Producentbyrån Nyhetsbrev 18 april 2023

Förra månaden var vi förbannade och besvikna. Nu är vi lite gladare igen. Vid ett extrainsatt möte med kulturnämnden den 27 mars beslutades att återinföra de 14,9 miljoner som tidigare aviserats vad gällde besparingar inom kulturstöd, inköp av media till biblioteken och besparingar på kulturstrategisk verksamhet. Detta innebär att stöden till det fria kulturlivet i Göteborgs stad nu är återställda! Bra och rimligt på alla vis tycker vi.

Sen kan en såklart tänka såhär – ska vi nu då jubla för att det fria kulturlivet har möjligheteten att återigen söka projektmedel? En möjlighet som på alla vis borde vara en självklarhet i Sveriges andra största stad 2023? Och visst, det kanske finns något förmätet i det här antagandet om den fria kulturens rättigheter. Vi vet att vi har ett förhållandevis generöst bidragssystem vad gäller kultur jämfört med många andra länder. Men just det här att en nu hoppar lite jämfota av glädje över någonting som borde vara en självklarhet i ett välfärdsland som Sverige känns… lite fel. Och lite oroväckande.

För i det här finns ett sluttande plan som handlar om vad vi omärkligt lär oss att acceptera. En gradvis förskjutning som inte känns helt igenom bekväm. ”Det blev inte så illa som vi trodde i alla fall” – och variationer på samma tema – är något som har varit återkommande i diskussionen efter förra höstens val och Tidöavtalet. Där finns en nästan osynlig glidning mot att acceptera inskränkningar i våra fri- och rättigheter. Gradvisa normaliseringar som tidigare vore otänkbara i den politiska debatten. Och här måste vi nog vara vaksamma, oavsett om det handlar om indragna kulturbudgetar, ökad övervakning, attityder vad gäller hbtqi-frågor, diskriminering eller miljö- och klimatfrågor. Det handlar väl om att fortsätta säga ifrån när en inte tycker att saker står rätt till och att fortsätta slåss för saker en tycker är viktiga. Vi gör det genom det här nyhetsbrevet. Och det är naturligtvis ingenting som kommer att omkullkasta den rådande världsordningen. Men det är någonting. Och någonting är ju bättre än ingenting.
 
Ta hand om er!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Den 20-21 april besöker Producentbyrån och Spinns konstnärliga ledare Veera konferensen ARSAD i Barcelona. Tillsammans med Tina Weidelt (Audiosyn) deltar Veera i ett samtal om syntolkning och ljudbeskrivningar inom konstnärliga praktiker med utgångspunkt i den inspelade syntolkningen till föreställningen Miramos. ARSAD är en mötesplats för forskare, utbildare, användare, beslutsfattare, sociala aktivister, kulturförvaltare och alla som är intresserade av syntolkning. Efter Barcelona fortsätter Veera till Nederländerna för studiebesök och sedan vidare till Belgien, för nu är det dags för Moby Dick att ge sig ut på turné med igen. Den 27 och 28 april spelas två föreställningar på NTGent! Läs mer om detta här.
 
Framöver blir det även festivalspelningar för Hannah Felicia som spelar på X Dance Festival i Helsingfors den 3-4 juni. Biljetter hittar du här. Hannah Felicia tar också plats på Freja FunkFestival i Jönköping den 17 juni. Här medverkar Spinn även med en workshop den 16 juni. Läs mer om Freja FunkFestival här. Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg är även konstnärlig ledare för STUFF 2023 – Dansdagar i Lidköping där rymliga upplevelser, flygande känslor och modiga stjärnor möts på Lidköping Folkets Hus 3-6 maj. Spinn medverkar med flera inslag, bl.a. Emilia Wärffs soloföreställning Denna sida upp samt workshops. Programmet släpps inom kort. 
 
Bilden från föreställningen Moby Dick.
Foto: Polina Ulianova
 
 
MOA kompani
I mitten av juni återupptar MOA kompani praktiken av verket En hink fred från 2020 och arbetet med 100 hinkar fred påbörjas i Värnamo. Tillsammans med 10 dansare leder koreografen Moa M. Sahlin arbetet som fokuseras kring att jobba med en specifik rörelsekvalitet i flera lager under 10 år. Som en uppstart av 100 hinkar fred och del i Dansens dag-veckan bjuder MOA kompani in till en hinkworkshop på Ärlegården i Göteborg den 28 april. Det är fritt att delta för DCV-medlemmar.
 
Datum: 28 april
Tid: 11:30-12:30
Plats Danscentrum Väst/Ärlegården, Ärlegatan 3, 414 57 Göteborg
 
Projektet stöds av Värnamo kommun, Region Jönköping, Kulturrådet, Mer Dans åt Folket, Uncover Choreography och studio Skaftarp mfl.

www.moakompani.se
 
 
 
PROJEKT
Step
Efter att arrangörsmötet som var inplanerat i mars blev inställt på grund av sjukdom, var det igår äntligen dags för Step att presentera utbudet för 2024 års upplaga av festivalen för de regionala arrangörerna! Uttrycksmässigt rör sig det första urvalet om dans för spädbarn, platsoberoende utomhusföreställningar, betraktelser av maskulinitet, möten mellan barn och pensionärer, deltagandeföreställningar, frågor som rör sexualitet och föreställningar skapade specifikt för barn med NPF-diagnoser. Nu får arrangörerna chansen att gå igenom alla föreställningarna i lugn och ro för att sedan skicka in önskemål kring vilka de vill presentera i just sin kommun som del av Step 2024! Parallellt med detta gör Steps kuratorer nu ett andra urval som kommer att presenteras för arrangörerna inom ett par veckor. Allt för att skapa ett så brett och mångfacetterat urval som möjligt för den kommande upplagan av Step!

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse
 
 
Steps Dansklubb
Som vi skrev om redan i förra månadens nyhetsbrev så arrangerar vi den tredje av vårens fem lärarträffar på Mölnlycke kulturhus som en del av Dansens dag lördagen den 29 april. Det blir både offentligt program öppet för allmänheten och ett parallellt program för de medverkande lärarna.

Under dagen bjuder Step på premiären av Kompani Catapults nya dansföreställning Konsekvens som riktar sig till barn från 12 år och uppåt samt familj. Under dagen medverkar även Gustaf Jönsson som var kommunkoreograf i Varberg 2021. Gustaf och Kompani Catapult håller tillsammans med Sandra Grehn ett samtal om sina processer som kommunkoreografer. Gustaf leder sedan en dansworkshop med inspiration från Kompani Catapults föreställning. Inget ombyte behövs, men ha gärna mjuka kläder som du känner dig bekväm att röra dig i. Även workshopen är för barn från 12 år och uppåt samt familj. Det är fri entré till hela programmet!

Schema för det offentliga programmet
11:00-11:45 – dansföreställningen Konsekvens med Kompani Catapult
12:30-13:15 – samtal om arbetet som kommunkoreograf
13:30-14:15 – rörelseworkshop med Gustaf Jönsson
Plats: Mölnlycke kulturhus, Biblioteksgatan 2, Mölnlycke

Det är som fri entré till alla aktiviteterna, men du måste anmäla dig i förväg.
Anmälan görs via Googleformulär som du hittar här:
https://forms.gle/fKVGwNF1UPv8GZNC6

Dansens dag på Mölnlycke kulturhus genomförs i samarbete med Härryda kommun.

www.stepfestival.se
 
Foto: Nena Segerbrand, Anepe Photo
 
 
CALS
Under hösten har ett gäng unga, kreativa scenkonstnärer i Göteborg skapat och svettats
Den 9 mars lanserades www.communityartlabsweden.se, en ny unik plattform för ung community-art och en digital scen för ungas konstnärskap och röst i samhället. Tyvärr blev vi tvungna att ställa in lanseringseventet på grund av vädret och kaoset i trafiken som det skapade. Men fira plattformen ska vi göra ändå såklart! Den 9 maj kl 18:00-20:00 bjuder CALS i Väst in till lanseringfirande på Spinnstudion i Göteborg. Kvällens fylls med tre filmpremiärer och samtal om communityprocesser inom dansområdet. Det bjuds också på en kort prova-på-workshop i communitydans med höstens och vårens konstnärliga ledare Denny Hultén. Kvällen avslutas med musik och mingel. OSA senast den 25 april till: hedda@producentbyran.se. Varmt välkomna!

Producentbyrån som driver CALS i väst samarbetar med Compass och med filmaren Robin Ahlqvist från Mountain Queen Studios.

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 

Producentcheck 2.0
Vi har nu kommit ungefär halvvägs in i vårens rådgivningsprojekt Producentcheck 2.0 och nästan alla grupper är nu igång med löpande rådgivning hos oss på Producentbyrån. Hittills har vi diskuterat allt från kommunikation och hur en kan tänka vad gäller sälj till frågor som rör budget och verksamhetsutveckling i stort. Inte alltid enkla frågor, men det känns ändå som att vi tillsammans rör oss framåt och att det väcker nya tankar och idéer! Mer om projektet och vilka som medverkar kan ni läsa på vår hemsida.


JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med det nationella turnéprojektet På Turné, scenkonstkollektivet Dråpera, Malmöbaserade Memory Wax, koreograferna Karolin Kent och Liza Penkova, Visit Nabo Artbook och med administration för Returkultur.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se