Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 5 november 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Veroordeling embargo, triomf voor Havana?
  2. Filmfestival IDFA 2017: van 15 tot 26 november in Amsterdam
  3. Foto's: kleurrijk en suikerzoet Cuba 
  4. Invloed Moskou werd na Cubaanse revolutie groter
  5. Coen Stork, voormalig ambassadeur in Cuba, overleden
  6. Cartoon: Cubanen, kom aan boord
  7. Zijn de migratieregels versoepeld?
  8. Recensie musical: On Your Feet!
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze wekelijkse Nieuwsbrief CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Veroordeling embargo, triomf voor Havana?
Ons commentaar op de actualiteit
Terecht heeft de Algemene Vergadering van de VN het Amerikaans embargo tegen Cuba opnieuw veroordeeld. Enkel de VS en Israël keerden zich tegen deze wereldwijde veroordeling. Het embargo was ooit bedoeld om de economie van Cuba te gronde te richten en Fidel Castro ten val te brengen. Dat doel is – dat mogen we na ruim 50 jaar wel concluderen – niet bereikt. Het jaarlijkse ritueel is door indiener Cuba vooral bedoeld om de opvatting te blijven koesteren dat de VS de hoofdschuldige zijn van de economische en sociale stagnatie die Cuba al decennia kent. Dan kan verder ook het interne embargo worden genegeerd waaronder het Cubaanse volk gebukt gaat en dat een democratische transitie blokkeert. Wie twijfelt aan dat interne embargo kan het recente rapport over de maand oktober raadplegen, waarin de Cubaaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN) maar liefst 578 arrestaties van vreedzame opposanten documenteert, ‘het hoogste aantal in dit lopende jaar.’ Het embargo heeft aan deze politieke vervolging geen einde gemaakt.

Geen concessie
De leiders in Cuba voelen de gevolgen van het embargo niet aan den lijve. Zij zullen geen concessies doen, ook niet als de situatie zal verslechteren, wanneer Venezuela niet meer in staat is Cuba te subsidiëren, zoals ooit de Sovjet Unie deed. Zij zien modernisering in sociaal-economische zin als ‘overgave aan het imperialisme’ hoewel een opheffing van het interne embargo juist ruimte zou bieden voor de ontwikkeling van de Cubanen en hun economie.
Angst om de macht te verliezen is de werkelijke reden voor de wijze waarop Cuba met het embargo en de interne blokkade omgaat.
 
De redactie
 
2. Filmfestival IDFA 2017: van 15 tot 26 november in Amsterdam
Van 15 tot 26 november wordt in Amsterdam het Internationale Documentaire Filmfestival gehouden. Het grote aanbod biedt deze keer ook 3 korte documentaires met een Cubaans thema. Deze korte documentaires worden in combinatie met andere films aangeboden. De kaartverkoop start maandag 6 november om 19 uur. Vrienden en pashouders kunnen nu al tickets kopen.

I Am Denise
Regisseur Klem Soares, 12 minuten.
Na de dood van Fidel Castro ontketent een klein meisje in Havana een mediacircus met een boodschap op een grootkartonnen bord. Maar wat staat er toch? 
 
The Sight
Regisseur Alejandro Pérez, 21 minuten.
Een circuspubliek kijkt de ogen uit tijdens een magische voorstelling waar men plots zelf deel van uit lijkt te maken.
* Meer informatie incl. trailer en uitzendmomenten

True Love in Pueblo Textil
Regisseur: Horatio Baltz.
De negenjarige Maribel legt uit hoe het voelt om getroffen te zijn door de oudste aandoening ter wereld: 

Link
 
3. Foto's: kleurrijk en suikerzoet Cuba

De Engelse fotograaf Salvador Cueva ging in de jaren zestig voor de eerste maal naar Cuba. Volgens Cueva is er veel in Cuba om van te houden. In een fotoboek concentreert hij zich vooral op de kleurrijke architectuur van de gevels van gebouwen in Havana.

Het zijn vooral de suikerzoete kleuren die hem boeien en die Cuba volgens Cueva maken tot ‘een paradijs voor liefhebbers van design.’ Cueva: ‘Het is een explosie van kleuren in elke straat en in de kleren van Cubanen.’
Hij gebruikte voor zijn foto’s een Canon 6D met een Canon lens 24-105 mm. 

 
4. Invloed Moskou werd na Cubaanse revolutie groter
Latijns-Amerika-kenner Edwin Koopman interviewde voor het dagblad Trouw de Britse hoogleraar politicologie James Dunkerley (1953).  

Hij leidde in Londen het Institute of Latin American Studies. Hij publiceerde veel over die regio, vooral over Bolivia. Enkele citaten uit dit interview.
 
Minder dan gedacht
Geen regio associëren we zo met revoluties en guerrilla als Latijns-Amerika. De invloed daarop van de Russische revolutie is minder direct dan we denken, zegt politicoloog James Dunkerley, kenner van de geschiedenis van Latijns-Amerika. “Tot aan de Cubaanse revolutie in 1959 was die invloed heel klein: Latijns-Amerika vormde aanvankelijk geen prioriteit voor de Sovjet-Unie”,

En werd de invloed vanuit Moskou na die Cubaanse revolutie groter?
“Inderdaad, vanaf 1959 - dus twee generaties na het begin van de Russische Revolutie - wordt Latijns-Amerika voor de Sovjet-Unie ineens een issue. Je kunt dus drie periodes onderscheiden. Voor 1959 was er weinig invloed en interesse. Na 1959 ontstond er bij de Sovjets een grote zorg om de Cubaanse communistische staat te beschermen, waarmee de wereld in 1962 in de Cubaanse rakettencrisis terechtkomt. En vervolgens heb je de jaren zeventig, als in de hele regio, dus Midden- en Zuid-Amerika, dictaturen worden gevestigd. In die periode groeit de steun voor verzetsbewegingen, met als hoogtepunt de Nicaraguaanse revolutie van 1979.
“Overigens hadden de Sovjets de radicale bewegingen in Latijns-Amerika totaal niet onder controle. Neem Che Guevara, precies vijftig jaar geleden doodgeschoten. Hij was helemaal niet geïnteresseerd in het Sovjetmodel. Zijn poging om revolutie te ontketenen in Bolivia is spectaculair  mislukt, maar veel Latijns-Amerikanen deelden zijn weerstand tegen de communistische partijen: die werden gezien als ‘reformistisch’, niet als revolutionair.”

In hoeverre werden guerrillalegers getraind of bewapend door de Sovjet-Unie?
“De Sovjets hadden erg weinig ervaring met guerrillaoorlogen. De guerrillabewegingen hadden dan ook geen directe lijn met Moskou. Als er al een lijn was, ging dat via Cuba. Dat was het geval in Midden-Amerika: Guatemala, Nicaragua, El Salvador. Nadat de Sandinisten in 1979 de macht grepen in Nicaragua, ontvingen ze advies, financiering en ook wapens en training van de Sovjet-Unie, al werd dit zoveel mogelijk verborgen gehouden. Hetzelfde geldt voor de guerrilla in El Salvador, maar altijd via Cuba.
 
 
5. Coen Stork, voormalig ambassadeur in Cuba, overleden
Coen Stork, de voormalig Nederlandse ambassadeur in Cuba, ook wel de 'rode ambassadeur' genoemd, is op 23 oktober op 89-jarige leeftijd in Amsterdam overleden.
 
 
Stork was in zijn ruim dertig jaar lange diplomatieke carrière onder andere diplomaat in Zuid-Afrika en ambassadeur op Cuba en in Roemenië.
 
Rood
In 1982 schopte Stork het tot ambassadeur, op Cuba. Hij bleef daar vijf jaar lang Nederlands hoogste diplomaat. Zijn kinderen werden vrienden met de halfbroers en het halfzusje van Che Guevara.In  2012 verschenen zijn memoires over de 35 jaar die hij diende in de diplomatieke dienst, onder de toepasselijke titel 'De Rode Ambassadeur'. 'In het begin vond ik het ook vervelend', zo zei Stork in 2013 in de Volkskrant over de revolutionaire bijnaam die hij had gekregen. 'Zo rood ben ik niet, al ben ik dan lid van de PvdA en is dat een zeldzaamheid in de Buitenlandse Dienst. Later kon het me minder schelen.'
 
Kritischer
Hij bekende toen, terugkijkend, dat hij als ambassadeur op Cuba wellicht wat kritischer had moeten zijn over het bewind van Fidel Castro.
Stork: 'In Havana heb ik ongelofelijk veel mensen over de vloer gehad, schilders, schrijvers, ook wel journalisten. Waar ik ook was, ik heb altijd kunstenaars opgezocht en ik vond het fijn dat ik mensen een plezier kon doen. Met de revolutie hadden de Cubanen hun cafés verloren. En dat zwembad lag er, de drank stond in de kast. Misschien had ik kritischer moeten zijn. Ik vind het moeilijk daarop te antwoorden.'
 
Acties voor mensenrechten
Later in zijn leven nam Coen Stork wel deel aan verschillende acties ten gunste van de mensenrechten op Cuba, georganiseerd door Glasnost in Cuba, het CNV, Pax Christi, Cuba Futuro, Amnesty International en CLAT-Nederland. Op de foto hierboven ziet u zo'n actie op Schiphol. Coen Stork staat tweede van links.  

Voorbeeldig
De huidige Nederlandse ambassadeur in Havana, Alexandra Valkenburg, gaf de volgende tweet uit na zijn overlijden: "His courage and perseverance were examplary."
 
Bron: o.a. De Volkskrant en de NRC
 
6. Cubanen, kom aan boord!
 
Piraat: 'Cubanen, kom aan boord'!
De nieuwe migratieregelingen moeten Cubaanse-Amerikanen verleiden hun geboorteland te bezoeken.
Cartoon van Aristide.
 
7. Zijn de migratieregels versoepeld? 
De recent afgekondigde versoepeling van de Cubaanse migratieregelingen die op 1 januari 2018 ingaan, hebben de onzekerheid eerder aangewakkerd dan verminderd.

Neem nu die Cubaanse balsero die zeven jaar geleden via een van autobanden gemaakt vlot de weg naar de VS vond. Zijn zus Carla in Havana legt uit: ‘Hij wil met zijn jacht op bezoek komen (volgens de nieuwe regels is dit mogelijk) en zijn Cubaanse familieleden meenemen voor een tochtje op zee om te vissen. Maar familie mag de haven van Hemingway Marina niet verlaten.’ Zij heeft haar broer al zeven jaar niet gezien en heeft ondertussen 8 instanties afgebeld zonder helderheid te krijgen. Een medewerker van Marina Hemingway liet tenslotte weten: ‘Je broer kan met de boot hier komen, maar Cubanen die hier wonen mogen op dit jacht niet uitvaren.’ Voor Carla betekent dit dat de wet geen centimeter is versoepeld.

Lees verder
* Website 14ymedio, 2 november 2017: Navigating Among the Travel and Immigration Nonsense
 
8. Recensie musical: On Your Feet!
Rode, paarse en witte lichtstralen flitsen in hoog tempo in het rond. 'On Your Feet!' begint met een lichtshow alsof het een mega-popconcert betreft. De indrukwekkende live band onderstreept dat en tettert met knallende koperblazers, veel percussie en stevige gitaren swingende ritmes de zaal in. De sfeer zit er meteen goed in bij de nieuwe feelgood-dansmusical die als opvolger van The Bodyguard in het Beatrixtheater staat. Hier volgt de mening van recensent Bianca Bartels van Trouw.
 
De musical, die in 2015 op Broadway in première ging, vertelt het leven van de in Cuba geboren Latin-pop-diva Gloria Estefan en haar man, tevens ontdekker, Emilio, die meewerkten aan de productie. Hun leven draait om muziek - ze verkochten meer dan honderd miljoen platen - dus dat biedt de musical een enorme schatkist aan hits die het nog steeds goed blijken te doen, zoals Conga, 1-2-3, Dr. Beat, Get on your feet, Rhythm is gonna get you en Oye mi canto. Het publiek gaat dan ook regelmatig uit zijn dak, vooral door de strakke band en de vurige latin dansers met snelle, sensuele en ritmisch uitdagende choreografieën (Sergio Trujillo).

Lees verder
* De recensie van Bianca Bartels in Trouw, 29 oktober 2017: Vrolijk dansfeest verbloemt zwak verhaal in musical 'On Your Feet!'
* Algemene informatie uit Musicaljournaal: On Your Feet! brengt opzwepend spektakel én drama. Nederlandse cast zet een uitstekende voorstelling neer.
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concerten ‘Mujeres de Luna – Women in Cuban Music’: Estrella Acosta Group in Papendrecht, Amstevleen, Lelystad, Amsterdam en Voorburg
‘Mujeres De Luna’, maanvrouwen, noemt zangeres Estrella Acosta haar favoriete Cubaanse songwriters van de laatste 100 jaar. Dat Cuba muzikaal veel moois te brengen heeft is bekend. Estrella ging op zoek naar wat er de laatste eeuw in haar geboorteland door vrouwen werd gecomponeerd en koos daar de leukste en origineelste stukken uit.
Die presenteert ze nu in een nieuwe instrumentatie die alles met vandaag te maken heeft, met ijzersterke solisten en in fantasierijke arrangementen van Hilario Durán, Michael Simon en Marc Bischoff.
Estrella en haar Latin jazzgroep, versterkt door het Pavadita Strijkkwartet, leggen links naar alles wat er vóór, na en naast Buena Vista in Cuba te horen is en was.
De concerten wordt begeleid door beelden die laten zien waar de muziek uit voortkomt en hoe de componistes, vaak tegen de stroom in, een eigen stijl en carrière ontwikkelden. Een spannend muzikaal live avontuur!
Data en plaatsen:
- 17 november (avond) in Theater De Willem, Papendrecht
- 24 november (avond) in Theater Griffioen, Amstelveen -  2 december (avond) in Agora Theater, Lelystad
-  8 december (avond) in Ostade, Amsterdam
- 15 december (avond) in Theater Ludens, Voorburg
Meer informatie over plaats en tijd: www.estar.nl
 
* Musical On Your Feet: t/m februari in Amsterdam 
Joop van den Ende en Albert Verlinde presenteren de Stage Entertainment productie On Your Feet! De swingende Broadway-show gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van de op Cuba geboren Gloria Estefan en haar man Emilio. Gloria Estefan groeide uit tot de ‘Queen of Latin Pop’. Ze heeft al meer dan 100 miljoen platen verkocht en won zeven Grammy's.
On Your Feet! is op zondag 29 oktober in première gegaan in het Beatrix Theater, in aanwezigheid van Emilio en Gloria Estefan. Kaarten zijn verkrijgbaar tot en met februari 2018. (zie ook de recensie hierboven onder 8) Meer informatie: www.onyourfeet.nl
  
* Concert Afro-Cuban All Stars: 25 januari 2018 in Arnhem
Afro-Cuban All Stars staat bekend om hun combinatie van verschillende Latijns-Amerikaanse (dans)stijlen zoals mambo, cha cha, rumba, son montuno, timba, guajira en bolero. Het is vier jaar geleden dat de band voor het laatst in Nederland was en de geplande show in Luxor Live in Arnhem is de enige in Nederland. Deur open: 20.00 uur, aanvang: 20.30 uur
Meer informatie: Afro-Cuban All Stars
 
* Cuba Is: tot 4 maart 2018: Expositie over Cuba in Los Angeles (USA)
In Annenberg Space for Photography in Los Angeles is sinds 9 september een controversiële expositie over Cuba te zien. De foto’s werden gemaakt door 20 fotografen, onder wie twee Cubaanse. Raúl Cañibano maakte bijvoorbeeld een serie over de begrafenis van Fidel Castro. Leysis Quesada over het ballet en Tria Giovan maakte een serie foto’s over Cubaanse kunstenaars in Cuba.
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
* Cubaan wil audiovisueel aanbod ‘à la carte’ (26 en 27 oktober 2017)
De voorbije jaren kwam de alternatieve informatie in Cuba via clandestiene satellietschotels en vervolgens via het centraal samengestelde audiovisueel aanbod van El Paquete. Cubaanse jongeren willen steeds vaker zelf uitmaken wat ze willen zien en hun eigen programma-aanbod samenstellen. Dat kan via downloads van internetgebruikers met bevoorrechte toegang tot het wereldwijde web. Het zijn de medewerkers van Cuba’s telecommunicatie bedrijf Etecsa, via studenten en medewerkers van de Universiteit voor Computerwetenschap (UCI) of werknemers bij bedrijven die toegang hebben tot het internet. Heel Cuba weet ervan hoewel het om illegale praktijken gaat. Het gevolg is dat Game of Thrones op dit moment hoog piekt op de ranglijst van populairste programma’s. Lees: Deel 1 en * Deel 2 
 
Protest tegen politieoptreden vlooienmarkt La Cuevita (28 oktober 2017)
Dinsdag deed zich in de buurt La Cuevita, gemeente San Miguel del Padrón in Havana, een spontaan protest voor tegen het optreden van de politie tegen een bezoeker van de bekendste zwarte markt van Havana, La Cuevita. Lees verder
 
* Onverwacht alarm tropische storm (28 oktober 2017) 
In West Cuba wordt vandaag een tropische storm verwacht met een windkracht van 65 kilometer per uur. Wanneer de tropische depressie afkomstig uit het noorden van Honduras,  daadwerkelijk een storm wordt, krijgt hij de naam Philippe.Volgens het Nationaal Orkaan Centrum (NHC) in Miami kunnen de Cubaanse provincies Havana, Artemisa, Mayabeque, Cienfuegos, Matanzas, Villa Clara en het Eiland van de Jeugd getroffen worden. Lees verder
 
* JFK: flyers, radio-en-tv en moordplannen tegen Cuba (30 oktober 2017)
Uit de vrijgegeven 2.892 documenten van de Nationale Veiligheidsraad (NSC) blijkt dat Operatie Mongoose – een project van geheime Amerikaanse anti-Cuba-initiatieven – erop gericht was de regering van Fidel Castro tijdens de Koude Oorlog ten val te brengen. Lees verder
   
* Nieuwe migratiemaatregelen roepen vragen op 
 (1 november 2017)
Cuba versoepelt de mogelijkheden voor burgers met de Cubaanse nationaliteit om hun geboorte-eiland te bezoeken. Cubanen op het eiland hopen dat bezoeken van familieleden die het land eerder illegaal ontvluchtten, daardoor mogelijk worden. De Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, heeft zaterdag tijdens een bijeenkomst met Cubaanse ingezetenen in Washington vier nieuwe maatregelen aangekondigd die op 1 januari in werking treden. Het land wil hiermee de Cubaanse-Amerikanen aan hun kant krijgen in de diplomatieke crisis die tussen de beide landen is losgebarsten. Lees verder
 
* Scenarioschrijver Eduardo del Llano strijdt tegen censuur (2 november 2017)
Filmregisseur en scenarioschrijver Eduardo del Llano heeft de censuur van de zijde van de Cubaanse televisie tegen hem aangeklaagd. Hij beschuldigt de autoriteiten ervan hem te willen dwingen te emigreren. Zijn collega Carlos Lechuga, filmmaker van de eveneens gecensureerde film Santa y Andrés, laat via sociale media weten dat het niet gaat ‘om een specifieke tekst van Llano, maar dat er pogingen worden ondernomen om de maker van televisiefilms helemaal uit te schakelen.’ Lees verder
 
* Filiaal Amerikaans bedrijf Caterpillar in Cuba (4 november 2017 )
Rimco, de distributeur in Cuba van het Amerikaanse bedrijf Caterpillar, heeft toestemming van de Cubaanse autoriteiten gekregen voor een vestiging in de zogeheten Speciale Investeringszone Mariel. Caterpillar Inc., vaak afgekort tot CAT, is een Amerikaans bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met het ontwerp en de bouw van zware machines voor de weg- en waterbouw en mijnbouw. Het bedrijf deed eerder dit jaar een schenking aan Cuba om de erfenis van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway te beschermen. Lees verder