Voor zondag 16 mei
Dag Oppepper-lezers,

Goeiemorgen allemaal.
Wordt het een regenachtige zondag?
 
Filmpjes
Een filmpje van heel bijzondere schoenen.
Even slap lachen, André van Duin - Daar is ie weer

Let op: Dinsdagmiddag Senvers Poëzie-online
Judith Kortland en Ineke van de Rotte verzorgen dinsdagmiddag 18 mei samen een online-lezing over de dichter Rutger Kopland. Prachtige gedichten schreef hij. 
   ....  l  
Ze maken er een gezellig uurtje van, vanaf 16.30 uur, drankje erbij. Je kunt je aanmelden via deze link. Daar kun je ook je lievelingsgedicht opgeven.
 
Wisselen van Whatsapp naar Signal?
Moeten we Whatsapp niet inwisselen voor het vergelijkbare 'Signal'? Daar zit geen commercieel bedrijf achter, dus niemand die onze gegevens wil verkopen. Beluister het item in Nieuwsweekend.

Hartelijke groet van de samenstellers van deze Oppepper:
Helmi, Freek (en Cok), Willibrord, Henja, Marijke en Ineke
 
Even terug in de tijd
Tuinmanshuisje: restant van landgoed Heidepark

    
Een opmerkelijk oud huisje staat op het adres Soestdijkerstraatweg 129. Vanaf de weg is het wat moeilijk te zien, een beetje achter bomen verscholen. Het staat op het terrein van medisch centrum Meren, waar ook heel recent een nieuwbouwwijkje van 20 huizen verscheen, met de naam Heidepark. Die naam verwijst naar het grote landgoed Heidepark dat daar vroeger lag en waarvan dat oude huisje nog een restant is.
      
Rijdend vanuit het centrum van Hilversum over de Soestdijkerstraatweg richting Baarn passeert u dat gebied net na de rotonde boven de Amaliatunnel, aan de linker kant.
Rond 1840 ontstond daar een landgoed met groot huis, stal, koepel en boerderij. Initiatiefnemer was H.A. van den Wal-Bake, rijksmuntmeester in Utrecht. Door grondaankopen breidde hij zijn Heidepark enorm uit: een lap van 700 hectare, inclusief het Cronebos en Monnikenberg. Zes zomermaanden per jaar woonde de muntmeester er. Omdat de spoorlijn naar Utrecht er nog niet was, reed hij dagelijks in een koetsje met twee paarden naar zijn werk in Utrecht. Lees verder

 
Gouwe Ouwen: mei-maand - Songfestival-maand
Er is veel veranderd sinds Jetty Pearl in 1956 Nederland vertegenwoordigde met ‘Vogels van Holland’ op  het eerste songfestival in Lugano, Zwitserland. Lys Assia was de eerste winnares en alle andere deelnemers werden gezamenlijk tweede. Leuk opgelost. Jetty Paerl speelde tijdens de oorlog in de cabaretgroep ‘De Watergeus’ voor radio Oranje. 


 
In 1958 won Corry Brokken het songfestival voor Nederland met ‘Net als toen’.
Omdat Nederland gewonnen had werd in 1958 het festival hier georganiseerd en weer  vertegenwoordigde Corrie Brokken Nederland, Helaas kwam ze niet verder dan de 9e plaats, Heel de Wereld.

In 1959 kwam Teddy Scholten met Een Beetje voor Nederland uit en bereikte de eerste plaats. Het jaar daarna mocht Rudy Carrel als eerste mannelijke kandidaat het proberen en kreeg helaas maar 2 punten, met 'Wat een geluk'

       
    

 
Recept van Henja: knabbelen bij het Songfestival
Vroeger zaten we met de hele familie, buren en vrienden gezellig op de bank naar het Songfestival te kijken. Er was altijd ruimschoots wat te knabbelen. De eerste jaren bestonden de chips en borrelnootjes nog niet. Wij snoepten stukjes kaas, worst en mijn moeder bakte kroepoek. Dat had ze geleerd van mijn tante die in Indië gewoond had. Verder kan ik me niks herinneren. Weten jullie dat nog? Wat werd er geknabbeld en werd er wel geknabbeld?
Vandaag een recept voor een gezonde knabbel en heel makkelijk te maken. Verwarm de oven op 200 gr. Gooi een blik kikkererwten leeg in een vergiet en spoel af met stromend water. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.  Meng de kikkererwten met een halve eetlepel cajunkruiden, 1 eetlepel olijfolie en eventueel wat zout.
 
    
Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel de erwten erover. Rooster ze  in ca. 30 min. Goudbruin en knapperig in de oven. Schep af eb toe om. Neem uit de oven en laat afkoelen. Een heerlijk en verantwoord alternatief voor borrelnootjes.
 
 
Beleef de lente: het gaat nu dubbel zo snel
Het lijkt wel of alles in de natuur nu dubbel zo snel gaat, en dat geldt ook voor onze kuikens in Beleef de lente. De oehoekuikens zijn inmiddels geringd, en nadat de dames van de schrik waren bekomen, zijn ze door hun ouders 36 uur op vastendieet gezet. Wellicht om ze te stimuleren zelf hun prooi op te schrokken zonder voorwerk van de moeder. Uiteindelijk lukt dat (bekijk dit filmpje niet tijdens het ontbijt).
En dan nog wat prachtige kuikenmomenten. Let op hoe de oehoeveren al tussen het dons te zien zijn.
Veertjes zijn ook steeds beter te zien bij de koolmeesjes. En ze weten precies wat ze moeten doen als er een vreemde man binnenkomt.
De jonge ooievaartjes (twee nog) oefenen al met klepperen. En kijk eens naar de jonge zeearenden. Die snavel!
    

 
Puzzelfoto van de week
Hier weer een nieuwe fotopuzzel.

Vraag van Freek is:
 
Waar staat dit gebouw uit de tweede wereldoorlog? Onder welke naam is het bekend?
 
Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl

      

  
Uitslag puzzelfoto vorige week
De foto van 9 mei werd door iedereen herkend. Het is Dudok’s Rembrandtschool. Winfried, Ella, Cok, Jan, Paul, Harry, Elly van I, Rita, Vic, Othie, Elly N, H. Schouten, Jan en Willem, allemaal hadden jullie het goed.


      
Cok schrijft er nog bij: "Toen we twee jaar geleden terugkwamen in Hilversum en een appartement in deze wijk vonden, ontdekten we al snel dit gebouw met de kenmerkende masten/vlaggenstokken. Het bleek niet om een ‘dorpshooiberg’ (excusez le mot) te gaan maar om een echte Dudok-school van honderd jaar oud, waarin nu de International Primary School Hilversum (Violenschool) onderdak heeft: de Rembrandtschool."

Overigens blijken de – oorspronkelijk door Dudok bedachte – masten pas tijdens de renovatie van rond 2000 toegevoegd te zijn? Kenmerkend voor deze school zijn de lage ramen; Dudok paste dit wel vaker toe bij de bouw van scholen. Dit vraagt extra inspanning van de leerkracht om de leerlingen ‘bij de les te houden’.  
 
De stenen op het Zwaluwplein
En weet je nog de foto van 2 mei met daarop drie keien op het Zwaluwplein? Niemand wist te melden wie de kunstenaar was. Ook de redactie niet. Cok heeft het voor ons uitgezocht en schrijft: "De puzzelfoto van een paar weken geleden intrigeerde me omdat niet duidelijk werd wat de betekenis van de drie ‘zwerfkeien’ op het Zwaluwplein was en wie dit ‘kunstwerk’ bedacht had. Vandaag had ik contact met de bedenker van de inrichting van het Zwaluwplein, dhr. Paul Potheine van de gemeente Hilversum.
 
Hij vertelde o.m. dat Dudok bedacht had dat er een groene grasmat zou moeten zijn met speelattributen voor de kinderen. Op dat idee is bij de herinrichting verder doorgeborduurd. De 3 stenen in de grasmat zijn zgn. sitting stones (artificieel, kindvriendelijk). Verder vertelde hij over de symboliek rond en op dit plein. Het getal 3 is een knipoog naar de christelijke symboliek rond de drie-eenheid (Vader, Zoon en Geest) maar verwijst ook naar de driehoek kind-spelen-creativiteit.

Aan de noordwestkant van het plein komt het getal 3 terug in de drie bomen die daar staan (Valse Christusdoorns). Deze 3 bomen vormen samen met de 3 sitting stones én de ene Judasboom in de zuid-oosthoek van het plein het getal 7. Opnieuw een verwijzing naar een Bijbels getal. 7 is immers het ‘getal van de volheid/volmaaktheid en daarmee b.v. een verwijzing naar de 7 scheppingsdagen, 7 dagen van de week enz."
Dank je wel, Cok voor het speurwerk.
 
 
Steun Tuinconcerten van Henk van Zonneveld
Henk van Zonneveld organiseert sinds 1975  Huisconcerten. In het begin met medestudenten van het conservatorium, later met collega's van de muziekschool en bevriende musici. Vanwege corona zijn het sinds 2020 Tuinconcerten geworden, die natuurlijk alleen bij redelijke weersomstandigheden kunnen plaatsvinden. 
Het plan is om gedurende de zomer op zondagmiddag telkens om 15 uur een Tuinconcert te houden, met een herhaling om 17 uur bij voldoende belangstelling.
 
Steun de concerten
Met de beperking van de 1,5 meter afstand is er plaats voor ongeveer 25 luisteraars per concert. Daarmee levert kaartverkoop lang niet genoeg op om redelijke honoraria te kunnen bieden. Alle donaties zijn dus zeer welkom!
Wie de tuinconcerten wil steunen is van harte welkom. Lees hier verder.