Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Samen op weg naar betere tijden

Beste lezer,
 
De feestdagen staan voor de deur. Tijd om terug te blikken op een uitdagend jaar, waarin velen van ons hard zijn getroffen door corona. Ook van ons vroeg dit jaar veel creativiteit, passen en meten. Maar het stond ook in het teken van nieuwe projecten, initiatieven én vondsten.
 
Hoe vaak maak je mee dat je een brief van de hertog van Alva vindt tussen de archiefstukken? En al die schitterende oude foto- en filmbeelden die wij hebben ontdekt tussen oud beeldmateriaal dat we kregen (en waar we ontzettend blij mee zijn). Of de bijzondere ontmoetingen met Brabanders uit heden en verleden die een steentje hebben bijgedragen aan onze geschiedenis? Genoeg in dit nummer om de feestdagen mee door te komen.
 
Wij wensen je liefdevolle feestdagen. Let een beetje op elkaar. 
 
Op naar een mooi en gezond 2021!
 
Margot America, redactie
 

Brief hertog van Alva tussen de stukken van het Bossche bisschoparchief!

De huidige bisschop van 's-Hertogenbosch, mgr. Gerard de Korte, en zijn voorganger hebben in het afgelopen decennium uiterst belangwekkende archieven aan het BHIC in bewaring gegeven. De kern ervan wordt gevormd door het archief van de eerste zeven bisschoppen van 's-Hertogenbosch (1559-1650). De inventaris is nu online raadpleegbaar en je kunt de stukken voor een belangrijk deel online bekijken. lees meer

BHIC tijdens de lockdown

We naderen Kerstmis en Oud en Nieuw. Ook tijdens de lockdown loopt onze digitale dienstverlening door. Je kunt de komende weken op bijna alle doordeweekse dagen met ons bellen, mailen én chatten. lees meer

Nieuwe bronnen november online!

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer

Wie, wè, waor?

Gezellig, gastvrij, gemoedelijk en ... geschiedenis! Hoe is het gesteld met jouw kennis over Brabants rijke verleden? Altijd gezellig tijdens de feestdagen. Quiz je mee? lees meer
 

"Er was eens een Sambeekse pastoor, die rond het jaar 1500 een prachtige kerk liet bouwen, compleet met toren en klokken. Apetrots was hij op het mooie bouwwerk, alleen vergat hij één ding, wat hem uiteindelijk duur kwam te staan. Ken je deze kerstlegende die eeuwenlang van generatie op generatie doorverteld werd bij de haard tijdens lange, koude winteravonden? Lees en griezel met ons mee..." lees meer
 
Lisette Kuijpers, studiezaalmedewerker BHIC

Beste verhalen deze maand

Topvrouw van het Jaar Mariëlle Bartholomeus: “Het constante van de natuur biedt troost en houvast”
Óf Titus Brandsma óf de perenvijver bij het Willibrordusputje in Oss. Neuroloog Mariëlle Bartholomeus – medisch directeur van ziekenhuis Bernhoven in Uden en Topvrouw van het Jaar 2020 – kiest na even twijfelen toch voor het laatste als favoriete locatie. “Omdat het in alle hectiek een oase van rust is. Onmisbaar in deze zware tijd.”
De Bosschenaar die Italianen meer spaghetti liet eten
Zijn wieg staat in het hartje van Den Bosch. Maar de slimme geest van Jacobus Moleschott vliegt al snel uit, via Duitsland en Zwitserland naar Italië. Daar werkt hij als hoogleraar en senator in Turijn. En houdt hij zich onder meer bezig met betere voeding voor de arme arbeidersklasse. Oftewel: een gloedvol pleidooi voor meer spaghetti op de Italiaanse borden.
"Die van Dekkers die sporen niet"
"Omdat er in de vijftiger jaren steeds minder treinen reden over het spoor achter onze boerderij, speelden wij er vaak. Als je je oor op een rail te luister legde, hoorde je of er een trein aankwam. Mijn broers en ik waren inventief en hadden weinig oog voor gevaar: wat gebeurt er als je een heleboel bladkruitjes op de rails legt en er zware ijzeren wielen van een trein overheen rijden?" (Bijdrage: Cor Dekkers)
Het leven van de 27-jarige Goof Konings uit Tilburg is in 1936 vol zonnige beloften. Hij trouwt dat jaar met zijn grote liefde Jes van Hees. Eind 1937 wordt hun zoon Jos geboren. Goof wil een eigen bedrijf te beginnen. De chaos tijdens de Duitse inval in 1940 levert een dramatische wending. (Bijdrage: Ad Konings)
Mysterieuze Marggraff blijft Vught bezighouden
Dat Ewald Marggraff een beetje 'een aparte' is, weten de meeste Vughtenaren wel. Deze grootgrondbezitter – zelfbenoemd kasteelheer – woont op Zionsburg en heeft meer geld dan vrienden. Zijn dood roept veel vragen op. De lancering van de succesvolle podcast 'De brand in het landhuis' (2019) brengt landelijke bekendheid; meer dan een miljoen mensen luisteren naar het verhaal achter Marggraff. Verhalen doen al gauw de ronde, maar niemand weet hoe het precies zit.
Volg de cursus Goei- of fijn keuken met tante Anna
Tante Anna was vaardig in koken en achter de Singer naaimachine. Daarvoor volgde ze op 31 jarige leeftijd bij de zusters in Uden de cursus van de goei- of de fijnkeuken. Rini de Groot heeft twee schoolschriften met in kroontjespen geschreven recepten uit 1925, variërend van jachtschotel, hutspot met klapstuk, pudding en pap. Haar specialiteit? Dat was Fosco gevulde sinaasappelen. Snuffel hier in haar schriftje.
18 Doden en 200 gewonden vanwege één meisje
Het klinkt als een hartverscheurend filmscenario. Maar het dramatische levensverhaal van Bertha Hertogh is waargebeurd. Geboren op Java, acht jaar lang opgevoed door haar baboe en niet door haar ouders, wil zij in Nederlands-Indië blijven. Maar de rechter beslist dat zij naar Nederland moet komen. Dat leidt tot rellen waarbij 18 doden en 200 gewonden vallen.
Kaarsjes in de kerstboom (met video!)
Flakkerende lichtjes, glazen ballen, slingers en engelenhaar... We gaan de kerstboom versieren. De doos met kerstballen wordt van zolder gehaald. De beeldjes van de kerststal, verpakt in oude kranten, worden voorzichtig uitgepakt en natuurlijk het letterlijke hoogtepunt: de piek wordt geplaatst. Bekijk het filmpje, hier steken de kinderen nog échte kaarsjes aan.
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven