Nieuwsbrief nr. 131
 
Juni 2021
 
Dag ,

Deze 10 verschillende bladeren van planten, allemaal vanochtend gefotografeerd. Op eenzelfde moment genomen.
 
Zoveel vormen, zoveel functies. Wat zegt het over de plant? De een aaibaar en zacht, de ander stekelig of ruw. Om het nog niet eens over de geur te hebben want het zijn allemaal kruiden (of fruit).

Als een steel vierkant is hebben we te maken met de vitamine D krachten en etherkwaliteit. Dat wil zeggen dat de plant de kwaliteit lucht aan zich bindt. Denk maar aan basilicum, munt en salie. Alledrie goed voor de luchtwegen. 

Maar voor het te vaag wordt wil ik je vooral vragen of je de kruiden op de foto herkent. Je kunt je antwoord invullen en mij toezenden. De winnaar wordt bekendgemaakt in de juli nieuwsbrief evenals de antwoorden.

Klik hier om de antwoorden door te geven van foto 1 t/m 10.

 
 
Voorjaar
 
Na een moeizame start van het voorjaar is het nu dan echt lente. Planten stonden lang wat stil maar nu is er geen houden meer aan. Evenals de vogels en insecten, en het waterleven.
Mooi als je dat van dichtbij kan meemaken. Misschien heb je een nestkast in de buurt of een vijver(tje). Veel mensen zijn door Corona meer gaan wandelen en hebben de natuur herontdekt. Het schijnt dat er meer mensen lid geworden zijn van organisaties als Natuurmonumenten en Vogelbescherming en er is meer vogelvoer verkocht dan ooit. 
Misschien heb je wat gezaaid. Dat is altijd spannend. Komt het op, is het niet te koud (of te warm) worden het geen slappe pierlala's, wanneer kunnen ze naar buiten, enz. enz. Samen zaaien met kind of kleinkind is van grote waarde. Het opkweken van iets tot wat je later kunt oogsten en opeten maakt wel indruk.
Het is magic! 
 
Voorjaar geeft veel mensen energie. Na een jaargetijde waarin we wat meer in onze kraag duiken komen nu de melkflessen weer van stal ;-) 
Een echt voorjaarsrecept dat energie geeft en boordevol voorjaarsgroenten zit.
 
Kas voorjaar 2021
 
Gekookte ‘nieuwe’ groenten - Hoofdgerecht voor 4 personen
 
Het heeft wel iets weg van een goed gevulde soep, dit geweldige vegetarische hoofdgerecht vol groenten, op smaak gebracht met gember, munt en een vleugje vanille. Goed voor een shot voorjaarsenergie!

Ingrediënten:
12 kleine worteltjes (geschrapt)
12 jonge meiknolletjes (zijn net radijsjes maar dan wit) of koolrabi (maar dan 1 á 2)
12 jonge bosuitjes, in stukken
100 gram gedopte tuinbonen (of uit een pot)
200 gram gedopte doperwten
1 bol verse knoflook, gehalveerd (doormidden)
½ vanillestokje
3 plakjes citroen, ongeschild
3 plakjes sinaasappel, ongeschild
1 kruidnagel
20 gram verse gember, geraspt
20 gram kerstomaatjes
8 eetlepels olie
3 eetlepels witte wijnazijn
zout, peper, nootmuskaat
10 blaadjes munt
 
Bereiding:
Worteltjes, meiknolletjes, bosuitjes, tuinbonen, doperwten, knoflook, vanillestokje, citroen, sinaasappel, kruidnagel en gember in de pan doen. Water erbij schenken tot groenten voor ¾ deel onder water staan. Gerecht aan de kook brengen en in open pan ca. 20 min. zachtjes laten koken. Tomaatjes, olie, azijn, zout, peper, nootmuskaat erdoor roeren. Voor serveren munt erover strooien. Lekker met grof boerenbrood.
 
Eet smakelijk!
 
Kanotocht
 
Wil je mee op kanotocht dan kan dat weer vanaf nu. De stilteperiode rond het broedseizoen op de Roer voor kano's is per 1 juni beëindigd.

We vertrekken voor een dagdeel dat we van tevoren reserveren. Je kiest voor een ochtend (vertrek vanaf 9.00 uur) of een middag (vertrek vanaf 14.00 uur). Er wordt maar een bepaald aantal kano's per dag toegelaten. 
 
We stappen in de boot in Vlodrop en varen naar Sint Odiliënberg. Het varen neemt ca 2-2,5 uur in beslag. Als het niet teveel stroomt is er gelegenheid om stil te vallen en eventueel wat te eten en te drinken. Bij het eindpunt is vervoer geregeld. We tillen de kano gezamenlijk op de auto en rijden terug naar het beginpunt. De logistiek regelen wij.
 
 
Onderweg zullen we veel fraais tegenkomen. De beleving vanaf het water is van een grote schoonheid. Met wat geluk komen we IJsvogels en Oeverzwaluwen tegen, misschien zien we zelfs hun nest. Bevervraat zal er ook te zien zijn. De Bever is vrij schuw dus dat zou een toevalstreffer zijn. 
 
Er is plaats voor 2 personen, exclusief de stuurman. Kosten per dagdeel per boot 130 euro, inclusief iets te eten en te drinken.
 
Voor meer informatie en belangstelling kun je een mail sturen. 
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
In coronatijd kun je bij Tussen de Bruggen prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de deur. Voor reservering Klik hier

 
Agenda

De houtvuur - kookmiddagen zijn in trek. Regelmatig koken we op houtvuur een lekkere maaltijd, verrassend veelzijdig en zonder vlees en vis. 
 
We zitten buiten in de open lucht op gezellige afstand van elkaar, verbonden door de warmte van het vuur en het lekkere eten dat we er op klaarmaken. Prijs is 45 euro per persoon.


Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.