Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."
Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.
Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.
Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
openingstijden
De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
oogstfeest - pompoenen siervruchten en kalebassen - terras - pompoenmarkt - planttijd - bloemkunst en schilderkunst
Zoals eerder aangekondigd:
kan komend weekeinde, zaterdag en zondag 24 en 25 september 2022.
beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang en gratis parkeren
Behalve twee pompoenkwekers met een groot aantal verschillende pompoenen en siervruchten is er een pompoenmarkt met de bekende deelnemers zoals Hermine met haar confitures en delicatessen, ambachtelijk en historisch verantwoord pottenbakker Camac- Machi uit Roermond met bijzondere aandacht voor tuin-aardewerk, Boomgaard Heiland met Appelsap en andere fruitbewaarsels, Fuenteroyos met Berberkunst, gebruiksvoorwerpen zoals schalen en wasbakken en natuurvondsten, Imkerij Beelicious met alles wat bijen kunnen voortbrengen inclusief de sappige verhalen.
Met groot genoegen introduceren we bovendien twee nieuwe deelnemers aan onze pompoenmarkt:
Bart Le Roux is botanisch kunstenaar. Hij heeft een geheime tuin waar hij niet alleen observeert, maar ook registreert.
Toen hij dit voorjaar exposeerde bij Galerie van Dam in Heerlen werd hij aangespoord zijn werk ook op een van onze themadagen onder de aandacht te brengen.
Hij is precies pas, dus meer dan welkom.
Speciaal voor deze dagen heeft hij zich nog een keer extra geconcentreerd op onze botanische vrienden uit de familie van de Cucurbitaceae, ook wel bekend als pompoenen.
Je kunt je favoriete groente of liefste plant nu dus ook aan de muur hangen.
Hij neemt komend weekeinde voor een sympathieke prijs afscheid van zijn originele aquarellen en potlood tekeningen.
Vriend Bart komt schilderen en neemt het een en ander voor je mee.
Carien van Boxtel uit Zaltbommel is een internationaal opererend ontwerpster van tuinen, parken en landschappen. Sinds 2019 heeft ze ook een tuin waar ze duurzaam, onbespoten en handmatig bloemen kweekt voor weelderige, natuurlijke, romantische seizoensboeketten met 'slowflowers'. De boeketten vinden reguliere aftrek bij restaurants in de omgeving. Haar fantastische (bruids)boeketten, grafstukken, bloemenpoorten, tafelstukken en vaasjes kunnen voor wie in de buurt van Zaltbommel woont op bestelling worden geleverd. Wij genieten komend weekeinde het bijzondere voorrecht haar aan het werk te zien en een prachtig boeket meteen mee te nemen.
We kennen Carien al bijna 30 jaar. Ze heeft diezelfde gekte om heel diep te gaan met haar plantenvrienden en hun diversiteit. Zo heeft ze op haar tuin 120 verschillende Dahlia, tientallen rozen, Cosmea, gladiolen, Calendula, Phlox, Scabiosa, zonnebloemen en Zinnia, veel daarvan heb je nog nooit gezien.
Je hebt dit weekeinde de unieke kans deze kunstenares aan het werk te zien.
Hier alvast een impressie: Carien maakt iets moois.
Er is ook een terrasje met warme en frisse genietingen verzorgd door Kookerij Lahaye.
Zaterdag en zondagmiddag ga ik lavendel destilleren in onze koperen Alambiek vanaf ongeveer 13:30 uur. Wees erbij als je het verhaal van lavendel wil horen en ruiken of mij de oren van het hoofd wil vragen over een van mijn beste plantenvrienden.
Onze laatste themadagen van dit jaar zijn niet alleen daarom de meest feestelijke en kleurrijke van allemaal. De pompoenen zelf kunnen er ook wat van.
Vanaf vandaag wordt de Pompoen Parade opgebouwd. Ze zijn te koop vanaf zaterdag 10:00 uur.
Niet alleen zijn die pompoenen nu zo feestelijk en decoratief, de meeste zijn ook om op te eten.
Meer dan ooit is er nu een nieuwe lichting en rijke voorraad vers gekweekte, vaste planten die graag in je tuin ongestoord willen doorgroeien nu de grond nog zo lekker warm en nu eindelijk ook vochtig is.
Het is heel begrijpelijk dat we deze zomer minder planten hebben verkocht dan de afgelopen jaren. Het was extreem droog en veel te warm om zonder speciale aandacht te planten. In een kleine tuin kan dat nog, een paar weken flink water geven. Wanneer wij planten laten we de planten daarna grotendeels aan hun lot over. Dat kan hier onder normale omstandigheden omdat we een goede diep doorlatende en opdrachtige bodem hebben.
We gaan nu langzaam richting de manier waarop onze bondgenoten in Zuid Frankrijk werken: Door klimaatverandering worden herfst en winter ook hier de beste planttijd. Het najaar was dat eigenlijk al veel langer.
Het is vooral fijn dat we nu weer aan de slag kunnen.
Nog nooit stond ons kweekveld zo vol verse planten. Ons sortiment is bovendien uitgebreid met een aantal bijzondere vernieuwende soorten.
Wij planten winterharde vaste planten bij voorkeur nu, in het najaar. Ze wortelen in de goed opgewarmde grond en nu ook vochtige veel sneller dan in het voorjaar als de grond nog koud is. Volgend jaar lijkt het of ze er altijd al hebben gestaan.
In het voorjaar worden we altijd ernstig overvraagd door paniekplanters die snel resultaat willen. We kunnen de vraag dan nauwelijks aan, soorten raken uitverkocht en de levertijd loopt op.
Zeven van onze medewerkers zijn voortdurend in de weer met het verwerken van online bestellingen. Je hebt nu hun volledige aandacht.
Op dit moment leveren we binnen enkele dagen. Als je nu aanplant heb je dus niet alleen minder geduld nodig en de beste aandacht, het resultaat biedt volgend jaar aanzienlijk meer tuingenot.
In onze web-winkel houden we dagelijks bij welke planten voorradig zijn.
Je kunt ze hier opzoeken: Planten op dit moment in voorraad bij kwekerij Bastin.
Deze zomer was best een uitdaging voor pompoenen. In het begin van de teelt hebben ze veel water nodig. We beregenen een keer urenlang, meteen na het planten. Daarna moeten ze zelf op zoek naar voeding en vocht. Ons pompoenakkertje is van een dikke laag compost voorzien dus dat is niet al te moeilijk. Zodra ze gaan rijpen hebben pompoenen vooral warmte nodig.
Het was dit jaar heet en droog. Ze zijn daardoor van hoge kwaliteit en goed bewaarbaar. Qua gewicht leveren ze daarop wat in.
Verschillende pompoenkwekers tonen en verkopen tijdens onze pompoendagen hun kleurrijke oogst pompoenen, kalebassen en siervruchten. Je maakt kennis met vele tientallen oude en nieuwe soorten van deze heerlijke zoete herfst- en wintergroente.
Pompoenen zijn met recht geliefd als sierobject, maar je kunt ze bijna allemaal opeten als je er op uitgekeken raakt.
Je mag het ook als een bijzonder, zeer levendig openluchtmuseum zien.
De curator maakte een mooie selectie van pompoenen in de vorm van een UFO, plat als een pannekoek, of grote dikke bolronde om uit te hollen voor halloween, gespikkelde zwanenkallebassen, kleurrijke oranje, witte, zoete steenrode, smaakvolle groene en grijze vruchten, pompoenen van 3 cm doorsnede tot reuzen van vele tientallen kilo's, pindapompoenen, Lady Godiva en Assepoesterpompoenen, Keizer Alexander komkommers en meer bijzondere vruchten zoals Indiase prikkelkomkommers, Ethiopische aubergines, mini-meloenen en lampionvruchten.
Water geven is een kunst. Het vergt ervaring om deze kunst goed te beheersen. Wat je grondsoort is en wat je grond kan opslaan is daarbij van belang. Zandgrond kan snel opdrogen en houdt ook weinig water vast. Wij tuinieren op drie meter diepe doorlatende en opdrachtige grond. In Zuid Limburg waar wij tuinieren komen verschillende grondsoorten voor, vooral in het stroomgebied van de Maas. Overwegend hebben we hier te maken met leem of doorlatende klei.
Wat voor alle grondsoorten geldt is: Geef, wanneer dat nodig is, liefst incidenteel langdurig water in plaats van dagelijks een klein beetje. Door dagelijks een beetje water te geven geef je het water niet de kans diep in de bodem door te dringen. De planten wortelen dan ook minder diepe en worden zo droogetegevoeliger. Zo zorg je er dus voor dat planten makkelijker verdrogen.
Planten die te veel water krijgen gaan ook slap hangen. Dat gaat in potten nog wel eens mis. Til je pot op om te voelen of er nog genoeg water in zit.
We hopen dat je met ons mee komt genieten van dit meest kleurrijke hoogtepunt.
Aanstaande zaterdag en zondag 24 en 25 september 2022 van 10:00 tot 17:00 uur; pompoenen zien, ruiken, proeven en aanraken. De toegang is zoals altijd gratis.
Helaas
Hostakwekerij het Hostaveldje bij ons in de straat is niet langer extra open tijdens onze themadagen. Ze zijn permanent gesloten.
Onze lieve vriend en bondgenoot Theo gaat van zijn pensioen genieten.
Mocht je erg om Hosta verlegen zijn: Er schijnt nog een geheime voorraad te zijn die op afspraak kan worden aangesproken. Het handigst kun je daar voor e-mailen naar: hethostaveldje@home.nl of bellen naar: 045-4051792
linken en liken
'Nieuwtjes' en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek
Meer nieuws, kletsen, vragen stellen, meer foto's zien, 'leuk vinden' en 'bevrienden' kan via onze Facebook pagina: kwekerij Bastin
Met groet,
Powered by YMLP.com | ||