Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Snuffelen in 'geheime' archieven

Januari is op het BHIC uitgeroepen tot ‘Openbaarheidsmaand’. Iedereen kan nu kennisnemen van de archieven die dit jaar openbaar zijn geworden. Daarnaast schenken we de hele maand januari elke maandag op www.brabantbekijken.nl aandacht aan een paar van die nieuwe archiefstukken. lees meer

Stamboomonderzoek nog nooit zo gemakkelijk! 

Alle burgerlijke stand akten van de gemeenten in het noordoostelijk deel van Brabant staan nu online. Een belangrijke mijlpaal voor stamboomonderzoek in Brabant! lees meer

BHIC vult index rechtbanken aan met nieuwe vonnissen 

Wat waren in de 19e eeuw de meest voorkomende misdrijven? Hoeveel vrouwen werden er door de jaren heen voor moord veroordeeld? En heeft een van mijn voorouders ooit een bank beroofd? lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

“Dorus, Dorus, ge slaat mij dood…”
‘Vol berouw en leedwezen over zijne afschuwelijke misdaden is hij met gelatenheid en vol vertrouwen op God de eeuwigheid ingegaan.’ Over wiens laatste momenten, hangend aan een galg op de Bossche Markt, spraken de kranten op 1838? (bijdrage: Geurt Franzen)  
Een kwaaie burgemeester
Maak kennis met de voorname Ludolph De Quaij. Als burgemeester en zelfs richter van Grave en omstreken had hij behoorlijk wat in de melk te brokkelen. Laat nou juist deze rechter zelf herhaaldelijk in aanraking komen met de zeventiende-eeuwse justitie... 
Stap op de paardentram naar Den Bosch
Het begon allemaal met een rood lijntje op een oude kaart van Den Bosch. “Dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid”, vertelt Bosschenaar Bob van Boekel. 
Boze moeder overste wil geld op nieuwjaarsdag
Lang niet iedereen kijkt vol verwachting uit naar het nieuwe jaar. Dat was vroeger niet anders, blijkt als we door de schepenprotocollen en notariële protocollen van de 16de, 17de en 18de eeuw bladeren.  
Oorlog in Heesch beschreven in dagrapportenboek
In het dagboekenrapport uit 1940 voel je de spanningen van de Tweede Wereldoorlog als veldwachter Belterman het uitbreken van de oorlog en de explosie van een vliegtuigbom in Heesch optekent…
Oude man, oud toestel
“In de zestiger jaren experimenteerde ik met avond- en nachtfotografie. Tijdopnames van verlichte winkelstraten, vuurwerk en voorbij razende treinen waren mijn favorieten. Later vertellen die beelden veel.” (bijdrage: Rini de Groot)
Marcheren onder Napoleon
Hermanus van den Brand uit Nieuwkuijk moest in het voorjaar van 1812 naar de loting voor de verplicht gestelde militaire dienst. Hij trok nummer 14, dit betekende dat hij moest marcheren onder Napoleon. (bijdrage: Bart van Helvoort).
De molen op d’n berg aan de Kerkstraat
Gedurende zijn bestaan heeft deze molen veel aanvallen van de natuur, maar ook van oorlogsgeweld moeten doorstaan. (bijdrage: Gerard de Bie)

BHIC Nieuwsbrief


 
Wil je meer weten over de vondsten van Merel? Klik dan op de pijl. lees meer

Vragen over Vroeger?
Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen