INHOUD
1. Van de redactie 2. Tania Bruguera: 'Kunst staat boven machthebbers'
3. De geschiedenis van 300 Cubaanse bioscopen
4. Adalberto y su son in Rotterdam
5. Slaven in Cienfuegos
6. De 7 highlights van Havana
7. China vernieuwt haven Santiago de Cuba
8. De auto's uit mijn jeugd 9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws |
CUBA U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen. |
Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter |
Alle actuele berichten over Cuba op Facebook |
BEST GEÏNFORMEERDE WEBLOG OVER CUBA
|
CUBA-ARCHIEF
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. |
VRIJWILLIGERS
Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis. De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier. |
1. Van de redactie Over dit nummer |
Cubanen zijn en waren gek op films. Het is daarom niet vreemd dat er ooit 300 bioscopen in heel Cuba stonden. Daar is nu een prachtig fotoboek over verschenen. (op de foto hiernaast: bioscoop El Mégano, voorheen Cine Capri)
Verder een gesprek met de kunstenaar Tania Bruguera. Haar prestige in de wereld van de kunsten is wereldwijd groot. In Cuba zelf zet zij zich in voor kunstenaars die genoeg hebben van het paternalisme en de censuur van de officiële kunstinstellingen.
En foto's van 'de auto's uit mijn jeugd' en een komend optreden van Adalberto y su son in Rotterdam. En natuurlijk de culturele agenda en het laatste nieuws.
De komende twee weken is het Paasvakantie voor de redactie van CubaTips, maar 15 april kunt u weer rekenen op een nieuwe nieuwsbrief.
|
2. Tania Bruguera: 'Kunst staat boven machthebbers' |
In februari organiseerde het Museum of Modern Art (MOMA) in Washington een expositie gewijd aan de Cubaanse kunstenaar Tania Bruguera. Er is bij Bruguera sprake van een snelle internationale carrière, ondanks het feit dat drie van haar exposities in het buitenland door toedoen van de Cubaanse autoriteiten werden gesaboteerd.
Bruguera* is met haar stichting Hannah Arendt Instituut voor Artivisme een grote steun voor allerlei culturele activiteiten. Milan Adonis, collega-kunstenaar en vanwege zijn theaterproducties scherp in de gaten gehouden door het regime, interviewde haar voor de website Havana Times.
‘Haar werk als activist wordt gewaardeerd door hen die de vrijheid van meningsuiting hoogachten. Ik interviewde haar, enkele dagen nadat we beiden waren gearresteerd,’ aldus Milan Adonis.
Doelgroepen Citaat Tania Bruguera:
‘Het Hannah Arendt Instituut voor Artivisme heeft twee doelgroepen. Er is de groep van kunstenaars die zich beperkt voelt door de officiële kunstinstituten van de staat. Hier vinden ze een alternatief, een ruimte voor artistieke groei en vrije gedachte. Daarnaast zijn er de Cubanen die langskomen en met het project kennismaken. De mening van deze mensen is belangrijk bij onze gedachtenuitwisseling bijvoorbeeld over het consumentisme dat in veel landen de nieuwe ideologie is geworden en waar burgers niet langer bestaan maar consumenten zijn geworden. Dat heeft alles te maken met de toekomst van ons land. Wij bieden ruimte waar we over die toekomst kunnen nadenken en zien wat er in andere landen is gebeurd, wat ons interesseert in deze landen en wat niet en wat van belang is voor de toekomst van ons eigen land.’
Lees verder
* In 2008 werd Bruguera onderscheiden met de Prins Claus Prijs in het thema Cultuur en het menselijk lichaam. Het Prins Claus Fonds waardeerde de ‘kwaliteit van haar kunst, voor het tonen van het lichaam als politieke arena, voor het herintroduceren van performancekunst in de Caribische en Latijnse Amerikaanse cultuur en voor haar inspirerende rol in de Cubaanse kunstwereld.’
|
3. De geschiedenis van 300 Cubaanse bioscopen |
Fotograaf Carolina Sandretto had er vier jaar en drie trips naar Cuba voor nodig, voordat ze een boek kon publiceren over de architectuur van Cuba’s (voormalige) filmtheaters. Vlak voor de Cubaanse revolutie in 1959 telde Cuba 511 filmtheaters; Havana had in die jaren meer bioscopen dan Parijs of New York.
In de jaren vijftig vestigden zich honderden theaters in het land met kleurenfilms, opgericht door bekende Amerikaanse filmbedrijven zoals 20th Century Fox, Columbia Pictures en Metro-Goldwyn-Mayer. Een halve eeuw na de revolutie van 1959 is de glamour van deze architectonische hoogstandjes verdwenen. 19 bioscopenEr zijn nu nog 19 bioscopen in bedrijf. De Cubaanse kunstenaar Carlos Garaicoa noemt in de inleiding van het boek twee redenen voor de achteruitgang: de economische crisis waar het land al 60 jaar mee kampt en die met de val van de Berlijnse Muur nog verergerde en het falen van het cultuurbeleid. Sandretto kon tijdens haar reizen door het land 300 bioscopen achterhalen
Informatie:
- Cines de Cuba door Carolina Sandretto
- Uitgeverij Skira, 2017 - Essays: Carlos Garaicoa, Grettel Jimenez-Singer en - Carolina Sandretto - Formaat: Hardcover - Blz.: 394 - Prijs: 75,00 €
|
4. Adalberto Alvarez y su son in Rotterdam |
De magie van de Buena Vista Social Club is al lang verdwenen sinds de oorspronkelijke leden er niet meer zijn, terwijl levende legende Alvarez al meer dan 40 jaar binnen de traditionele muzikale kaders blijft vernieuwen. Binnenkort is deze legendarische band in Rotterdam te beluisteren, namelijk op vrijdag 6 april.
De muziek die Alvarez samen met zijn 15-koppige band brengt is niet saai of oubollig maar juist speels, uitermate soepel, frivool en uiterst dansbaar. Als begenadigd pianist, componist en arrangeur lag Adelberto Alvarez ruim 40 jaar geleden aan de basis van de legendarische band ‘Son 14’, die traditionele Cubaanse son muziek maakte. In de jaren 80 evolueerde Alvarez naar een meer uitdagende en meer frivole stijl. Hij lag daarmee samen met ‘Irakere’ en ‘Los Van Van’ aan de basis van de timba.
|
'Dat is onmenselijk, Cubanen moeten toegang betalen om een hotel in Cienfuegos binnen te gaan.' 'Alsof we nog slaven zouden zijn'.
De lokale krant 5 de Septiembre in Cienfuegos meldt dat Cubanen 2 CUC (2 dollar) moeten betalen om Hotel La Unión binnen te gaan, om gebruik te maken van Wifi of iets te kopen in winkels of de apotheek.
Op de site van de krant wordt de journalist geprezen om zijn kritische berichtgeving over ‘deze inbreuk op onze rechten als Cubaanse burgers’.
|
6. De 7 highlights van Havana |
Op een zonnig eiland in de Caraïbische zee heeft zich sinds 1959 een surrealistische wereld ontwikkeld. Sinds ik begin 2012 voet aan wal zette op Cuba ben ik verkocht. Vooral de mensen maken er een onverwoestbare indruk: met een opmerkelijk gevoel van eigenwaarde stappen ze door hun bepaald niet makkelijke leven. Gastvrije mensen, die je voortdurend het gevoel geven dat je welkom bent en altijd en overal een feestje weten te bouwen.
Dat schrijft de auteur en Cubakenner René Kerkhoven, schrijver van o.a. De Hanenfluisteraar, op de website van Local Hero Travel. Hij koos de zeven highlights van de Cubaanse hoofdstad, Havana.
Citaat:
‘Op het immens grote eiland is Havana een van mijn favoriete plekken. Het is één grote ruïne, maar wel de mooiste ruïne ter wereld. De stad, waar de oude Amerikaanse auto’s (maquinas) nog volop rondrijden, vormt een indrukwekkend filmdecor uit vervlogen tijden.
Mijn zeven favoriete plekken in Havana zijn:
1 Het dakterras van Hotel Inglaterra
2 Callejon de Hamel
3 Playa del Este por maquina
4 Dool rond op Cementerio Cristobal Colón
5 Geniet van een ijsje bij Heladeria Coppelía
6. Maak een toer met José Herrera in zijn oude Russische motor met zijspan
7. Bezoek El Cristo de La Habana en andere monumenten
Lees verder
|
7. China vernieuwt haven Santiago de Cuba |
Met een lening van 120 miljoen dollar werken China en Cuba aan de modernisering van de haven van Santiago. Volgens de Chinese ambassadeur in Cuba, die de haven afgelopen donderdag bezocht, staat de ‘samenwerking aan beide kanten garant voor succes’.
Santiago, 860 kilometer verwijderd van Havana, is de tweede haven op het eiland. Het Chinese bedrijf China Communications Construction Company Limited (CCCC) is belast met de modernisering van dit havenproject, dat al in 2015 begon. Er werken ongeveer 200 Chinese en Cubaanse werknemers. Als het project klaar is, zijn de 232 meter lange pier, de twee pakhuizen en drie kranen geschikt om 565.000 ton aan waren per jaar te laden.
Bron * Persbureau Xinhua, 23 maart 2018
|
8. De auto's uit mijn jeugd |
Luis Rondon Paz, medewerker van de website Havana Times, wilde als kind al het Transport Museum in Santiago de Cuba bezoeken. Elke zomer werd dit verlangen op de proef gesteld als hij het museum met de bus passeerde als hij en zijn vrienden naar het strand van Sigua gingen.
Het museum nam in zijn gedachten mythische vormen als hij uit de bus staarde; zoveel schittering van zoveel oude auto’s op één plek. Spoedig verhuisde hij naar Havana en pas kortgeleden was hij voor zijn werk opnieuw in Santiago en kwamen de herinneringen uit zijn jeugd weer terug, als was het de dag van gisteren. Eindelijk werd zijn fantasie werkelijkheid. Hij bezocht het heiligdom vol glanzende voertuigen en maakte er een serie foto’s van.
Link
|
9. Culturele Agenda Muziek, exposities, lezingen enz. |
* Nederlandse première film: Sergio & Sergei: 31 maart in Den Haag Na de val van de Sovjet-Unie maakt de Cubaanse radioamateur Sergio per ongeluk contact met de in de ruimte gestrande kosmonaut Sergei. Hij zit er vast omdat niemand hem meer terug wil halen. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de bijzondere vriendschap tussen een Cubaanse radioamateur en de Russische kosmonaut Sergei Krikaljov. De film Sergio & Sergei maakt deel uit van het themaprogramma Resist en is tevens de slotfilm van het festival Movies that Matter dat van 23 tot 31 maart in Den Haag wordt gehouden. Meer informatie: Sergio & Sergei * Musical On Your Feet: t/m april 2018 in Utrecht Joop van den Ende en Albert Verlinde presenteren de Stage Entertainment productie On Your Feet! De swingende Broadway-show gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van de op Cuba geboren Gloria Estefan en haar man Emilio. Gloria Estefan groeide uit tot de ‘Queen of Latin Pop’. Ze heeft al meer dan 100 miljoen platen verkocht en won zeven Grammy's. Kaarten zijn verkrijgbaar tot en met april 2018. Meer informatie: http://www.onyourfeet.nl
* Cuba Adelante Run: 27 mei in NederweertZondag 27 mei 2018 organiseert de Stichting Cuba Adelante alweer de vierde Cuba Adelante Run. Dit jaar is de run uitgebreid met een ‘Handbike Battle. Deze “Battle” is bestemd voor handbikers en rolstoelers met aankoppel fiets. Er zijn 4 categorieën: - Cuba Adelante Run – 4,5 km verharde wegen -1-4 rondes - Trail Run – 8 km verharde/onverharde wegen – 1-2 rondes - Handbike Battle – 4,5 km verharde wegen – 1 uur + 1 ronde - Kinder Run – 1,2 km verharde wegen: 1-2 rondes incl. verrassing en kans op een beker Voor meer informatie: http://www.stichtingcubaadelante.nl/CUBA-ADELANTE-RUN/
|
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog |
* Kcho: ‘Mijn moeder leerde me Fidelista te zijn’ (19 maart 2018) De Cubaanse kunstenaar Alexis Leyva Machado ‘Kcho’ (47) liet er in een interview met het Russische televisiestation RT geen twijfel over bestaan. Dankzij de opvoeding van zijn moeder Martha Machado werd hij een trouwe Fidelista, aanhanger van Fidel Castro. Vanuit zijn studio Romerillo in Havana verheerlijkte hij 26 minuten lang het regime en zijn leiders en onderstreepte hij de sympathie die hij hen steeds had betuigd. Het televisie-interview komt kort nadat hij twee weken in een ontwenningskliniek voor drugsverslaafden had doorgebracht en het gesprek moet de geruchten rond deze protegé van het regime de kop indrukken. Volgens sommige sociale media zou Kcho in ongenade zijn gevallen bij de politieke leiding van het land. Lees verder
|
* De Zwarte Lente, de onderdrukking die vrucht droeg (20 maart 2018) Het was vroeg in de ochtend toen de politie arriveerde bij de deur van de eerste van de politieke tegenstanders die op 18 maart 2003 werden gearresteerd. Tijdens deze operatie werden 75 (vakbonds) activisten en onafhankelijke journalisten veroordeeld tot lange gevangenisstraffen op basis van de wet Ley Mordaza, die nog steeds van kracht is. De website 14ymedio publiceerde een commentaar. Lees verder
|
* Eerste groothandel voor voedsel geopend (21 maart 2018)
Sinds maandag kent Cuba een voedselmarkt Mercobal, speciaal bedoeld voor de groothandel. Particuliere ondernemers en coöperaties kunnen er bonen, bier, suiker, zout, frisdranken, hamburgers en worst kopen tegen prijzen die 20 tot 30% lager zijn dan elders, een opmerkelijk fenomeen in een samenleving waar de economie gedomineerd wordt door de staatsbedrijven. Lees verder
|
* Verbod ‘respectloze’ film over José Martí (22 maart 2018) De film Quiero hacer una película / Ik wil een film maken van Yimit Ramírez is niet te zien tijdens de speciale dagen voor jonge filmmakers in Havana. Ambtenaren van het Cubaans filminstituut Instituto del Arte la Industria Cinematográficos / Cubaans Instituut voor de Filmkunsten (ICAIC) zeiden dat enkele dialogen niet erg ‘respectvol’ waren tegenover de Cubaanse apostel van de onafhankelijkheid, José Martí, die ‘heilig is’. Marta María Ramírez publiceerde de gewraakte tekst waarin de Cubaanse held omschreven wordt als ‘een drol’ en ‘een nicht.’ Lees verder
|
* Cubaanse diplomaat woedend over verwijzing naar Payá (24 maart 2018)
In Lima (Peru) ontstak de Cubaanse ambassadeur bij de Mensenrechtencommissie van de VN, Juan Antonio Fernández Palacios (zie foto), in woede, toen Jorge Vallejo, Peruaanse vertegenwoordiger namens een jongerennetwerk voor democratie, verwees naar de overleden Cubaanse oppositieleider Oswaldo Payá. De conferentie Diálogo Hemisférico in Peru gaat vooraf aan de Top van de Amerika’s die op 13 en 14 april in Peru wordt georganiseerd. Zowel president Trump als president Raúl Castro zullen daar aanwezig zijn. De deelname van de president van Venezuela is onzeker. Voor enkele Latijns-Amerikaanse landen is Maduro niet welkom in Peru. Lees verder
|
| |