Nieuwsbrief nr. 89

Oktober 2017
 
Beste ,
 
Vandaag is het volle maan. Voor velen onder ons heeft dat iets speciaals, merkbaar aan onrust of slapeloosheid. Maar ook blijdschap en inspiratie. 
Heb je het zo druk dat je de invloed van de maan niet (meer) voelt bedenk dan waar je naar op weg bent. In overdrachtelijke zin. Kijk of je hier en daar een moment voor jezelf kunt creëren, even afstemmen op je klokhuis. 'Hallo, hoe gaat het nou met jóu', vraag je dan aan jezelf. 
 
 
Gezond leven is meer dan af en toe wat groenvoer. We voelen ons schuldig als we een dagje smokkelen en weten niet meer of we met onze voeding alles binnenkrijgen wat we nodig hebben. Dat kan onzeker maken en is vast niet nodig. Als het je lukt om zo min mogelijk met pakjes en zakjes kant en klaar mix te koken. Minstens zo belangrijk is af en toe een moment van ontspanning én goede nachtrust. 
In deze nieuwsbrief vind je weer een heerlijk recept boordevol gezonde ingrediënten. Verder natuurlijk de agenda. Veel mensen weten Op een Blaadje te vinden voor een groepsuitstapje. Gezamenlijk een kruidenwandeling en daarna lekker eten. Of een lezing wat voeding met je doet. Samen kijken we naar de weg die voedsel heeft afgelegd voor het op je bord ligt, wat zit er in, waar komt het vandaan, is het goed zo, kan het beter? Met elkaar kunnen we een beetje bijdragen aan de klimaatdoelstellingen 2020 die gesteld zijn, ook met het doen van boodschappen. Doelstellingen 2020 
 
Quiz vraag
 
Wat is Alfa Liponzuur en waar wordt het voor gebruikt?
 
Vegetus
 
Bij toeval kwam ik op een enorm leuke en informatieve site terecht. Omdat ik sinds een jaar voor 99,9% geen vlees en vis meer eet en weleens wilde weten of het nog een beetje 'strenger' kon. Bijvoorbeeld minder kaas, minder eieren. Toen kwam ik op de site van Vegetus. Vegetus betekent gezond, levendig, krachtig in het Latijn.
Omdat de optie een link in te voegen niet werkt bij mijn provider moet je het zelf even opzoeken. Maar daarna heb je dan ook wat. 
 
Palak-tofu-paneer
 
Deze Indiase curry heeft weinig koolhydraten. Die kun je er uiteraard wel bij serveren in de vorm van rijst of naanbrood, maar als je het koolhydraatarm wilt houden is het met bloemkoolrijst of wraps ook heel lekker. Traditioneel wordt dit recept met paneer gemaakt, een stevige Indiase witte kaas, maar met tofu is het ook heerlijk.
Dit gerecht ziet er indrukwekkend uit met die donkergroene saus, maar het is verrassend makkelijk te maken. Je bakt de tofu en de specerijen, pureert de groente in de blender, laat ze even mee sudderen en je curry is klaar! Het is bovendien een echte voedingstoffenbom. In een eenpersoons portie zit ruim 100% van je dagelijkse calcium behoefte en meer dan de helft van de ADH voor o.a. ijzer, seleen en zink.
 
 
Ingrediënten
1 eetlepel plantaardige olie
400 g tofu, uitgeperst en in blokjes
400 g diepvries spinazie, ontdooid
1 tomaat, in blokjes
120 ml kokosmelk
4 teentjes knoflook, uitgeperst (of 2 theelepels knoflookgranulaat)
3 cm gember, geraspt (of 2 theelepels gember poeder)
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel garam masala
1/2 theelepel zout, of naar smaak
een snufje chili vlokken
 
Bereiding
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de tofublokjes tot ze aan de meeste kanten goudbruin zijn. Blend ondertussen de spinazie, tomaat en kokosmelk tot een mooie gladde saus. Voeg de specerijen en zout toe aan de tofu in de pan, en bak een minuutje mee. Draai het vuur omlaag en voeg het spinaziemengsel toe. Laat nog een minuutje of 2 zachtjes sudderen terwijl je af en toe roert. Serveer eventueel met wat extra kokosmelk.
 
Ik heb het zelf ook nog niet gemaakt dus we spreken elkaar volgende maand.
 
Bron: https://vegetus.nl/palak-tofu-paneer/
 
Omdenken
 
 
Quiz antwoord
 
Alfa Liponzuur is een stof die ons lichaam zelf in kleine hoeveelheden aanmaakt en gebruikt om glucose om te zetten naar engergie. Ook is het een krachtig anti-oxidant. Bovendien helpt het bij de omzetting van insuline waardoor wel wordt gezegd dat het daardoor het afvallen stimuleert. Bovendien zou Liponzuur beschermen tegen Alzheimer omdat het de bloed-brein barrière kan passeren. Het zit in kleine hoeveelheden in voeding zoals spinazie, broccoli en tomaten. Lees hier verder. 
 
Agenda
 
In oktober gaan we voor het laatst plukken, proeven en proosten
 
Bij ontvangst is er een drankje, daarna is er een kruidenwandeling van ongeveer een uur. We plukken wat we aan bruikbare (on-)kruiden tegenkomen voor het maken van eten op open vuur. We maken gebruik een Fornetto en een Tundra Grill, met Dutch oven pannen van gietijzer. Ook vertel ik iets over de oude gebruiken en de medicinale werking.
 
Bij mooi weer doen we dit buiten, bij minder mooi weer onder de sfeervolle overkapping. Vanaf 4 personen, 50 euro per persoon. Dit is inclusief de wildplukexcursie, heerlijk eten, een glas wijn, bier of sap en koffie en thee na. Data in overleg, klik hier.
 

Aanleg en/of onderhoud van een moestuin klein of groot

Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin diervriendelijk aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Meld je wel van tevoren aan. klik hier.
 
In oktober is Op een Blaadje gevraagd voor diverse, besloten, activiteiten. Boek op tijd, om teleurstelling te voorkomen.
 
 
 
 
Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.