thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Kwekerij Bastin beheert de Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Wij kweken onze planten in samenwerking met de natuur. Er worden op onze kwekerij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onze potgrond is turfvrij ze is biologisch bemest en bevat geen kunstmest.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- lavendel - vakantiegevoel - lavendeltuin - markt - muziek - lunch - terras -

lavendeldagen 2019

nu zaterdag en zondag 6 en 7 juli 2019, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren


Voor vakantiegevoel ben je komend weekeinde in Aalbeek weer precies op je plek.

Wij verheugen ons zeer op deze dagen, niet alleen omdat we dan misschien onze meest geiefde klanten, deelnemers, vrienden en familie weer zien, maar ook omdat de lavendels het nu zo goed doen. Door het warme en droge weer zijn ze nu in onze tuin precies allemaal op hun best.

We vieren het hoogtepunt van de lavendelbloei met veel meer dan die fantastische geur alleen.

Het terras van Chef Claude, chansons, crepes, lavendelcakejes, lavendelijs, lavendelhoning, lavendelconfituur en de artisanale markt maken het compleet.

Deze dagen ontmoet je lavendel in elke denkbare vorm: Vooral lavendelplanten, maar ook lavendel bosjes, lavendelzeepjes, lavendelzakjes, lavendelhoning, etherische olie van lavendel, lavendelhydrolaat, losse lavendelbloemen in kleine zakjes of per kilo en natuurlijk zijn er ook lavendelijsjes.

wtte lavendel met een honingbij

Wij gaan beide dagen in de namiddag lavendelolie destileren in onze traditionele koperen Alambiek.

Welke lavendelplanten op dit moment voorradig zijn vind je hier: lavendelplanten

lavendelmarkt

Maitre cuisinier Claude Pohlig verzorgt het mediterrane en tegenwoordig ook overdekte terras met ongecompliceerde culinaire hoogstandjes, kleine gerechtjes zoals aardappelkoekjes met lavendel en ricotta of rode bieten crepes met geitenkaas, lavendelhoning, aubergine en rucola. Je lavendellunch wordt gemaakt met mooie zuivere ingredienten (liefst biologisch en uit de streek of onze moestuin) en met veel liefde.
Meer over Cuisine Potager lees je hier:
www.cuisine-potager.be

Trio Laroche brengt ons zaterdag en zondag vanaf 12:30 uur live muziek. Lopend met accordeon gitaar en viool spelen ze Franse en Italiaanse muziek, precies die liedjes die je leuk vindt.
www.triolaroche.nl
Fuenteroyos heeft andgemaakt speelgoed, Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten, sieraden en schapenvachten uit Marokko vind je bij onze vrienden van Fuenteroyos in hun prachtige orientaalse tent.


Imkerij Beelicious is er met honing-lavendelijs, en honingproducten en is bovendien te vinden bij de bijenstal op onze kwekerij waar imker Willem voorlichting geeft over het wel en wee van imkeren.

Imker Willem vertelt graag over de bijen en neemt je mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij. Ja, ja, dat is wel 120 meter boven de zeespiegel.
www.beelicious.buzz


Maarten, de pottenbakker van Camac Machi uit Roermond maakt op bevlogen ambachtelijke wijze middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin. We zijn heel trots op zijn serieuze kunst die wordt gepresenteerd als ambachtelijk werk. Hij maakt ook speciaal voor onze kwekerijwinkel schalen, kopjes, potten en kannen.


van der Plancke richt een mooie winkel in in een grote tent met een breed sortiment tuinboeken, zaden van groenten en kruiden uit alle windstreken vergezeld van liefdevol en wijs advies. Je vindt ze in de witte tent tegen de door onze mussen zo geliefde heg aan de straatkant.


Delice & Delicieux verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in onder andere confitures, sausen en chutney’s. Ze hebben ook gebak, rozengelei, lavendelgelei en abrikozen confituur met lavendel.


destillatie, lavendelolie


De Alambiek gaat om ongeveer 14:30 uur op stoom. Dan gaat het vuur onder de koperen ketel aan. Het is een eenvoudig proces dat ongeveer een uur duurt.

Zodra de olie begint te stromen raak ik nog steeds in vervoering door de fantastische geur die daarbij vrij komt.

De etherische olie van lavendel zit opgesloten in microscopisch kleine ballonnetjes van hars. Stoom uit de ketel gaat door de lavendelbloemen, maakt de hars balletjes kapot, de olie wordt meegenomen door de stoom.

De stoom wordt daarna gekoeld en opgevangen. De lavendelolie drijft uiteindelijk op het hydrolaat en wordt daar dan van gescheiden.

Door middel van stoomdestillatie wordt niet alleen etherische olie maar ook hydrolaat van lavendel gemaakt. Het hydrolaat is ook welriekend en is als geurig gedestilleerd water bijzonder geschikt om de was mee te strijken.

We maken deze keer olie van lavandin, de sterkst geurende lavendel. Tijdens het proces vertel ik over de historie, leg ik het verschil tussen echte lavendel en lavandin uit en laat ik je dit ook ruiken.


lavendel planten

Wij organiseren deze dagen zodat je de lavendel in onze tuin op hun hoogtepunt kunt ervaren. En misschien raak je wel geinspireerd.

Dat je zo'n lavendeltuin de volgende dag ook kunt uitplanten klopt.

Lavendel planten is niet hetzelfde als een bos bloemen in een vaas zetten. Om er jarenlang van te genieten moet je de plant de kans geven zich goed te ontwikkelen. Veel lavendels in onze tuin brengen ons al bijna 20 jaar plezier.

De planten die je nu in bloei koopt kun je na het planten misschien het beste terugknippen om te zorgen dat ze mooi vol en bossig worden.

Van sommige soorten hebben we al een nieuwe lichting die nog moet bloeien. Die mag je best even laten bloeien, maar knip ze ook op tijd terug als je er lang plezier van wil hebben.

We adviseren om lavendel nooit water te geven als je een beetje vochthoudende grond hebt. Dat zorgt ervoor dat ze dieper wortelen op zoek naar water. Nu is het echter al zo lang droog dat zelfs in onze goed vochthoudende en opdrachtige grond het vocht heel diep zit. Je zult dus waarschijnlijk beter tenminste een keer flink water moeten geven na het uitplanten.

Gebruik bij het uitplanten van lavendel in geen geval bemestte tuinaarde en ook geen turf.


planten per post

In eerdere nieuwsbrieven schreef ik dat de levertijd voor online bestellingen vanwege overweldigende vraag was opgelopen. We hebben de achterstand nu bijna weggewerkt. Dat betekent dat de levertijd vanaf nu, zoals normaal gebruikelijk, enkele dagen tot een week zal zijn.

Planten online bestellen of opzoeken welke planten op dit moment voorradig zijn kan hier: Planten in voorraad bij kwekerij Bastin.

wtte lavendel met een honingbij

Meer over de snoei en verzorging van lavendel lees je hier: snoei en verzorging van lavendel


andere themadagen in 2019


zaterdag en zondag 24 en 25 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt


Aanmelden, adres wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuws van kwekerij Bastin.

met welriekende groet,

Roger Bastin