Aeilkema Organisatie Coach
 
 

 

 
 
 

 
 
 
 

 
Bezoek de site:
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
Hoe scoort u iedere dag beter dan uw concurrent??

 
Crisis! Het woord verdient een ereplaats in de lijst van meest gebruikte woorden van de afgelopen jaren. Steeds weer het dilemma hoe nog scherper aan de wind te varen en hoe op allerlei verspillingen te besparen????
 
Daar gaat het toch om? Steeds opnieuw aandacht voor de dwingende organisatievraag: "Wat moet er gebeuren, zodat iedereen in het bedrijf zich uitsluitend op de juiste goals richt en de organisatie op alle fronten iedere dag beter scoort dan de concurrent??”
 
Vaak kom ik met ondernemers, directeuren en managers in gesprek die last hebben van energielekken, omdat ze de gehele dag door het gevoel hebben dat ze als een brandweerman door hun organisatie moeten 'rennen'.  Iedere medewerker lijkt zijn/haar stinkende best te doen en toch glippen de verspillingen als zand door hun vingers. 
 
Maar als je tijd kunt vinden om de fouten te herstellen, waarom dan geen tijd vooraf vrij maken om deze verspillingen te voorkomen??
 
Dat klinkt logisch, maar de oorzaken lijken haast ongrijpbaar te zijn. Dat zijn ze niet, echter als je 'er midden in zit' dan zie je het vaak zelf niet. Een vis is zich er ook niet bewust van dat ie in het water zwemt.
 
Laten we eens opschrijven welke bouwstenen voor een organisatie - vertaald naar een team - speciale aandacht verdienen.
 
Als eerste moet je natuurlijk wel weten waar je heen wilt met je organisatie en welke bijdrage uw team daaraan levert; immers als u niet weet waar u uit wilt komen, dan kom je wellicht ergens anders uit. En uw (interne) klant ook …….
 
Dus dient de strategie opgetuigd te worden; bekende kreten als missie, visie en strategie. Liggen ze bij u ook keurig in de la? Dat zou jammer zijn. Want het gaat om het ‘zijnsrecht’ van uw team. Vraag een willekeurige medewerker eens wat het bestaansrecht van uw team over 5 jaar is? Wie heeft er dan nog behoefte aan uw diensten? Daarmee wordt ook duidelijk waar u over 5 jaar wilt staan en wat u wilt bereiken. En daarna komt het moment om vast te stellen welke kwaliteiten voor dit team doorslaggevend zijn om dit doel te bereiken. Wat moet er excellent goed gaan om het organisatiedoel neer te zetten? Tijdige levering? Correcte cijfers? Betrouwbaarheid? Veel kennis? Kwaliteit?
 
Maar ja, meten is weten, gissen is missen en gokken is dokken ….. waaruit blijkt dat deze excellente prestaties gehaald zijn? En weten uw collega’s eigenlijk wel dat ze op deze succesfactoren beoordeeld worden? Of dacht u, dat zij wel zouden denken, dat u dacht, dat ……
De zoektocht van een manager bestaat uit de volgende stappen:
 
·         Wat willen we bereiken? (Resultaten)
·         Hoe gaan we dat aanpakken? (Strategie)
·         Hoe pakken we dat aan (Structuur)
·         Hoe gaan we met elkaar om? (Cultuur)
·         Wiens competenties hebben we nodig? (Mensen)
·         Welke middelen zetten we in? (Middelen)
 
 
Deze zes bouwstenen bepalen het succes van uw organisatie/team; een blinde vlek op één van de onderdelen heeft consequenties voor het totaal.
 
Als alle bouwstenen in evenwicht zijn, dan marchandeert uw team als een team in een operatiekamer. Maar als er één mist, dan heeft dat een heftig effect:
 
Als uw medewerkers niet weten hoe ze de weg moeten bewandelen om de doelstellingen waar te maken, dan doet ieder wel zijn/haar best, maar u zult wellicht een verdwaasde blik van verwarring in de ogen waarnemen.
 
Als de processen in de organisatie niet helder zijn vastgelegd, dan zoekt iedereen naar beheersing van de processtructuren en het gevoel van “chaos” sluimert het team binnen.
 
Als het team een aantal geformuleerde gezamenlijke waarden – waar het dagelijks handelen aan ontleend wordt – mist, dan is de binding ver te zoeken. Maakt een manager zelf niet helemaal duidelijk waar ie de collega’s op zal afrekenen, dan zal weerstand het effect zijn.
 
Als collega’s niet de juiste competenties en vaardigheden hebben, dan durft iemand niet aan deze persoon te delegeren. Iemand is dan misschien wel een topper, maar niet op die plek.
 
Als de middelen en voorzieningen ontbreken, dan is de frustratie van de gezichten af te lezen.
 
En als er geen resultaten behaald kunnen worden, dan ontbreekt het gevoel van toegevoegde waarde kunnen leveren en voelt men een vaag gevoel van nutteloosheid.
 
In de bijlage is alles nog eens in een overzichtelijk schema samengevat en vindt u in één oogopslag waar 'blinde vlekken' in uw organisatie zitten.
 
 
Het blijft een boeiende vraag: "Wat wilt u dat een klant op een verjaardagsfeestje vertelt over uw organisatie/team?" Hopelijk geven al uw collega’s hetzelfde antwoord!
 
 
Aeilkema Organisatie Coach is er voor organisaties die naar duurzame high-performance teams streven.

 
 
Het gezicht achter Aeilkema Organisatie Coach ben ik: Gerrit Aeilkema. 

Ik heb ruim 20 jaar een middelgroot eigen bedrijf in de financiële dienstverlening gehad, waarbij ik als ondernemer en directie richting en sturing gaf aan de organisatie(ontwikkeling). 

Vanaf 2007 ben ik bedrijfskundig organisatiecoach en trainer. Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Andere opleidingen zijn die tot Mediator aan de Hanze Hogeschool, Mastercoach aan de Fontys Hogescholen, Systemisch Interveniëren bij het Bert hellinger Instituut, de Masterclass Transactionele Analyse bij het Phoenix Instituut en Ontwikkelingsgerichte Transactionele Analyse in Organisaties aan de P.R.O. Academie.
 
Daarnaast ben ik Gecertificerd Profile Dynamics® trainer en Gecertificeerd Financieel Planner (FFP).

 
 
           Aeilkema Organisatie Coach   Vossenburcht 5  9649 KD Muntendam 06-13967077
 
                                             www.aeilkemaorganisatiecoach.nl
 
                    
                                                    http://nl.linkedin.com/in/gerritaeilkema/

                                                 Twitter: https://twitter.com/#!/gerritaeilkema

 
                                     Indien u zich wilt uitschrijven, klik dan uitsluitend hier: Uitschrijven Nieuwsbrief