Heilige-Drievuldigheidscollege Leuven
 
Smartschool, verloren voorwerpen en HDC-fietsen
 
Beste ouders
 
Het schooljaar is intussen 1,5 maand oud. Hoog tijd om stil te staan bij drie zaken van geheel verschillende orde: Smartschool,  verloren voorwerpen en HDC-fietsen.
 

Smartschool

Bij de start van het schooljaar zijn we overgestapt naar een nieuwe elektronische:  Smartschool. Dat is een heel  gebruiksvriendelijk schoolplatform met heel wat nieuwe mogelijkheden.
 
 
  • Didactisch materiaal
Net zoals bij onze vroegere  elektronische leeromgeving, vinden de leerlingen er didactisch materiaal (oefeningen, teksten enz.), keurig onderverdeeld in mappen en submappen. De leerkrachten laten uiteraard duidelijk weten of de leerlingen met dat materiaal kunnen dan wel moeten werken.
 
  • Digitale schoolagenda
De grootste vernieuwing is het gebruik van de digitale schoolagenda. De leerkrachten engageren zich om dagelijks de lesonderwerpen in de digitale schoolagenda in te vullen. Dit is onmiddellijk online zichtbaar voor de leerling.
In dezelfde agenda duiden icoontjes deadlines aan voor taken en toetsen. Door op het icoontje te klikken, zien leerlingen wat er van hen verwacht wordt.
Meer info over het gebruik van de digitale schoolagenda kunnen de leerlingen raadplegen op Smartschool zelf (Intradesk > Leerlingen).
  • Communicatie
Smartschool bevat een eenvoudige en veilige communicatietool ‘Berichten’. De digitale communicatie tussen leerkrachten en leerlingen, of tussen leerlingen onderling,  gebeurt via dit gesloten, en dus veilige en trefzekere  systeem.
De digitale communicatie naar ouders ontvangt u, net zoals voorheen, via e-mail. Dit staat los van Smartschool.
  • Intradesk
Op deze locatie op Smartschool delen we documenten in verband met de interne schoolorganisatie. De leerlingen vinden er bijvoorbeeld de afspraken in verband met verloren voorwerpen (zie hieronder), het schoolreglement enz.
 
  • Papieren agenda
Vermits er een elektronische agenda is, vraagt u zich wellicht af waarom we nog met een papieren schoolagenda werken. Daar zijn twee redenen voor.
 
De papieren agenda is een planningsagenda. Leerlingen moeten immers leren zelf deadlines te noteren en er rekening mee te houden. Zo dienen de leerlingen in de eerste graad hun bijhorende planning uit te schrijven. Ze leren dat o.a. in de lessen L&L. In de tweede en de derde graad vragen we een uitgeschreven planning aan de leerlingen die nog problemen blijken te hebben met plannen.
De papieren agenda blijft ook hét communicatiemiddel tussen leerkrachten en ouders.
 
  • Login voor ouders
Kunnen jullie als ouders geen login krijgen zodat jullie Smartschool kunnen consulteren zonder te passeren via de account van zoon of dochter? Voorlopig niet. We beginnen immers met het begin: de leerlingen. We gaan ervan uit dat jullie als ouders voldoende interesse tonen en af en toe over de schouder van zoon- of dochterlief mogen meekijken op Smartschool. Misschien breiden we de toegang later uit.
 
  • Kostprijs?
De kosten voor Smartschool worden met de werkingsmiddelen van de school gedragen, en worden dus niet doorgerekend.
 
  • Vragen?
Voor vragen i.v.m. het gebruik van Smartschool, contacteer ict@hdc.ksleuven.be.
 
 

Verloren voorwerpen

Jaarlijks vinden wij voor duizenden euro’s verloren voorwerpen. Je houdt het niet voor mogelijk welke mooie spullen nooit worden opgehaald.
Dat is vloeken tegen de principes van duurzaamheid en zorgvuldig huishouden. Daarom stelden we daaromtrent interne afspraken op. We geven ze hieronder mee. Punt 1, 7 en 8 zijn voor de ouders belangrijk. Punt 2 en 6 zijn voor uw zoon/dochter belangrijk.
Lees ze even, en vooral: pas ze toe. Alvast bedankt.
 
  1. Ouders zorgen er zoveel als mogelijk voor dat kledij en materiaal (minstens) de familienaam van de leerling draagt.
  2. Verloren voorwerpen worden steeds binnen gebracht bij de portier. Alle leerlingen en alle leerkrachten doen daar de nodige moeite voor.
  3. Indien er een naam op het verloren voorwerp staat, verwittigt de portier  de betrokken leerling.
  4. De portier houdt de ingeleverde verloren voorwerpen in zijn kantoor tot vrijdagavond van de week van inlevering.
  5. Elke vrijdag verhuist de verantwoordelijke secretariaatsmedewerker de niet opgehaalde  verloren voorwerpen naar het oksaal, waar ze ordelijk worden bijgehouden (d.i. per soort: sportzakken/ schoenen/jassen/turngerief/…).  Vernoemde secretariaatsmedewerker is verantwoordelijk voor de orde van de verloren voorwerpen.
  6. Een leerling die op zoek is naar een verloren voorwerp, wendt zich tijdens de speeltijd eerst  tot de portier. Indien het verloren voorwerp niet in het portierskantoor ligt, wendt hij zich tijdens de speeltijd tot eender welke secretariaatsmedewerker die op de speelplaats te vinden is. Samen gaan ze naar het oksaal om te zoeken of het verloren voorwerp daar ligt.
  7. Bij de start van elk trimester gaan de niet opgehaalde verloren voorwerpen naar een hulporganisatie. LO-gerief blijft in huis voor leerlingen die zich niet houden aan het kledijreglement, en voor leerlingen die geen LO-gerief meehebben.
  8. We organiseren geen specifieke momenten waarop we de verloren voorwerpen ten toon stellen.
 

HDC-fietsen

Vorige week gingen onze leerlingen 8 gloednieuwe fietsen ophalen bij het sociaal economiebedrijf Velo in Leuven. Het HDC is immers één van de tien secundaire scholen in Vlaams-Brabant die meestappen in het pilootproject ‘Velo op school’.
Door hun technische eigenschappen zijn de fietsen uitermate geschikt voor frequent gebruik door scholieren: onderhoudsarm, sober en snel aan te passen aan de lengte van de leerlingen.
Het ontbreken van voldoende fietsen is dikwijls de grootse hinderpaal om in het kader van de les verplaatsingen per fiets te organiseren. Met de aanschaf van deze schoolfietsen lossen we dit probleem op.
 
Doel is ook de leerlingen eenvoudige basisherstellingen zelf te laten uitvoeren. Dit maakt hen vertrouwd met de fiets en creëert verantwoordelijkheidsgevoel.
En wie ’s morgens fietspech heeft, kan een HDC-fiets lenen om dezelfde avond thuis te geraken.
 
We willen het fietsen volop stimuleren.
 
 
Hartelijke groeten
Frank Baeyens
Directeur HDC
 
 

Gelieve niet te reageren op de afzender van dit bericht.
 


Voor wijzigingen in contactadres, contacteer secretariaatsmedewerker nick.caron@hdc.ksleuven.be

 
HDC, thuis op de Oude Markt