Cuba                          
23 februari 2014
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. Recept Tamales en Humitas
 3. Canvas over 'Arm en Rijk'
 4. Wapenschip terug naar Cuba
 5. Cuba is geen Oekraïne of Venezuela
 6. Sharon Stone wilde niet liegen over Cuba
 7. Per surfplank naar de VS
 8. Pre Party Havana aan de Amstel
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op
Twitter
 

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Citaat dagblad Trouw 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

INFORMATIECUBA
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam

Tel. 06 10 80 83 33 of 020 67 90 289 
 
 
Banknr.:
 6131744 van ING-Bank
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt  de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Deze nieuwsbrief wordt ook op internet gepubliceerd. Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser te lezen
 
1. Van de redactie!
In deze CubaTips een grote afwisseling van onderwerpen. Een surfer die Cuba via de oceaan verlaat en Sharon Stone die er niet naar toe wil.
Havana ligt blijkbaaar ook aan de Amstel en de Vlaamse televisie begon een serie programma's over Arm en Rijk. Een bekende Cubaanse schrijver wordt de vraag voorgelegd over de gelijkenis tussen Cuba, de Oekraïne en Venezuela.

De redactie wenst u een goed weekend.
 
2. Recept Tamales en Humitas
Er zijn van die gerechten die je in heel Latijns-Amerika tegenkomt, zij het in verschillende versies. In elk land presenteren de bewoners het gerecht vervolgens als origineel en typisch van die plek. De ‘tamal’ is zo’n gerecht dat o.a. in Cuba wordt gegeten.
 
Chili, Peru en Colombia 
Ik leerde tamales kennen in Chili, waar de lokale tamal ‘humita’ heet. Het is meestal zoete maïsmassa, ingepakt in maïsbladeren. Een lekker en gezond tussendoortje. Toen ik later in Peru kwam kreeg ik de Peruaanse tamales voorgeschoteld. Ook erg lekker, maar groter en meestal hartig en licht pikant, gevuld met de maïsmassa en een beetje kip of varkensvlees. Als je uitgebreid geluncht hebt, kan een Peruaanse tamal als een voortreffelijke lichte avondmaaltijd dienen. In Colombia eet men de tamales vaak bij het ontbijt. Voor mij was deze versie te veel gevuld met vlees, terwijl de maïs juist zo lekker is.
 
Midden Amerika
Een beetje onderzoek leert dat de tamal oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt, waar de Mayas en de Azteken het gebruikten als makkelijk mee te nemen voedsel. Het schijnt dat er zelfs in de Verenigde Staten, naast de Latijns-Amerikaanse versie die de migranten introduceerden, ook een inheemse Amerikaanse versie bestaat: de Cherokee tamal. En ook de Afro-Amerikaanse bevolking ontwikkelde haar eigen tamal: pikant en met maïsmeel.

Humita 
Ik heb in Latijns-Amerika heel wat verschillende soorten tamales gegeten. Maar de humita blijft toch mijn favoriet. Zacht, licht én vegetarisch! Het is jammer dat we in Nederland niet altijd dezelfde lekkere maïs als in Latijns-Amerika kunnen vinden, maar desondanks is het ook hier de moeite waard om humitas te maken.

Lees 
 
3. Canvas over Arm en Rijk
In de 8-delige documentairereeks 'Arm & Rijk' gaat Jan Leyers overal ter wereld op zoek naar de impact van de groeiende ongelijkheid op het leven van de mensen. De eerste twee uitzendingen zijn achter de rug met reportages uit São Paulo  en Los Angeles. Aanstaande woensdag reist Jan naar Johannesburg. Later volgt nog een uitzending over Havana.
 
Extreem verschillend
Op papier zijn alle mensen op onze planeet gelijk, maar in de praktijk leven ze in extreem verschillende sociale omstandigheden. Tussen haves and have-nots gaapt een diepe kloof, die bovendien alsmaar dieper wordt. In 'Arm & Rijk' zoekt Jan Leyers uit hoe mensen met deze vaak spectaculaire ongelijkheid omgaan. Hoe armen het hoofd boven water proberen te houden, en rijken hun geprivilegieerde situatie met ideologische en religieuze theorieën proberen te rechtvaardigen. Waarom zo weinig armen tegen de stuitende verschillen in opstand komen, en zoveel rijken onverschillig de andere kant opkijken.

Geluksgevoel
Jan is ook benieuwd naar de invloed van wat we hebben op hoe we ons voelen. Maakt geld echt gelukkig? Werkt rijkdom bevrijdend? En maakt het iets uit wat de ander heeft? Voelen we ons beter als de ander minder heeft? Of is het net omgekeerd en zorgt meer gelijkheid in een samenleving voor meer geluk?
 
Link
 
4. Wapenschip terug naar Cuba
Het Noord-Koreaans schip dat zeven maanden geleden in het Panamakanaal aan de ketting was gelegd, is vertrokken naar Cuba.
 
Wapentuig
Het schip was van Cuba op weg naar Noord-Korea toen het werd onderschept. In het laadruim waren onder meer straaljagers en raketten verborgen onder een lading suiker. Het wapentuig was volgens de Cubaanse autoriteiten sterk verouderd en zou in Noord-Korea worden gerepareerd.
 
Sovjet-tijdperk
Volgens defensie-experts gaat het onder meer om verdedigingsraketten uit het Sovjet-tijdperk. De systemen zouden door Noord-Korea gebruikt kunnen worden om de luchtverdediging te verbeteren.
Noord-Korea mag op basis van VN-sancties vanwege zijn atoomprogramma geen geavanceerde wapens importeren. Cuba en Noord-Korea zijn communistische bondgenoten.
 
Alcohol
De Noord-Koreaanse eigenaren hebben een boete van 670.000 dollar betaald om het schip vrij te krijgen. Drie bemanningsleden, onder wie de kapitein, zijn gearresteerd. Zij kunnen tot twaalf jaar gevangenisstraf krijgen. De andere 32 bemanningsleden zijn vrijgelaten.
De wapens worden volgens de Panamese autoriteiten weggegeven of verkocht. De suiker gaat naar bedrijven die het zullen verwerken tot alcohol.
 
Bron: NOS
 
5. Cuba is geen Oekraïne of Venezuela
Cuba is geen Oekraïne of Venezuela. De Cubaanse misdaadromancier Leonardo Padura zegt dit in een interview met de website Havana Times.

Redenen
Padura die op bezoek is in de VS (zie ook de nieuwsberichten hieronder onder 10) meent dat de ooit gelegitimeerde sociale veranderingen die in Cuba hebben plaatsgevonden, de afwezigheid van een grote mate van gewelddadigheid en het ontbreken van een politiek project van een georganiseerde oppositie, redenen zijn dat wat nu in Carácas en Kiev gebeurt, niet in Havana zal gebeuren. De auteur is kritisch over de veranderingen die de regering van Raúl Castro heeft doorgevoerd, bevestigt de onvrede onder de Cubaanse bevolking, maar weigert in het interview verdere politieke uitspraken te doen. Het interview is in het Engels en is afgenomen door Daniel Garcia Marco.
 
Lees meer
*
Engelstalig interview met Padura
 
6. Sharon Stone wilde niet liegen over Cuba
Sharon Stone klaagt filmproducent Bob Yari aan, meldt TMZ. Hij zou de actrice hebben gevraagd te liegen in een verzoek aan de overheid om naar Cuba te mogen reizen voor een nieuwe film.

Echtgenote Hemingway
Stone zou Mary, de echtgenote van de auteur Ernest Hemingway, gaan spelen in de film Papa. Voor de rol moest ze naar Cuba reizen, iets waar Amerikaanse staatsburgers toestemming van de overheid voor nodig hebben. Yari, die verder onder meer Crash produceerde, zou haar hebben verzocht op het aanvraagformulier in te vullen dat het een 'culturele trip' was. Toen Stone dit weigerde, heeft Yari iemand anders voor de rol gevonden.
 
Beloofd bedrag
Een beloofd bedrag van 500.000 dollar heeft Stone nooit gekregen. Ook vroeg Yari haar een pruik die voor het personage gemaakt was terug te geven. De Basic Instinct-actrice eist via de rechtbank de 500.000 dollar waar ze volgens haar recht op heeft.
 
7. Per surfplank naar VS
Voor het eerst in de afgelopen twintig jaar is een Cubaanse vluchteling erin geslaagd op een surfplank de Amerikaanse kust te bereiken.Twee anderen haalden de overtocht niet. Eén van hen werd na vier dagen volledig uitgeput door de Amerikaanse kustwacht op zee gered.

Beruchte oversteek
De drie mannen probeerden dinsdagochtend op een surfplank de Straat van Florida over te steken, een beruchte oversteek vanwege de haaien, verraderlijke stromingen en plotselinge rukwinden. Veel Cubanen die het communistische land op die manier proberen te verlaten, hebben hun vlucht moeten bekopen met de dood.

Asiel
De 24-jarige Henry Vergara Negrin verliet naar eigen zeggen Cuba op dinsdagochtend en had 9,5 uur nodig voor de oversteek naar Key West. Volgens de Amerikaanse immigratiewet krijgen alleen Cubaanse migranten die op eigen kracht de kust weten te bereiken en Amerikaanse grond aanraken, asiel in de VS. Migranten die op zee worden onderschept, zoals zijn twee metgezellen, worden teruggestuurd naar huis.
 
8. Pre-Party Havana aan de Amstel
Opwarmer voor de 5de editie van Havana aan de Amstel op Pinksterzondag. Met Tomi y su Timbalight, één van Europa’s beste Timba bands (België/Cuba).
 
Moderne salsa
De band handhaaft zijn Cubaanse roots en maakt moderne salsa met een unieke Cubaanse tint.  Dj Mickey-D staat aan de knoppen en Juan Carlos Gonzales geeft een workshop salsa con timba.
 
Nadere gegevens
- Zondag 22 maart 2014
- Miranda Paviljoen, Amsterdam, 20.00 tot 02.00 uur
- Entree: €15,- VVK / €18,50 add
 
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Opwarmer voor de 5de editie van Havana aan de Amstel: 22 maart in Amsterdam
Met Tomi y su Timbalight, één van Europa’s beste Timba bands (België/Cuba).
Plaats: Miranda Paviljoen, Amsterdam, 20.00 tot 02.00 uur.
 
* Palmundo Festival: 28 en 29 maart in Zoetermeer
Op vrijdag  28 & zaterdag  29 maart 2014  wordt het Festival Pal Mundo in de Silverdome te Zoetermeer plaats. De Silverdome zal tijdens dit 2-daags evenement worden omgetoverd tot een klein Latin / Caribbean dorp. Met de Main Stage, de Exotic Stage en de Dancehall vs. Soca Stage als toppers.
 
* Theatertournee voor Live from Buena Vista
Live from Buena Vista – The Havana Lounge gaat in maart en april door Nederland. Het collectief geeft een inkijkje in het brede spectrum van stijlen die samenkomen in en om Buena Vista. De kern bestaat uit grote sterren die eerder bij de Buena Vista Social Club en/of Afro Cuban All Stars hebben gespeeld en wordt aangevuld met jonge talentvolle muzikanten die hun leven gewijd hebben aan de traditionele muziek.
Bekijk: Overzicht van de plaatsen en data
 
* Expositie: 'El Arte de la Luz': tot 13 april in Havana
Het Nationaal Museum van Schone Kunsten in Havana toont van 21 februari tot 13 april 2014 een overzicht van het schilderkunstige en grafische oeuvre van de Nederlandse kunstenares Marie-Antoinette Courtens onder de titel ˜El Arte de la Luz'.
 
10. Het laatste nieuws
* Cubaanse militairen gefêteerd
In de betere wijken van Havana worden oude woonkazernes opgeknapt en gerenoveerd. Zakenlieden vinden er hun sushi en drive-in woningen voor hun Audi’s. Het Project Granma is zo’n woonproject, bestaande uit honderden comfortabele appartementen op een omheind terrein met eigen theater en scholen, speciaal bedoeld voor hoge militairen en functionarissen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In de New York Times van 11 februari beschrijft Damien Cave hoe president Raúl Castro de loyaliteit van zijn getrouwen probeert te handhaven. Ze zijn het bewijs van de Cubaanse nieuwe hybride economie waarbij de staat moet concurreren met de wereld van de particuliere ondernemers. Lees meer in twee artikelen: Deel 1     Deel 2
* Voormalig gangsterhotel Capri heropend
In voorbije dagen was Hotel Capri in Havana korte tijd de thuishaven van bekende maffiosi als Charley Turin, alias ‘Het Mes’ and Santino Masselli alias ‘Sonny, de Slager’. Het hotel was eigendom van gangster Santo Trafficante Jr. en Turin was manager van de nachtclub. Het pas opgeknapte Capri – kosten 15 miljoen dollar – is rond de jaarwisseling geopend en is een joint venture van Grupo Caribe, die eigenaar is van het hotel en de Spaanse hotelketen NH Hoteles SA, die verantwoordelijk is voor de administratie. Lees meer 
 
* Cubadebate: ‘Zonder censuur geen melk voor de kinderen’
‘Censuur is nodig om verlies van melk voor kinderen te voorkomen’. Dat zegt Rosa Miriam Elizalde, redacteur van de officiële website Cubadebate. In een video-interview geeft zij toe dat het regime bepaalde ‘informatieve elementen verzwijgt’ en dat de ‘houding van de vijand’ daar de reden voor is.  Zij benadrukt dat persvrijheid in zulke gevallen zou betekenen ‘verlies van melk voor kinderen, verlies van voedsel’ en ‘onderhandelingen of akkoorden van het land met anderen, door de pressie van de blokkade.’ Lees meer 
 
* Toerisme naar Cuba steeg met 2%
Het Cubaans Bureau voor de Statistiek (ONEI) meldt dat het internationaal toerisme in Cuba in het afgelopen jaar (2013) 1.804 miljoen dollar op heeft gebracht. Dat is een stijging van 2% vergeleken met het jaar daarvoor. Het aantal toeristen steeg in 2013 met 0,5%. Lees meer 
 
* Leonardo Padura kan zonder Cuba niet leven en schrijven
Zittend op de binnenplaats van een schilderachtige boekwinkel annex café in Miami, glimlacht de Cubaanse schrijver Leonardo Padura terwijl hij aan een sigaret trekt. Heel zijn leven heeft zich bijna volledig afgespeeld in zo’n buurt in Havana. Nu heeft Padura binnen Cuba een bepaalde positie veroverd, namelijk die van de publieke intellectueel die hoewel kritisch, geaccepteerd wordt door de samenleving. Lees meer

* Spaanse regeringspartij vreest boek Carromero
De Spaanse regeringspartij Partido Popular maakt zich zorgen over het binnenkort te verschijnen boek van Ángel Carromero, Muerte bajo sospecha / Een verdachte dood. Carromero was een van de betrokkenen bij het auto-ongeluk dat op 22 juli 2012 het leven kostte van de vooraanstaande Cubaanse dissident Oswaldo Payá. Carromero speelt ook een belangrijke rol in de Partido Popular en is voorzitter van de Madrileense jeugdafdeling. Lees meer