Nieuwsbrief november 2021
Ruimte voor rituelen    Marion Kuiperi
Ritueel moment bij geregistreerd partnerschp
 
Maandagochtend, een druilerige ochtend, grauw en somber.
Ik had ze nog niet ontmoet.
Een gesprek en dus toespraak was niet nodig.
Deze stap was tijdelijk om alles (hypotheek en pasgeboren baby) goed te regelen, nu hun geplande huwelijk in mei was gecanceld vanwege de landelijke maatregelen.
In de toekomst hopen ze met al hun dierbaren hun huwelijk groot te vieren: het partnerschap kan dan omgezet worden in een huwelijk, en dan willen ze een toespraak .
Na het welkom en wat formaliteiten vroeg ik of ze zelf nog  iets wilden zeggen voordat ik de officiële vragen zou stellen. Ja, dat wilden ze wel.
Zij sprak naar hem uit dat hij het grootste geschenk in haar leven was en dat hij haar nu ook nog het grootste geschenk had gegeven. Spontaan deden ze hun ringen (die ze al droegen) af. Hij ging op z’n knie en sprak ook liefdevolle woorden terwijl hij de ring aan haar vinger schoof.
Een gouden moment in de mist van de ochtend, symbool voor het mysterie van de liefde.

Agenda: klik website  
Zingen:
Mantrazang in het Couveehuis:
 we zijn weer gestart! Er zijn twee groepen, van 13.30 tot 15, en van 15.45 tot 17.15, in de tweede groep is momenteel plek, info 
Zingen in de duinen organiseer ik spontaan (in samenwerking met het weer), dus als je wilt meezingen, meld je aan voor de app-groep 'zingen in de duinen' (en soms zingen we op het strand). 
Kerstliederen zingen op het strand: jaarlijkse traditie op kerstavond 24 december, 19 uur, maken we een vuurtje en zingen we Kerstliederen. Doe warme kleding aan, neem een blokje hout mee, iets te drinken voor jezelf, mappen met kerstliederen zijn aanwezig. Locatie: strandslag 9, waar de Kwartel staat, daar onderaan de trap.
Wil je iets doneren, geef het dan aan kamp Moria, waar ze nood hebben aan alles.

Rituelen: 
Winterwende-viering: rond een vuur: woensdag 22 december, 19.00 uur, details volgen info
Ceremony for the Earth: Een ceremonie op het strand bij de Zandmotor waar we, drummend, zingend en in stilte de aarde eren en ihk van de klimaattop onze helende intenties overbrengen naar de politieke leiders, in samenwerking met Tineke Duys info en op facebook, 10.15 uur verzamelen

Sterven en dood:
Online drieluik: Hoe bereid ik me voor op het sterven en de dood? info
 
Bijzondere vermeldingen:  
Op mijn Blog kan je lezen over zingen voor een vrouw die de Jordaan over ging
Boekentip: Het licht van afscheid door Christine Longaker, eindelijk ben ik in dit boek begonnen, een boek vol wijsheid en inzicht over wat sterven werkelijk betekent 
Verder: prachtig interview met Shervin Nekuee
Ook: hartverwarmend deze reddingsactie van een walvis
Tip: een lichtjeslabyrint in Rotterdam door Ange Kramer
En
:  ik schreef in de vorige nieuwsbrief over een indrukwekkende documentaire, genaamd Dertien Dagen, die gaat over een zelfgekozen en zelf ingezette afronding van het leven van Floor Haak, gefilmd door zijn zoon. De docu is nu tijdelijk te zien via deze link.  En kijk dan eerst/ook naar deze eerder gemaakte documentaire zien, gefilmd door kleindochter Mila, omdat je dan een beter beeld hebt van het leven van deze man.  
Tot slot: Een mooie herfst en start van de advent gewenst! 
 
Wil jij een bepaald moment in je leven extra aandacht geven of een bepaalde periode afsluiten of markeren met een ritueel op maat?