Nyhetsbrev #5 2019
 
Dubbelseminarium nr två, en radda tips om scenkonst och förkovran. Ett nyhetsbrev mittemellan allhelgona och advent.
 
Denna höst belyser vi det faktum att Barnkonventionen nästa år blir svensk lag. Den 30 september ägde ett första dubbelseminarium rum, då Åsa Ekman och Ylva Ågren guidade oss i Barnkonventionen och vad ett "barn" är, inför en välfylld foajé på Masthuggsteatern. En sammanställning av seminariet skickades ut efteråt och ligger nu på vår hemsida för nedladdning.
 
Den 25 november är det dags för nästa seminarium, denna gång med fokus på frågor om barnkulturens (i synnerhet barnteaterns) status. Inbjudna talare är Ylva Lorentzon och Lis Hellström Sveningson. Läs mer nedan och anmäl er till: info@barnteaterakademin.se
 
Det är senhöst nu, eller tidigvinter. Inte många blad kvar på träden och mörkret faller tidigt. En tid för att kura skymning och tända ljus – men också för att ge sig ut i staden, samlas och ta del av allt staden bjuder. Ta bara en titt i axplocket till höger. Jag vill varmt rekommendera att ha koll på Kulturakademins hemsida och deras ambitiösa program med kurser, workshops, föreläsningar i allt från konflikthantering till musikkomposition. Samt numera även egen pod- och webcast.
 
Hoppas vi ses den 25 november!
Och fredagen den 29 november är det dags för ännu en Global Strike for Future. Ses där också!
 
Kristina Ros
Projektledare
_____________
 
 
Öppna världar, slutna rum &
Det som börjar på barn…
 
Ylva Lorentzon: Öppna världar, slutna rum
Barnkultur ses i vissa sammanhang som lite enklare, mer tillrättalagd och inte lika avancerad som annan kultur. Vad betyder det för dem som arbetar inom det konstnärliga fältet? Hur påverkar det vardagen? Och hur påverkas arbetet av New public management och av kulturpolitiska mål? Föreläsningen utgår från Ylva Lorentzons avhandling Öppna världar, slutna rum: Om status och barnkulturpolitik i scenkonstens vardagspraktik, byggd på fältarbete i en institutionsteater.
 
Lis Hellström Sveningson: Det som börjar på barn har inte längre status
Den moderna svenska barnteatern växte fram i ett samhälle där kulturens värde slagits fast i Kulturutredningen 1974. I förskolor och skolor gavs möjlighet att skapa den verkliga folkteatern, och teatermakarna skyndade till. Barn var ett ord med positiv laddning – och barnkultur hade utrymme i mediernas bevakning. Idag talar politiker gärna om vikten av att prioritera barn och unga, men vad döljer sig bakom honnörs-orden? Vad hände med barnens och barnkulturens status?
 
När: 25 november 17:30-ca 21:15
Var: Skogen, Masthuggsterrassen 3 (granne med Masthuggsteatern)
Hur: BtA bjuder på föreläsningar, samtal och soppa.
Föranmälan: Senast 20 november, till: info@barnteaterakademin.se
 
I samarbete med Göteborgs Stad Kulturförvaltningen.
 
 
Tre nya texter för de yngsta

Efter en offentlig presentation och reading i Göteborg, och dito vid Scenkonstbiennalen i Sundsvall, kan vi stolt presentera tre sprillans nya texter. Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

Det rör sig om tre stycken, mycket långt gångna, grovmanus som nu finns tillgängliga för branschen och under begränsad tid kan beställas till ett subventionerat pjäsarvode. Klicka på denna länk så finner ni såväl pjästexter som presentationer av dramatikerna.

God läsning!
 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Dimen Abdulla - Regionteater Väst, dramaturg
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Rebecca Alverfors - Kurage, skådespelare o konstnärlig ledare
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Teatercentrums ledamot:
Marcus Lilliecrona, verksamhetsledare
 
Valbara ledamoter:
Anna Berg - styrelseledamot i ASSITEJ och Bibu. Samt dramaturg.
Ylva Ågren - barnkulturvetare, lektor i barn-och ungdomsvetenskap vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros
 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och notiser 
 

Frölunda kulturhus
Det är alltid värt att spana in programmet för barnteater på Frölunda Kulturhus. Den som gör det hittar just nu gästspel med Marionetteatern, Hedmans Teater, Not Quite och Dockteater Tittut
 
 
Sceniska mirakler - vad är det där figurteater för något?
En inspirationsdag i samarbete mellan Kulturakademin, Fröunda Kulturhus och DOCK18. På programmet: Panelsamtal, work in progress med Not Quite och föreställningen Chambre Noire/Mørkerom med Yngvild Aspeli/Plexus Polaire.Medverkande i panelsamtalet är Bernard Cauchard, Erik Holmström. Lis Hellström Sveningson och Jenny Bjärkstedt. Samtalsledare: Ronnie Hallgren.
26 nov 14-21, Frölunda Kulturhus
 
 
Dramatiker på scen
En samtalsserie som på ett nördigt, lustfyllt och vetgirigt sätt vill ta sig an Dramatikern, och diskutera konstnärskap, process och yrkeskunnande. Först ut är dramatikern Gertrud Larsson i samtal med dramaturgen Magnus Lindman
26 nov kl 18, Göteborgs Stadsteater, foajén.
 
 
Bärarna
"De som bestämde sa: Det går inte. De som bestämde sa: Det är som det är. Men vi säger: Det går. Vi är tillbaka och vi vet vad vi måste göra." Bärarna är en rörelsebaserad föreställning om förlust, förändring och möjligheten att göra allting nytt.
För barn 4-7 år
Premiär 27 nov, Masthuggsteatern (Fregatten, Stenungsund)
 
 
Månskenssonaten
Månen går upp över den lilla staden där det händer hemliga saker när en egentligen ska sova. Vi smakar, luktar, lyssnar och känner oss fram genom natten och minatyrvärldar av ljud, ljus, dofter och musik. Ett litet torg med en fontän, ett bageri, en förort, en fullsatt spårvagn som far förbi. Vad är egentligen verkligt? Vågar en saker i skydd av mörkret som en inte skulle våga annars? Är mörkret kanske möjligheternas plats?
För barn 2-6 år
Spelas 30 nov-11 dec, Hagateatern
 
 
Jämlika barn lyckas bäst - Hur ger vi alla barn jämlika förutsättningar till ett gott liv?
Vi vet att familjens socioekonomiska bakgrund, utbildningsnivå samt var barn växer upp påverkar deras möjligheter att lyckas både under skoltiden och senare i livet. Vad kan vi som aktörer på regional och kommunala nivå göra för att skapa mer jämlika förutsättningar för alla barn? Konferensen arrangeras av Forskningsrådet för interkulturell dialog, ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås och Högskolan Väst.
När: 28 nov. 9.00-16.00
Var: Hotel Riverton, Stora Badhusgatan 26, Göteborg.

Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: