Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 19 februari 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Fidel: dood, maar alomtegenwoordig
  2. Foto-expositie van Torben Raun: Beelden van vergetelheid
  3. Boek: De gedachten van Fidel
  4. De zeven zegeningen van een fles Havana-Club 
  5. Concert: Saloncabocubajazz
  6. Cartoon: Cuba, een spannende vakantiebestemming
  7. ARTE TV: Cuba, de allerlaatste vlucht
  8. Hoe zeg je 'worden' in het Spaans
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Fidel: dood, maar alomtegenwoordig
 
Er zullen geen standbeelden van Fidel Castro in Cuba verschijnen. Dat zou de wens zijn van de overleden dictator. Maar sinds zijn dood op 25 november 2016 zijn Castro en zijn gedachtewereld nog alom tegenwoordig. Zo verscheen er een herdruk van De gedachten van Fidel. De staatswebsite Cubadebate begint elke dag met een citaat uit de mond van een bekende vip, die woorden vol lof en waardering aan Fidel wijdt. Op de Internationale Boekenbeurs in Havana circuleren nu 24 boeken over of van de hand van Fidel Castro. In al die exemplaren ontbreken zelfs de meest minimale kritische kanttekeningen.

Dictator
David Mauri Cardoso (22), eerstejaars student van de Universiteit Carlos Rafael Rodríguez in Cienfuegos, uitte wél kritiek over de begrafenis van Fidel Castro. Voor het examen Spaanse literatuur moest hij een essay schrijven over zijn gevoelens tijdens de rit van Havana naar Santiago met de as van Fidel Castro in december jl. David schreef openhartig over ‘onze ellende en de onrechtvaardigheid, de vernietiging van onze sociale fundamenten, het teloor gaan van het gezin en de verbondenheid en ik gebruikte de toevoeging dictator in een verwijzing naar Fidel.’ Een dag later werd hij thuis gebeld met de boodschap dat zijn tekst ‘ideologische onregelmatigheden’ bevatte.
 
Aan den lijve
Onderwijs is noch vrij, noch gratis in Cuba, zoals Castro-adepten plegen te zeggen, het is niet eens ‘opvoeding’. Indoctrinatie en het voortdurend testen van de loyaliteit aan de machthebbers zijn fundamentele aspecten van dit systeem. Ook de intellectuele en artistieke vrijheid ontbreken zoals de kritische econoom Omar Everleny Pérez, de graffitiartiest El Sexto, de journalist van het radiostation in Holguín Jose Ramírez Pantoja, de beeldend kunstenaar Tania Bruguera en velen anderen de voorbije maanden aan den lijve ondervonden.
 
De redactie
 
2. Foto-expositie van Torben Raun: Beelden van vergetelheid
Torben Raun (1973), geboren in Denemarken en nu woonachtig in Amsterdam, maakte foto’s in Cuba van dingen die bijna voorbij en uitgestorven zijn. Hij ontdekte de schoonheid van het lelijke en noemt dit een ‘essentiële ervaring om het ware Cuba te beleven’.
 
 
Tientallen jaren van verwaarlozing maakten Cuba tot een land met vormen van absurde schoonheid. Die wereld dient bewaard om niet volledig in vergetelheid te verdwijnen.

Het lelijke
De foto’s van Raun tonen kwaliteitsproducten met Amerikaanse stijlelementen uit begin jaren vijftig. Die producten zijn geheel of gedeeltelijk nog in gebruik, vanuit de gedachte ‘wat we hebben of vinden zullen we gebruiken omdat er meer niet beschikbaar is’, een protest tegen de Westerse wegwerpcultuur. Voor de niet-toerist is Cuba zoveel meer dan auto’s en zonnige stranden; hij of zij ontdekt de schoonheid van het lelijke. Dat is een 'essentiële ervaring om het ware Cuba te beleven', aldus Torben Raun.

Nadere gegevens
- Plaats: De expositie Fragments of Oblivion, is vanaf 25 februari elke middag na afspraak te bezoeken in de Kyas Art Salon, Keizersgracht 221, 1016 DV Amsterdam, telefoon 020 622 06 50
- Mail: artsalon@kyas.com
 
3. Boek: De gedachten van Fidel
In Cuba verscheen de tweede editie van het Diccionario de pensamientos de Fidel / Woordenboek van Fidel's Gedachtengoed, samengesteld door onderzoeker Salomón Susy Sarfati. Het boekje met gedachten van Fidel Castro werd gepresenteerd op de Internationale Boekenbeurs in Havana die op dit moment wordt gehouden. Op deze beurs circuleren nog 24 werken van of over de overleden leider.

Justo Alberto Chávez Rodríguez, lid van de Cubaanse Academie van Wetenschappen in Cuba noemde Fidel ‘een magistrale sociale opvoeder.’

Grote eer
De samensteller Professor Salomon Susy noemde het een grote eer aan de tweede druk te hebben mogen meewerken en benadrukte dat de ideëen van Fidel voor de historie bewaard blijven ‘zoals zij zijn volk door de geschiedenis leidden’. Het woordenboek bevat 979 ideeën en 3.020 gedachten van Fidel, 'voedsel voor het doorgeven van de meest relevante ideeën van Fidel die nu al deel uitmaken van ons erfgoed.’
 
Link
* De Cubaanse website Cubadebate publiceerde de aforismen van Fidel, beginnend met de letter F 
 
4. De zeven zegeningen van een fles Havana Club
Een van de eerste dingen die ik koop, als ik in Havana ben, is een fles rum. Tijdens mijn eerste bezoek aan Cuba heb ik ontdekt dat een fles Havana Club meer te bieden heeft dan potentiële katers.
 
Voor een gebit met terugtrekkend tandvlees is een goede mondhygiëne van levensbelang. Elke ochtend poets ik direct na het opstaan uitgebreid mijn tanden. Als alternatief voor Listerine spoel ik mijn mond daarna grondig met een flinke slok rum. De explosie in je mond is zeker niet minder krachtig dan die van het echte spul. Dertig seconden laten rondklotsen, daarna netjes uitspugen in de wastafel en klaar is Kees! Als ik eenmaal terug in Nederland mijn tandarts vraag of het gebruik van rum als mondwater zin heeft, antwoordt hij: ‘Ja hoor, perfect, dat ontsmet uitstekend. Een prima middel!’

Scheerbeurt
Vervolgens is het tijd voor een scheerbeurt, af te ronden met aftershave van - je raadt het misschien al - het bekende merk Havana Club.
Bij gebrek aan gel gebruik ik als versteviger voor mijn inmiddels grijzende, maar nog altijd wilde haren een scheut bier, in dit geval van het Cubaanse merk Cristal. Een oude truc die ik ooit in de jaren zeventig van mijn zwager heb geleerd. Al met al ruik je een beetje eigenaardig aan de ontbijttafel, maar verder werkt het allemaal prima!
Na het ontbijt is het tijd om de brillenglazen te reinigen. Een paar druppels rum op een velletje toiletpapier is hét middel om je leesbril en je zonnebril schoon te maken. Met een heldere blik op de wereld stap ik daarna elke dag de voordeur uit.
 
Multifunctioneel
In de Universele reisgids voor moeilijke landen van Jelle Brandt Corstius - overigens een ontzettend leuk, maar vooral ook nuttig boek - vermeldt de schrijver dat je wondjes in warme landen serieus moet nemen: wonden ontsteken in de tropen een miljoen keer zo snel als thuis. Gedurende de dag loop ik nogal eens een wondje of een insectenbeet op. Een beetje rum voldoet in zo’n geval uitstekend om een wondje te ontsmetten of een insectenbeet te behandelen.
Aan het eind van een lange dag stappen is het tijd om je voeten even te wassen. Vervolgens is het heerlijk om je voeten met wat Havana Club op een washandje te deppen. Verfrissend en ontsmettend! Een bevriende pedicure vertelde me ooit dat het reinigen en vooral ook desinfecteren van de voeten belangrijk is, zeker in een warm land.
Na enkele dagen ontdek ik dat deze multifunctionele aftershave eigenlijk best te drinken is, mits met kleine slokjes genuttigd. Je kunt er bijvoorbeeld - zoals Ernest Hemingway halverwege de vorige eeuw al ontdekte - met limoen, suiker en ijs een perfecte mix mee maken: daiquirí!

Vriendenmaken
En tenslotte, als zevende zegening, is het delen van een fles Havana Club een prima manier om vrienden te maken onder de Cubanen!
Als ik tijdens een urenlange busrit van Havana naar Viñales met enkele medereizigers spreek over de zeven zegeningen van Havana Club, kijken ze me geshockeerd aan. Zonde van de drank, zoiets doe je toch niet? Totdat ik ze uitleg dat je voor een bedrag van omgerekend ongeveer € 5,- per liter op Cuba geen mondwater, geen ontsmettingsmiddel, maar zeker ook geen aftershave vindt . . .
 
René Kerkhoven ©Havana, februari 2013

De auteur René Kerkhoven was verschillende malen in Cuba, nog onlangs in januari om het oostelijke deel (Camaguëy, Holguin, Granma, Santiago, Baracoa e.a.) te verkennen. Zijn eerdere belevenissen legde hij vast in een boek met alledaagse indrukken van het leven op Cuba, korte verhalen en interviews met bijzondere mensen: De Hanenfluisteraar. 
 
5. Concert: Saloncabocubajazz
Kaapverdische en Cubaanse muziek versmelten met avontuurlijke jazz, o.l.v. meesterpercussionist Nils Fischer en pianovirtuoos/componist Carlos Matos, met zangeres Dina Medina. ‘Opwindend, sensueel, weldadig’ (de Volkskrant).
 
Met CaboCubaJazz brengen Nils Fischer en Carlos Matos een volstrekt originele mengvorm van energieke Cubaanse jazz en dromerige Kaapverdische melodieën. Meesterpercussionist Fischer, bekend van Timbazo en Cubop City Big Band, richtte de band op samen met pianist Carlos Matos, ambassadeur van de Kaapverdische muziek in Europa.

De musici, onder wie zangeres Dina Medina, zijn afkomstig uit Cuba, Colombia en Kaapverdië. Na razend enthousiaste reacties op hun eerste album Rikeza y Valor volgden succesvolle optredens op onder meer het Havana Jazz Festival.
‘Een stevig groovende melange van opwindende vraag- en antwoordzang, sensuele melodieën en weldadige koortjes, opgefleurd door sterke arrangementen en improvisaties door en voor blazers’ (de Volkskrant).
 
Meer informatie
- Datum: vrijdag, 24 februari 2017
- Plaats: Het Bimhuis in Amsterdam
- Prijs ticket: € 18 / € 15 (CJP, studenten-, stadspas)
 
6. Cuba: een spannende vakantiebestemming

 
  
'Oh, kijk, lieverd! Cubaanse leden van de geheime dienst slaan een dissident in elkaar! Snel, neem een foto!'
 
 
7. ARTE TV: Cuba, de allerlaatste vlucht
Reporters van ARTE-TV waren er vorige maand bij toen een handvol Cubanen nog een poging ondernam om Cuba te ontvluchten, richting Verenigde Staten. Zij wilden profiteren van de regelgeving Natte voeten, droge voeten die het Cubanen tot voor kort gemakkelijk maakte voet op Amerikaanse bodem te zetten en een verblijfsvergunning te krijgen.
 
In het diepste geheim bouwden deze balseros een boot en wilden daarmee de Golf van Mexico oversteken. Maar op 17 januari had president Obama aangekondigd deze Natte voeten, droge voeten -regeling te annuleren. Zouden deze Cubanen nog op tijd hun droom kunnen waarmaken en toch nog de VS bereiken? Wanneer dat mislukte zouden ze naar Cuba worden teruggestuurd.
 
Link
* Reportage van 25 minuten on line tot 25 februari 2017
 
8. Hoe zeg je worden in het Spaans?
Er zijn verschillende manieren om het Nederlandse werkwoord worden in het Spaans te vertalen of uit te drukken. De website Kom Spaans leren van Lourdes Cruz komt met een heldere uitleg, maar het blijft een hele klus.
 
Want worden in wakker worden (despertarse) heeft een heel andere betekenis dan in bijvoorbeeld beroemd worden. Soms gaat het om een langdurige verandering, zelf negatief: El nuevo camarero se ha vuelto muy perezoso – De nieuwe ober werd heel lui. En in: Se puso rojo de ira – Hij werd rood van woede gaat het om een snel en kortstondig proces van worden.
Ook wordt worden wel vertaald met Quedarse zoals in: Durante la guerra, la ciudad se quedó totalmente destruida – Tijdens de oorlog werd de stad helemaal verwoest. En als het om een algehele verandering gaat, wordt het werkwoord convertir gebruikt zoals in: El princípe se convirtió en rana – De prins werd/veranderde in een kikker.

Link
 
9. Culturele Agenda
* Foto's Cuba in Singer Laren: t/m 14-5-2017
Onder de titel Xteriors toont Singer Laren van 18 januari t/m 14 mei een overzicht van het werk van een van de meest succesvolle fotografen van Nederland: Desirée Dolron (Haarlem, 1963).
Onderdeel van haar werk zijn foto's gemaakt in Cuba.
Daar maakte Dolron Te dí todos mis suenos (Ik gaf je al mijn dromen) (2002-2003). Het zijn interieurs, portretten en landschappen die een bijzonder, soms beklemmend sfeerbeeld van het leven op Cuba weergeven.
- Plaats: Singer Museum, Oude Drift 1, Laren (NH)
- Data: 18/01 t/m 14/05 2017, di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur
- Entree:  € 15,- ; Museumkaart/ BankGiro Loterij VIP-kaart gratis + € 3,- toeslag
- Meer informatie: Singer Laren
 
* Lezing mét Cubaanse maaltijd in Zwijndrecht
Op zondag 5 maart 2017 (van 16.30 tot ongeveer 21.30 uur) geeft schrijver-avonturier René Kerkhoven uit Zwijndrecht een lezing over Cuba. De lezing wordt gegeven in combinatie met een maaltijd door een Cubaanse kok in Cubaanse sfeer. De afgelopen jaren was René Kerkhoven regelmatig op het surrealistische eiland, dat momenteel snel verandert.
- Kosten in totaal: € 35,00 p.p. alles inbegrepen  (lezing, mojito, drankjes tijdens maaltijd (driegangen), koffie met Cubaanse koffielikeur achteraf).
- Locatie: Paladar Cubalinda.
- Aanmelden via m.kerkhoven4@chello.nl of ter plaatse (wel vóóraf!)
 
* Concert: Daymé Arocena: 5 april in Borgerhout
Met een Cuba dat klaar is om verbonden te worden met de rest van de wereld, is de trots van het Cubaanse volk op zijn muzikale erfenis levendiger dan ooit. De jonge zangeres, componiste en koordirigente Daymé Arocena wordt omschreven als de nieuwe stem van Cuba. Enerzijds omdat haar muziek gegrond is in de klassieke ritmes van Cuba, anderzijds evenzeer omdat ook de buitenwereld present is in haar muziek. Zij streeft naar een samenhangende mix van de verschillende muzikale dialecten van Cuba in dialoog met de invloeden die zij op haar reizen oppikte. Ze maakt eigenwijze verfrissende soul/jazz met Cubaanse ritmes en spirituele invloeden. De wereldberoemde en toonaangevende BBC-dj Gilles Peterson ontdekte haar en tekende Daymé voor zijn label Brownswood Recordings, waar in 2015 haar debuutalbum Nueva Era uitkwam. In De Roma stelt zij haar ambitieuze tweede langspeelplaat Cubafonía (Brownswood Recordings) voor. Dit is muzikaal erfgoed voor de hedendaagse wereldburger om duimen en vingers bij af te likken
- Datum: 05/04/2017, 20.30 uur:
- Plaats: De Roma, Turnhoutsebaan 329, Borgerhout (België)
 
10. Het laatste nieuws
* Officiële krant als toiletpapier. Gecensureerd!
Een foto van Erick Coll op een expositie in de Salón de Arte Erótico in Alamar is verwijderd omdat deze een vrouw toont die de officiële krant Trabajadores als toiletpapier gebruikt.
Dat meldt de fotograaf op zijn Facebookaccount. Lees verder

* Crisissfeer op Internationale Boekenbeurs in Havana
Uit een recent onderzoek onder 1.423 universiteitsstudenten van Observatorio del Libro y la Lectura blijkt dat 42,4% van hen weinig belangstelling heeft voor literatuur. Dat blijkt ook op de Internationale Beurs van het boek / Feria Internacional del Libro die vorige week in Havana werd geopend. Een van de verkopers meldt dat vooral kruiswoordpuzzels en horoscopen hun weg naar het bezoekend publiek vinden. Een topper is de recente biografie over Raúl Castro, aldus een bericht in de partijkrant Granma. En 1984 van George Orwell over het leven in een totalitaire dictatuur. Het boek was tot 2016 in Cuba verboden. Tussen 2010 en 2015 is het aantal uitgeverijen op de boekenbeurs gedaald van 286 tot 163, evenals het aantal bezoekers van meer dan 2 miljoen tot 1 miljoen. Zijn de lezers veeleisender of de uitgegeven boeken minder aantrekkelijk? Lees verder
   
* Prijs World Press Photo voor serie Cuba

Foto: Cubaanse boeren in afwachting van het passeren van de as van Fidel Castro.

Deze fotoserie van Tomas Murita (Chili) over het dagelijks leven in Cuba viel dit jaar bij de uitreiking van de World Press Photo in de prijzen. Zie ook de overige foto's
 
* Graffitikunstenaar in Havana getolereerd
Graffitikunstenaar Yulier Rodriguez Pérez poseert voor een van zijn werken in Oud-Havana. Drie jaar geleden verschenen de eerste grillige muurtekeningen van deze 27-jarige kunstenaar, die zijn werk ondertekent met Yulier P, op muren in Havana. De eerste tekeningen leken abstracte konijnen met lange oren, geschilderd in zwart op afgebladderde muren. Nu is er bijna geen buurt meer in de Cubaanse hoofdstad waar men het metershoge werk van Yulier P. niet kan vinden, soms met grote geopende muilen, dan weer bloemen vermengd met het beeld van een vrouw of in de handen van een kind. Lees verder
 
* Hoe Cubanen in Venezuela worden uitgebuit
Duizenden artsen en andere beroepskrachten uit de gezondheidssector en uit de wereld van de sport werken in Venezuela en ontvangen nog geen tien procent van wat de Cubaanse overheid krijgt voor hun diensten. Vicente Morin Aguado berekende hoeveel deze deal de Cubaanse regering oplevert. Lees verder