”We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal!”

Dat zongen we vroeger tijdens de avondvierdaagse. Hopelijk gaat het met onze nieuwe website ook een beetje zoals met die vierdaagses. Het duurt allemaal te lang, je voeten doen er zeer van, maar die finish komt er nu écht aan hoor! En alhoewel er nog steeds losse eindjes zijn, gaan we er nu wel een voorlopige punt aandraaien: binnen nu en een maand wordt onze huidige website, die bijna tien jaar trouw dienst heeft gedaan, afgelost door onze nieuwe site, die nu nog in beta vertoeft.

Verder lezen

Gevlucht uit België, gevonden op onze site

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen honderdduizenden vluchtelingen, vooral vanuit België, om voor korte of langere tijd een veilig heenkomen te zoeken..

Verder lezen

Beste verhalen deze maand

Communicantjes voor de camera

De meimaand is van oudsher Mariamaand maar óók de maand waarin het feest van de Eerste Heilige Communie wordt gevierd. Heb jij ook zo’n mooie communiefoto in je foto-album? Deel ‘m met ons!

Het verdriet van België

Deze biografie als tijdsbeeld vertelt het verhaal over de omstreden historicus Rob van Roosbroeck, die uitgroeit tot een veelbelovende en productieve Vlaamse historici van het interbellum.

Van kladje tot reclame: over werken bij Iduna

Bedrijfsarchief Iduna gunt je graag een kijkje in het ontwerpproces van advertenties: mooie schetsen met aantekeningen.

“Een kar met een paard? Dat is dan twee stuivers meneer”

Voor alle waterliefhebbers een mooie ontstaansgeschiedenis van het Nieuw Veer, de opvolger van het Zonzeels Veer, gelegen ten westen van de huidige autobrug op de A16.

“Ga op weg, het ga je goed”

Mooie herinneringen van Rini de Groot aan het ontwikkelingswerk tijdens het Rijke Roomse leven en aan zijn broer die een bijzondere ‘Reispenning’ kreeg van Bisschop Monseigneur Bekkers.

Stop de danswoede

Tegenwoordig is dansen niet meer weg te denken uit onze cultuur, toch is dit niet altijd zo geweest. In de 19e en begin 20e eeuw was er veel verzet tegen deze nieuwe vorm van vermaak, vooral uit christelijke hoek.

Opgepast: zedelijke verwording en verwildering!

Hoe vervolgens in 1933 verschillende christelijke belangengroepen de handen ineen sloegen in een  uiterste poging om het onzedelijke dansende volk weer in het gareel te krijgen...

September 1944: Grave bevrijd!

Twee weken geleden werden in heel Nederland feesten gehouden ter nagedachtenis aan de bevrijding van de Duitsers in 1945. Voor Grave kwam die bevrijding al in 1944.

Weet jij het? Wat doen die streepjes daar?

Het raadsel rond de gekleurde stippen en strepen in Tilburgse trouwboekjes lijkt nu opgelost…

Filmpje kijken met het BHIC!

Dit keer geen wandeling. We gaan terug naar 1949. De toen kersverse koningin Juliana maakte een kennismakingstour door Noord-Brabant. In Schijndel stopte ze ook even. Uitstappen paste helaas niet in haar strakke programma.

Verder lezen

BHIC in de (online) media

Verder lezen

Tweet van de maand

 

            

   

    

Wil je weten waar Eric Hennekam op de nieuwe site naar verwijst? Kijk dan hier.

 

 Stuur deze email door naar een vriend

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

redactie@bhic.nl

contact: +31 (0)73 681 85 00