Maandag 4 mei 2020

 

Dag beste mensen,
 
Een Oppepper die enigszins aangepast is aan de dag van vandaag, 4 mei. Geen gekke filmpjes of grappige cartoons vandaag. Wel veel mooie beelden en gedichten.
Een gedenkwaardige 4 mei gewenst,
Helmi, Henja en Ineke
 
 
 
75 jaar bevrijding!
Morgen is het 5 mei, Bevrijdingsdag. Het is 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, een oorlog waaraan heel wat Senver-leden nog jeugdherinneringen hebben. Er kwam een einde aan vijf jaren vol verbijstering, beknotting, bruutheid, leed, honger.
 
De viering van ’75 jaar bevrijding’ valt nu in het water door de virus-crisis. De komende tien dagen vindt u in de Oppepper van Senver een kleine terugblik naar dezelfde datum, maar dan 75 jaar geleden.
Foto’s en krantenberichtjes geven een kleine sfeertekening van die dagen.
Zie ook deze web-pagina. Daar kunt u ook reageren.

 
Kranslegging en 2 minuten stilte vanavond
Vanavond is de kranslegging en de twee minuten stilte live te volgen NHGooi.nl. Op televisie bij KPN is dat kanaal 1379 en bij Ziggo kanaal 36. Ook is de uitzending te zien op www.livehilversum.nl/vrijheid.

Van de overige herdenkingen, zoals de onthulling van het Vrijheidsmonument ‘de Polar Bear en de herdenking op de Noorderbegraafplaats worden de opnamen op een later tijdstip uitgezonden ook weer op www.livehilversum.nl/vrijheid
 
Herdenking in de Hof
In de Hof staan vier monumenten. Na een besloten herdenking met nabestaanden zullen op 4 mei de hekken vanaf 12.30 uur geopend zijn. Dan zal het bestuur van De Hof haar bloemen leggen. Ook u bent in de middag en vroege avond welkom, uiteraard met de 1,5 meter-regel in acht genomen.

Herdenken vindt plaats bij het voormalig Nieuwe Lyceum met daarop vermeld de namen van een 10-tal moedige jongeren, leerlingen welke in de strijd voor onze vrijheid het leven lieten. Ook de Mauthausensteen, meegebracht door Hilversummer Bill Minco, een van de achttien uit het Geuzenverzet, vond hier een plek. Een steen opdat we ons blijven realiseren. Verder is er de plaquette met namen van omgekomen NSF-ers die een belangrijke rol speelden bij het radioverzet.

En tenslotte is er het Rotterdams Kinderkopje komend uit het puin van Rotterdam, vanaf 1941 vond hierbij in Hilversum jaarlijks al een kleine herdenking plaats.
De verhalen achter deze monumenten treft u op de website aan (www.stichtingdehof.nl)
 
Mooie muziek en filmpjes
  • Herman van Veen - Signalen, over de dwaze moeders op het plein

  • Amsterdam Huilt  - Het is het lied Amsterdam huilt gezongen door het Amsterdamse Zwanenkoor. Zwarte Riek is er bekend mee geworden. Met dank voor de tip van Hanneke Meeuwis.
     
  • Beelden van Rotterdam, 42-45, tip van Anja Pons

  • Die gedanken sind frei, en zo is het maar net.
 
Verzetspoëzie

Ineke van de Rotte: Mijn moeder was een veel gevraagd verteller van verhalen en poëzie tijdens herdenkingen rond 4 en 5 mei (niet hier maar in de Alblasserwaard). Zij leerde de gedichten uit haar hoofd onder het koken. 
Gedichten als Joods kind ("Zij wacht hem elke avond aan de trein, het meisje met d'on Arisch zwarte haren") ken ik uit de keuken. Net als "Een cel is maar twee meter lang en nauw twee meter breed". Ik vond ze toen ontroerend en nu nog steeds.
Ik heb een aantal gedichten opgezocht, hieronder de filmpjes waarin ze worden voorgelezen.
Lied der Achttien Doden - Jan Campert in 1941 schreef voor de ter dood veroordeelden na de Februaristaking. Voorgedragen door Ab Gietelink, theater Nomade.

Verzet begint niet met grote woorden -
Remco Campert
Jezelf een vraag stellen, daarmee begint verzet. En dan die vraag aan een ander stellen.
Voorgelezen door de dichter zelf.
 
Het Carillon - Ida Gerhardt. (....Nooit heb ik wat ons werd ontnomen, zo bitter, bitter liefgehad ...)
 

Joods kind - Henk Fedder (Zij wacht hem elke avond aan de trein ...) Om zelf te lezen.

Vrede - Leo Vroman (...kom vanavond met verhalen...) voorgedragen door Maarten Doorman. 
 
Kom in beweging, het kan elke dag.
Ook als je binnen blijft
De uitzendtijden van Nederland in Beweging zijn voor de komende week: van maandag tot en met vrijdag: 9.15 uur op NPO2 en rond 10.15 uur op NPO1. Kruis het aan in uw omroepgids - als u die hebt.

Stoelgymnastiek sportcoaches
Deze week starten we met stoeloefeningen van Laura Roeymans en Miranda Vernooij, beide vrouwen zijn Hilversumse buurtsportcoaches die normaal op verschillende locaties in Hilversum Noord en Oost stimuleren dat 60-plussers meer bewegen. Bekijk dit filmpje.
Laura en Miranda proberen zoveel mogelijk senioren te laten bewegen door het organiseren van allerlei sport- en beweegactiviteiten.
  Buurtsportcoaches van Hilversum
Denk hierbij aan bijvoorbeeld fietsen, wandelen, rolstoel/rollatorwandelen, jeu de boules en allerlei verschillende soorten gymlessen. Zij willen graag ouderen op deze manier met elkaar verbinden en zoveel mogelijk laten bewegen. Het sociale aspect is even zo belangrijk als het bewegen zelf.
 
Voor de meditatie koos Helmi een ochtend meditatie vanuit Bali. Heerlijke plek om te vertoeven maar voorlopig voor ons nog even geen reisdoel. Daarom doen we het met deze meditatie op het scherm.
 
De feuilleton, de laatste aflevering
Vandaag de laatste aflevering van het feuilleton. We hebben genoten om te ervaren hoe Oma Jet, Janneke, Senn, zijn vader, Dien, Kees, Opa Jaap ontstonden, een eigen leven gingen leiden en samen een verhaal vormden.
Lees vandaag in de aflevering van Henja hoe het afloopt en iedereen elkaar voor het eerst op Corona wijze ontmoet.

 
 
Vaste rubrieken
Kijk ook eens:
 
 
Wijsheid en haiku
De wijsheid voor vandaag: De hele opvoeding is een kwestie van liefde, geduld en wijsheid en de laatste twee groeien als de eerste aanwezig is.
Jan Ligthart.
 
Haiku
Tussen moederschoot
en schoot der aarde
het levensverhaal.
LT