'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau 
 
 Nieuwsbrief no. 3. November 2009
Marianne Willems Voedingskundige
 
Beste Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,,
 
Welkom bij de 3e nieuwsbrief. Er is veel te vertellen over voeding. Deze maand een kleine selectie aan wetenswaardigheden voor een goede gezondheid.
 

 

 
 
 
 

De weegschaal

In de meeste huishoudens wordt de weegschaal gehaat. Het ding leidt een verloren leventje onder het stof of onder bed. Dat is ook niet zo gek want de weegschaal thuis geeft meestal alleen het gewicht aan en daar zijn we zelden tevreden mee.
Om wat meer inzicht te krijgen kan het helpen om je eens te wegen op een professionele weegschaal. Deze weegschaal geeft naast het gewicht ook het vetpercentage, vochtpercentage, botmassa, te verbruiken calorieën en de conditie weer. Zo kun je gerichter aan het werk met voeding en eventueel met supplementen. Of misschien is de uitslag wel een opsteker omdat je goed bezig bent met voeding en beweging.
Stap op de weegschaal bij Praktijk Op een Blaadje, het liefst tijdens een inloopdag. Wegen is kosteloos.
 
Zeekool
 
Afgelopen dagen waren we naar Vlieland. Tassen vol met cranberry's kwamen er mee terug inmiddels allemaal verworden tot verrukkelijke jam.
Op de dijk aan het wad stond een zeekool die ik heb geproefd. Hij lijkt op zijn broer de broccoli maar dan zilt. Gelukkig zaten er zaadjes aan zodat ik in het voorjaar ga proberen of ik deze fraaie plant aan de praat krijg. Af en toe een beetje zout water, zou dat nodig zijn?
Alle soorten kool wordt door veel mensen beschouwd als zwaar verteerbaar. Hier een paar tips om dit te verminderen. Kook de kool iets korter dan gebruikelijk. Kook wat venkelzaadjes mee. Ook kruidnagel en piment hebben een goede uitwerking op de verteerbaarheid. Gebruik geen zout in het kookwater maar voeg dit later toe. Mensen met een zwakke lever kunnen beter geen kool eten.
 
 
 
 
 
Waar ik regelmatig even voor ga zitten is het programma van de RVU; de keuringsdienst van waarde. Hier worden alledaagse voedingsmiddelen tegen het licht gehouden. Waar komen ze vandaan en wat is er mee gebeurd voor het op je bord ligt. Enorm interessant én vaak schokkend!! Wat te denken van per-azijn over de asperges die een maand oud zijn en als vers worden verkocht. We stinken er allemaal in ... of niet. Ga gauw kijken.
 
 
Koken doen we elke dag,
 
maar meestal wel in ons eentje. En waar haal je elke keer weer de inspiratie vandaan? Op woensdag 16 december is er weer de mogelijkheid om aan te schuiven bij een groep om gezamenlijk te koken, bruikbare tips te krijgen én informatie uit te wisselen over voeding en gezondheid. Dit doen we weer vanuit de Ayurveda met het Energie Herstelplan. Ben je moe, down en out, blijf je liever in bed, heb je geen zin om te koken? Dan is het nu juist tijd om langs te komen. We beginnen om 16 uur en de avond duurt tot ca. 19.30 uur. De kosten zijn 42,50. Je krijgt hiervoor een informatieve avond, eten en drinken en de receptuur op papier. Bel of mail voor aanmelding of meer informatie.
De inschrijving voor de kookworkshop van oktober is inmiddels gesloten.
 
 
Dynamisch Perspectief, het vervolg
 
Door te klikken op Interview is het volledige interview te lezen in Dynamisch Perspectief over voeding en de vier temperamenten. Het interview 'de temperamentvolle keuken' met Marijke de Waal Malefijt, Tanja Visser, Marja Vijn en Marianne Willems van Praktijk Op een Blaadje is te lezen op blz. 22-26.
 
 
Recept voor een maaltijdsoep
 
Van de week stond ik in een prachtige natuurwinkel in Hoofddorp met pompoensoep. Deze eenvoudige soep werd door iedereen op prijs gesteld. De vraag kwam waar ze het recept konden vinden. Ik had geen recept, ik doe altijd maar wat. Maar na een beetje nadenken wist ik het nog wel. Dus hieronder voor iedereen die de soep al kent of wil leren kennen:
 
Vegetarische pompoensoep
voor 4-6 personen
 
Ingrediënten:
1 pompoen
Scheutje  olijfolie
Pak hutspot (gesneden ui en wortel)
3 tenen knoflook in plakken
2 groentebouillontabletten
4 theelepels garam masala (kerriekruiden)
1 theelepel asa foetida (een kruid vergelijkbaar met maggi)
Stuk verse gember, gesneden
Komijnzaadjes, theelepel
Bosje bladselderij
Bosje koriander
Bosje platte peterselie
Sap van een limoen
 
Bereiden
Snijd de pompoen net als een meloen in schijven. Een jonge pompoen hoeft niet geschild. Verwijder de zaden, deze kun je op een theedoek drogen (ca. 3 dagen) om te poffen (zoals pijnboompitten).
Snijd de pompoen in grove stukken. Verhit de olie in een grote pan en bak de pompoen, de winterpeen en de ui kort. Voeg de knoflook, gember, de kleingesneden selderij en de komijnzaadjes toe. Schenk er 1 liter water bij en voeg de bouillontabletten toe. Breng aan de kook en laat alles in 30 minuten gaar worden. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg het sap van de citroen toe en eventueel wat peper en zout. Dien de soep op en serveer er eventueel nog wat crème fraîche en verse peterselie bij.
 
Nog een keer onder de aandacht:
Mindfulness en afvallen bij Villa Uitzicht
te Hillegom
 
Iedereen kent momenten van niet aandachtig zijn. We zijn dan vergeetachtig, doen dingen op de automatische piloot en hebben het gevoel niet meer in contact te staan met onszelf. We eten onze voeding zonder na te denken of we nu honger hebben, trek in iets of eten vanuit een gewoonte of negatieve emoties. In de training mindfulness en afvallen leer je meer bewust te worden van wat er in je leven gebeurt en kunt je je leven meer in eigen hand nemen.  
Op dinsdag 3 november start een serie van 8 keer over mindfulness en afvallen. Elke dinsdag van 17-19 uur creatief en met zorg omgaan met je welzijn. Op een ontspannende manier, in een kleine groep en in een prachtige ruimte. 
Naast de mindfulnesstraining wordt er een keer gezamenlijk gekookt en met elkaar gegeten. Volgens de Ayurvedische keuken, dat wat bij jou past. De kosten zijn 550 euro en worden door een aantal zorgverzekeraars vergoed. Hierbij ontvang je een werkmap en een aantal ontspannings-cd's. Aanmelding of vragen zie onderaan de nieuwsbrief.
 
 
 
Handen uit de mouwen 
 
Op zaterdag 7 november is de Nationale Natuurwerkdag. Deze dag begint niet met het Volkslied. 'Nationale' houdt in dat in heel Nederland op 300 plekken op hetzelfde moment in de natuur gewerkt wordt door amateurs.
Voor wie het leuk vindt om eens op de moestuin te komen is dit de gelegenheid bij uitstek. Natuurlijk zullen de gevulde picknickmand en drankjes niet ontbreken. Ook is er voldoende gereedschap. Doe je kaplaarzen aan en een dikke trui en kom lekker helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Vanaf 10 uur ben je van harte welkom op het moestuincomplex te Haarlem. Bel of mail voor meer informatie en een routekaartje.
 
 
 

Inloopdagen

Deze maand zijn de inloopdagen voor vragen over voeding en gezondheid op woensdag 4 november (10-12 u) en vrijdag 19 november (19-21 u) op het praktijkadres: J. Michaëlpad 108, te Velserbroek, kosten 5 euro.
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek
023-5382874 / 06-46022065