In deze nieuwsbrief
 
 
Hitte!
 
 
Vlooien
 

Aanbieding van de maand
 
 
 
 
 Aanbieding van de maand
 
De gehele maand augustus
krijgt u bij 
Advantix voor de hond en


 
Advantage voor de kat 
 

de vierde pipet gratis
 
in al onze klinieken!*
 
 
 
 * Voor onze klinieken zie:
www.dierenzorggroep.nl
 




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Bron: Wikipedia






 
 
 
 
 
 

Bron: www.animalhealth.bayer.com






   
 
 
Hitte!
 
De afgelopen periode hebben we kunnen genieten van heerlijk weer. Dit warme weer kan echter ook gevaren opleveren, zowel voor mens als dier. Let onder andere op met oververhitting, zowel in de auto als daarbuiten. Laat uw huisdieren nooit in de auto achter, ook al is het maar voor een paar minuten. De temperaturen lopen vaak snel op, waardoor een levensbedreigende situatie kan ontstaan.
 
Oververhitting kan echter ook buiten de auto optreden. Laat huisdieren dus nooit te lang in de volle zon liggen en zorg voor voldoende schaduwplekken en mogelijkheden tot verkoeling, zoals voldoende drinkwater, een badje of een speciale koelhalsband.
 
Let ook op dat dieren geen schoenen dragen en de ondergrond te warm voor hun voetzolen kan worden. Te lang op heet asfalt lopen kan ernstige brandwonden veroorzaken!
 
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact met uw dierenkliniek op te nemen!
 
Vlooien
 
Zoals hierboven aangegeven is dit warme weer niet altijd even prettig voor onze huisdieren. Voor sommige beesten is dit warme weer echter juist genieten, waardoor we ze soms in grote aantallen tegen kunnen komen: vlooien!
 
Vlooien komen veel voor bij honden en katten. Het zijn bloedzuigende diertjes die ongeveer 1 tot 3 mm lang worden. Ze zijn dus met het blote oog zichtbaar. De meest voorkomende vlooiensoort in Nederland is de kattenvlo. Ook de hondenvlo komt in Nederland voor. Deze namen zijn echter verwarrend, want de kattenvlo komt ook bij de hond voor en de hondenvlo ook bij de kat. Ook mensen kunnen gebeten worden door vlooien en krijgen daardoor jeuk en soms zelfs een allergische reactie.
 
Symptomen
Vlooien bevinden zich meestal op de rug, vlak boven de staart. Verder kunt u ze soms zien in de liezen en oksels. Wanneer een vlooienkammetje over deze plekken gehaald wordt, zijn vlooien of vlooienontlasting op deze plekken te ontdekken. Houdt er echter rekening mee dat vlooien niet de hele dag op het huisdier doorbrengen. Een groot deel van de vlooien (ongeveer 95%) bevindt zich namelijk in de omgeving. Het kan dus lijken alsof een huisdier geen vlooien heeft, terwijl zich wel degelijk een plaag in de omgeving van het huisdier afspeelt.
 
Vlooien kunnen verschillende klachten geven. Veel dieren krijgen jeuk en sommige dieren kunnen zelfs een allergische reactie krijgen. Deze kan zich uiten in een huidontsteking over het hele lijf (vooral bij katten) of een kapotgebeten of -gekrabde plek (vooral bij de hond), ook wel een hotspot genoemd. Vlooien kunnen ook lintwormen overbrengen. Het wordt daarom aangeraden om dieren die een vlooienbesmetting hebben ook te ontwormen.
 
Behandeling en preventie
Tegenwoordig zijn er een heleboel middelen op de markt voor de bestrijding van vlooien. De pipetten beschermen uw dier meestal een maand tegen vlooien. Sommige pipetten werken ook tegen wormen of teken en voor jonge kittens en pups is een spray of een speciale pipet beschikbaar. Voor katten is er tevens een injectie die eens per half jaar gegeven moet worden en die de vlooien onvruchtbaar maakt. De vlooien worden echter hierdoor niet gedood, waardoor het meestal ook nog nodig is een behandeling tegen vlooien te geven.
 
Omdat vlooienlarven niet op dieren, maar in nesten in huis leven, is het ook belangrijk de omgeving te behandelen. Veel vlooienmiddelen werken ook tegen deze larven in de omgeving, maar wanneer er daadwerkelijk een vlooienplaag in huis is, is het vaak onvoldoende om alleen de huisdieren te behandelen. Het is in dat geval ook verstandig het huis zelf te behandelen met antivlooienspray. Verder is dagelijks zeer goed stofzuigen erg belangrijk en vergeet daarbij kleine kiertjes, gaten en favoriete ligplekken van uw huisdier niet, omdat de larven en eieren zich vooral daar nestelen. Mandjes, kussentjes en dekentjes moeten zoveel mogelijk gewassen worden. Vergeet ook niet om alle honden en katten in huis te behandelen; zij delen immers hun vlooien!
 
 
Aanbieding van de maand
 
Elke maand zult u in elke nieuwsbrief een aanbieding tegenkomen. Deze aanbieding is in al onze klinieken gedurende de hele maand geldig.

Heeft u vragen over de maandaanbieding? Aarzel dan niet om contact met uw dierenarts op te nemen!