Nieuwsbrief 6
5 februari 2016


Dit is de digitale  nieuwsbrief van het HWC, bestemd voor alle ouders/verzorgers, collega's, oud-collega's, leerlingen en overige relaties.

 

Even bijpraten
 
De school is inmiddels aan de derde periode in het jaar begonnen. Zo op de helft van het jaar kijken we al weer vooruit naar het volgend schooljaar. Ik denk dan met name aan al die jonge leerlingen uit de groepen acht van het basisonderwijs die zich nu samen met hun ouders buigen over de vraag naar welke school ze volgend jaar graag willen gaan. Alle scholen voor voortgezet onderwijs verzorgen in deze periode diverse activiteiten om het eigen verhaal te vertellen. Nu ik dit schrijf bereidt het Hermann Wesselink College zich voor op het Open Huis van 6 februari. Veel, heel veel leerlingen werken mee aan dit Open Huis, en dat geeft een goed gevoel. Ook op deze wijze willen we graag samen school zijn.
En natuurlijk vraag ik uw aandacht voor de artikelen die u aantreft in deze rijk gevulde nieuwsbrief.
U bent meer dan welkom op de ouderavond van 22 maart as. Laat u zich verrassen en inspireren!
De Havo hebben we in deze nieuwsbrief extra in het zonnetje gezet. Hieronder leest u daar meer over. En tenslotte wil ik u zeggen dat ik meer dan onder de indruk was van de leerlingen die hun profielwerkstuk onlangs hebben gepresenteerd. Het werd mij duidelijk dat leerlingen veel kunnen op onze school en dat is iets waar u als ouders en wij als school trots op mogen zijn.
 
Vriendelijke groet, Bert Kozijn, rector

PERSONALIA
 
 Dhr. Dackus is vader geworden van dochter Sanne. We feliciteren hem en zijn vrouw hier hartelijk mee.
 
Mw. van Mourik is voor langere tijd afwezig. Haar lessen worden overgenomen door dhr. P. Boonstra (docent wiskunde).
 
Mw. Mosk geeft na een periode van ziekte weer de economielessen t3b en t44. Het is fijn dat ze weer terug is!
 
Mw. C. den Besten is ziek en vanuit de sectie Nederlands springen meerdere collegae bij om haar lessen te verzorgen. Op dit moment zijn we actief op zoek naar vervanging.

nieuws uit de oudercommissie
 
De Oudercommissie vergaderde voor de derde maal dit jaar. In de afgelopen twee vergaderingen kwamen veel zaken aan bod, zoals het inspectiebezoek aan de vmbo-t- en havo-afdeling in juni van het vorige schooljaar. De uitkomsten van het inspectierapport werden besproken.
Citaat uit het rapport: “Het Hermann Wesselink College heeft een vriendelijk schoolklimaat en de school is zo georganiseerd dat leerlingen zich veilig en geborgen voelen. Conform het motto van de school ‘Allemaal gelijk, maar niemand hetzelfde’ mag men zichzelf zijn en is er veel ruimte voor nieuwe initiatieven’.  In zijn algemeenheid is de inspectie dan ook tevreden. Positieve opmerkingen werden gemaakt over de systematische inventarisatie die school maakt van de leeropbrengsten , de veelheid aan didactische onderwijsvormen die leerkrachten gebruiken in hun lessen en het feit dat alle geledingen bijdragen aan het pedagogisch leerklimaat. Als aandachtspunt geeft de inspectie aan dat het effectief gebruik maken van de lestijd aandacht behoeft. Ook kunnen leerkrachten de leerstof nog beter afstemmen op het niveau van de leerling en zodoende meer differentiatie binnen de klas aanbrengen.
Het vergroten van differentiatie is al een speerpunt van het HWC.
In 2016 zal de inspectie het VWO bezoeken.
 
Afgelopen voorjaar is onder ouders en leerlingen van de derde klassen het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek gehouden. Alle leerlingen en ruim 40% van de ouders heeft de vragenlijst ingevuld. De teamleiders van de vier afdelingen (vmbo-t, havo, vwo en tweetalig vwo) hebben de gegevens geanalyseerd. Het schoolklimaat (veiligheid) op het HWC scoort zowel bij leerlingen als ouders erg hoog (leerlingen 8,4 en ouders 8,5). De uitkomsten worden verder in de verschillende teams en contactoudergroepen besproken.
 
De Oudercommissie heeft verder uitvoerig gesproken over de thema-avond voor ouders op 22 maart 2016. In het verlengde van het thema van vorig jaar (‘Regieversterkend handelen’ en ‘groeimindset’) is gekozen voor het thema ‘Motiveren van leerlingen’ en de rol die ouders en school daarin kunnen spelen. Elders in deze Nieuwsbrief  treft u de uitnodiging aan. Het wordt weer een interessante avond, verzorgd door Bart Heuvingh (‘Sportmindset’) en André Duijker van Smartass Academy, een groep studenten die actief is op het terrein van studiebegeleiding en zelf nog dichtbij de jongeren staat.
 
Op de vergadering van 18 januari stonden nog een aantal interessante thema’s op de agenda: 
-         ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid; hierover hoort u een volgende keer meer
-         financieel jaarverslag van de Oudercommissie, goedgekeurd
-         voorbereiding open dagen in februari: de oudercommissie staat elk jaar weer ouders en kinderen
          te woord en laat enquêtes invullen
Verder heeft de oudercommissie unaniem besloten, als cadeau een bijdrage te leveren aan de nieuwe houten banken die onlangs in de kantine zijn geplaatst. Deze banken zijn een welkom antwoord op de dringende vraag om meer zitplaatsen voor leerlingen.
 
Heeft u vragen of suggesties? Laat het ons weten via onze voorzitter, Hanneke Sick, wohacama@planet.nl

                                      

 
ouderavond op 22 maart 2016

UITNODIGING
JAARLIJKSE OUDERAVOND OP 22 MAART 2016
over
‘MOTIVATIE’
  


Hierbij nodigt de oudercommissie van het HWC u van harte uit voor de jaarlijkse ouderavond. Het thema is ‘motivatie’ en ligt in de lijn met de actuele ontwikkelingen in de school: versterking van de groeimindset en van de regie bij leerlingen.
We maken er geen saaie luisteravond van, we vragen u actief mee te denken en met behulp van een aantal kleine opdrachten steeds de koppeling te maken naar uw dagelijkse praktijk.
Voor u het weet is de avond om en gaat u met nieuwe inzichten naar huis.
De ouderavond wordt verzorgd door André Duijker (van Smartass Academy)  en Bart Heuvingh
(van SportMindset).

Opzet van de ouderavond:

19.15 uur                             ontvangst met koffie/thee

19.30 uur                             1e ronde workshops
In de aula:
-   verdieping Groeimindset: hoe kan denken vanuit de groeimindset de motivatie van je kind beïnvloeden en welke rol speel je daar als ouder bij? We zoeken aansluiting bij de talentontwikkeling op school en de driehoeksgesprekken


In de leerlingenkantine:
-   motivatie: hoe werkt motivatie en welke invloed kun je daar als ouder op hebben? Aan bod komt de rol van de ontwikkeling van de hersenen, van routines, creativiteit en nog veel meer

20.45 uur                             pauze, wissel
 
21.00 uur                             2e ronde workshops
                                          Zie hierboven

21.45 uur                             afsluiting
 
 
 
AANMELDEN S.V.P. UITERLIJK vrijdag 18 maart via de  website
   
 
We hopen u in groten getale te mogen begroeten
 
Mede namens de oudercommissie, mw. A.M. Velthuijsen, conrector

lenteschool 
 
Het ministerie van OCW biedt scholen dit jaar de mogelijkheid om tijdens de meivakantie een zogenaamde Lenteschool te organiseren. Doel van de Lenteschool is het tegengaan van onnodig zittenblijven. Examenleerlingen en leerlingen uit klas 1 zijn uitgesloten van deelname aan de Lenteschool.
De teamleider, mentoren en docenten bepalen of een leerling mag deelnemen aan de lenteschool. Vervolgens is het aan de leerling (en de ouders) om deel te nemen (of om dat niet te doen).
Leerlingen die deelnemen krijgen extra lessen in (maximaal) twee vakken en zij trainen hun studievaardigheden. De lessen op de Lenteschool worden tussen 25 april en 4 mei, gedurende 7 dagen, gegeven door trainers van instituut Studelta. 
 
Deelname aan de Lenteschool garandeert de bevordering niet, maar vergroot de kans er op wel. Leerlingen zullen in de resterende maanden van het schooljaar profiteren van de extra lessen die ze volgden op de Lenteschool. 
 
Het HWC wil samen met de drie andere middelbare scholen in Amstelveen gebruik maken van deze mogelijkheid. Daarom vragen we samen een subsidie aan voor een Amstelveense Lenteschool. De subsidieregeling is pas recentelijk bekend gemaakt. We weten nog niet of we de subsidie toegekend krijgen. De schoolleiding bereidt een voorstel voor dat ze bij de mr zal indienen. De schoolleiding is benieuwd naar het advies van de mr. We kunnen op dit moment dus nog niet met zekerheid zeggen of de Lenteschool doorgaat
 
We hebben er goede hoop op dat we de Lenteschool kunnen organiseren. We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
 
H.F.C. Tennekes, conrector

havo nieuws
 
Wij zijn er heel erg blij mee dat de leerlingen in havo 3 dit jaar de mogelijkheid hebben om in hun vakkenpakket voor de bovenbouw ook het vak filosofie te kiezen. Het vak filosofie is een waardevolle aanvulling op de vakken die de leerlingen kunnen kiezen. Daarnaast kunnen de leerlingen meer keuzes maken dan voorheen. Zo is het mogelijk om in de natuurprofielen aardrijkskunde en geschiedenis te kiezen. Met deze verruimde mogelijkheden doen we recht aan de havoleerling die de afgelopen jaren steeds beter presteert en die laat zien ambities te hebben.
 
De tweede klassen zijn naar de Beach geweest. Het was een gezellige en actieve middag waarbij zij kennis hebben gemaakt met sporten die we op school niet spelen, zoals beachrugby en beachhandbal.
Op korte termijn zullen deze klassen nog een activiteit hebben.
 
De leerlingen die het vak sport+ volgen hebben al diverse activiteiten ondernomen. Er zijn verschillende clinics georganiseerd, zowel op school als daarbuiten. Zo hebben we tafeltennisvereniging Amstelveen bezocht voor een clinic, kickbokslessen gevolgd bij Fightclub Amstelveen, en hebben we een professionele basketbaltrainer op school mogen ontvangen voor een training! Daarnaast hebben we een eredivisiebasketbalwedstrijd bezocht in de Apollohal te Amsterdam. In periode twee zijn de leerlingen ook begonnen met het geven van een sportles aan elkaar. Dit doen zij in twee- of drietallen en zij mogen hierbij zelf kiezen in welke sport zij les willen geven! Voor de komende periode staan onder andere hiphop dansen en trampolinespringen bij Jumpers Indoor op het programma.
 
                                        
mw. Y. Thorn, teamleider havo

simply speechless van de HWC Speaking Contest 2016

Op woensdagmiddag 20 januari jongstleden werd de jaarlijkse Hermann Wesselink Speaking Contest gehouden voor de jaren 2 en 3 van het TTO. Uit elke klas van deze twee jaarlagen worden 2 sprekers gekozen en zij strijden per jaarlaag om de 1e plaats. Er wordt ook een runner-up gekozen, die voor het spreekwoordelijke “geval dat” toch meegaat.  De winnaar mag door naar de regionale ronde van de Speaking Contest en die wordt dit jaar georganiseerd door het Mendel College in Katwijk. Deze regionale rondes worden verspreid over het land georganiseerd door een gastschool onder de vlag van het Europees Platform voor alle tto-scholen in Nederland.
Zij zijn ook de bedenkers van het thema van de Speaking Contest: Simply Speechless. De winnaars van de regionale rondes mogen weer door naar een nationale ronde, medio maart, april.
Dit jaar hadden we een bijzondere jury. Niet alleen onze nieuwe rector, de heer Kozijn, maakte er deel van uit, maar ook twee taaldocenten van Mounts Bay Academy in Penzance, mevrouw K. Tooby en mevrouw S. Lejean. Zij waren bijzonder onder de indruk van het hoge niveau van de speeches, zowel voor wat betreft het niveau van English als de uitstekende structuur ervan. De onderwerpen lagen de leerlingen vaak na aan het hart: pesten, de (on)veiligheid van social media, de wereld die zo groot en gevaarlijk is. De jury wees na enig beraad, waarbij het soms maar om minimale verschillen ging, Chonzom Yangdotsang uit klas 2a als winnaar aan en als runner up Senna Bogan uit 2b.
Bij de derde klassen won Amy Davison uit V3a, met Victorine Decuypere uit V3b als runner up.
We wensen de deelnemers veel succes op donderdagmiddag 18 februari in Katwijk.
Mw. C. Payne, docente English
 
             
                                                             
 
         
 
delf scolaire
 
In juni 2015 namen 13 vmbo-T leerlingen en 22 TTO leerlingen deel aan het DELF examen voor Frans.
Het felbegeerde DELF- certificaat werd afgelopen week dan eindelijk uitgereikt. Twee blije docentes,  mevrouw Bilal die de vmbo-T leerlingen heeft begeleid en mevrouw  Ilangwa die de TTO leerlingen heeft begeleid, stonden te glimmen van trots.
 
Het DELF Scolaire (Diplôme d’Études de Langue Française) is een internationaal erkend taaldiploma vergelijkbaar met het Cambridge-programma.
DELF is bedoeld voor leerlingen die het leuk vinden om hun kennis van de Franse taal te verrijken en die bereid zijn om zich hier extra voor in te zetten. Bij de training voor het DELF certificaat wordt uitgegaan van het principe doeltaal = voertaal. Het niveau dat tijdens de reguliere Franse les wordt behaald, biedt een zeer goede basis voor het DELF programma.
 
M. Ran, teamleider vmbo-t en mw. M. Smits, teamleider tweetalig vwo onderbouw
 
      

 

                                                                  


GYMNASIUMDAG
 
Op het HWC wordt elke twee jaar een gymnasiumdag georganiseerd. Afgelopen donderdag was het weer zo ver. Ruim honderdzestig leerlingen hadden de hele dag niks anders aan hun hoofd dan een nadere kennismaking met de wondere wereld die Oudheid heet.
's Ochtends waren er, na het maken van het traditionele grote gymnasium groepsportret,  lessen en colleges over onderwerpen die eens wat buiten de gebaande paden van de normale lessen Grieks en Latijn vielen. Over Het geld in de Oudheid bijvoorbeeld, Het Sokratisch gesprek of Eten bij de Romeinen. De lessen werden gegeven door de docenten Klassieke talen van het HWC, maar ook door een keur aan collega's en oud-collega's buiten die sectie. Bijzonder was ook dat er wetenschappers van de universiteiten van Amsterdam en Leiden konden worden aangetrokken om college's te geven.
's Middags lag de nadruk meer op het actief bezig-zijn. De sectie Lichamelijke opvoeding had voor de brugklassers een 'Olpympische les' opgezet. Daarnaast konden de leerlingen inscripties maken, zich opnieuw in de Romeinse keuken verdiepen (maar nu in de praktijk!), mythologische kijkdozen maken of Griekse keramiek vervalsen.
De dag werd afgesloten met de presentatie van twee doe-onderdelen die zich daartoe in het bijzonder leenden: de workshop tableaux vivants maken en een groep muzikanten die zich de Griekse (modale) toonladders had eigen gemaakt.
Al met al een geslaagde dag!
 
P.T. Riedstra, docent klassieke talen

profielwerkstuk-wedstrijd v6
 
Op donderdagmiddag 14 januari vond de jaarlijkse profielwerkstuk-wedstrijd van v6 plaats. Er waren vier werkstukken genomineerd voor in totaal drie prijzen. Voor de Tjark de Boerprijs waren dit jaar twee werkstukken genomineerd, voor de Gerard Mollprijs en de Henk Heurterprijs elk één. De wedstrijd was dit jaar een onderonsje van tto-leerlingen.
De wedstrijd begon met de presentatie van Sonja Witteveen en Ylva Weeda die opgingen voor de  Tjark de Boerprijs. Zij presenteerden hun biologisch/gedragswetenschappelijke profielwerkstuk met als titel HPV. Too Much Information?! Hun presentatie mocht er zijn en leek het maatschappelijke belang van het werk nog extra te onderstrepen. Want onderzoek naar de feiten en fabels die er rond de baarmoederhalskankerprik bestaan en die de keuze om al dan niet voor vaccinatie te kiezen in negatieve zin beïnvloeden, raakt onze maatschappij ten zeerste. Aan het slot van hun presentatie hadden Sonja en Ylva nog een praktische aanbeveling aan het RIVM: de voorlichtingscampagne niet alleen op papier, maar vooral ook door personen te laten doen.
 
                                
 
 
De tweede presentatie was die van Esther Bakker over haar profielwerkstuk The art of children’s picture books met als eindproduct een prentenboek, waarmee zij de Henk Heurterprijs probeerde te bemachtigen. Wij kregen een prachtige uiteenzetting over hoe een kunstenaar (want dat is Esther!)
via schetsen en een story-board tot een buitengewoon tot de verbeelding sprekend prentenboek komt, waarin de figuren echt tot leven lijken te komen.
 
                                         

Als derde presenteerde Lydia van Dijk haar voor de Gerard Mollprijs genomineerde profielwerkstuk
How do you write a children’s book for 7-year olds in which you stimulate them to philosophise? / “Marcus and his grandfather”, bestaande uit een theoretisch deel en een zelfgeschreven boek.
Lydia begon en eindigde met passages uit haar eigen boek en vertelde in een helder uiteengezet middendeel over de theoretische kaders van haar onderzoek.
 
De laatste presentatie werd gegeven door Matthijs Versteegen en David Meester. Met hun werkstuk getiteld Up all night? Preventing the effects of blue light on our sleep and alertness in the evening hebben zij geprobeerd oplossingen te vinden om de invloeden die het blauwe licht van mobiele telefoons op onze slaap en ons reactievermogen heeft te voorkomen. Ook dit werkstuk heeft een duidelijk maatschappelijke component.
Tijdens de korte pauze had de jury (bestaande uit dhr. Tennekes, mw. Van den Bogaard en dhr. Bakker onder voorzitterschap van de rector, dhr. Kozijn) de moeilijke taak om te beslissen, óf alle drie de prijzen zouden worden uitgekeerd en zo ja, welk van de duo’s de Tjark de Boerprijs dit jaar zou krijgen.
En inderdaad, er werden drie prijzen uitgekeerd! Sonja en Ylva hebben de Tjark de Boerprijs gewonnen, Esther de Henk Heurterprijs en Lydia de Gerard Mollprijs.
GEFELICITEERD!
                              

Aan het eind van de middag kregen alle deelnemers aan de wedstrijd bloemen.
Met dank aan de fotografen mw. Witteveen (tijdens de presentaties) en dhr. Kozijn (na afloop van de prijsuitreiking); aan dhr. Van de Pavert voor hulp bij het oefenen in de aula en dhr. Hibbeler voor zijn aanwezigheid tijdens de presentaties; aan mw. Waterman-van Beilen en mw. Ruhe voor de lekkere drankjes in de pauze!
Mw. A. Kunne, coördinator profielwerkstukken v6 

FILoSoFIE oLYMPIADE
 
70 mensen, 5 citaten, 3 uur, 1 essay. Dat was de opdracht, om aan de hand van een filosofisch citaat een essay te schrijven in het Engels.
Zo zaten wij drie uur achter een laptop. Nadenkend, schrijvend, schrappend, opnieuw schrijvend.
Je kreeg de mogelijkheid om je gedachtes de vrije loop te laten, om theorieën te verzinnen en die uit te werken. Zo hebben wij in die uren nagedacht over de buitenwereld. Is de buitenwereld indrukwekkend of niet?
De beste 3 essays kregen aan het eind van het weekend een prijs. Wij zaten niet bij die drie, maar een halve week later kregen wij wel ander nieuws. Kristine is geëindigd op plek 5 en ik (Lydia) op plek 18. Geweldig!
Maar, deze wedstrijd omvatte drie uur van de totale twee dagen die wij in Leusden hebben doorgebracht op een sprookjesachtige locatie aan het bos. Zo hebben wij een lezing gekregen over het speculatief realisme, hebben wij een workshop gevolgd over prestatiepijn en hebben wij ongelooflijk lekker gegeten aan tafel met allemaal leuke mensen. Het was een super tof weekend!
 
 Lydia van Dijk en Kristine Bardsen (V6)
            

controle mailadressen ouders
Controle mailadressen ouders
Mailadressen
Bij verzending van uitnodigingen en nieuwsbrieven ontdekken we soms, dat we niet het juiste mailadres van ouders hebben. Ouders melden dan dat ze bepaalde mail niet hebben ontvangen. Wij gebruiken altijd de mailadressen die in Magister staan. Mogen we u vragen uw mailadres in Magister zelf even te controleren en aan te passen? (wanneer u bent ingelogd in magister, controleert u de gegevens door op uw naam te klikken in de titelbalk) U kunt ook even een mailtje sturen naar adm@hermannwesselinkcollege.nl; wij passen het dan aan in Magister. Wat ook wel eens voorkomt, is dat de mail van school in de SPAMbox terecht komt. Misschien goed om die toch ook regelmatig even te checken. In principe gebruiken we 1 mailadres van ouders, als die op 1 adres wonen. Alleen bij verschillende adressen ontvangen beide ouders mail van ons.

Hierbij verzoeken we alle ouders vriendelijk, hun in Magister geregistreerde mailadres te controleren en indien nodig ook zelf even aan te passen.
 
mw. S. Klaassens-Katers en Y.Weijtze-Barens, administratie 

spreekuren

Het HWC kent geen vaste spreekuren voor de leden van de schoolleiding en de teamleiders, omdat wij vinden dat één telefoontje of mailtje voldoende moet zijn voor het maken van een afspraak.

contactinformatie

Hermann Wesselink College
Startbaan 3
1185 XP Amstelveen
Tel. 020-6459751
E-mail: Hermann Wesselink College
Website: www.hethwc.nl