Cuba                  
28 februari 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van de redactie
  2.  Zeven Cuba-mythes doorgeprikt
  3. Een moderne José Martí
  4. Hoe een stukje Cuba Amerikaanse werd
  5. Cuba zet 9.000 militairen in tegen zikavirus
  6. Proces heiligverklaring ‘Vader van Cuba’ Varela opgestart
  7. Olie en toerisme doen Cubaanse badplaats boomen
  8. Bossche borstprothesen krijgen op Cuba een tweede leven
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als abonnee.

Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich eenvoudig via hun emailadres opgeven. Een abonnement is gratis. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  
TIP
 
CUBA OP TWITTER

Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
CUBA OP FACEBOOK
  Alle actuele berichten op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie
Er was veel aandacht in de media de afgelopen weken voor de gebeurtenissen in Cuba. Journalisten van grote Nederlandse kranten als Trouw en De Volkskrant publiceerden een serie lezenswaardige verhalen over hun ervaringen in dat land. Trouw-medewerker Sybilla Claus sloot haar bijdragen af met de 'zeven Cuba-mythes'.
 
Historische gebeurtenissen krijgen in deze CubaTips ook aandacht zoals de heiligverklaring van Varela en het ontstaan van de Amerikaanse basis Guantánamo. De 'Apostel van Cuba', José Marti, krijgt in de wereld van de graffiti een aparte verschijningsvorm. Niemand in Havana weet waar deze vandaan komt.
 
De redactie 
 
2. Zeven Cuba-mythes doorgeprikt
Buitenlandredacteur Sybilla Claus vanTrouw bekeek ter plekke ‘wat er nou klopt van die fabeltjes over het socialistische Caribische eiland’ en formuleerde in de bijlage Reizen van 20 februari zeven mythes. De eerste en de zesde en het slotadvies nemen we hierna over. Wie het gehele artikel wil lezen, raadplege het archief van Trouw.

1. Het is zo'n vrolijk volk
Overal hoor je muziek en ze houden van hun glaasje rum. Vóór mijn vertrek raakte ik al geïrriteerd toen een vriend, die er ooit was, dit soort opmerkingen maakte. Er zijn in een dictatuur nou eenmaal weinig redenen om lekker vrolijk te zijn. Maar zijn misvatting blijkt te leven onder talloze Nederlanders die het eiland bezochten voor een vakantie. Zon! Lekker dansen! Mojito's! En die aardige Cubanen.

Ja, je ziet genoeg mensen lachen. Maar wie de moeite neemt wat Spaans te leren en met Cubanen te praten die niet werken in de toeristensector, komt er al gauw achter: de meeste bewoners van het tropische eiland zijn woedend. Razend, omdat ze vastzitten in een land waar aan alles tekort is, waar ze zich niet vrij mogen uiten, en dat ze ook niet zomaar even mogen verlaten, zoals wij dat doen.

2. Zo leuk, die geweldige oude Amerikaanse auto's
3. Fidel Castro en Che zijn er geliefd
4. Cuba heeft een lage eco-afdruk
5. De schaarste komt door de blokkade van de VS
6. Onderwijs en gezondheidszorg zijn zo goed op Cuba
Een onuitroeibare mythe onder progressieve westerlingen. Het basisonderwijs is goed, analfabetisme uitgeroeid, dat klopt.
 
Maar als ik de bibliotheek in Cienfuegos binnenloop, schrik ik van de stoffig aandoende kasten. Natuurlijk is de literatuur gecensureerd. Che Guevara springt eruit. Maar ook de studieboeken ogen armetierig en gedateerd. Het nieuwste boek is uit 2000, een statistisch economieboek gebruikt data uit 1990, een boek over pediatrie is uit 1980. Wie kan met droge ogen beweren dat onderwijs hier goed is?
Als ik een apotheek in Oud Havana binnenloop, schrik ik ook van die stoffigheid. Moderne middelen ontbreken, een jongeman in een openvallende stofjas is met recepten in de weer. In de hoge kasten staat weinig. Als buitenlander mag ik niets kopen. Ja, voor een arm land is de zorg best goed, maar Cubanen klagen over afwezige artsen en het ontbreken van medicijnen.

7. Het is zo lekker goedkoop

Advies
Sybilla Claus adviseert met als kopje 'Cuba, nu het nog kan':  'Kortom, als u geld te veel heeft, ga dan naar Cuba vóór het eind van het embargo, om het leed met eigen ogen te zien. Probeer in de casas particulares te logeren. Daar is de service het grootst, en zo strijken de gewone Cubanen tenminste wat van uw bezoek op.'

Link
*
Het volledige artikel vindt u in het archief van het dagblad Trouw, 20 februari 2016 en is via betaling ook door niet–abonnees te raadplegen. 
 
3. Een moderne José Martí
Op veel plekken in Havana verscheen de afgelopen weken een grafiti van de Apostel van het Vaderland José Martí, gekleed in een modern shirt. De tekening wekt de nieuwsgierigheid van de hoofdstedelijke bewoners, maar leidt ook tot onrust onder de orthodoxe kringen. Die weten niet wat hiervan te denken. Is het een eerbetoon of juist een bewijs van gebrek aan respect?

Korte mouwen
De nationale held met een shirt in korte mouwen en de handen in de zakken leidt tot veel reacties. Iemand zegt dat de Marti die nu opduikt in Cuba wordt geconfronteerd met een werkelijkheid die wel heel ver van zijn dromen staat. Een jongeman merkt op dat ‘Pepe van alle tijden is’ en anderen spreken over een 'heiligschennis van de herinnering aan de Apostel’ en adviseert de graffiti onmiddellijk te verwijderen. Maar in tegenstelling tot eerder graffiti van El Sexto en andere graffitikunstenaars lijken de Wijkcomités ter Verdediging van de Revolutie (CDR’s) en de politie niet te willen ingrijpen en de afbeelding verwijderen.
 
4. Hoe een stukje Cuba Amerikaans werd
23 februari was de dag waarop de Verenigde Staten 113 jaar geleden een berucht stukje land in handen kreeg, namelijk Guantanamo Bay op Cuba.  
 
Terugblikken
En dan zal bij de meeste mensen wel een belletje gaat rinkelen, omdat daar de beruchtste gevangenis van de wereld staat. Met de huidige onderhandelingen tussen Amerika en Cuba in het achterhoofd blikt Willem samen met Cuba-deskundige Kees van Kortenhof terug op Guantanamo Bay. 
 
Beluister
 
5. Cuba zet 9.000 militairen in tegen zikavirus
De Cubaanse president Raúl Castro zet 9.000 militairen in om het door muggen verspreide zikavirus uit Cuba te weren. Hij deed maandag ook een beroep op het hele land om te helpen de mug te bestrijden.
 
Elimineren broedplaatsen
In de staatskrant Granma zegt Castro dat Cuba's strijd tegen de komst van het virus is gehinderd door "de gebrekkige technische kwaliteit'' van de inspanningen tegen de mug, de inefficiënte manier van gebieden schoonmaken waar de mug zich voortplant en slechte weersomstandigheden. Castro stelt nu 9.000 militairen en 200 politiefunctionarissen beschikbaar die gaan helpen met besproeien van de muggen en het elimineren van broedplaatsen. 
 
Geen bevestigde gevallen
Een gezondheidsmedewerker die anoniem wenst te blijven, omdat ze geen toestemming had om te spreken met de pers, vertelde aan The Guardian dat het uitgebreide netwerk van dokters en ziekenhuizen in het land op de hoede is voor zikasymptomen. Verdachte gevallen zullen in ziekenhuizen in quarantainege geplaatst worden. "Er zijn geen bevestigde gevallen, maar er zullen er zijn. Tot op heden zijn er twee verdachte gevallen geweest, maar dat bleek negatief," zegt de medewerker, die toegang heeft tot de epidemoliogische gegevens. Het virus wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor geboorteafwijkingen in Brazilië.
 
 
6. Proces heiligverklaring ‘Vader van Cuba’ Varela opgestart
De Cubaanse katholieke kerk is het proces gestart voor de heiligverklaring van Félix Varela, die een sterk stempel drukte op het leven in de 19de eeuw in Cuba.
 
Mgr. Vincenzo Paglia, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Gezin, is de nieuwe postulator in het proces voor de heiligverklaring van de Cubaanse volksheld Félix Varela Morales (1788-1853). Deze Cubaanse priester en onafhankelijkheidsstrijder is een nationale held in Cuba. Hij wordt er beschouwd als de vader des vaderlands en geloofd om zijn verkondigingswerk.
 
Hij leerde zijn volk denken
Félix Varela Morales werd in 1788 in Havana geboren en was priester, leraar, schrijver, filosoof en politiek leider. Zijn vader was kapitein van een Spaans regiment in Havana. Hij kreeg zijn opleiding door de meest vooraanstaande Cubanen van zijn tijd. Hij pleitte bij de Spaanse machthebbers onder meer voor de afschaffing van de slavernij.
Varela Morales leverde een fundamentele bijdrage tot het intellectuele, politieke en religieuze leven in Cuba in de eerste helft van de 19de eeuw. Van hem wordt gezegd dat hij volk leerde denken. Hij werd in 2012 zalig verklaard. Aartsbisschop Paglia is ook postulator voor de heiligverklaring van de Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero.
 
Bron: Kerknet
 
7. Olie en toerisme doen Cubaanse badplaats boomen
Nergens op Cuba groeit de bevolking sneller dan in Cárdenas. Olie en toerisme lokken Cubanen uit het hele land. Cárdenas is de Cubaanse gemeente met de sterkste bevolkingsgroei. Dat er bewoners bij komen is sowieso al uitzonderlijk voor Cuba. Het nationale geboortecijfer is laag en veel jongeren emigreren.

Hogere lonen
Cárdenas zag de laatste tien jaar zijn aantal inwoners stijgen met 1,36 procent. Uit alle hoeken van het land komen mensen hiernaartoe, aangetrokken door de kansen in toerisme, oliewinning en bouwsector. Ongeveer 16.000 mensen werken in het toerisme, 3.000 in de oliewinning en 5.000 in de bouw. De lonen liggen er ook hoger dan in de rest van het land. Nergens op Cuba werken meer mensen in de privésector. In de stad wonen nu 150.000 mensen. En de enorme vlakte rond de stad telt nog eens 20.000 tijdelijke bewoners.
 
Stranden en olie
In Cárdenas liggen de bekende stranden van Varadero. Het is de belangrijkste toeristische pool van het land, goed voor bijna 40 procent van de omzet in de Cubaanse vrijetijdsindustrie. Onder deze paradijselijke stranden zit ook veel olie. Via 90 boorputten werden hier sinds 1971 meer dan 185 miljoen vaten (van 169 liter) bovengehaald.
 
Overspoeld
Maar de aanhoudende instroom van nieuwe bewoners zet de stad onder druk. Drinkwater, afval, stroom, onderwijs, gezondheidszorg: het is allemaal niet voorzien op zo'n groot aantal mensen.
"De stad is niet gemaakt voor zo'n plotse groei. Alle diensten worden nu overspoeld", zegt Lázaro Vicente Suárez, vicevoorzitter van de gemeenteraad.
Aan de rand van de stad neemt het aantal illegale woningen toe. Volgens de lokale overheid zijn er al 4500.
 
Geen drinkwater
In de wijk La Cartonera, vlak bij de kartonfabriek, staan 200 illegale woningen langs stoffige straten. "We komen uit Baire, maar mijn hele familie is hier al", zegt Yelenis Irán (32) in haar half afgewerkte huis. Ze werkt als dienster in een hotel in Varadero. Ze diende een aanvraag in voor een woning maar kreeg geen antwoord. Drinkwater heeft ze nu niet, afval wordt nauwelijks opgehaald.
 
Constructies slopen
"Het bestuur wil de 21 wijken in deze situatie legaliseren, zodat een goede ruimtelijke ordening mogelijk is", zegt burgemeester Ernesto Pérez.
"De stad heeft zeer rechte straten. Maar in zones waar mensen illegaal gebouwd hebben, is daar niets van te zien", zegt lerares Beatriz Lima. "Men heeft zelfs constructies moeten slopen op plaatsen die daar helemaal niet geschikt voor waren." Ze heeft de indruk dat alle inspanningen naar Varadero gaan en dat "de ontwikkeling in Cárdenas gestopt is."
 
Lees meer
 
8. Bossche borstprothesen krijgen op Cuba een tweede leven
De Bossche Stichting Prótesis de Mama para Alas por la Vida zet zich in voor vrouwen met borstkanker op Cuba. Ze verzamelen in Nederland borstprotheses en geven die aan vrouwen die borstkanker hebben gehad. Op 9 maart gaan de leden van de stichting er weer naar toe.
 
7 jaar geleden
Liny van der Heijden is voorzitster van de stichting, die al zo'n 7 jaar bestaat. Ze reisde enkele jaren geleden met haar man naar Cuba en kwam daar in contact met een aantal Nederlandse vrouwen en de arts Dr. Alexis Cantero Ronquillo, die vrouwen met borstkanker behandelt in het Hospital Universitario Manuel Piti Fajardo in Havana. Ze vertelden over vrouwen die ongelukkig zijn na een borstamputatie. Protheses, die hier in Nederland heel normaal zijn, hebben ze daar niet of nauwelijks. Eenmaal terug in Nederland ging zij nadenken over hoe ze zou kunnen helpen. Samen met die arts werd de stichting opgericht. Inmiddels verscheept de stichting een paar duizend prothesen per jaar naar Cuba.
 
Transport
Triumph Cargo en Cuba Travel Network sponsoren de stichting. Triumph Cargo transporteert de protheses in hun containers naar Cuba. Vanuit de haven in Havana gaan de dozen naar Hospital Universitario Manuel Piti Fajardo. Daar wordt alles opgeslagen en daarna verdeeld over de ziekenhuizen die aangesloten zijn bij de projectgroep Alas por la Vida.
 
 
9. Culturele Agenda                   
 * Major Lazer in Havana: 6 maart
Major Lazer is de eerste Amerikaanse act die gaat optreden op Cuba, sinds de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba vorig jaar werden genormaliseerd. De act Major Lazer, bestaande uit dj Diplo, Jillionaire en Walshy Fire, geeft een gratis optreden in de hoofdstad Havana op 6 maart. Major Lazer is in Nederland vooral bekend van het nummer Lean On.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei
Tango Extremo ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
10. Het laatste nieuws               
* Staatsmedia ‘Bezoek Obama ontzenuwt mythe mensenrechtenschendingen’
De officiële krant Juventud Rebelde schrijft in de uitgave van zaterdag dat de president van de VS, Barack Obama, tijdens zijn komende reis aan het eiland ‘de mogelijkheid heeft zich tijdens contacten met het Cubaanse volk zich ervan te vergewissen dat de universele waarden als de vrijheid van meningsuiting, vereniging en religie’ op het eiland gepraktiseerd worden. Lees verder
 
* Oproepen tot efficiëntie
Overal in Cuba vind je oproepen tot meer efficiëntie, maar de Cubaanse economie lijkt niet uit de crisis te geraken. Generaties Cubanen zijn opgegroeid, omgeven door oproepen tot efficiëntie, het brengen van meer offers en meer productiviteit. Maar de overvloed aan billboards, spandoeken en bevelen aan de bevolking om het beter te doen, maakte dat de bevolking niet langer deze oproepen beluistert of leest. Lees verder
 
* Ramón, oudere broer van Fidel en Raúl Castro overleden
Op Cuba is de oudere broer van Fidel en Raúl Castro, Ramón, overleden. Hij was 91 jaar en zou volgens onbevestigde berichten al enkele jaren aan alzheimer lijden. Ramón Castro is altijd in zijn geboortestreek in het oosten van Cuba blijven wonen en wijdde zich anders dan zijn broers liever aan de landbouw dan aan de revolutie. Lees verder
 
* Rubio: Militaire basis Guantánamo blijft van VS
De Cubaans-Amerikaanse senator Marco Rubio zal een wetsvoorstel indienen om te voorkomen dat de Amerikaanse president Barack Obama de militaire basis Guantánamo aan Cuba zal teruggeven. Obama maakte deze week bekend de nog 91 gevangen zittende personen in het detentiecomplex van Guantánamo Bay te willen verplaatsen. Over teruggave van de militaire basis deed de Amerikaanse president geen enkele uitspraak. Lees verder
   
* Havana heft reisverbod van enkele dissidenten op
Het Witte Huis heeft bekend gemaakt dat 7 ex-politieke gevangenen toestemming hebben gekregen van de Cubaanse autoriteiten eenmalig een buitenlandse reis te maken. Het zevental maakt deel uit van de Groep van 75 die in 2003 streed voor meer vrijheden in Cuba. De 75 dissidenten werden destijds tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Lees verder
   
* Cubaans - Spaanse oorlog en Guantánamo
Gaat het hem nog lukken of niet? Bij zijn aantreden beloofde Obama dat Guantánamo dicht gaat. Hij wil nog een laatste poging ondernemen. Gert Oostindie vertelt zondagochtend in het radioprogramma OVT (tussen 10 en 12 uur, NPO Radio 1) over het merkwaardige verleden van de Amerikaanse basis op Cuba. Micha Peters schreef vorig jaar voor hetzelfde radioprogramma een tekst over Cuba en de Amerikaans-Spaanse oorlog. Lees verder