Nieuwsbrief:
Februari 2016
25ste Jaargang - Nr 02
Agenda...
19 Februari 2016
App & Play Store Account
Maken & Syncro van Agenda's
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Handige links
 

 


Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 19 Februari 2016
 
Even een reminder, de vergaderingen gaan nu gedurende een aantal maanden door in het Cultureel Centrum te hasselt - Vergaderzaal 3 (Ingang aan parking achterzijde, zaal 3 in foyer aan linkerzijde)
 
Deze avond gaan we de formule voor vergaderingen lichtjes wijzigen om meer interactie te bekomen van de mensen door een workshop structuur te hanteren.

De bedoeling is de mogelijkheid geven tot intensieve discussie en het oefenen en verbeteren van vaardigheden, waarbij de "presentator" aanwezig is om bij te sturen en aanvullende informatie te geven.

Eigen toestellen (laptops) meebrengen is aangeraden om zelf (interactief) ook mee te kunnen doen, eveneens je telenetlogin met paswoord is ook handig.
 
In het eerste deel van de workshop gaan we verder in op het aanmaken van een account bij de App & Play Store.
 
Daarna gaan we over in agenda's aanmaken en hoe deze gesynchroniseerd worden tussen PC, Laptop of mobieltje.
Nieuws...
Werken VOC 2016


In het voorjaar van 2016 ondergaat het VOC een metamorfose en wordt het omgebouwd tot een nog fijner, gezelliger, gerieflijker en gemoedelijker centrum. Wat mag je verwachten? Geen grote verbouwingen, maar toch wel een beetje breekwerk en vooral een nieuwe look en feel. Denk: een nog aangenamere polyvalente zaal met gerieflijke bar; vernieuwde toiletten; professionele vergaderruimtes; een fris gevelaanzicht;…

Door die metamorfose kunnen we de eerste maanden van het nieuwe jaar niet bijeenkomen in het VOC. Hiervoor moeten wij gedurende die paar maanden uitwijken naar het Cultuurcentrum. De uren en dag van de vergadering blijven onveranderd (3de vrijdag van de maand om 20h15).
 
Adobe Animate CC
 
Adobe heeft deze maand officieel Animate CC voorgesteld, de laatste versie van zijn animatietool voor het web. Animate CC was in een vorig leven bekend onder de naam Flash Professional, maar het belang van Flash als animatiesoftware is door de jaren heen afgekalfd, niet in het minst door de vele veiligheidsproblemen waaronder het leed.

Naast de naamsverandering heeft Adobe ook enkele nieuwe features geïntegreerd, zoals de ondersteuning van Creative Cloud-bibliotheken voor het delen van content tussen de diverse CC-apps, ondersteuning voor Adobe Stock en Typekit, en de mogelijkheid om video’s te exporteren in 4K. De vernieuwde tool is sinds deze week beschikbaar voor alle Creative Cloud-abonnees.

Extra info bij windows updates
 
Windows 10 heeft sinds zijn lancering in de zomer van vorig jaar aan een regelmatig tempo nieuwe updates gekregen. Wat die updates telkens wijzigden aan het OS, was echter niet altijd even duidelijk. Microsoft brengt daar nu verandering en maakt de gedetailleerde release notes van elke update online beschikbaar.
 
De Windows 10-updategeschiedenis is een rechtstreeks antwoord op feedback van gebruikers, die vroegen om meer transparantie. Updates worden in Windows 10 automatisch op de achtergrond uitgevoerd, maar de informatie over de inhoud van die updates bleef tot nu toe erg beperkt. Voor gebruikers was het daardoor niet altijd even duidelijk wat er precies veranderde, wat vooral vervelend was wanneer de update onverhoopt problemen met zich mee bracht.
 
De lancering van de online updategeschiedenis valt niet toevallig samen met Microsofts recentste Patch Tuesday, die eveneens vandaag wordt uitgerold. De release notes voor deze update zijn de eerste die je op de website kan vinden, en zullen daar samen met toekomstige release notes beschikbaar blijven als archief.
 
Mobistar wordt Orange
 
De mobiele provider Mobistar laat zijn naam vallen ten voordele van het merk Orange in België. De raad van bestuur heeft het voorstel van het management goedgekeurd. Eind dit jaar moet de wijziging een feit worden.
 
De naamsverandering is onderdeel van een bredere omschakeling, die de telefoonoperator anders in de markt moet zetten. De nieuwe benaming moet toelaten de “transformatie te dynamiseren en zijn strategische groei te ondersteunen, door middel van het aanbieden van nieuwe diensten aan consumenten en bedrijven. De introductie van het merk Orange zal Mobistar toelaten om zijn positie op de Belgische markt te versterken, niet alleen als een mobiele, maar ook als een convergente speler,” aldus Mobistar bij de aankondiging van het nieuws.
 
Mobistar maakt de overstap op basis van diepgaande analyses die het de afgelopen jaren uitvoerde. Die wezen uit dat de merkwijziging een gunstig effect zou hebben. “De aanname van een groot internationaal merk zoals Orange zal de onderneming in staat stellen om de Belgische markt te blijven dynamiseren in het voordeel van de consument. Het is daarom dat onze Raad van Bestuur zonder reserve en unaniem heeft gestemd vóór de merkwijziging zodat Mobistar zich verder kan ontwikkelen onder het merk Orange,” verklaart Jan Steyaert, voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf.
 
Klanten hoeven niets speciaals te doen als gevolg van de wijziging, Mobistar zal hen later informeren. Aan de eigendomsstructuur van het bedrijf, dat nu voor 53 procent in handen is van Orange, wordt niet getornd in het kader van de herpositionering.
 
Hardware...
iPhone 5SE en de iPad Air 3 voor maart?

 
Volgens het doorgaans goed geïnformeerde 9to5Mac worden de iPhone 5SE en de iPad Air 3 op 15 maart officieel gepresenteerd. Al drie dagen na de presentatie zouden de producten beschikbaar moeten zijn, op 18 maart Dit zou een verandering van de verkoopstrategie van Apple betekenen. Voorheen konden gebruikers een nieuwe iPhone of iPad pre-orderen. De bron van 9to5Mac geeft aan dat gebruikers na de presentatie niet meer kunnen pre-orderen, maar dat het ook nog kan veranderen.

De Apple iPhone 5SE moet het gat dichten die er zit sinds de invoering van de iPhone 6. Het is namelijk zo dat een kleine iPhone met de nieuwste techniek niet in het assortiment zit. Een veelgehoorde klacht van Apple-gebruikers is dat de nieuwe iPhones te groot zijn om met één hand te kunnen bedienen. Een kleinere iPhone zou dan een oplossing kunnen zijn.

De iPhone 5SE moet in essentie de behuizing van de iPhone 5S overnemen, maar wel met de huidige techniek. Het 4-inch grote schem blijft, maar er komt een NFC-chip en de camera uit de iPhone 6-reeks in. Daarnaast ook de meest actuele Apple-processor en een betere ondersteuning voor Siri.

Bij de iPad Air 3 wordt een actuele Apple-processor verwacht en een 9,7-inch scherm. Een verbeterde camera met flits moet de achterkant sieren. Verwacht wordt ook een smart-connector.

Officieel zijn de iPhone 5SE en iPad Air 3 nog niet gepresenteerd. Op 15 maart zouden we wellicht kunnen zien of de bovenstaande gegevens juist zijn.
 
Matrox C900-videokaart
 
Met de C900 heeft Matrox naar eigen zeggen de eerste single-slot videokaart in handen die negen schermen tegelijkertijd aan kan sturen. Op de achterzijde zijn in totaal dan ook negen Mini HDMI 1.4-aansluitingen terug te vinden, die overigens verbonden zijn met een niet nader genoemde GPU van AMD.
 
Deze chip is verder gekoppeld aan 4 GB GDDR5-videogeheugen en krijgt al zijn stroom aangeleverd via een PCI-Express 3.0-poort, wat natuurlijk betekent dat het energiegebruik onder de 75 watt ligt. Ook ondersteuning voor DirectX 12, OpenCL 1.2 en OpenGL ES 4.4 ontbreekt niet, evenals software om de overlappende delen bij de bezels te corrigeren. Bij het combineren van meerdere C900-kaarten wordt er overigens een zogenaamde hardwarematige framelock toegepast om de beeldverversing te synchroniseren en dus tearing te verminderen.
 
De Matrox C900 zal ergens in het tweede kwartaal van dit jaar op de markt komen voor een nog onbekende prijs. Zijn kleinere broer met zes video-uitgangen, de C680, wordt trouwens voor gemiddeld zo'n 690 euro verkocht. Daar zal de C900 dus onvermijdelijk nog een stuk boven gaan zitten.
 
Hardware Te Koop
 
HP dm1-3100sb (AMD E-350-3GB-11,6 1366x768 en Samsung SSD 840 EVO 120GB) met Linux aan 100 Euro (Refurbished).
 
HP Compaq 8510p (Core2Duo T8100-4GB-HD2600-15,4" 1680x1050 en Samsung SSD 850 EVO 250GB) met Linux aan 125 Euro (Refurbished).

Thecus N8800 Pro (2U rackmount-4GB-LED display-Redundant powersupply (2x PSU)-8 hotswappable trays-RAID 0,1,5,6,10,JBOD-2x Gbit LAN onboard) aan 200 Euro (niet voor in de woonkamer, maakt ie teveel lawaai voor).
 
Western Digital Green schijven 1TB (25 Euro/stuk) en 2TB (50 Euro/stuk)/
 
Setje over na upgrade
 
GA-MA78GPM-DS2H
AMD Athlon(tm) Dual Core Processor 4850e (45W) + Stock Cooler
4x PC2-6400 DDR OCZ2G8002G (8GB Total)
 
Setje aan 75 Euro
 
Bij interesse een mailtje sturen naar Bart.
Software...
EMET 4.0


Keuze 1: BootSafe

Met de komst van de recente Windows-versies (8.x en hoger) heeft Microsoft het niet zo meer evident gemaakt om snel even je systeem ‘in veilige modus’ te herstarten. Dat kan nochtans nuttig zijn om bepaalde problemen op te lossen, zoals met stuurprogramma’s of met mogelijke malware-infecties. Met BootSafe vergt zo’n speciale herstart nauwelijks meer dan een muisklik.
 
BootSafe, dat geen eigenlijke installatie behoeft, bestaat uit slechts één hoofdvenster. Van hieruit geef je aan hoe je Windows de eerstvolgende keer herstart wilt zien: Normal Mode, Safe Mode (met alleen de noodzakelijke drivers en services), Safe Mode with Networking (met behoud van netwerkmogelijkheid) of Safe Mode with Command Prompt Only (zonder grafische interface dus).
 
Je hebt bovendien de keuze tussen Restart Windows (wat voor een onmiddellijke herstart in de gevaagde modus zorgt) en Configure Only (waarbij je Windows op een later tijdstip zelf kunt herstarten in de ingestelde modus).
 
Start Windows inderdaad in een veilige modus op nadat je dit zo had ingesteld in BootSafe, dan verschijnt na de opstart een venster met de vraag of je de volgende keer Windows opnieuw in diezelfde modus, dan wel in de ‘normale’ modus wilt herstarten.
 
Keuze 2: FreeDOS
 
FreeDOS is één van de beter bekende alternatieven voor het ooit alomtegenwoordige MS-DOS, van de latere Windows-maker Microsoft. FreeDOS is zelfs ontstaan direct in reactie op Windows. Microsoft besloot MS-DOS voortaan niet langer als zelfstandig besturingssysteem uit te brengen, maar alleen als onderlaag voor Windows (met ingang van versie 95).
 
Programmeur Jim Hall zat daar niet op te wachten en besloot een eigen, alternatief DOS te maken, maar niet alleen voor zichzelf. Van zijn vrijelijk beschikbare Public Domain DOS (PD-DOS), later omgedoopt in FreeDOS, is in 1998 een eerste alpha-versie (0.05) uitgekomen. In 2006 is de eerste definitieve release, versie 1.0, verschenen. Nu in januari 2012 is de eerste update daarvoor klaar.
 
Vergis je niet: FreeDOS 1.1 is mijlenver voorbij wat MS-DOS ooit was en kon. Zo gebruikt FreeDOS het 32-bit bestandssysteem FAT32 (met ondersteuning voor LBA, logical block adressing), ondersteunt het de UDMA-interface voor harde schijven en dvd-spelers, heeft het een ingebouwde TCP/IP-stack zodat een internetverbinding direct mogelijk is, en komt het compleet met een BitTorrent-client.
 
Om maar enkele van de functies en verbeteringen te noemen. Helaas is support voor USB-hardware nog in de maak, zodat het enig werk vereist om USB-toetsenborden, -muizen en -sticks aan de praat te krijgen, meldt ExtremeTech. Maar het belangrijkste is dat FreeDOS compatibel is met het klassieke MS-DOS. 
 
Windows 10 upgrade
 
De adoptie van Windows 10 gaat gestaag verder en het besturingssysteem heeft momenteel een marktaandeel van 11,85 procent. Daarmee is het populairder dan Windows XP en Windows 8.x, maar het aandeel staat nog altijd ver achter dat van Windows 7. Dat OS had afgelopen maand 52,7 procent volgens NetMarketshare.
 
Een deel van die Windows 7-hardware is in staat om Windows 10 te draaien en de softwaremaker hoopte vorig jaar dat deze mensen allemaal overstapten op de nieuwe versie van Windows. De stap om het een aanbevolen update te maken, zodat mensen die de automatische instellingen gebruiken - wat hopelijk geldt voor de doorsnee thuisgebruiker - de upgrade aftrappen, was al eerder aangekondigd.
 
Het effect van het toevoegen van W10 als aanbevolen update is dat gebruikers de upgrade binnenhalen met andere updates en het upgradeproces automatisch wordt gestart. Als je vaak moet opdraven als systeembeheerder aan huis voor vrienden of familie, kun je dus de komende tijd telefoontjes verwachten van mensen die worden geconfronteerd met het upgradeproces.
 
Persoonlijk vind ik dit niet kunnen, een upgrade moet je zelf kunnen over beslissen.
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo