Westerlo - mei 2016
Jaargang 6 - nummer 5
 
 
  Inhoud 
 
 
Jelle Van Riet - En God schiep de man 

 
Jelle Van Riet in de Bende van Annemie 
 
Jelle Van Riet (1971) is freelance journaliste, specialisatie literatuur. Zij werkt voor De Standaard en wordt ook vaak gevraagd als interviewster.
 
In het boek En God schiep de man en haar gelijknamige lezing gaat ze vrijmoedig en doortastend op zoek naar de mooiste man ter wereld.
Ze reisde van Parijs tot Miami om te praten met hogepriesters van de Religie van de Mannelijke Schoonheid. Onder hen de personal trainer van James Bond, de tatoeëerder van David Beckham, de lijfarts van Ronald Reagan, modeontwerper Dries Van Noten en topfotograaf Willy Vanderperre. Ze volgde ook om hun lijf of kennersoog bewonderde heren: Vincent Kompany, Jan Fabre, Wim Vandekeybus, Arie Boomsma, Midas Dekkers, Hollywood-regisseur Ben Younger en vele anderen.
 
Jelle Van Riet, hand op het hart, hart op de tong. Een ongetwijfeld boeiende en onthullende avond!
 
dinsdag 10 mei om 20.15 uur
 
toegang 5 euro
 
reserveren gewenst
 
 
 
 
 
Bibkids: Slotfeest KJV
 


 
Vrijdag 22/04 sloten we ons KJV-leesjaar af met een heus feest, een samenwerking met Bib Hulshout, Bib Laakdal en Iedereen Leest. Niet alleen werden de winnende KJV-boeken bekend gemaakt (spannend!), ook kregen we hoog bezoek van illustrator Tom Schoonooghe en auteur/actrice/muzikante Anna Vercammen. Zij vergastten ons elk op een uurtje luister-, kijk- en doeplezier!

Voor onze Westelse juryleden breidden we er nog een staartje aan, want zij mochten de nacht naar jaarlijkse gewoonte doorbrengen tussen de rekken! En of dat supercool was?! :-) Er werd heel wat afgelachen, gespookt, gelezen, gefluisterd, en over en weer naar de toiletten gerend! ;-) Wat ons betreft, een geslaagde editie! Al vermoeden we dat onze logeetjes de dag nadien heel wat vroeger dan gewoonlijk hun bedjes opzochten! wink-emoticon
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes

 
Op woensdag 25 mei duiken we in de familieverhalen. Mama, papa, oma en opa trekken samen met ons misschien wel op Berenjacht!
 
Afspraak om 14 uur voor alle lezertjes tussen 2,5 en 7 jaar!
 
Gratis toegang en inschrijven is niet nodig.
 
 
 
Kelly's Tijdschriftentips
 
Week van de opvoeding (16-23 mei)
 
In Ouders van Nu lees je alles over je nieuwe leven. Ervaringen, twijfels en oplossing van andere zwangere vrouwen en moeders komen ruimschoots aan bod. Maar ook kinderziekten, veiligheid en opvoeding krijgen een vaste stek. Informatie dus waar je juist nú behoefte aan hebt.
 
Afkomstig van officiële deskundigen, doch ook van dé ervaringsdeskundigen bij uitstek: moeders zoals jij!
 



Mini is een uniek, onafhankelijk medium voor Vlaanderen dat ouders aanspreekt rond hun kinderwens, zwangerschap en pril of jong ouderschap. Vandaar ook de baseline: van -9m tot 6j.
 
Dit tijdschrift biedt informatie over alles wat reilt en zeilt in de sector, met nieuws, grondig uitgewerkte dossiers, het leven zoals het is, tips en advies én allerlei vaste en seizoensgebonden rubrieken die aanstaande en jonge ouders raken.
 
 
 
 
Fabulous Mama & Family. Dit glossy lifestyle magazine onderscheidt zich van de reguliere kinder- en opvoedbladen door de prachtige vormgeving en de nadruk op mama zelf in plaats van op haar kinderen.
 
Een positieve insteek: dit tijdschrift gaat niet over de zorgen en problemen van het moederschap, maar wil juist laten zien hoe leuk het is om mama te zijn. Door middel van inspirerende verhalen door en over moeders, reportages, aandacht voor beroemde mama's, mode, glamour en ontspanning wordt ingespeeld op de behoeftes en dromen van moeders.
 
Voor alle moderne moeders vormt Mama iedere maand een ontspannen en inspirerend rustmoment!
 
 
 
 
Renovatiedag (29 mei)
 
Ik ga bouwen & renoveren is hét referentiemagazine op het vlak van architectuur, techniek en design voor de woning. Het richt zich tot iedereen die zich wil laten informeren over en inspireren voor de bouw, renovatie of inrichting van zijn woning en een uitgesproken interesse heeft in architecturale hoogstandjes en nieuwe technieken.
 
Woonreportages die je recente woningen laten ontdekken, technische artikels, het financiële aspect van de woning, handige service-pagina's met bouwprijzen, hypothecaire kredieten, premies,... zowat alles komt aan bod.
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 

 
een fragmentje
 
Twee jongens in Londen worden geconfronteerd met een ondraaglijk verdriet als plotseling hun moeder sterft. De vader, biograaf van de dichter Ted Hughes, voorziet een toekomst met goedbedoelende bezoekers en een grote leegte.

Op dit moment van tegenspoed wordt de familie bezocht door Kraai - tegenspeler, bedrieger, genezer, babysitter. Deze teergevoelige vogel voelt zich aangetrokken tot de rouwende familie en dreigt bij ze te blijven tot ze hem niet meer nodig hebben. Wanneer de weken tot maanden worden en de pijn van het verlies plaatsmaakt voor mooie herinneringen, begint het helingsproces van het drietal.
 
"We missen onze moeder, we houden van onze vader, we zwaaien naar kraaien.
Zo vreemd is dat niet."
 
Verdriet is het ding met veren is het debuut van Max Porter. Het werd genomineerd voor de Goldsmiths Prize, The Guardian First Book Award en de Dylan Thomas Prize.
 
"Poëtisch en rauw. Pesterig geestig en ontroerend teder. Even erudiet en taalvirtuoos als verpletterend direct en toegankelijk. Een klein, ongrijpbaar boekje. Grootse literatuur." VPRO Gids
 
 
Andere blikvangers:
 
 
 
 

Twee broers, de Grote en de Kleine, zitten vast in een diepe put. Geïsoleerd in deze kleine ruimte worden zij gekweld door dorst, honger, barre weersomstandigheden en ziekte. Ze eten wat ze kunnen vinden en doen hun uiterste best om te overleven en hun geest in bedwang te houden, die op de rand van de gekte balanceert. Teruggeworpen op zichzelf en op elkaar gaan ze samen de strijd aan met extreme fysieke beproevingen en intense emoties. Terwijl ze vechten om de hoop niet te verliezen, bedenkt de Grote een plan om zijn broertje te bevrijden.

Tegen een achtergrond die op een bijzondere manier tot het minimale is gereduceerd – twee personages, een en dezelfde locatie – en in een virtuoze stijl vertelt Iván Repila een ontroerend verhaal over overlevingsdrang, broederliefde en solidariteit, een verhaal dat bezit van je neemt en je niet meer loslaat.
 
De jongen die het paard van Attila stal, een bijzonder origineel coming-of-age-verhaal.
 
 
 
 
 
een proevertje

Zeven kunstenaars en wetenschappers komen bij elkaar op een eiland voor de Deense kust. Ze kennen elkaar niet, maar ze ontvingen allemaal een anonieme uitnodiging om een maand lang in alle rust op het eiland te komen werken. Als blijkt dat hun tijdelijke huis volledig van glas is en ze volkomen afgesneden zijn van het vasteland, zijn de gasten meer op elkaar aangewezen dan ze lief is.
 
Dan verdwijnt een van hen, een ander komt dodelijk ten val. Langzaam wordt duidelijk dat de eilandgasten zonder het te weten een gedeeld verleden hebben, vol leugens en bedrog, en dat iemand doelbewust bezig is deze geheimen te ontrafelen.

Het glazen huis van Leonora Christina Skov: "Een sensuele, psychologische roman waarin de duistere kant van de menselijke natuur wordt getoond." Erik Valeur
 
Met een mengeling van schroom en ontboezeming, in lyrische bewoordingen én met een flinke dosis realisme schrijft Abdelkader Benali aan zijn pasgeboren dochter.
 
Het wordt een openhartige brief over de liefde voor haar moeder, zijn blijdschap en onzekerheid over het vaderschap, zijn eigen jeugd en opvoeding volgens de Marokkaanse traditie, en de band met zijn ouders. Hij vertelt over de schoonheid van kunst, maar ook over racisme, discriminatie en geweld en probeert zo de wereld te duiden waarin zij zal opgroeien.
 
Brief aan mijn dochter is een eerlijk en ontroerend verhaal over ouder worden en opgroeien in een onbekende wereld.
 
 
 
 
Op het nachtkastje van de auteur...

 
 
"Grappig omdat het waar is, gruwelijk omdat het waar is, grappig omdat het gruwelijk is." New York Times Book Review
 
We leven in water is een verzameling korte verhalen van bestsellerauteur Jess Walter. Verhalen over de loners, losers en desperado's van de maatschappij, die hoopvolle of juist wanhopige dromen koesteren. Hun persoonlijke leed bedekt Walter met een laagje humor, waardoor je onverwacht moet lachen om de schrijnende verhalen.
 
In het openingsverhaal beschrijft hij een vader die na de dood van zijn vrouw aan lager wal is geraakt. Al bedelend vergaart hij genoeg geld om de nieuwste Harry Potter voor zijn zoon te kopen, die verblijft in een streng religieus pleeggezin.
 
"Als je van lezen houdt, hou je van dit boek." Publishers Weekly
 
 
Tess, die in de jaren veertig in West-Ierland opgroeit, is een bedeesd, introvert kind. Maar onder haar stille buitenkant schuilt een vurig hart. Die vurigheid zal haar er later toe brengen te verhuizen naar het rumoerige New York van de jaren zestig. In de meer dan veertig jaar dat Tess aan Academy Street in Noord-Manhattan haar stille maar intens emotionele leven leidt, maakt ze kennis met een wrede liefde en een rampzalig verlies.

Een diep ontroerend verhaal over de zoektocht van een vrouw naar haar eigen plekje midden in het bruisende, rumoerige, fantastische New York. Academy Street wordt bezield door een soort dwingendheid. In elke zin zijn het ritme en de heftigheid van het innerlijk leven gevangen.

"Academy Street doet denken aan Stoner. Beide boeken stellen de vraag waaruit een eerzame bijdrage aan de wereld bestaat en vertellen een bijzonder meeslepend verhaal door ons een ogenschijnlijk onopvallend leven te tonen." The Guardian
 
 
 
de website van de auteur

Via een willekeurige hotelaanbieding belandt Miguel Sluyter in de kleine Duitse stad Nieheim. Zijn leven daar bevalt hem beter dan zijn kantoorbestaan in Amsterdam. Hij keert niet terug, en maakt op zijn brommer lange tochten langs velden en door bossen.
 
Maar dan wordt zijn moeder, die nooit om zijn nieuwe adres vroeg, ernstig ziek. Ze besluit op zoek te gaan naar haar zoon. Terwijl zij vecht tegen de hittegolf die de stad teistert, reist Miguel de tegenovergestelde richting uit. Zijn moeder nog één keer zien. Onder zijn hoede heeft hij Jorge, een simpele jongen die tot Miguels vreugde en frustratie nooit van zijn zijde wijkt.
 
Kun je bevriend zijn met iemand voor wie je verantwoordelijk bent? Hoe verantwoordelijk ben je voor je familie?
 
Onheilig is de debuutroman van columniste en schrijfster van verhalen Roos van Rijswijk.
 
 
 
De vrouwen van kasteel Deverill proberen zich staande te houden in de roerige jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Kitty wordt verscheurd door haar liefde voor Ierland en de wens haar leven met Jack te delen. Celia is vastbesloten kasteel Deverill in zijn oude glorie te herstellen en stort zich vol overgave op de renovatie, zich niet bewust van de rampspoed die onafwendbaar op haar af komt. Bridie probeert wanhopig over het verlies van haar zoon heen te komen, die ze bij zijn geboorte moest afstaan, en verzint de wildste plannen om hem terug te krijgen.
 
Ondertussen groeit er in Amerika een eenzaam meisje op, dat niets weet van haar familie...
 
De drie vrouwen staan voor belangrijke beslissingen in hun leven, beslissingen die hen ver weg kunnen voeren van Ierlands groene kusten en het kasteel dat hen zo veel jaren heeft verbonden. Is liefde alleen genoeg om de zware tijd die hun te wachten staat het hoofd te bieden?
 
Stof genoeg voor een nieuwe Montefiore: Als de rododendron bloeit! 

 
een fragmentje

 
de eerste hoofdstukken 
Elon Musk is misschien wel de opvallendste en meest gedreven zakenman van dit moment - een eigentijdse mix van Thomas Edison, Henry Ford, Howard Hughes en Steve Jobs.
Musk valt op door zijn dynamiek en visie in een wereld waar bedrijven vooral zekerheid zoeken. Met zijn bedrijven PayPal, Tesla Motors, SpaceX en Solar City verandert hij bedrijfstakken en de wereld door op het allerhoogste niveau te innoveren.
 
In dit boek biedt journalist Ashlee Vance voor het eerst een inkijkje in het buitengewone leven van de meest gedurfde ondernemer van Silicon Valley.
Geschreven op basis van exclusieve gesprekken met Musk, zijn familie en vrienden, volgt het boek zijn reis tot nu toe: van een ruwe opvoeding in Zuid-Afrika tot aan de top van de internationale zakenwereld.
 
Een kind adopteren zonder de traditionele moeder in het plaatje, het blijft een ontdekking. Dat is precies waar Tom De Cock (bekend van MNM) mee te maken kreeg toen de kinderwens van hem en zijn man steeds groter werd. Ze maakten kennis met de adoptieprocedure en alles wat erbij komt kijken.

Gericht aan zijn dochter, gooit de auteur zijn hart op tafel en maakt de lezer deelgenoot van de rollercoaster aan gevoelens die deze reis van eerste aanvraagformulier tot de erkenning van het kind met zich meebracht. 

En toen kwam jij is een unieke inkijk in het verhaal van twee doorsnee adoptiepapa’s, die tijdens de soms zenuwslopende procedure zelf van de ene wonderlijke vaststelling in de andere vallen. Met eerlijke bedenkingen, nuttige feiten en een stevige lach op iedere pagina.
 
  
 
 
de auteur bij Van Gils & Gasten
 
 
lees hier het voorwoord
 
Vandaag leveren we in. Niet alleen op ons budget. Veel meer nog op ons denkvermogen. Dit boek brengt daar verandering in.
 
Zestien doeners die durven dromen, brengen in dit boek acht overrompelende kleuren samen. Een palet van acht verrassende ideeën die de samenleving creatief uitdagen. Stel je voor dat schoolmoeheid een uitstervend woord wordt. Stel je voor dat we met z’n allen straks nog 30 uren werken, en al die andere uren kunnen besteden aan muziek, cultuur, sport of gewoon aan samen zijn. Ja, stel je voor dat er geen wooncrisis meer zou zijn, geen drempels meer voor dokters, en geen straffeloosheid voor racisme.
Dat we in klimaatneutrale steden zouden leven, en ook echt zelf zouden beslissen. Ja, stel je voor, dat het alledaagse ongewoon wordt, en het ongewone alledaags.
 
Laat je vervoeren door deze zuurstoftrein van vernieuwing: De miljonairstaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen.
 

Veel vakantievreugde, zalige gezinsweekends of funny feestjes... Het hele jaar door zijn er tal van momenten waarop je samen met je kinderen kan genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft, met de tablet of televisie ver uit de buurt.
 
In dit kalenderboek met meer dan 100 gratis of betaalbare uittips krijg je heel wat inspiratie om de leukste plekjes van België (en Nederland) te ontdekken en pluk je er doorheen het hele jaar leuke, duurzame en goedkope DIY(do it yourself)-tips for kids uit voor elke gelegenheid.
 
In Happy Kids verzamelt journaliste en mamablogster Lobke Gielkens massa's originele en goedkope ideetjes om creatief aan de slag of op stap te gaan samen met je kinderen.
 
Een handige en vrolijke doe-gids waar niet alleen kinderen maar ook hun mama's en papa's gelukkig van worden!
 
neem een kijkje op de blog van Lobke Gielkens
 
 
al enkele oefeningen uit het boek

 
 
 
 
Relaxklets! is een boek voor kinderen en ouders (2-99+ jaar) met yogaoefeningen, meditaties, massages, spelletjes en "kletsvragen". Om samen te ontspannen en om volle hoofden leger te maken.
Het boek is een hulpmiddel om rust en ontspanning te brengen in het hectische gezinsleven en een (nadere) kennismaking voor kinderen met yoga en mindfulness.

Relaxklets! staat vol praktische oefeningen, stap-voor-stap beschreven en makkelijk uit te voeren. Overal staat de leeftijd vermeld en zijn er vragen voorzien om samen met je kind verder over te babbelen.
Leuk voor het hele gezin én ook geschikt voor in de klas of opvang.
 
 
 
De vzw Middelheim Promotors werd in 1965 opgericht met het doel het Middelheimmuseum te ondersteunen.
 
In A Walk in the Park worden de historiek en de actualiteit van deze vzw belicht aan de hand van getuigenissen van de oprichters én een compleet overzicht van alle kunstwerken die inmiddels werden verworven, gaande van Carl Andre tot Erwin Wurm.
 
Bovendien krijg je een geïllustreerde inventaris van de ongeveer honderd prenten en objecten die sinds 1969 werden uitgegeven.
 
 
de officiële website van het Middelheimmuseum
"Back to Black" van Oscar and the Wolf

 
De Golden Globe voor beste buitenlandse Film, de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film, de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes...
Alle prijzen waarvoor Son of Saul genomineerd was, werden ook gewonnen.
Onwaarschijnlijk, zeker voor een debuut.
 
De Hongaar Lásló Nemes tekende voor scenario en regie.
De film toont twee dagen uit het leven van Saul Ausländer, een Hongaarse jood en gevangene die gedwongen meewerkt aan de massamoord op joden in de gaskamers van Auschwitz.
Beklijvend...
 
 
 
de website
 
 
Na hun sterk debuut met Image komen filmmakers Adil El Arbi (inderdaad de slimste mens ter wereld anno 2014) en Bilall Fallah met een spraakmakende opvolger.
 
Black, de verfilming van het gelijknamige jeugdboek van Dirk Bracke scoorde in de Belgische cinemazalen.
Een rauw Romeo en Julia verhaal dat zich afspeelt in de Brusselse urban jungle.
Dé revelatie van de film is de debuterende Martha Canga Antonio, een twintigjarige schone met Angolese roots.
 
 
 
 
 
 
de trailer 
 
Het eerste seizoen van Eigen Kweek was een immens succes.
Bijna 2 miljoen Vlamingen keken, op een donderdagavond!, naar de seizoensontknoping. (het best bekeken
programma van 2013).
 
Het tweede seizoen springt vier jaar vooruit in de tijd, maar eigenlijk is de plot net hetzelfde.
Uit geldgebrek start de familie Welvaert terug met het kweken van cannabis.
 
Wim Willaert, Sien Eggers, Dirk van Dijck, Sebastien Dewaele, Maaike Cafmeyer... ze zijn allemaal terug van de partij.
 
 
My escape

Belgica is al de vijfde langspeelfilm van Felix Van Groeningen.
Ditmaal bleef hij in zijn thuisstad Gent waar hij een film maakte over twee broers die samen een café uitbaten.
Hoofdrollen zijn voor Stef Aerts en Tom Vermeir, maar de échte hoofdrol is weggelegd voor de muziek.
 
De broertjes Dewaele, ofte Soulwax, tekenden voor de soundtrack van Belgica.
Voor de gelegenheid hebben ze vijftien fictieve bands opgericht die in de film live optreden.
 
Heel wat bekende namen passeren de revue : bandleden van Hong Kong Dong, Kenji Minogue en zelfs Roland Van Campenhout.
Resultaat : een eclectische mix van genres. Pure adrenaline!
 
 
 
Easy Come, Easy Go
De frontman van Das Pop bracht in 2013 zijn eerste soloalbum uit (Round the Bend).
Na zijn tienjarig verblijf in Parijs is hij terug in Belgenland en kan je hem momenteel aan het werk zien als een van de coaches van "The Voice van Vlaanderen".
 
Pyjama Days is veruit zijn persoonlijkste plaat.
Hij zingt over Parijs, zijn gegroeide zelfvertrouwen en over het nakende vaderschap.
Om het in zijn eigen woorden te zeggen. "Pyjama Days gaat een beetje over een vlucht, maar dan eentje naar binnen".
 
 
 
 
 
de filmtrailer
 
 
 
 
 
Nog Belgisch, maar dan wel van onder de taalgrens is Alice on the Roof.
Wereldberoemd in Wallonië stond ze in 2015 als twintigjarige al op de affiche van Gent Jazz en Pukkelpop.
Faut le faire!
 
Alice Dutoit (Bergen 1995) scoorde meteen een hit met Easy Come, Easy Go en nu is er de lang verwachte full cd : Higher.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
  
 
Kristiens Keuze
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Kristien.
 
 
 
 
 
 
 
 
 bekijk hier de boektrailer
Chaos - Patrick Ness
 
Eerlijk gezegd had ik het al maanden hier in de rekken zien staan… maar op één of andere manier sprak het boek me niet aan. Tot dat ik op de cover las dat Edward Van de Vendel het boek aanraadt. Dus dan ben ik er maar aan begonnen!
 
Het mes dat niet wijkt is een trilogie die zich afspeelt in de Nieuwe Wereld, een planeet waar kolonisten samenleven met inheemse wezens, de spakkels.  Op deze Nieuwe Wereld zijn gedachten hoorbaar, waardoor privacy vrijwel niet bestaat. Todd Hewit woont in Prentissdorp, een dorp waar alleen mannen wonen. Hij is op de vlucht voor de gestoorde dorpspriester Aaron en het leger van Burgemeester Prentiss, wanneer hij oog in oog komt te staan met een meisje wiens gedachten hij niet kan horen. Zo begint de spannende vlucht van de twee jongeren langs andere nederzettingen tot aan hun eindbestemming Haven.
 
Ik ben zelf echt geen fan van science-fiction maar net zoals bij de Hongerspelen draait het om de personages en het verhaal en valt het qua high-tech elementen heel goed mee! Tip: leen ook meteen het tweede deel uit als je de reeks wil lezen want aan het einde van het eerste deel wil je zeker verder lezen!
Billy - Phil Earle
 
Billy is bijna 15 en woont in een tehuis sinds zijn zesde, met zijn kleine tweelingbroertje en -zusje. De grootste – enige, eigenlijk – constante in zijn leven is hulpverlener Ronnie, de “kolonel”. Sowieso is die stoet aan sociaal assistenten en jeugdwerkers vooral strontvervelend. Zij trekken na hun shift de deur achter zich dicht, zij gaan ’s avonds lekker naar huis, naar hun familie. Zij hébben familie.

Phil Earle werkte zelf jarenlang in de jeugdzorg. En dat merk je wel. Doorheen het verhaal leer je Billy echt kennen en maak je dezelfde bedenkingen: Waarom zou je je gedragen als het toch nergens toe leidt? Als je broertje en zusje uiteindelijk toch maar van je afgepakt worden? Billy is agressief, onhandelbaar, cynisch. Maar ook met een knagend gevoel onder zijn huid.
 
 
 
de auteur aan het woord over het boek



neem een kijkje op de website van de auteur

 
Goh, hoe doet ze het toch? Ik ben echt fan van de poëtische, gevoelige verhalen van Marleen Nelen!
 
Finn Revels vader vertrekt voor een lange reis naar het noorden. Aan boord van zijn schip is een gloednieuw toestel waarmee je berichten in morse kan versturen. Finn wacht tevergeefs op een telegram. Als zijn vriend Aage voorstelt om zelf een radio te bouwen, grijpt hij die kans met beide handen aan. Samen met de straatmuzikant Isaak en de mooie Vanja steelt hij 's nachts de onderdelen bij elkaar die Aage nodig heeft.
Maar dan is er plots geen tijd meer.
 
Verwacht je niet aan een spannend verhaal! Net zoals het mooie Nimf en het poëtische Over Zee is dit een verhaal om je in te nestelen. Mooi.
 
 
De zee zien - Koos Meinderts
 
Nog een tip van Edward van de Vendel! Met personages als Kees en Toos lijkt dit een oerhollands verhaal, maar daar heb ik me toch snel kunnen overzetten. Koos Meinderts vertelt het verhaal van Kees, een onzekere jongen die vriendschap sluit met de aparte Jan en verliefd wordt op diens tweelingzus Marijke. Op 70-jarige leeftijd blikt Kees terug op zijn tijd met Jan en Marijke. En op de verschrikkelijke ramp die er is gebeurd. Het is een korte roman van 150 pagina’s geworden die volgens mij zelfs eerder geschikt is voor volwassenen en gerust wat langer mocht zijn. Maar ach, een pakkend verhaal uitlezen op 2 uur is ook wel eens fijn.
 
Meer leestips van Edward van de Vendel vind je op zijn blog.
 
 
de webstek van de auteur
 

 
de website van Jacques Vriens
De kindertemmer - Jacques Vriens
 
Als de tweeling Quinten en Annabel wordt geboren, is dat voor vader Kees en moeder Jannie de vervulling van hun mooiste droom: twee lieve, schattige en beleefde kinderen die nooit ruzie maken en vooral heel lief zijn voor hun ouders. Zij geven de twee in alles hun zin, verwennen ze en vervullen al hun wensen en eisen. Zo groeien Quinten en Annabel op tot verwende, egoïstische ettertjes met overgewicht. Kees en Jannie weten niet wat zij verkeerd hebben gedaan, maar beseffen dat er iets moet gebeuren. Uit pure wanhoop laten ze hem dan toch komen: de – redelijk angstaanjagende en vooral educatief niet verantwoorde- kindertemmer…
 
Dit is echt een geestig prentenboek met komische illustraties van de dollende en pestende tweeling te midden van hun liefhebbende en bezorgde ouders. Echt iets om voor te lezen voor een vijfjarige die graag haar eigen zin krijgt (zoals alle vijfjarigen).
 
 
Johnny Cash: de biografie - Robert Hilburn
 
Iedereen "kent" Johnny Cash, maar deze biografie gaat verder dan het fameuze drank- en drugsmisbruik van de countrylegende. Het is een goed gedocumenteerd overzicht van zijn professionele carrière waarbij soms zelfs zijn persoonlijk verhaal eerder wat op de achtergrond blijft. Maar dit stoort helemaal niet.
 
Er staat erg veel informatie in over platenlabels, songs en optredens waardoor het voor een muziekkenner (wat ik niet ben) echt een must is om te lezen. Toch blijft het boeien (wat mij zelf verbaasde tijdens het lezen).
 
Ik heb Johnny Cash op een heel andere manier leren kennen. Een aanrader voor de muziekfans die 700 bladzijden aankunnen ;-).
 
 
 
een fragment
 
 
de officiële filmtrailer
 
Wild - DVD (+boek)
 
Dat het boek beter zou zijn dan de film vond ik niet meer dan normaal. Want hoe doe je dat: een tocht van 1700km door de Amerikaanse wildernis verfilmen? Daarbij was het niet zómaar een tocht voor Cheryl Strayed, schrijfster en hoofdpersonage: het was een zoektocht naar zichzelf waarbij ze – hoe kan het ook anders- heel haar leven voorbij zag komen in haar herinneringen terwijl ze een loodzware rugzak (“monster”) meedroeg. Goed geacteerd van Reese Witherspoon en mooie natuurbeelden (die zijn beter in de film moet ik toegeven), dat zeker, maar de fysieke uitdaging, de pijnlijke herinneringen en het groeiende zelfinzicht komt beter tot zijn recht in het boek. Toch, voor wie niet graag leest is de film best een aanrader.
 
 
 
Spijtig spijtig spijtig (DVD) - Wim Helsen
 
“Ik ben toch gene zieke verkrampte neuroot?!”
 
Wim Helsen is écht een zieke verkrampte neuroot tijdens zijn vierde voorstelling. Zijn absurde en vreemde reacties lijken heel spontaan en geïmproviseerd, maar de voorstelling wordt blijkbaar minutieus voorbereid.
 
Heel apart en geniaal!
 
 
 
 
 
Wim Helsen in actie
 
 
Te gast: Beweging.net - filmvoorstelling: Demain  
 

 
Demain toont een eerlijk en klaar portret van de moderne maatschappij in al haar aspecten. We weten het maar al te goed, de huidige situatie kan zo niet blijven.
 
In ons dagelijks leven vergeten we vaak het belangrijkste: solidariteit en het overleven van de mens. In de film worden wereldproblemen rechtstreeks aangekaart, maar niet moraliserend. Verschillende alternatieven komen aan bod. Van voedsel over energie tot transport, de sociale en geografische uitdagingen, de documentaire toont alles in breed perspectief en houdt zich aan het essentiële. Over het algemeen verwachten we dat "de grote instanties" de eerste stap zetten. Deze documentaire herinnert ons eraan dat de eerste stap eerst en vooral aan de burgers ligt. En iedereen telt, al vanaf vandaag!
 
Deze recente film (eind 2015) loopt met groot succes in de cinemazalen, maar dus ook in onze bib!
 
woensdag 11 mei om 19.30u (film 20u)
organisatie: Beweging.net
toegang met vrije bijdrage, een drankje achteraf
 
 
 
 
Sluitingsdagen  

 
Opgelet! Donderdag 5 mei is de bib gesloten (Hemelvaart). Vrijdag en zaterdag staan wij echter wél present!
 
Ook op maandag 16 mei (Tweede Pinksterdag) sluiten wij een dagje onze deuren.
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... je alert moet zijn als je een gebruiker van Microsoft Outlook bent?
 
 
Onlangs lanceerde Outlook de map "onbelangrijke e-mail". Hierin komen automatisch de mailtjes waarvan gedacht wordt dat die voor jou onbelangrijk zijn. En hier kan het fout lopen...
Want de kans bestaat dat bibmailtjes i.v.m. leentermijn die bijna vervalt, reservaties en maningen in deze map belanden, mét als gevolg dat ze mogelijk over het hoofd worden gezien.
 
Check dus regelmatig deze map. Je kan eventueel ook de instellingen van Outlook aanpassen om dit automatisch filteren te voorkomen.
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: