Nieuwsbrief nr. 127
 
Februari 2021
 
Dag ,

Hoe heb je de afgelopen maand beleefd? Koud, nat, donker, veel onrust in de lucht en in de media of kon je er goed los van komen? Werk je thuis en lukt het om fris te blijven? Lukt het om op tijd naar bed te gaan en uitgerust te ontwaken? Dat is voor veel mensen in deze tijd wat lastiger dan wanneer de zon vroeg op is en aan ons trekt.
 
Ik ben een boeiend boek aan het lezen over slaap van Matthew Walker. Van zijn boek staat een samenvatting op internet. Ik stuur je de link, het is in het Engels. Matthew Walker vertelt over het belang van een goede slaap en hoe je die bereikt. We weten allemaal dat we onszelf wakker houden door het kunstlicht van de televisie, pc of scherm van je telefoon (die mag vaak zelfs mee naar bed). Daardoor verstoren we de boodschap aan ons brein dat we moe zijn en kunnen we, mede door koffie, nog lekker lang door. Niks aan de hand, zou je zeggen. Dat zou kunnen, als je er 's morgens geen last van hebt is dat in elk geval plezierig. Maar luister maar eens naar zijn podcast wat het doet met je lichaam. Hij begint met het verschil in testikels tussen mannen die veel slapen of weinig. En verder verklap ik niet 😉
 
Klik hier voor de boeiende uitleg van Matthew Walker over slaap. Veel plezier!
 
Lauwwarme salade
 
Een topper van een recept van Ottolenghi, pestokrieltjes met ei. Uit een eenvoudig klein kookboekje van de postcodeloterij, tweedehands via Marktplaats.
Het is zo lekker en zo leuk om te maken, kan niet mislukken. Wil je het warm eten of liever meenemen, lauwwarm is het ook lekker. Hoe het koud smaakt weet ik niet, zolang kon ik niet wachten.

Bron: Ottolenghi en blikoortje
 
Ingrediënten voor 2 personen
250 gram krieltjes
75-100 gram doperwtjes uit de diepvries
2 eieren
ca. 5 takjes basilicum, alleen de blaadjes (10 gram)
ca. 8 takjes peterselie, alleen de blaadjes (10 gram)
1,5 eetl pijnboompitten, licht geroosterd
20 gram grana padano
1 kleine teen knoflook, fijngesnipperd
ca. 1 dl olijfolie
citroensap
zout en peper ca.
2 eetl. fijngesnipperde verse munt

Bereiding
Zet de eieren in een pan met koud water op het vuur. Breng aan de kook en laat ze 6 minuten koken. Giet af en leg apart. Borstel de krieltjes goed schoon onder de koude kraan. Kook ze in ca. 10 minuten gaar. Laat de erwtjes in een zeef onder de hete kraan ontdooien. Doe een flinke scheut kokend water in een klein pannetje, doe de erwtjes erin en laat afgedekt staan. Doe de basilicum, peterselie, pijnboompitten en de verbrokkelde kaas in een keukenmachine of het bakje van de staafmixer en pureer tot een grove pasta, door elke keer kort de pulseerknop te gebruiken. Giet er een flinke scheut olijfolie bij en pulseer een paar keer tot het gemengd is. Doe de pesto in een schaaltje en roer er de fijngesnipperde knoflook door en voeg indien nodig nog wat olijfolie toe. Het moet een smeuïge pesto worden. Giet de krieltjes af. Snijd ze, als ze nog warm zijn, doormidden en doe ze over in een schaal. Meng er de pesto, doperwtjes, beetje citroensap en de munt voorzichtig door. Maak op smaak met zout en peper uit de molen. Pel de eieren en leg ze op de krieltjes. Geef er eventueel ijsbergsla bij.
 
Breek de dag tik een eitje
 
 
Ook al kan de winter ons nog flink bij de neus nemen toch is het zichtbaar en voelbaar dat de lente komt. Diverse zingende vogels zijn alweer gehoord zoals de koolmees en de merel, de eerste zang van deze vogels geeft zo'n voorjaarsgevoel! De kippen die van de leg waren beginnen weer langzaamaan te leggen, door de daglichtlengte uitgenodigd.

Ik bewaar eierschalen nu tijdelijk in een bakje om er straks een krans van te maken. Eigenlijk heel eenvoudig en met weinig middelen. Gewoon in een bakje aan de lucht laten drogen.
 
Klik hier voor wat voorbeelden.
 
Er is een tijd van zaaien en er is een tijd van oogsten
 
 
De zaden zijn binnen, het zaaiplan zit in mijn hoofd en het borrelt om aan de slag te gaan. Ik moet echt op mijn handen gaan zitten om niet nu al te gaan zaaien. Dat neigt tot pierlala's, dunne staken, slierterige armoedjes. Dus wacht ik nog 1 hele maand af en tel de dagen. Verder kom ik natuurlijk grond te kort en kan ik zaaien voor een heel dorp.
 

Gelukkig hebben we kippen die een graantje meepikken. Zo mogen ze dagelijks even in de moestuin om wat te snaaien. Tegen het eind van de middag, langer moet het niet duren want dan staat er niets meer overeind. Maar aan het eind van de middag is de wil om op stok te gaan tegen zonsondergang groter dan hun sloopzin en lopen ze braaf uit zichzelf terug naar het nachthok.
En als ik eenmaal gezaaid heb zijn ze natuurlijk niet meer welkom dus genieten we er nog maar even van, da's geheel wederzijds.
 
L1
 
L1 is een, of zeg maar dé, radiozender in Limburg. Op een Blaadje werd gevraagd daaraan mee te werken. Een dag later stond de verslaggever-reporter voor de deur., een spontane actie. Het ging zo vanzelf dat ik helemaal niet het gevoel had voor de radio bezig te zijn. Bas van der Zwaan is een geboren interviewer, zijn nieuwsgierigheid is oprecht en maakt dat je gaat praten. Althans, zo verging het mij. Over onkruid, wat is dat nou eigenlijk. Je hoort het hier.
 
L1 Radio
Bron: L1

Luister hier voor de uitzending van Buitengewoon op L1.
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
In coronatijd kun je bij Tussen de Bruggen prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het eten wordt geserveerd in een picknickmand. Kijk maar eens hoe je het vindt. Klik hier

 
Lekker buiten

Door corona zijn we nog wel even gehouden aan de huidige maatregelen. Ze hebben voor en tegens. Je hebt er vast een idee bij.
De tuin is in winterrust, blad en stro overdekt de vochtige grond en het microleven doet zijn afbraakwerk. Daar hoef ik me niet mee te bemoeien.
Voor wildplukwandelingen en koken op het houtvuur is het nooit te koud dus als je een geschikte buitenactiviteit zoekt ben je welkom. We maken een wandeling van een uur, ik vertel je over de natuur, we stoppen bij een Geluksplek aan de snelstromende Roer, daar drinken we iets lekkers en als we terug zijn stoken we de vuren op om heerlijk eten te bereiden. Met een warme gluhwein of een kop thee. Alles coronaproof. Mocht je daarna willen blijven slapen dan kan dat inmiddels in de BnB Tussen de Bruggen.
De prijs van een wildpluk inclusief eten en drinken is 45 euro per persoon.
Wildplukwandelen zonder uitgebreid eten en drinken is 10 euro. 
 
Vooruitblik
 
 
Volgende maand gaan we een schoonmaakmiddel maken. Denk jij maar vast na welke geur jou blij maakt dan gaan we daar mee aan de slag. Misschien wordt alles wel citroenfris.
 
Agenda

De houtvuurkookworkshops kunnen ook in deze tijd geboekt worden Die zijn buiten in de open lucht op ruime afstand van elkaar verbonden door de warmte van het vuur en het lekkere eten dat we er op klaarmaken. Prijs is 45 euro per persoon.


Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.