thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantiegevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

geuren en kleuren - vakantiegevoel - kruiden - mediterraan - kleine gerechten - mediterrane markt - open tuinen


komend weekeinde 9 en 10 juni 2018

mediterrane planten dagen

Vakantiegevoel in je tuin, kruiden en geurende planten.

Deze tijd van het jaar hangt in onze tuin de heerlijke zwoele lucht van Cistus, Phlomis, salie en lavendel, de rozen leveren ook hun bijdrage.

Het moet er warm genoeg, windstil en een beetje vochtig voor zijn. En als het dat is, weet ik weer waarvoor we dit allemaal doen. Dit is voor mij de essentie van tuinieren; geuren en kleuren.

Aan vochtige warmte geen gebrek nu.

De Mediterrane planten doen erg hun best. Salie en Cistus bloeien volop, lavendel komt op kleur, ook Phlomis doet lekker mee.

nu zaterdag en zondag 9 en 10 juni van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren gratis

Welke mediterrane planten op dit moment voorradig zijn kun je hier zien: mediterrane planten


deelnemers aan de mediterrane plantendagen:

Maarten, van Camac Machi uit Roermond maakt middeleeuws traditioneel en ook heel mediterraan gebruiksaardewerk voor huis en tuin. De warmste pottenbakker van de zuidelijkste helft van ons land.
www.camacmachi.nl


Het vakantiegevoel wordt aangenaam verlekkerd met honing-lavendelijs van onze
huisimker.

Imker Willem van Beelicious vertelt graag over zijn bijen en loopt af en toe mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij 110 meter boven de zeespiegel.
www.beelicious.buzz


Délice en Délicieux verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in haar fantastische confitures, sausen, siropen en chutney’s. Voor het terras zijn er behalve koffie en andere drankjes waarschijnlijk weer scones gevuld met verse aardbeien en room en van die klekker hartige taartjes met asperges en geitenkaas.
www.kookerijlahaye.com

Mediterrane planten

zijn voor ons de planten die van nature voorkomen in de buurt van een zonnige zuidelijke zee. Het gaat dus niet over de tropische palmen en andere exotica zoals Yucca en bamboe die men in dergelijke streken importeert. Veel tuiniers hebben een romantisch verlangen naar verre streken en exotische sferen, maar de kust van de middelandse zee is in mijn ervaring geen exotisch oord. Nergens voel ik me zo thuis als aan de Franse kust op nog geen dag rijden hier vandaan.

Pas als ze bij ons winterhard zijn hebben we er hier ook iets aan. Daarom smokkelen we er regelmatig ook wel bergplanten tussen die, welliswaar in een mediterraan land, maar dan op grote hoogte groeien zoals lavendel, Origanum, Sideritis en nog veel meer soorten.

Echte lavendel (Lavandula angustifolia) groeit van nature, zo'n 1000 kilometer hier vandaan, vanaf 600 meter tot boven de duizend meter waar het elke winter dertig graden vriest en in de zomer niet veel warmer wordt dan 20 graden. Het is de beste lavendel voor ons klimaat en een van de meest winterharde vaste planten die we kennen.

Turkse en ook Syrische planten in aanmerking omdat het daar in bergen veel kouder kan worden dan bij ons.

Tijm komt van nature door heel Europa voor, vooral op droge meestal kalkrijke plekjes. De soorten die wij het leukst vinden verdragen ook veel vorst. En de meeste soorten die wij opvoeren als mediterraan zouden de voorkeur geven aan een winter met een elfstedentocht boven een warme, natte kwakkelwinter.

Rozemarijn, Cistus en kuiflavendel vormen als echte kustplanten een uitzondering op die voorkeur voor vorst. Maar we zagen deze winter in Zuid Spanje Rozemarijn Phlomis en Cistus op 1000 meter hoogte met het zelfde ijzige weer als hier. Cistus en kuiflavendel (Lavandula stoechas) zijn bovendien zuurminnend. Het is beslist niet zo dat je alle mediterrane planten royaal kalk moet geven. Dat maakt welliswaar de grond fijn los en doorlatend maar sommige, meestal niet de makkelijkste soorten verdragen kalk slecht.

Phlomis soorten zijn over het algemeen weinig kieskeurig. De meest spectaculaire warme geur mag je verwachten van Cistus. Omdat wij op kalkrijke grond tuinieren hebben wij in ons sortiment vooral kalktolerante Cistus.

expeditie Spanje

Deze winter bezochten we vrienden in Zuid Spanje, overwegend plantaardige vrienden, hoewel de mensen waar het oorspronkelijk om te doen was ook erg aardig zijn.

We zagen een bijna tropische kust dicht bij Afrika en doorkruisten de enige woestijn van Europa op weg naar een vertrouwd weerbeeld, het ijzig koude binnenland met een dun laagje sneeuw in de bergen.

Natuurlijk brachten we het een en ander mee terug in de vorm van zaden en stekken, zoals een veelbelovende wit bloeiende rozemarijn uit de natte oever van het beekje dat over het land van onze vrienden stroomt.

Niet ver daar vandaan en eigenlijk overal groeit de heerlijk geurende Thymus mastichina. De chef van het veganistisch restaurant in Granada vindt dat deze tijm oregano moet heten en ondanks mijn weerstand; qua chemische analyse is dat nog niet eens zo gek. Onze vrienden brengen ook altijd een Origanum mee die er op lijkt, genoeg om er een jaar lang hartverwarmende thee van te zetten.

Erg blij werd ik van de toevallig gevonden en nog aangenamer geurende, op Thymus mastichina lijkende, zeldzame Thymus baeticus.

Hogerop in de bergen vonden we, niet ver van de bosbrand uitkijkpost van de brandweer, een wollig behaarde vorm van de vurige Digitalis obscura (vingerhoedskruid) en een nog onbekende Asphodeline.

In de buurt van Malaga zag ik eindelijk onze grote vriend Phlomis purpurea in het wild, nou ja, in de berm bij een wegrestaurant, zoals dat gaat bij botanische ontdekkingen, met nog wat zaad dat er nu niet meer in zit. We zagen Salvia soorten, leuke gele bodembedekkende Helianthemum, de kruipende Phlomis lychnitis, de zeer kalk tolerante Cistus albidus en nog veel meer, allemaal in een dun laagje sneeuw, hartje winter.

Voor onze collega Olivier Filippi uit Sete in Frankrijk is dit plantenparadijs wat dichterbij en hij heeft dan ook een groot deel van zijn sortiment samengesteld uit planten die hij vond in Zuid Spanje en Marokko. We bezochten zijn kwekerij vorig jaar en namen toen ook al een hele vracht moederplanten mee. We verheugen ons op zijn tegenbezoek en zijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt.

Die moederplanten en vondsten zijn enorm verwend. Ze zijn al twee keer verpot en leveren nu aardig wat stekken. Deze fase noemen we het 'opstock stadium': Van een grote moederplant maak je dertig planten, soms wel 150. Van die eerste lichting maak je weer nieuwe moederplanten tot de productie goed op gang komt.

Bij zaad is dat een heel ander verhaal. Uit een dorre Digitalis stengel klop je een half vingerhoedje stof dat als je het uitzaait niet alleen stof, maar ook duizenden zaden blijkt te bevatten. Bij een struikvormige Phlomis loont het zich geduldig te peuteren want het zaad laat niet zo maar los. Asphodelus maakt sporadisch zwart zaad in de vorm van een pyramide, eerste lichting is dat 15 planten die misschien over 5 jaar bloeien. Pas dan kunnen we ze misschien determineren. ze zijn geweldig en we hebben er binnenkort ook planten van maar wat zijn er toch veel lastig te determineren verschillende Asphodeline soorten.

Later dit voorjaar werd heel toevallig ook de plantengids 'Wild Plants of Southern Spain' van Tony Hall, een van onze botanische mentoren, uitgegeven. Tony is de baas van de afdeling 'Woodland plants' en de gigantische rotstuin in Kew gardens. We delen onze liefde voor tijm, rozemarijn, salie, lavendel en andere mediterrane planten.

Toen we hem bezochten in Kew discussieerden we uitvoerig over een afwijkende vorm van Thymus camphoratus die ik had meegebracht en de juiste benaming van Rosmarinus officinalis var. lavandulaceus die volgens Tony door een collega was veranderd naar Rosmarinus lavandulaceus. Wereldschokkend was dat nieuws voor mij destijds omdat dat een nieuwe soort status zou geven aan een van mijn beste vrienden. We zochten de rozemarijn op op een scherm met groene letters op een zwarte achtergrond van een computertje op Tony's kantoor dat was aangesloten op de moeder van alle planten databases; het vooraanstaande Kew plantennamenbestand. De heldhaftige zet van zijn collega bleek inmiddels alweer ongedaan gemaakt en nu nog steeds is het Rosmarinus officinalis var. lavandulaceus.

Daarna volgde het hoogtepunt van de dag, de adembenemende grijs behaarde rozemarijn Rosmarinus x mendizabalii in een klein kasje, naast het kantoor. We mochten haar vanwege de beschermde status niet meenemen naar huis maar we kregen wel een uitvoerige beschrijving van de vindplaats van deze zeer zeldzame soort. Veel later vroegen we onze aardige Spaanse vrienden bij gelegenheid die plek eens te bezoeken. Ze troffen er alleen nog de plaag van de Zuid Spaanse kust aan; een zee van plastic folietunnels met tomaten.

En die rozemarijn, die ben ik nu dus dankzij Olivier ook weer aan het opstocken....

Zo gaat het al bijna dertig jaar. Je treft deze dagen het sortiment aan dat we in al die jaren hebben opgebouwd voor zo ver dat dit onstuimige voorjaar niet werd geplunderd. Met en met maken ook deze nieuwe vondsten daar deel van uit.

Hier ga je ze vinden: mediterrane planten.

open tuinen

Als de rozen bloeien gaan de tuinen open.

Mocht je je bezoek aan onze kwekerij willen combineren met een tuinbezoek dan is dit een begin: Zuid Limburgse Droomtuinen.

Alle tuinen daar vermeld liggen rondom onze kwekerij binnen een straal van 14 kilometer. Aanbevolen is een bezoek aan de Carishof.

Hier in de straat en in het nabij gelegen Schimmert zijn kwekerij het Hostaveldje en Marnis kwekerij ook dit weekeinde geopend.

De rozendagen van kasteel Hex vergen iets meer tijd en zijn ook iets verder weg maar zeer de moeite waard. Er is een geweldige klassieke rozentuin, en een grote historische moestuin bovendien is er dit weekeinde een evenement met kwekers van rozen en andere planten.

Het is natuurlijk geweldig en we zijn ook zeer gevleid door het feit dat er nu weer zo ontzettend veel via onze website wordt besteld.

We zijn er blij mee, maar we worden net als vorig jaar in deze periode ook ernstig overvraagd.

Ondanks een geslaagde uitbreiding van ons team is er nog steeds een achterstand van ruim drie weken.

Het allerbeste moment om bij ons online te bestellen is daarom nu dus ongeveer drie weken geleden.

Het op een na beste moment is precies nu.

De voorraad op de website wordt elke dag bijgewerkt, bestellingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld.

Iedereen die bestelt krijgt voorrang en onze beste aandacht. Op de levertijd heeft dat helaas weinig invloed.

Als je zelf naar de kwekerij komt ben je natuurlijk meteen aan de beurt en kun je de planten meteen meenemen.

het handboek bij deze dagen; 'puur mediterraan tuinieren'

Puur Mediterraan Tuinieren, Roger Bastin, Kosmos uitgeversDe gedrukte exemplaren zijn nu echt op, maar de tweede druk van mijn boek over kruiden en winterharde mediterrane planten is gratis digitaal te downloaden.



puur mediterraan tuinieren als PDF:



ons jaarprogramma, themadagen in 2018

9 en 10 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt

7 en 8 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek.

25 en 26 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

29 en 30 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarktdonderdag 10 mei gewoon open met Hemelvaart (nog geen groenteplanten)

Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuws van kwekerij Bastin.

met de groeten van Roger Bastin