Nieuwsbrief nr. 48 - November 2013
 
Beste ,
 
Eropuit trekken is gezond, de natuur in, naar buiten, je zintuigen prikkelen. Dat kan lopend vanuit huis zijn of als je op vakantie bent. We boffen met het mooie herfstweer, de herfstkleuren worden benadrukt door een stralende zon. Of, zoals hier, de sneeuw op de bergen die een opkomende maan omlijsten. Zorg dat je voldoende buitenlucht binnenkrijgt. Het helpt bij de assimilatie en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller uit je lichaam verdwijnen. Het maakt een hormoon aan waar je vrolijk van wordt en zo kun je de lange winter beter aan.

Opkomende maan Noorwegen oktober 2013
Opkomende maan uit zee, Noorwegen oktober 2013
 
Groente of fruit?
 

Blijft de vraag of een avocado nu een groente is of een fruit. Daarover zijn de meningen verdeeld. Het is aan jou wat jij vindt. Maar weet je ook wat een avocado allemaal voor je gezondheid betekent? 
Avocado verhoogt je weerstand, helpt bij ontstoken tandvlees, helpt bij overgangsklachten en zorgt voor stevigheid van je bindweefsel. Het verlaagt je homosysteïnegehalte, helpt bij afvallen, verlaagt ontstekingen en bij dit alles lees je natuurlijk 'zou kunnen helpen bij ..' want een harde claim mag je niet stellen. Wat het ook doet voor je gezondheid, hieronder vind je een lekker soepje, gemakkelijk te maken en heel smakelijk.
 
 
Avocadosoep
 
Voor 2 personen 
Avocado is met maar liefst 30 procent olie de fruitsoort met de hoogste concentratie olie. Toch is de vrucht niet ongezond, want het gaat om cholesterolverlagende mono-onverzadigde vetten. Daarnaast zijn avocado’s rijk aan vitamine B, magnesium en kalium. Regelmatig avocado eten is goed voor de waterhuishouding, het hart en de stofwisseling in je lichaam.
 
Ingrediënten:
2 rijpe avocado's
1 uitje
beetje citroensap
olijfolie
(vegetarisch) bouillontablet
sojacuisine of zure room
kruiden naar smaak
zout en peper
Eventueel een klein kommetje amandelen
 
Bereiding:
Halveer de avocado's. Draai de helften in tegengestelde richting en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit en pureer dit met citroensap met de staafmixer of in de keukenmachine. Hak eventueel de amandelen fijn. Snipper de ui en fruit de ui in een soeppan. Giet de bouillon erbij, verwarm deze kort en voeg de avocado al roerend in gedeelten toe. Voeg de amandelen toe en breng op smaak met peper en zeezout.
De soep NIET laten koken. Schep de room erdoor en serveer het gerecht met geroosterd brood.
 
Agenda
 

Ook in november kun je weer op twee locaties terecht voor een consult, lezingen en kookworkshops (zie openingsartikel). In Sittard en in Sint Odilënberg. Adressen vind je hieronder.
 
Heb je al eens een supermarkt survival gedaan? In twee uur tijd wordt je wegwijs gemaakt in de supermarkt en staan we stil bij de keuzes die je gewoonlijk maakt, de weg die je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk!
 
De kookworkshops volgens het Energie Herstelplan worden op aanvraag gehouden.

Er zijn nog steeds kruiden en bessen te vinden voor een mooie kruidenexcursie. Eerst samen kennis opdoen en plukken. Daarna er iets lekkers van maken. Denk aan een goed gevulde soep of een mooie salade, een prachtige jam of een heerlijke pesto. Kom gerust eens mee op een kruidenwandeling. Ziet dat er aantrekkelijk uit of niet?

 
Kort

Een korte nieuwsbrief dit keer,  omdat ik om me heen hoor en zelf merk dat we worden overstroomd met informatie. Een 24 uurs economie met bijbehorende invloeden, op elke vraag een antwoord en geen tijd om indrukken te verwerken.
 
Brievenbuskunst in Noorwegen 2013
 
"Een kleine glimlach doet meer goed dan al het goud van de wereld"

Dus lekker rustig aan en niet te veel tegelijk! Heb een goed weekend en tot de volgende nieuwsbrief, het decembernummer alweer.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
Agricolastraat 73
6131 JW Sittard
 
0475-527561 / 06-46022065