Voor zondag 15 november 2020
Dag Oppepper-lezers,
 
Hier is weer een zondagse Oppepper. Op een november-zondag kunnen we wel een opkikker gebruiken. Drie opkikkende filmpjes:
   ....   
 
Podcast Pieter Hoogenraad - Vrijdag de 13e
 
13 november valt dit jaar op een vrijdag: vrijdag de dertiende. Historicus Pieter Hoogenraad vertelt waarom die dag door velen in verband wordt gebracht met onheil. Is het waar dat er op die dag zo veel ongelukken gebeuren?

    
 
Klassieke muziek van Claire - de accordeon
Vroeger moeten er in Hilversum heel veel accordeongezelschappen zijn geweest.
Gelukkig bestaat de Musicorda nog. Opgericht in 1956. Er is een beginners-groep en een gevorderde groep. Maar ik kon geen opname vinden.
 

Mariet Clerkx speelde vroeger (zie foto links) ook accordeon in Limburg en zij vindt het nog steeds een geweldig instrument.
Zij wijst ons op: Alexander Burdyug en Andrej Fesenko die op straat spelen en hier in de metro van Berlijn. Buitengewoon virtuoos en achter elkaar beroemde componisten.
 
Claire's hernieuwde kennismaking liep via Vincent van Amsterdam die de Accordeon weer helemaal onder onze aandacht heeft gebracht: hier Bach Franse suite.


Ook te vinden op youtube: een jubileumconcert van een jeugdorkest samen met een kwintet van accordeonisten: een Balkandans.
Mariet Clerkx wees nog op deze Vlaamse artiest Sara Salvérius (zie foto links) in een heel mooi filmpje; echt iets voor de zondag.
 
Volgende week: wie van u heeft nog meer accordeon gespeeld en hebt u daar nog een foto en leuke herinneringen aan?
 
 
Over de naam Kamala
We komen nog even terug op Kamala Harris.

Alice van Hecht Muntingh Napjus schrijft: "Kamala is een Indiase naam, haar grootvader komt uit India. In Suriname, waar ik geboren ben, wonen zoveel afstammelingen van mensen uit India, die na de afschaffing van de slavernij het werk op de plantages moesten doen. Kamala is een veel voorkomende naam, zoiets als bij ons de naam Anneke."

    
 
Puzzelfoto van de week


Hoe goed ken je Hilversum?
Waar heeft Freek Buné deze foto genomen, is de vraag.
Komt u er wel eens? En áls u weet waar het is, bent u er dan lid van, zo nee, waarom niet?
 
We zien uw reactie graag tegemoet, aan oppepper@senver.nl
    
 
Ja, dat weet ik nog
Er reed een stoomtram tussen Amsterdam Weesperpoortstation en Hilversum, die onderweg een reeks Gooise plaatsen aandeed: Muiden, Muiderberg, Naarden, Huizen, Blaricum, Bussum, Laren en Hilversum.
In 1874 was Hilversum aangesloten op de nieuwe spoorlijn Amsterdam-Amersfoort. Maar dat was een trein. Een paar jaar later werd de trammaatschappij opgericht, om de andere plaatsen in het Gooi ook een goede vorm van openbaar vervoer te bieden. De tram werd populair, maar in de volksmond werd hij ook wel de Gooische Moordenaar genoemd. Tijdens de gehele geschiedenis zijn er 117 mensen om het leven gekomen door ongelukken van en met de tram.

De eerste tram reed in 1881 en de laatste in 1947. Het zóu dus zomaar kunnen zijn dat u nog met die tram heeft gereden!

Vertel hier wat uw herinneringen zijn.
   ....   

De Gooise stoomtram bij het eindpunt in Hilversum, achter het gebouw dat nu het kantoor van Connexxion is, achter het NS-station.
 
 
Iets met kunst - van Henk Roos, over Hilma af Klint


Vorige week in de Oppepper de betrekkelijk onbekende Zweedse kunstenaar Anders Zorn, deze week zijn eveneens weinig bekende tijd- en landgenote Hilma af Klint.
Zij werd geboren in 1862. Na haar studie aan de academie van Stockholm maakte zij eerst traditionele schilderijen (zoals de links afgebeelde ‘bloeiende fruitbomen’). Rond haar dertigste vormde Hilma met vier andere vrouwen een spiritistische groep, waarin zij als ‘medium’ contact met de geesten onderhield.
Tijdens de séances ontstonden ‘automatische tekeningen’. Zij werd ook lid van de theosofische vereniging. Bij testament bepaalde zij later dat haar werk pas 20 jaar na haar dood (in 1944) mocht worden tentoongesteld.

Ik zag haar schilderijen voor het eerst in 1987 op de tentoonstelling ‘The Spiritual in Art’. Zij bleek een pionier te zijn geweest voor de abstracte kunst!
 
Afbeelding rechts: ‘Jeugd’ (1907), tempera op papier, 327,8x239,9cm, Hilma af Klint Stichting, Jarna.

Meer werk zien? Bekijk dit filmpje. 
Kerkdienst online


Op zondag 14 november zendt GooiTV vanaf 11.30 uur wederom een cantatedienst uit met muziek van Mendelssohn en dominee Florida de Kok als voorganger, vanuit de Wilhelminakerk in Bussum. De dienst wordt muzikaal begeleid door het Wilhelminaconsort. De dienst wordt een paar maal herhaald. Zie www.gooitv.nl voor de uitzendkanalen.
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele overzicht van Hilversum. Je kunt ook een andere plaats invullen.