bijzondere toevoeging: menselijk haar. 
Lang geleden, in het bruisende Eindhoven van de jaren '20, besloten twee broers hun dromen na te jagen en een eigen bedrijf op te richten. Ze wilden iets creëren dat hun stempel zou drukken op de Nederlandse automobielindustrie.   
 
Het is tegenwoordig voor veel Ossenaren moeilijk voor te stellen, maar vroeger stond de Heuvel maandelijks vol met paarden. Oss bood plaats aan een van de grootste paardenmarkten in Nederland.
Asten, een klein dorp in Noord-Brabant, staat wereldwijd bekend om zijn rijke traditie in de kunst van het klokkengieten.
Twee historische bedrijven, Klokkengieterij Petit & Fritsen en Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts, hebben daar hun wortels. Kijk mee in de wereld van de klokken en klokkengieterijen.

Achter de schermen met Mathilde en Joost

“Je kunt duizenden foto’s en films met verhalen over leven en werken, wonen en ontspannen in Brabant terugvinden op BrabantinBeelden", vertelt beeldredacteur Mathilde Min. "Maar voordat we de films online zetten, bekijken we ze eerst, daarna worden ze gedigitaliseerd en beschreven."
“Kwetsbare oude filmrollen worden actief geconserveerd en soms gerestaureerd”, vult Joost Hoedemackers aan. Hij is onze collectiebeheerder beeld en geluid. “We beschikken over een speciaal depot dat qua temperatuur en luchtvochtigheid is afgestemd op oud filmmateriaal. Daar worden de rolfilms van allerlei formaten bewaard. Dit depot bestaat eigenlijk uit twee ruimten. Allereerst is er de sluisruimte, hierin is een permanente temperatuur van 13 graden Celsius bij een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 40%. Films kunnen hier acclimatiseren.
Vervolgens is er de eigenlijke bewaarruimte, het koude depot; deze ruimte heeft een permanente temperatuur van 5 graden Celsius bij een relatieve luchtvochtigheid van 30%. Op die manier kun je oude films goed bewaren. Doe je dat niet, dan blijft er niks van over en gaan ze letterlijk verloren in de tijd”, aldus Hoedemaeckers.
 
Mathilde Min in gesprek bij Omroep Brabant | Joost Hoedemaeckers in het koude depot (foto's BHIC) 
 

BrabantinBeelden: ons foto- en filmgeheugen

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Podcast
Bekijk foto's
Foto's & films
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven