Nieuwsbrief 06
28 februari 2020
Dit is de digitale nieuwsbrief van het HWC, bestemd voor alle ouders/verzorgers, collega's, oud-collega's, leerlingen en overige relaties.
 
Index
Van de Rector
Vandaag is het 100-dagenfeest. In een ontspannen sfeer staan we stil bij het feit dat onze examenleerlingen toewerken naar het eindexamen en een prachtig diploma. lees verder...
 
Reizen en uitwisselingen in relatie tot het coronavirus
In de komende weken vinden er uitwisselingen plaats met scholen uit het buitenland. In dat kader volgen wij als school uiteraard de ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus. Wij volgen daarin nauwlettend de richtlijnen van de Nederlandse overheid.lees verder...
 
Ouderzaken
Uitnodiging ouderavond ‘Good, better, best! Prestatiedruk bij jongeren’ op 7 april 2020
We nodigen u van harte uit voor de jaarlijkse ouderavond op 7 april 2020 georganiseerd door de oudercommissie van het HWC! Dit jaar is het thema ‘prestatiedruk bij jongeren’. lees verder...
 
Onderwijs
Steward op School
Onze school is er voor de leerlingen; school is een omgeving die hen helpt om te leren voor later. In dat leren hoort in onze ogen ook het nemen van verantwoordelijkheid voor de omgeving en voor elkaar. We mogen samen trots zijn op een schone en respectvolle school.
Om die reden is het HWC in november 2019 gestart met het programma ‘Steward op School’: lees verder...
 
CHOICE: profielkeuze voor 2e jaars vmbo-t
Woensdag 15 januari jl. vertrokken de klassen 2p, 2s en 2t traditiegetrouw naar CHOICE in Haarlem.
CHOICE wordt jaarlijks georganiseerd door het Nova College. lees verder...
 
Diploma uitreikingen
In de vorige Nieuwsbrief (van 4 februari jl.) is het overzicht van de laatste drie weken van dit schooljaar met u gedeeld.
In die periode vinden de diploma-uitreikingen plaats. Bij aanvang van het schooljaar hebben we hiervoor een aantal data - onder voorbehoud - gereserveerd. Deze data zijn nu definitief. lees verder...
 
Leerlingbegeleiding
Training voor mentoren over positieve groepsvorming
Dit schooljaar hebben de mentoren van de 1e en 2e klassen een inspirerende training gevolgd over positieve groepsvorming door Els Hardlooper. Els is zelf docent op een middelbare school en is een deskundige met veel kennis en ervaring op het gebied van groepsdynamiek. lees verder...
 
Schoolorganisatie
Kluisjescontrole
Op 13 februari jl. is er een gezamenlijke actie geweest van het Hermann Wesselink College, het Amstelveen College, het Keizer Karel College, de Panta Rhei en de politie.
Op alle vier de scholen heeft er gelijktijdig een grootschalige kluisjescontrole plaatsgevonden en zijn er random kluisjes geopend door ons en gecontroleerd door de politie. lees verder...
 
Excursies en Activiteiten
Brugklasproject Wereldsprookjes
In de komende activiteitenweek, op dinsdag 17 maart (klas 1m, 1p, 1s en 1t) , woensdag 18 maart (klas 1d, 1e, 1j en 1g), donderdag 19 maart (klas 1a, 1b en 1c), bereiden de eersteklassers een muzikale voorstelling voor, die ze ’s middags aan elkaar, vrienden en familie zullen tonen. lees verder...
 
Nieuwbouw
Nieuwsbericht / bouw update
Het nieuwe HWC-schoolgebouw begint aan de buitenzijde zijn definitieve vorm te krijgen. Alle gevelelementen zijn geplaatst en eind februari zal het gebouw wind- en waterdicht zijn. lees verder...
 
Belangrijke data
Vrije dagen schooljaar 2019-2020 lees verder...
Belangrijke data maart-april 2020 lees verder...
van de rector
Vandaag is het 100-dagenfeest. In een ontspannen sfeer staan we stil bij het feit dat onze examenleerlingen toewerken naar het eindexamen en een prachtig diploma. Vaste onderdelen van dit feest zijn de stormbaan aan het begin van de schooldag, de karaoke in de eerste pauze, de bijzondere kleren die de leerlingen meebrengen, het cabaret, het diner en het eindfeest. Uiteraard hopen we op een voorspoedig verloop van de komende weken tot en met het eindexamen toe. Het feest van vandaag geeft daarvoor in ieder geval de goede energie!
 
De laatste tijd is er veel aandacht voor de vraag of er nog wel voldoende gelezen wordt in onze samenleving en of scholen zich voldoende inspannen om het lezen te bevorderen. Ik moest daarbij onwillekeurig denken aan Rainer Maria Rilke, die ergens schreef: ‘Oh, hoe goed is het om onder belezen mensen te zijn, waarom is het niet altijd zo?’ Een mooie uitspraak waarmee we ook meteen aanbeland zijn bij de kern van het thema. Natuurlijk doen we op school er alles aan dat leerlingen lezen en aan het lezen raken. In veel lesprogramma’s is daar aandacht voor. Het zou fijn zijn als u thuis uw zoon of dochter ook stimuleert een boek of de krant te lezen. Het helpt enorm als leerlingen ervaren dat thuis ook de plek is waar leesvaardigheid belangrijk wordt gevonden en wordt gestimuleerd.
 
Van harte breng ik onder uw aandacht de algemene ouderavond van dit schooljaar die plaatsvindt op 7 april as. Het thema van dit schooljaar is de prestatiedruk waar veel jongeren mee te maken hebben en krijgen. Terecht is de vraag of de verwachtingen niet te hoog gespannen zijn en als dat zo is, welke min of meer negatieve invloeden jonge mensen dan kunnen ervaren. Ik denk dat het een belangrijk thema is, dat zeker ook herkenning zal oproepen bij opvoeders en ouders. Van harte aanbevolen!
 
Vriendelijke groet, B. Kozijn, rector
 
Reizen en uitwisselingen in relatie tot het coronavirus
In de komende weken vinden er uitwisselingen plaats met scholen uit het buitenland. In dat kader volgen wij als school uiteraard de ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus. Wij volgen daarin nauwlettend de richtlijnen van de Nederlandse overheid.
 
Op dit moment zijn er door de Nederlandse overheid geen maatregelen genomen of adviezen uitgebracht die van invloed zijn op het schoolbezoek van onze leerlingen en medewerkers.
Op de website van het RIVM is meer informatie over het coronavirus te vinden en staan ook vragen en antwoorden over het virus vermeld. Op deze site is onder andere te lezen dat kinderen die terugkeren uit China (of bijvoorbeeld Noord-Italië) en die geen gezondheidsklachten hebben, gewoon naar school kunnen.
 
Ook in de komende dagen en weken houden wij de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Mocht de situatie wijzigen en dit effect hebben op de uitwisseling, dan zullen wij de ouders en leerlingen direct informeren over eventuele vervolgstappen.
 
Dhr. B. Kozijn, rector
ouderzaken
Uitnodiging ouderavond ‘Good, better, best! Prestatiedruk bij jongeren’ op 7 april 2020
 
We nodigen u van harte uit voor de jaarlijkse ouderavond op 7 april 2020 georganiseerd door de oudercommissie van het HWC! Dit jaar is het thema ‘prestatiedruk bij jongeren’. In de enquête van de vorige ouderavond gaf u aan dit een belangrijk thema te vinden.

Steeds meer jongeren ervaren druk om te moeten presteren. En dat begint soms al op de basisschool. Op de middelbare school, waar pubers te maken krijgen met oneindige keuzes, toetsdruk en 'the fear of missing out' neemt deze druk alleen maar toe. En hoe zit het met de druk die sommige ouders hun kind opleggen? Meestal levert dit nadelige gevolgen op: stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en soms zelfs een burn-out. Onder studenten begint deze prestatiedruk een nijpend probleem te worden.

Tijdens de ouderavond “Good, better, best” nemen Wilma Paulij en twee acteurs van Helder Theater het publiek mee in deze problematiek. Wat zijn de oorzaken en gevolgen, maar vooral ook de oplossingen? Zijn of lijken onze kinderen steeds gevoeliger voor stress en overbelasting? Hoe werken de hersenen eigenlijk en hoe reageert het lichaam in stressvolle situaties? Ervaren kinderen op dezelfde manier prestatiedruk als volwassenen? Wat vinden ze er eigenlijk zelf van?
Op deze avond wordt informatie - afkomstig uit wetenschappelijk onderzoek - afgewisseld met interactief spel. Op zeer herkenbare wijze worden situaties nagespeeld tussen ouders en kinderen, die kunnen ontstaan als het gaat over ‘moeten presteren’.
Wij nodigen u van harte uit op dinsdag 7 april 2020 in de aula van het HWC.

19.15 uur            Inloop met koffie en thee
19.30 uur            Start programma
+/- 21.30 uur     Afsluiting, waarna gelegenheid voor een drankje

De schoolleiding informeert ons op deze avond over het beleid rondom prestatiedruk op school. Wat zijn op het HWC de normen en waarden hieromtrent?  Wat draagt bij aan een fijn school- en leerklimaat?
  
U kunt zich opgeven voor de ouderavond middels klikken op deze link
Zo kunnen wij op de ouderavond rekening houden met het aantal bezoekers. We rekenen graag op uw komst.

Hartelijke groet,

Namens de Oudercommissie van het Hermann Wesselink College,
Mw. J. Vader, voorzitter
onderwijs
Steward op School
 
Onze school is er voor de leerlingen; school is een omgeving die hen helpt om te leren voor later. In dat leren hoort in onze ogen ook het nemen van verantwoordelijkheid voor de omgeving en voor elkaar. We mogen samen trots zijn op een schone en respectvolle school.
Om die reden is het HWC in november 2019 gestart met het programma ‘Steward op School’: leerlingen surveilleren in de pauze in de aula, in de gangen en op het schoolplein. Ze spreken waar nodig andere leerlingen aan op hun gedrag. Deze benadering gebeurt vanuit het principe van gelijkwaardigheid en de toon is positief. Stewards zijn dus geen strenge beveiligers, maar eerder een soort gastheer of -vrouw van de school. Het programma helpt ons om onze leerlingen echt de verantwoordelijkheid te geven die wij belangrijk vinden als school.
Bij aanvang van het programma hebben alle leerlingen een theorieles gekregen. De leerlingen van de derde klassen (de stewards) hebben daarnaast ook een praktijkles gehad. De stewards worden bij hun taak bijgestaan door de conciërges en onderwijsassistenten.
 
Inmiddels is het programma onderdeel van de dagelijkse gang van zaken. Elke maandag start er een nieuwe groep leerlingen uit de derde klassen als steward. Na iedere pauze vindt er een evaluatie plaats tussen stewards, conciërges en onderwijsassistenten. De ervaringen die worden uitgewisseld zijn zeer waardevol en nemen wij als school mee naar de volgende dag en groep. Het is voor de stewards de eerste dag echt wennen (en voor sommigen de hele week), maar aan het eind van de week vindt er toch een transformatie plaats en staan deze leerlingen steviger in hun schoenen als steward.
 
Het programma kent een viertal gewenningsfases:
 
Fase 1
De eerste dagen dat de steward zich toont, zal de omgeving proberen om hem/haar belachelijk te maken door te lachen en aan te geven dat deze er niet best uitziet. Dit noemen we de Lachfase en deze zal slechts enkele pauzes aanhouden.
Fase 2
Leerlingen willen weten of de steward voldoende lef heeft om vragen te stellen en de regels te handhaven. Dit gaan leerlingen testen door juist rommel op de grond te gooien om de steward uit te dagen. Deze fase noemen we Leerling test schoolstewardfase.
Fase 3
De derde fase noemen we leerling test systeemfase. In deze fase wordt het (school)systeem getest en willen leerlingen weten of de school wel consequent is in het naleven van de registraties. Leerlingen gaan dan bewust voor een eerste registratie.
Fase 4
Zodra het programma in de school is ingeburgerd, start de schoolsteward test leerling/systeemfase. Nu draaien de rollen om en zal de steward zonder reden een registratie schrijven of een ‘zwakkere broeder’ zoeken om hem/haar meerdere dingen op te laten ruimen. In deze fase komt het ook voor dat leerlingen de school gaan testen. Ze dragen dan argumenten aan om geen steward te hoeven zijn.
 
De doorlooptijd van deze fases is per school verschillend en heeft voornamelijk te maken met de inzet van de hulp van de conciërges en het nakomen van afspraken zoals het naleven van consequenties bij een registratie. Normaal gezien zie je binnen een week na aanvang van het programma al veranderingen optreden. Na circa vier tot zes weken zijn er duidelijke verschillen waarneembaar en spreken we over een schone en rustige school.
Verschillende leerlingen hebben de neiging gehad om gaten te schieten in het programma. Dit is niet gelukt en leerlingen hebben ervaren dat het programma Steward op School breed gedragen wordt en er inderdaad een gedragsverandering heeft plaatsgevonden.
De conciërges en onderwijsassistenten weten wat ze het best kunnen doen tijdens de pauzes. Hoe meer positieve aandacht er besteed wordt aan de stewards, hoe sneller hij/zij zelfstandig kan functioneren.
Binnen het programma bevindt het HWC zich op dit moment in fase 2 en gaan wij richting fase 3. Leerlingen zijn niet op zoek naar een eerste registratie, maar worden wel door de stewards aangesproken op hun gedrag.
 
Het Hermann Wesselink College ziet een positieve verandering bij de leerlingen. Daarnaast is het rustiger en schoner. De komende tijd gaan wij gebruiken om dit programma nog meer in te bedden binnen school; we zien dit met vertrouwen tegemoet.
 
 
Dhr. R. Heus, teamleider bedrijfsvoering
 
 
CHOICE: profielkeuze voor 2e jaars vmbo-t
 
Woensdag 15 januari jl. vertrokken de klassen 2p, 2s en 2t traditiegetrouw naar CHOICE in Haarlem.
CHOICE wordt jaarlijks georganiseerd door het Nova College. Veel vmbo-scholen uit de omgeving doen hieraan mee.
In rondes van 9 minuten en in groepjes van 10 - 12 voeren de leerlingen 12 opdrachten uit om zich voor te bereiden op de keuze voor één van de vmbo-profielen ‘Economie’, ‘Natuur en Milieu’, ‘Techniek’ en ‘Zorg en Welzijn’. In elk profiel doen de leerlingen de volgende activiteiten om een beeld te krijgen van dat profiel:
  • bij profiel Economie: Dans en Theater, Cosmo Academy, Handel en Commercie, Horeca, Marketing, Media, Orde en Veiligheid, Uiterlijke Verzorging, Zakelijk.
  • bij profiel Natuur en Milieu: Bloem en Design, Dier en Paard, Dierenartsassistent, Hovenier, Groothandel, veiling en planten.
  • bij profiel Techniek: Bouw, ICT, Installatiewerk, Logistiek en MyTec.
  • bij profiel Zorg en Welzijn: Dienstverlening, Welzijn 3-4, Zorg 3-4.
Hiermee vormt CHOICE voor onze leerlingen een praktische voorbereiding op de profielkeuze halverwege hun vooropleiding.
 
Mw. K. Bijenhof, decaan (T)vmbo-t
 
 
Diploma uitreikingen
 
In de vorige Nieuwsbrief (van 4 februari jl.) is het overzicht van de laatste drie weken van dit schooljaar met u gedeeld.
In die periode vinden de diploma-uitreikingen plaats. Bij aanvang van het schooljaar hebben we hiervoor een aantal data - onder voorbehoud - gereserveerd. De volgende data zijn nu definitief.
We zetten ze hier nogmaals op een rijtje voor u:
(T)vmbo-t: maandag 29 juni 2020
havo: dinsdag 30 juni 2020
(T)vwo: woensdag 1 juli 2020
terug naar Index
leerlingbegeleiding
Training voor mentoren over positieve groepsvorming

Dit schooljaar hebben de mentoren van de 1e en 2e klassen een inspirerende training gevolgd over positieve groepsvorming door Els Hardlooper. Els is zelf docent op een middelbare school en is een deskundige met veel kennis en ervaring op het gebied van groepsdynamiek.
Centraal in de training stond de vraag: Hoe maak je van een klas een positieve groep en hoe oefen je daar als docent invloed op uit? Elke leerling wil erbij horen, gezien worden en invloed uitoefenen op de dynamiek van de groep. Els heeft in de eerste workshop een duidelijk en theoretisch kader geschetst van groepsdynamica. Door praktijkoefeningen hebben docenten ervaren wat de uitwerking van bepaalde interventies op de groep is. In een tweede bijeenkomst is onder meer gewerkt met de supportgroepmethode, gericht op het voorkomen van pesten.
Uit onderzoek blijkt dat gerichte aandacht voor groepsvorming het welbevinden van leerlingen verhoogt, pestgedrag vermindert en een positieve invloed heeft op de leerprestaties. Groepsdynamica is een doorlopend proces, dat niet alleen bij de start van het schooljaar, maar ook op verschillende momenten in het jaar aandacht vraagt. Positieve groepsvorming maakt iedereen blij, aldus één van de mentoren, na afloop van de training.

Mw. J. van Veen, zorgcoördinator
schoolorganisatie
Kluisjescontrole
 
Op 13 februari jl. is er een gezamenlijke actie geweest van het Hermann Wesselink College, het Amstelveen College, het Keizer Karel College, de Panta Rhei en de politie.
Op alle vier de scholen heeft er gelijktijdig een grootschalige kluisjescontrole plaatsgevonden en zijn er random kluisjes geopend door ons en gecontroleerd door de politie.
Het resultaat is dat wij geen verdachte goederen hebben aangetroffen in de gecontroleerde kluisjes en dat stemde de schoolleiding maar ook de politie tevreden.
Wij wachten nog op de resultaten van de andere scholen en zullen de resultaten en ervaringen van deze actie met de Amstelveense scholen evalueren.
Als de ervaringen positief zijn zullen wij gaan nadenken of wij dit structureel gaan doen.
 
Dhr. R. Heus, teamleider bedrijfsvoering
excursies en activiteiten
Brugklasproject Wereldsprookjes
 
In de komende activiteitenweek, op dinsdag 17 maart (klas 1m, 1p, 1s en 1t) , woensdag 18 maart (klas 1d, 1e, 1j en 1g), donderdag 19 maart (klas 1a, 1b en 1c), bereiden de eersteklassers een muzikale voorstelling voor, die ze ’s middags aan elkaar, vrienden en familie zullen tonen.
 
Op de ochtend van de betreffende projectdag volgen de leerlingen verschillende workshops. Alle leerlingen mogen kiezen in welke discipline ze zich willen verdiepen. Ze kunnen zich opgeven voor de volgende onderdelen: theater, dans, muziek, grime of decor.

We hebben voor dit project naast docenten van school ook een aantal professionele workshopleiders aangetrokken, zoals voor theater, dans, gamelan en grime. De leerlingen krijgen les en studeren een deel van de voorstelling in, of zorgen ervoor dat het er prachtig uit komt te zien.

’s Middags brengen we alles samen. De presentaties zijn in de aula van de school. 
  • Dinsdag 17 maart presenteren de klassen 1m, 1p, 1s en 1t om 14.45 uur
  • Woensdag 18 maart presenteren de klassen 1d, 1e, 1g en 1j om 14.45 uur
  • Donderdag 19 maart presenteren de klassen 1a, 1b en 1c om 14.45 uur
U bent van harte welkom!
 
Vriendelijke groet,
Mw. E. Hesp, docent drama
Nieuwbouw
NIEUWSBERICHT /  BOUW UPDATE

NIEUWBOUW HERMANN WESSELINK COLLEGE
’s-Hertogenbosch, februari 2020
 
Het nieuwe HWC-schoolgebouw begint aan de buitenzijde zijn definitieve vorm te krijgen. Alle gevelelementen zijn geplaatst en eind februari zal het gebouw wind- en waterdicht zijn. Ruim voordat de lente begint, zoals in een eerder nieuwsbericht was gemeld. We liggen goed op schema.
Inmiddels is aangevangen met de afbouw. De dekvloeren zijn deels gestort en de voorbereidingen voor het aanbrengen van alle installaties zijn op een aantal verdiepingen getroffen. Ook is begonnen met de afbouw aan de binnenzijde van het gebouw. Er is een start gemaakt met het plaatsen van de binnenwanden, waarna deze zullen worden afgewerkt met behang en tegelwerk.

 
Zo wordt het resultaat en de indeling van de school stukje bij beetje zichtbaar.  
 
 
 
SMT Bouw & Vastgoed
belangrijke data
Vrije dagen schooljaar 2019-2020
 
Belangrijke data maart- april 2020
contactinformatie

Hermann Wesselink College
Startbaan 3
1185 XP Amstelveen
Tel. 020-6459751
E-mail: Hermann Wesselink College
Website: www.hethwc.nl