thuis | over | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

pompoenkwekers - boerenmarkt - pompoenen en kalebassen - zaden - eetbare tuin - curiosa - tuinterras

pompoenparade

pompoenen zien, ruiken, proeven en aanraken

zaterdag en zondag 28 en 29 september aanstaande

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

De oogst van onze pompoenveldjes belooft dit jaar overweldigend te worden. Het wordt een excellent pompoenjaar buiten verwachting. Er zijn enorme reuzen en zelfs de moeilijkste rassen lijken goed te zijn gelukt. Komende week gaan we oogsten en het is altijd een verrassing wat er allemaal onder dat grote blad vandaan komt. Nu het wat herfstiger wordt begint het gewas te 'slijten' zoals dat zo mooi heet. De spanning stijgt naar gelang langzaam meer en meer vruchten zichtbaar worden. Maar we moeten ons nog heel even inhouden. Door het veld lopen is niet zo geweldig aangezien je onvermijdelijk stengels beschadigd die nu nog pompoenen en kalebassen voeden.

Drie pompoenkwekers tonen en verkopen hun kleurrijke oogst bijzondere pompoenen, kalebassen en siervruchten. Vele tientallen verschillende soorten van deze heerlijke herfstgroente, met recht geliefd als sierobject, maar in de meeste gevallen bovendien een goed bewaarbare voedzame groente en andere, wat minder bekende gekke en leuke vruchten worden dit weekeinde uitgestald.

Pompoenen zijn kleurrijke vruchten van het veld, sfeerbepalend voor deze periode van het jaar.

Je mag het ook als een bijzonder, zeer levendig openlucht museum zien. Kom lekker kijken naar en genieten van die gekke vruchten.

Er zijn pompoenen in de vorm van een UFO, plat als een pannekoek, of bolrond om uit te hollen, gespikkelde zwanen kallebassen, kleurrijk en grijs, van 3 cm doorsnede tot reuzen van vele tientallen kilos te zien, veel bijzondere zeldzame rassen zoals de pindapompoen 'Brodée Galeux d'Eysines' hieronder. Meestal niet alleen mooi maar ook lekker.

pinda pompoen heeft een heel bijzondere schil en is lang bewaarbaar

pompoenmarkt

De pompoenmarkt is dit jaar groter dan ooit met verschillende pompoenkwekers, een echt wolbeest, onze huisimker, antiek en curiosa, pottenbakkers, delicatessen en huisgemaakte confitures, appelsap en stroop van de fruitteler, biologische frambozen, noord Afrikaans handwerk en er is natuurlijk weer een prachtig en heerlijk tuinterras waar onder andere geproefd kan worden van verschillende gerechtjes met pompoen. Er is ook zaad van veel van de soorten waar je nu de vruchten van ziet. Wellicht is het slim dat nu ook alvast uit te zoeken mocht je ze volgend jaar in je tuin willen en daar ook plaats voor hebben.

Uiteraard is er ook nog veel te zien in de tuin van de kwekerij en vroeger heette het nu, volledig terrecht, planttijd te zijn. De grond is nog warm en lekker vochtig, planten wortelen nu razend snel.

kruisbeskommers zijn vooral siervruchtenEthiopische aubergien is heel bitter, voor osn zijn ze vooral sierlijk, maar ze worden ook gegeten'Keizer Alexander' is een erg lekkere bewaarbare komkommerzwarte tomaten zijn meestal heel lekker en erg zoet, maar deze is vooral bijzonder mooiEthiopische aubergien is heel bitter, voor osn zijn ze vooral sierlijk, maar ze worden ook gegeten


deelnemers aan de pompoenboerenmarkt:


Altelier het Wolbeest uit Swalmen is er voor het eerst met: Tricotbuisverband, Sprookjesvilt, Wolviltlapjes, Seizoentafelpakketten, Gevilte tassen, Vulwol, Viltnaalden, Sprookjeswol en een assortiment breigaren, lontwol en wat handgekaarde batts om te spinnen of vilten, allemaal handgeverfd. Ik weet niet precies wat dat allemaal is, Linda wel, ze beheerst wolbeesten taal beter. Hartstikke leuk en zachtaardig zijn ze, die wolbeesten.
(alleen zondag)


Fruitbedrijf "Heiland" uit Raar heeft heel veel verschillende soorten pompoenen en kalebassen en hun eigen appelsap, jam en stroop.


Bart Eussen heeft een rijkgevulde kraam met pompoenen van zijn Ransdaalse akker.


Imker Willem heeft niet alleen mede, propolis en verschillende soorten honing, hij neemt bezoekers ook graag mee naar de bijenstal op onze kwekerij om te vertellen over het wel en wee van de bijen. Als het weer het toelaat heeft hij ook honing lavendel ijs. (Of wordt het toch honing pompoen ijs?)
www.beelicious.nl


Oude tuingereedschappen, antiek, curiosa, brocante textiel, oud tuinmeubilair, potten en vazen vind je bij Elly.


Maarten uit Roermond maakt bijzonder middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin.
www.camac-machi.nl


De beste ingrediënten uit het zuiden verwerkt Hermine in haar confitures, sausen en chutney’s.
www.kookerijlahaye.com


Handgemaakt speelgoed, Berberschalen, fossielen, handgewoven tapijten bij Fuenteroyos.

Heel bitter maar wel gegeten in Ehiopie, voor osn vooral een siervrucht.

Het eten en drinken op ons grote overdekte terras wordt dit weekeinde verzorgd door Paul en Theo met hulp van Excellent Evenementen en Brasserie America uit Valkenburg. We hebben net een prachtige 8 meter lange theatertafel bemachtigd dus de kans dat je nieuwe vrienden maakt is nu nog groter.

Er zijn heerlijke hapjes en natuurlijk is er ook pompoensooep en pompoenbrood.

Wij verheugen ons en schuiven graag mee aan.

Op eigen erf, hier in de straat, staat Theo in zijn 'Hostaveldje' met open armen en 1000 soorten Hosta klaar voor Hostaliefhebbers.


open tuin


Mocht je nog een tuin in de buurt willen bezoeken, de tuin van Bertie Bloemers, hier vlakbij in Voerendaal is 28 en 29 september ook open. Behalve haar tuin met een fantastisch uitzicht over het Limburgse landschap en de hoeve van kasteel Cortenbach zie je dan ook haar organische tuinkeramiek: www.detuinvanbertiebloemers.nl


downloads en links


Een constante stroom nieuwtjes, meningen, en vooral helpdesk voor tuinvragen via twitter:
@kwekerij_bastin of @aalbeek

'Leuk vinden', commentaar achterlaten, actuele foto's bekijken en 'bevrienden' kan via Facebook pagina en profiel:
kwekerij Bastin en Roger BastinMet vriendelijke groet, Roger Bastin

Het mag nog lang dooien, er staat nog genoeg in de moestuin voor we hier aan toe zijn.