'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 18 - Maart 2011
 
 
Beste ,
 
Je hebt nog welgeteld 1 dag om je aan te melden voor de reinigingskuur op de heide van 7 t/m 10 april. Er waren een hoop geluiden van mensen die het wel zagen zitten even zo'n kuurtje in alle rust maar het zijn er nog niet genoeg om knopen door te hakken. Bij deze de laatste kans. Anders moeten we de trip annuleren en wordt het september. Programma en informatie vind je in de bijlage.
 
 
En je weet toch wel dat je alle vorige nieuwsbrieven kunt teruglezen op mijn Weblog?
 
Als bijlage trouwens deze keer het programma van de reinigingsweek én de flyer voor de informatiedag op Boerderij Landzicht.
 
Zin in een 12 dagen oud broodje ei?
                
Johma's, van de Johma's salade, heeft een nieuw concept. Dankzij 19 E-nummers is hun broodje langer houdbaar dan elke andere sandwich. En trots dat ze daarop zijn!Volgens Johma kun je de Fresh Sandwich Bacon Ei 12 dagen op de plank laten liggen en dan hebben ze het nog over vers... Je gelooft je ogen niet!
 
Quizvraag
 
Wie was de uitvinder van de Coca-Cola?
 
                    
Het antwoord vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
Moe van moestuin?
  
Als trouwe lezer weet je natuurlijk allang dat ik een moestuin heb, of je bent er al eens geweest en weet je hoe heerlijk het daar is. En dat het ook nog eens goed voor de gezondheid is kun je lezen in het volgende stukje. Ik ben blij dat het seizoen weer begint!
In het kortgeleden gepubliceerde 'Vitamine G3 Onderzoeksprogramma' van Kennisinstituut voor de Groene Ruimte Alterra Wageningen, waarin de relatie tussen gezondheid (Vitamine) en groen (G) centraal staat, is onomstotelijk vast komen te staan dat volkstuinieren de lichamelijke activiteit bevordert en een positief effect heeft op de gezondheid van ouderen. Het blijkt zelfs dat de volkstuin een bufferend effect heeft op de negatieve gezondheid bij het ouder worden: bij volkstuinders neemt de gezondheid juist toe met het stijgen van de leeftijd. Dus we gaan gewoon door. En zeg nou zelf, is het niet een superplek?
 
 
Werken aan je gezondheid?
 
Als je dat van dat tuinieren eenmaal weet kun je ook aan je eigen gezondheid denken door eens mee te helpen op ons park: het volkstuinenpark ZWN in Haarlem-Noord. Dat is een prachtig moestuincomplex met moes- en siertuinen en daar proberen ze zo natuurvriendelijk mogelijk te tuinieren. Daarvoor moeten soms de handen uit de mouwen: snoeien van bomen en struiken, wieden, takkenwallen maken en vijvers en sloten onderhouden. Altijd vergezeld van een hapje en een drankje. Eigen gebakken appeltaart, brandnetelsoep en lekker brood. Als je een keer mee wilt helpen, neem dan contact op met Evert van Huijssteeden, lid van volkstuindersvereniging ZWN.
 
Op een rijtje
 
Als je eens wilt uitzoeken of jouw zorgverzekeraar een consult vergoedt kun je dat terugvinden op de onafhankelijke site van Independer. Hier hebben ze het mooi op een rijtje.
 
 Lezingenserie in Amsterdam
 
      
Op de site van EPC Waterland kun je alle informatie vinden over de lezingenserie die ik geef vanaf 15 maart. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Het is voor mensen die het boek Energie Herstelplan, geschreven door Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser, hebben of willen leren kennen en willen weten hoe ze in de keuken hiermee aan de slag kunnen. Klik hier voor de site van EPC.
 
Agenda  
Februari 
  • Zondag 27 februari Radio-interview op BiebFM met PR voor de Gezondheidsbeurs van 5 maart.
Maart
  • Vrijdag 4 maart van 13.00-22.00 uur Symposia met Patrick Holford als grote spreker (voertaal Engels) te Zeist. In de pauzes diverse informatiestands, zo ook Op een Blaadje.
  • Zaterdag 5 maart van 11.00-16.00 uur Gezondheidsbeurs in bibliotheek Velsen, Plein 45 IJmuiden.
  • Zondag 6 maart van 10.00-15.00 uur   open dag in boerderij Landzicht Hofgeesterweg 6 te Velserbroek.
  • Zondag 13 maart en zondag 27 maart Mindfulness en gewichtsbeheersing in Villa Uitzicht te Hillegom.
  • Dinsdag 15 maart start een lezingenserie van 4 avonden in Amsterdam over voeding, ayurveda met diverse testjes, proeverijen en quizen, van 20-22 uur. Volgende avonden zijn op dinsdag 29 maart, 5 april, 12 april en 26 april.
  • Diverse data in Sneek lezingen voor het ROC (vol).
  • Vrijdag 25 maart korte lezing in Driebergen (vol).
 
Lekkerder, makkelijker, goedkoper en gezonder
dan de Shaker van Koopmans
 
Hieronder staat een beslag dat ik soms zelf maak met mijn eigen graanmolen. Na het malen is het meel zo in de war dat het een dag moet rusten. Dat heb ik zo geleerd van de kookdocent aan de opleiding in 2006 en doe ik dus maar braaf. Maar volgens mij gaan je pannenkoeken er heus niet vandoor als je het niet doet.
 
Beslag voor 3 personen (ca. 9 dunne pannenkoeken)
 
Ingrediënten:
35 gram gerstemeel             
65 gram speltmeel
200 gram boekweitmeel
zout naar smaak
water of melk, of bier, of spa rood tot het een mooie dikte heeft.
Scheutje olie of kokosvet.
Een ei hoeft niet eens.
 
Bereiding:
Het gemengde meel al roerend toevoegen aan het vocht. Op dikte brengen. Scheut olie aan het beslag toevoegen. Even laten rusten voor het bakken.
 
Appel, kaas, spek (… voor wie het kan hebben), maïsmoutstroop er aan toevoegen naar eigen idee. Je kunt deze pannenkoeken ook als wrap gebruiken en vullen met een hartige bonenmix en groenten.
 
Informatie delen
 
   
Op verzoek kan ik bij je thuis een lezing geven over voeding en de gezondheid, over het Energie Herstelplan, over vitaminetekorten en -gebruik. Vanaf 4 personen.
 
Voor radeloze ouder ... Knipogen
 
Het is niet makkelijk. Ouders met kinderen tussen de 4-16 jaar weten waar ik het over heb. Ze lusten niets als ze jong zijn en als ze zelfstandig worden gooien ze hun brood weg (even kort door de bocht hoor). Op de site van J/M staan hele aardige tips over voeding. Behalve dat ze light aanbevelen ben ik het verder wel met ze eens. Klik hier voor de site van J/M.  
 
Quiz-antwoord
 
John Pemberton was de uitvinder van de oorspronkelijke versie van Coca-Cola. Dit was in 1886. De naam is afgeleid van de ingrediënten, cocabladeren en colanoten. De twee gekrulde C 's werden ontwikkeld door Frank M. Robinson, Pembertons boekhouder. De eerste reclame voor Coca-Cola verscheen op 29 mei 1886. In 1888, enkele weken voor de dood van de uitvinder, kocht een groothandelaar in farmaceutische producten, de rechten van Coca-Cola voor 2300 dollar. Oeps, verslik ik me bijna... O ja, in een glas suiker zit ca. 25 gram suiker ofwel 95 kcal.
 
Stichting Kind & Voeding
 
Op de achtergrond wordt druk gewerkt om de landelijke Stichting Kind en Voeding op te richten. In oktober, tijdens de Week van de Smaak zullen we ons presenteren met een minisymposium. De belangrijkste reden om de stichting Kind en Voeding op te richten is dat wij, diëtisten en voedingskundigen, zien dat men niet meer weet wat echt gezond is. Je kunt je, als je hierover meer wilt weten, aanmelden.
Stichting Kind en Voeding wil door middel van voorlichting aan ouders/verzorgers en kinderen, leerkrachten, kinderartsen, consultatiebureau's, zoveel mogelijk mensen bewust maken van de meerwaarde van het eten van eerlijke, onbewerkte voeding. Heel veel kinderen die nu problemen hebben met hun gezondheid, zullen ervaren dat ze zich beter gaan voelen als ze overschakelen op gezonde voeding.
 
 Wordt ver  volgd ....
 
 
 
, als je de nieuwsbrief nooit leest zou je je dan willen uitschrijven. Zo houd ik zicht op een actueel lezersbestand. Dank je wel.
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065