Nieuwsbrief nr. 82

Februari 2017
 
Beste ,

Op dit moment is het uiterst zacht, gisteren warmde het in de kas al op tot over de 30 graden. De oranjerieplanten heb ik alvast eens buiten gezet, die kunnen wel wat daglicht gebruiken. Ook al is de vijver nog stijf bevroren. De jonge aanwinst uit Spanje is vreemd met dit fenomeen en waagt zich er op. Ze loopt over het ijs als een veulen dat net geboren is. De eerste bolletjes komen voorzichtig boven de grond, de Helleborus bloeit. Ik ervaar de kracht van het voorjaar, zaden zijn besteld en de mest kan binnenkort op de plantvakken. De tijd vliegt.
 
 
 Weerstand
 
Veel van mijn nieuwsbrieflezers en -lezeressen doen keihard hun best om gezond te zijn en blijven. Toch heeft de griep/verkoudheid die rondwaart huisgehouden en trof ook 'Op een Blaadje' lezers. We zitten in het staartje van de winter en daar zit ook het venijn. Je nét niet tip-top voelen komt omdat we dringend behoefte aan meer licht en warmte hebben. Dat is goed voor de aanmaak van vitamine D en doet onze huid, botten en haren en nagels goed. Ook ons energiepeil is er bij gebaat. Ik ben niet van de reclame maar ik wil jullie een heel goed middel niet onthouden als eenvoudige aanvulling op je gezondheid. Het is een vitaminepil van het merk New Care, en heet Weerstand. Drie keer per dag een pil bij acute klachten en ter preventie en ondersteuning is al voldoende.
Het bevat Echinacea, Vitamine C, Cats claw, Siberische ginseng, Olijfbladextract en Vlierbesextract. Lees hier verder. 
 
Quiz vraag
 
Waar heeft kaneel een positieve invloed op?
 
- je cholesterolgehalte
- je suikerspiegel
- je bloeddruk
 
OliPhenolia
 
Of het lekker is weet ik niet maar dat het gezond is staat vast. OliPhenolia is een natuurlijk vloeibaar geheel van bioactieve stoffen. Dat klinkt misschien wat vaag. Het wordt verkregen uit biologische olijvenpulp, druivensap en citroensap. Het is een bron van anti-oxidanten (polyfenolen). Polyfenolen zijn ontstekingsremmers. Studies hebben aangetoond hoe plyfenolen in staat zijn de plaatselijke ontstekingsreacties te verminderen. Vrije radiacalen, welke verantwoordelijk zijn voor weefselveroudering en celdegeneratie, worden geneutraliseerd en hun reactiviteit geblokkeerd. Polyfenolen uit olijfolie dragen aanzienlijk bij tot vermindering van het risico op cardiovasculaire ziekten. Bovendien kwam naar voren dat het extract een antitumorale en chemopreventieve werking heeft op colontumorcellen.
 
 
Sinds 2010 wordt in Italië - La Vialla - onderzoek gedaan. In 2016 is een tweede onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Journal of Functional Foods'. Daarna is er een klinische trial geweest en een parallel onderzoek werd gestart in Duitsland. 
Als je toch een kijkje neemt op de site van La Vialla snuffel dan ook even rond in het winkeltje. Ik heb in mijn kelder altijd wat voorraad op de planken om in no time een gezonde en eerlijke maaltijd met een Italiaanse touch op tafel te zetten. Het zonnetje in huis!
 
Olijftapenade

Een lekkere tapenade maak je in een handomdraai. Het is een gezonde, verantwoorde snack mede door de olijven en de ansjovis. Lekker bij een maaltijdsoep en lekker stokbrood.
 
 
Benodigdheden:
100 gram zwarte olijven zonder pit
50 gram groene olijven
paar blaadjes basilicum
50 gram zongedroogde tomaten op olie
2 ansjovis uit blik
de olie van de zongedroogde tomaten
zout en peper naar behoefte
 
Bereiding:
Doe de olijven, basilicum, tomaten en de ansjovis in een hoge smalle beker en pureer met de staafmixer. Voeg dan zoveel olie toe tot het een mooie, grove tapenade is. Breng op smaak met zout en peper.
 
Quiz antwoord
 
Kaneel heeft een positieve invloed op je suikerspiegel. Dus zorg ervoor dat je in de keuken regelmatig kaneel gebruikt. Kaneel stimuleert de insulinereceptoren en heeft een positief effect op de spijsvertering.
 
Wil je meer kennis testen over gezondheid, lees dan hier verder.
 
Agenda
 
 
 
Aanleg & onderhoud moestuin vanaf februari
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier. 
 
Plukken, proeven en proosten vanaf maart weer mogelijk
Kom mee plukken, proeven en proosten. We maken een kruidenwandeling van maximaal een uur, plukken kruiden en maken hiermee een heerlijk diner klaar op open vuur. Dit kan op een Fornetto en op een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. Als het weer het toelaat doen we dit buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. Of onder de sfeervolle overkapping. Prijs op aanvraag. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken.
Vanaf 4 personen. Data op aanvraag en in overleg, klik hier.

Geluksdag
Kun je ook niet wachten tot er eindelijk weer wat groens boven de grond komt? Kom dan naar Tuincentrum Daniëls in Vlodrop op zondag 19 maart en dompel je onder in een Geluksdag! Een initiatief van Gemeente Roerdalen waar ondernemers uit de omgeving op diverse manieren aan deelnemen. Tal van activiteiten die ik je volgende maand verklap en waar ook 'Op een Blaadje' actief zal zijn.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Facebook 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.