Beste abonnee,

Van woensdag 27 mei tot en met zondag 31 mei 2015 wordt in hal 7 (Amstelhal, ingang Wielingenstraat) van de RAI in Amsterdam editie 31 gehouden van de KunstRAI.
Gallery 9 presenteert in stand 9 werk van verschillende kunstenaars.
De opening van de KunstRAI is op woensdag 27 mei van 18.00 tot 22.00 uur.. Van harte welkom!
Lees meer...

mei 2015, nummer 61

 

Kunst in de kerk

Op 9 mei 2015 verschijnt het Handboek voor kunst in de kerk onder redactie van Marleen Hengelaar-Rookmaaker en Anikó Ouweneel-Tóth, uitgegeven door Buijten & Schipperheijn. De werken 'Het Laatste Avondmaal' en 'Het Laatste Oordeel' hebben een plek in het boek gekregen.
De feestelijke boekpresentatie zal plaatsvinden op 9 mei in de Maartenskerk in Doorn. Het handboek gaat in op allerlei vragen. Heel praktisch, met veel voorbeelden en informatie over hedendaagse kunstenaars en afbeeldingen van hun werk. Het boek is een onmisbare gids in het landschap van kerk en kunst nu.

 

   

Symposion Gorinchem - persbericht

In de zomer van 2015 zal de oude vestingstad Gorinchem voor de derde keer gastheer en toneel zijn van de grote en spraakmakende kunstmanifestatie Symposion Gorinchem 2015. De organisatie is weer in handen van de Stichting Symposion. Het succesvolle Symposion 2005 trok maar liefst 80.000 bezoekers.

De kunstzinnige uitgangspunten zijn dezelfde als die van de vorige edities. De opzet zal echter breder zijn. Juist in deze tijd van bezuinigingen en stagnatie is kunst onmisbaar. Creativiteit en economie stimuleren elkaar en bevorderen de leefbaarheid. Bovenal is creativiteit een uitstekende manier om jezelf, je directe omgeving en de samenleving verder te ontwikkelen. Thema van de nu gekozen opzet is het ‘twaalf provinciën plan’. Er werd in elke provincie een representatieve coördinator/ambassadeur aangezocht om een aantal kunstenaars voor te dragen die een bijdrage konden leveren aan het thema van dit tentoonstellingsevenement. Vooral kunstenaars die zich nog moeten bewijzen krijgen een kans. Elk symposion is een zoektocht naar kwaliteit en experiment. De kwaliteit van de voorgedragen werken werd beoordeeld door de raad van advies van het Symposion.

Het Symposion van 1974 was een impuls voor de geometrisch- abstracte en constructivistische richting in de kunst. Om de relatie met het thema voor 2015 zichtbaar te maken zijn 56 kunstenaars die een relatie hebben met de Symposia 1974 en 2005 uitgenodigd.
Het resultaat is dat bijna 170 abstract-geometrische en constructivistische kunstenaars van juni t/m augustus zullen exposeren. Vanuit alle provinciën zullen meer dan 300 kunstwerken geëxposeerd gaan worden in binnen locaties en op buitenlocaties dichtbij en in het centrum van Gorinchem. Symposion 2015 wordt op zaterdag 6 juni officieel geopend. De twee voorgaande edities werden geopend door toenmalig Koningin Beatrix. De expositie duurt 3 maanden en de toegang tot alle locaties is voor het publiek gratis.

Lees meer...
Kijk op Facebook...

   

Symposion Gorinchem - Langendijk

Speciaal voor het Symposion zal een pand op de Langendijk worden veranderd tot een 'stilteruimte'. De Langendijk is een vrij drukke winkelstraat. Wanneer je de ruimte betreedt is het er stil en donker zoals bij een vroeg-Romaanse kerk. Het werk 'het Laatste Avondmaal' en het werk 'zwart vierkant' krijgen een plek in deze ruimte. Ook zal de muzikale compositie 'Sei still mein Herz' herhalend worden afgespeeld.
Lees meer over het Symposion...

 

   

Tot slot

Begin 2016 zal de eerste expositie in Antwerpen plaatshebben bij Art Forum. Art Forum heeft sinds 1980 een collectie opgebouwd met op dit moment meer dan 3000 werken. Veel van deze werken worden verhuurd aan particulieren en mulitnationals. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe locatie. Begin 2016 zal er een expositie zijn op deze nieuwe locatie in Antwerpen.
Lees meer over Art Forum...

Met een hartelijke groet,
Martijn Duifhuizen