MDT

View in browser
Pressmeddelande 19 september
Foto: Tom Sachs
 

 

Lisa Östberg & Kim Hiorthøy
"How & Why"

28 - 29 september

 

How & Why är Lisa Östbergs och Kim Hiorthøys tredje sceniska verk. Deras första samarbete, YOU, hade premiär 2012, uppföljt av Black warrior 2014. Verkens form befinner sig någonstans i gränslandet  mellan föreläsning, komedi och modern dans.

I YOU presenteras publiken inför fyra olika potentiella projekt; en tv-dokumentär om David Attenborough, världens längsta spöktur, en nyklassisk balett och ett episkt misslyckande. Konstnärerna är fullt upptagna med att lära sig spela trummor därför får publiken detaljerade instruktioner om hur de själva förbereder, bygger och finansierar var och en av de fyra projekten.

Black Warrior inleds som en inställd spanskakurs som sedan snabbt löses upp i presentationen och demonstrationen av olika dramaturgiska troper och retoriska apparater – så som "rekvisita", "plats", "intermission" och "subtext" - samtidigt kretsar den kring "The Mirado Black Warrior" – en amerikansktillverkad  penna som dykt upp i otaliga filmer och tv-produktioner, bl.a.  i "Alla presidentens män" (1976), regisserad av Alan J. Pakula och med Dustin Hoffman och Robert Redford i huvudrollerna.

How & Why är Östbergs och Hiorthøys försök att förstå och förklara abstraktion med konkreta verktyg så som vattenfilter och Irland.
 
Lisa Östberg är dansare, koreograf, regissör och manusförfattare. Hon utbildades på Kungliga svenska balettskolan och har arbetat både med moderna koreografer och i musikaler. 2010 gjorde hon föreställningen ”Who Can Tell The Dancer From The Dance” som hade premiär på MDT i Stockholm. 2011 visade hon ”Paperwork” på MDT, ett samarbete med Maria Öhman.  Hon skrev manus och spelade själv i filmen ”Katinkas kalas” som bland annat visades 2012 på Tribeca Film Festival i New York. I höst kommer

Kim Hiorthøy är en norsk konstnär, grafisk formgivare och musiker, och nyligen utbildad koreograf från Danshögskolan i Stockholm. Hans examensstycke "Pocket" blev nyligen visat på Theatre de la cité under Festival d'automne i Paris. Han har släppt flera skivor på det oberoende skivbolaget Smalltown Supersound, och som formgivare gjort skivomslag åt bl.a Prefuse73, Jamie Lidell och senast Neneh Cherry och jazztrion The Thing's samarbete The Cherry Thing.

Östberg och Hiorthøy har tidligare samarbetat i musikprojektet Drivan, och båda har tidligare arbetat med koreografen Gunilla Heilborn i både scenföreställningar och film.

 

Speltider:

28 september 20:00

29 september 20:00

 

Pressbilder finns här

Teaser finns här

Läs mer: www.mdtsthlm.se

 

 

 

För mer information kontakta:

Sara Bergsmark

sara@mdtsthlm.se

 

MDT är en internationell samproduktionsplattform och en ledande scen för samtida koreografi och performance. MDT har sedan 1986 presenterat och samarbetat med internationella och svenska konstnärer.

 
FacebookTwitter