Den 22 april följer bandet "Den svenska tystnaden" upp sitt debutalbum med en fyrspårs-EP kallad ”Fyra fall av fattigdom”. 20 april firas detta med en releasefest på Victoriateatern i Malmö. Tidigare samma dag spelar de även en kortare set, på Record Store Day på Folk och Rock i Malmö  kl 16:30.
 
Artist: Den svenska tystnaden
Titel: Fyra fall av fattigdom
Katalognummer: arweb 156
Släppdatum: 22 april 2013
Bolag: Adrian Recordings
 
1. Angelina
2. Barnomsorgen i Södra Sofielund
3. Född i Malmö
4. Malmö stads avgångsvederlag
 
Lyssna och ladda ner ”Angelina”: soundcloud.com/adrianrec/den-svenska-tystnaden-angelina/s-bb5B2
Lyssna och ladda ner ”Född i Malmö”: soundcloud.com/adrianrec/den-svenska-tystnaden-f-dd-i/s-bb5B2
Sprid samt lyssna på texten!!
 

Releasefest för denna EP hålls på Victoriateatern i Malmö den 20 april då bandet gör en genomarbetad föreställning i 2 akter. Biljetter hittar ni på www.victoria.se.
 
2011 släppte Den svenska tystnaden sitt självbetitlade debutalbum. Ett socialrealistiskt alster utan förmildrande omständigheter. Nu skriver vi 2013 och bandet har ytterligare förfinat sitt uttryck. Denna EP presenterar 4 spår med tydlig historia. Det handlar om konkreta händelser i Sverige idag, för sångaren och textförfattaren Pontus del. är denna verklighet Malmö.
 
”Jag sitter i vår replokal på Norbergsgatan och skriver detta. På väg hit passerade jag fyra utbrända bilvrak. Vid nummer tre reagerade jag med en vag känsla av obehag. Man känner inte kläderna för än något sticker eller skaver. Man ser inte sin vardagsmiljö för än något känns främmande och konstigt. Den känslan får man ofta i Malmö och ofta är den utgångspunkten för våra låtar. Nu har vi samlat fyra nya låtar till en psångcykel med text och musik om situationer och platser som väckt en sådan reaktion av obehag och undrande. De är reaktioner både på egen och andras utsatthet och obehag. En skildring av verkliga människors utsatthet riskerar att bli exploaterande om den inte tydligt tar ställning för den svaga parten, om den saknar en ”kritisk maktanalys”, eller om skildringen görs ur den privilegierades perspektiv. Detta är en risk den svenska tystnaden alltid tar.”
- Pontus Wickman
 
I juni förra året avled en medelålders kulturarbetare i Malmö efter att han blivit påkörd av en yngre man som på droger vansinneskört genom Malmö. Händelsen påverkade många och blev en stor nyhet både i Malmö och nationellt. I låten ”Född i Malmö” redovisar ”Den svenska tystnaden” denna händelse.
 
Läs mer:
dn.se/nyheter/sverige/smitare-korde-pa-flera-i-malmo
tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2200188
gp.se/nyheter/sverige/1.975160-en-dod-efter-vansinnesfard-i-malmo
 
kammarrattenistockholm.domstol.se/Om-Sveriges-Domstolar/Pressrum/Nyheter-och-pressmeddelanden/Vansinnesfard-genom-centrala-Malmo-ledde-till-tre-ars-fangelse/
 
Sångaren i bandet Pontus’ far hette Torgny Wickman. Torgny gjorde bl.a. filmen ”Ur kärlekens språk” som gjorde skandalsuccé på 60-talet. Man kan höra en dokumentär om Pontus och hans uppväxt som P1 gjort här: www.adrianfiles.com/SR_P1_dokumentar_091128030101.mp3 
 
Detta faktum kommenteras i låten ”Malmö stads avgångsvederlag
 
Lyssna på förstaspåret ”Angelina” redan nu via PSL: blogg.svt.se/psl/2013/04/09/premiar-den-svenska-tystnaden-angelina/
Lyssna på ”Född i Malmö” redan nu via Being Blogged och Radar Magasine:
beingblogged.se/2013/04/musik-den-svenska-tystnaden-fodd-i-malmo/
radarmagazine.se/radar-rekommenderar-v-15/
 
www.densvenskatystnaden.se
 
Pressbilder: http://adrianrecordings.com/artists/den-svenska-tystnaden/
www.adrianrecordings.com -> Artists -> Den svenska tystnaden
 
Adrian Recordings | 0709 - 20 38 53 | magnus@adrianrecordings.com | www.adrianrecordings.com