Bethlehemkerk                                                   
Maart 2021 nr. 12
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
Zondag 28 maart:
Hoe heeft het zover kunnen komen?
 
Vier Palmzondag met kliederkerk
 
Pannenkoekactie: een pannenkoek heeft
twee kanten
 
Stille week en Pasen
 
Samen vanuit huis de Passion kijken
 
Kliederkerk: twee keer deze Pasen
 
Bethlehemkerk Paaschallenge 2021
 
Oproep: LP's voor verpleeghuis
 
Swingend het voorjaar in met MIHL
 
Feestelijke Paascantate van J.S. Bach
 
Diep geraakt door de PaasChallenge
 
Donderdag 1 april: kikker in je bil...
 
De Verwondering: Anne Christine Girardot
 
 
 
Vieringen
 
Palmzondag
 
Aanvang: 10:00 uur
 
Thema:
'Waar ging het mis?'
 
 
ds. Marjan Los
 
 
 
   Erratum RdB  
In de laatste uitgave van
'Rond de Bethlehemkerk' is een fout geslopen in het e-mailadres van ds. Aster Abrahamsen.
Het juiste e-mailadres is:
dominee.abrahamsen
@live.nl
 
Wilt u ds. Aster een kaartje sturen? Dat kan beste naar het huis adres. Haar adres vindt u in het 'blauwe boekje', te downloaden vanaf onze website.
_________________
Sterretjes
Zomertijd. In de nacht van zaterdag 27 maart op zondag 28 maart gaat om 2.00 uur de zomertijd in. De klok gaat een uur vóóruit! Dit betekent dat we die nacht een uurtje minder kunnen slapen, maar daar krijgen we wel extra daglicht voor terug
________________
 
Samen:
 
__________________
Voorbede aanvragen
U kunt uw verzoek om voorbede in de week daaraan voorafgaand ook per e-mail: voorbedegevraagd
@bethlehemkerk.nl of telefoon aan de wijkpredikant doorgeven.
----------------------------
Toelichting op de collecten:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
----------------------------
Onze rubriek met vraag en aanbod in deze tijden van crisis!
 
samen@
bethlehemkerk.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kent u iemand die deze Nieuwsbrief nog niet ontvangt?
 
Kent u een gemeentelid zonder PC of Tablet?
 
Print dan deze nieuwsbrief uit en breng een zonnetje in huis tegen de eenzaamheid.
 
 
 
AGENDA
 
Vrijdag 26 maart
Nieuwsbrief
 
Korte catechese
 
Zaterdag 27 maart
--
 
Zondag 28 maart
 
 
 
 
Maandag 29 maart
 
Dinsdag 30 maart
 
Woensdag 31 maart
 
Donderdag 1 april
Voedselbank: uitgifte vanuit Bethlehemkerk
 
 
 
 
Vrijdag 2 april
Nieuwsbrief
 
 
 
Zaterdag 3 april
 
 
Zondag 4 april
ds. Jetty Scheurwater
alleen online
 
Samen online koffiedrinken
 
 
 
 
Zondag 28 maart
 
Johannes 18: 1-14
 
Jezus wordt gevangen genomen
 
Nadat Jezus dit had gezegd, ging Hij met zijn leerlingen naar de overkant van de beek de Kedron. Daar ging Hij met hen een tuin in. 2 Ook Judas die Hem ging verraden, kende die tuin. Want Jezus was daar vaak met zijn leerlingen geweest. 3 Judas kwam daar ook naartoe. Hij had een groep soldaten en tempelbewakers meegekregen. Ze hadden lantarens, fakkels en wapens bij zich. 4 Jezus wist wat er allemaal met Hem zou gaan gebeuren. Hij stapte naar voren en zei tegen hen: "Wie zoeken jullie?" 5 Ze antwoordden Hem: "Jezus van Nazaret." Hij zei tegen hen: "IK BEN  dat." Ook Judas die Hem had verraden, stond bij hen. 6 Toen Jezus zei: 'IK BEN dat,' wankelden ze achteruit en vielen op de grond. 7 Jezus vroeg opnieuw: "Wie zoeken jullie?" En ze zeiden: "Jezus van Nazaret." 8 Jezus zei: "Ik zei jullie toch dat IK dat BEN. Als jullie Mij zoeken, laat deze mannen dan gaan." 9 Zo gebeurde wat Jezus kort hiervoor had gezegd: 'Van de mensen die U Mij heeft gegeven, heb Ik niemand verloren laten gaan.' 10 Simon Petrus had een zwaard bij zich. Hij trok het en sloeg het rechteroor van de slaaf van de hogepriester af. Die slaaf heette Malchus. 11 Jezus zei toen tegen Petrus: "Steek je zwaard weg. Ik moet de beker van Gods straf leegdrinken  die de Vader Mij geeft. Het is nodig dat dit allemaal gebeurt."
12 De soldaten, hun hoofdman en de tempelbewakers namen Jezus gevangen en bonden Hem vast. 13 Ze namen Hem eerst mee naar Annas, de schoonvader van de hogepriester Kajafas. 14 Kajafas was de man die de Joodse leiders de raad had gegeven: 'Het is het beste om één man te doden, zodat het niet met het hele volk slecht afloopt.'
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
 
Hilversum Zuid
Jaargang 4 nr.2
 
 
"WIJS MIJ UW WEG"
 
 
Website van de PgH www.pknhilversum.nl
 
 
BEZOEK ONZE SITE
Nu veel mensen weer thuiszitten en de kerkelijke bijeenkomsten afgelast zijn, houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen uit de Bethlehemkerk.
 
Ook al zijn de kerkdeuren deze zondag weer gesloten, u bent van harte welkom om met ons allen deze dienst met beeld live mee te vieren via deze link.
 
Wilt u een voorbede aanvragen?
Gebruik hiervoor: voorbedegevraagd@bethlehemkerk.nl dan neemt de voorganger uw voorbede mee in de gebedsintenties.

Zondag 28 maart:
Hoe heeft het zover kunnen komen?

Traditiegetrouw lezen we dan over de intocht van Jezus in Jeruzalem. Het begint goed: mensen juichen hem toe en erkennen hem als koning. De belofte van de HEER dat er weer een nakomeling van David op de troon komt, lijkt in vervulling te gaan. Maar niet iedereen ziet dat zo. De hele intocht lijkt uiteindelijk dood te lopen; de belofte wordt niet vervuld. Na de triomfantelijke intocht komt een totale vernedering. Hoe kan dat? Waar ging het mis?
 
Klik hier voor de liturgie van zondag.
 

Vier Palmzondag met kliederkerk

Hosanna! Vier Palmpasen met Kliederkerk. Ontdek met jong en oud het bijbelverhaal door creatieve activiteiten als voorbereiding voor het grote feestmaal ter ere van koning Jezus.
Op 28 maart om 11:30 uur zendt de EO op NPO2 een speciale kliederkerkviering uit. Thuis kan iedereen meevieren. Aan de hand van creatieve activiteiten, liederen en een bijbelverhaal nemen Kliederkerk Maassluis en wereldband Trinity je mee in het verhaal van Palmzondag. 
 
 

Pannenkoekenactie:
Een pannenkoek heeft 2 kanten

Wat is het toch mooi wat een pannenkoek allemaal te weeg kan brengen. Na de oproep voor pannenkoekenbakkers kwamen er al snel aanmeldingen en een heel aantal brachten zelfs meer pannenkoeken dan ze beloofd hadden.
 
Gelukkig kregen we extra hulp om al die pannenkoeken coronaproof te verpakken in bakpapier met een feestelijk lintje en een kleurrijk kaartje. Geen plastic, want we zijn tenslotte een “groene kerk”.
 
Uiteindelijk hadden we meer dan 200 pannenkoeken, meer dan 100 adressen om pannenkoeken aan te bezorgen en 12 bezorgers. De mensen die pannenkoeken ophaalden om te bezorgen kwamen ook weer met nieuwe namen, waar ze dan ook nog weer langs gingen met pannenkoeken en een gesprekje.
 
 

Stille Week en Pasen (28 maart - 4 april)

Ondanks, of misschien moeten we zeggen: juist in deze coronacrisis zullen de vieringen in de Stille Week in de Bethlehemkerk doorgaan. Er zijn heel veel vrijwilligers betrokken bij de voorbereidingen.
 
We hebben, in overleg met alle betrokken vrijwilligers en in overleg met onze collega’s van de andere kerken van de PgH, gelukkig toch een programma voor de Stille Week kunnen samenstellen.
 
Op Witte Donderdag vindt er een samenwerking plaats met de Regenboogkerk, en op Stille Zaterdag met de Morgenster, op deze dagen vieren we samen.
 
Klik hier voor een overzicht van alle dagen in de Stille week en de bijbehorende liturgie.
 

Samen vanuit huis de Passion kijken

De elfde editie van The Passion wordt gehouden in Roermond. Het is voor het eerst dat The Passion ‘onder de rivieren’ wordt gehouden. De muzikale paasvertelling vindt plaats op Witte Donderdag 1 april 2021 op het Munsterplein in het centrum van Roermond.
 
De afgelopen jaren hebben we als Bethlehemkerk telkens na afloop van de Witte Donderdag viering op het grote beamers scherm samen The Passion gekeken. Samen in de kerkzaal naar de uitzending kijken verbindt.
 
Kom je online
Nu de Bethlehemkerk haar deuren in de Stille week voor het tweede jaar op een rij gesloten moet houden, zoeken we net als afgelopen jaar de verbinding met elkaar middels een Zoom gesprek na afloop van de uitzending. Tijdens de uitzending onderhouden we contact via de Whatsapp, even snel een indruk met elkaar delen. Na de uitzending ontmoeten we elkaar online via Zoom.
 
Kijk je samen met ons en kom je online voor het nagesprek? Stuur dan een mail naar pasion@bethlehemkerk.nl en je ontvangt de link en inlogcode.
 
 
 
Kliederkerk: twee keer deze Pasen
 
Het is bijna Pasen. De tijd van paaseieren eten, lammetjes kijken en extra vrije dagen. Maar waarom vieren we eigenlijk Pasen? Ga mee op ontdekkingstocht en beleef  het paasverhaal!
Maak met je ouders, opa, oma, broer of zusje een paaswandeling door de wijk. Van donderdag 1 april tot dinsdag 6 april hangen op verschillende plekken in de wijk QR-codes voor de ramen. Bij iedere QR-code krijg je een filmpje te zien over Pasen, met een verhaal, muziek of interessante weetjes. Op de plattegrond kun je zien hoe je de wandeling moet lopen. 
 
Een paaswandeling voor het hele gezin, die Bethlehemkerk organiseert als Kliederkerk. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouders of opa’s en oma’s. 
 
Een kliederkerkviering voor thuis rondom Palmpasen, zondag 28 maart. Huishoudens creëren met dit programma thuis een kliederkerk. Een manier om in je eigen huis toch een paasviering te beleven. 
 
 

Bethlehemkerk Paaschallenge 2021

In samenwerking met de buurt organiseert de Bethlehemkerk een Paaschallenge van donderdag 1 april tot dinsdag 6 april aanstaande.
 
De Paaschallenge is een QR-code speurtocht door de wijk, coronaproof in de buitenlucht dus. Laat je door één van de vier karakters meevoeren door de wijk en vind de aanwijzingen en puzzelstukjes. Deze aanwijzingen nemen je mee in het verhaal van Pasen en zorgen ervoor dat je de eindlocatie kunt bereiken.
 
De PaasChallenge is uitgezet in postcodegebied 1215 in Hilversum-Zuid. Er zijn speciale QR-codes voor jongeren en speciale QR-codes van de kliederkerk voor kinderen. Ook voor volwassenen is het erg de moeite waard om een tochtje te lopen. Je kunt de PaasChallenge individueel lopen of samen met een vriend of vriendin of met het huishouden waar je bij hoort. Ook super leuk voor je buren, vrienden en klasgenoten. Aanmelden kan via pasen@bethlehemkerk.nl
 
 

Oproep: LP's voor verpleeghuis

Voor een zwaar-gehandicapte bewoner van het verpleeghuis zoeken we enkele langspeelplaten. Bij voorkeur met populaire muziek maar licht-klassiek is ook welkom. Als u nog een oude lp heeft en deze kunt missen, laat het dan graag weten aan Hanneke Bekker via bekker.compagnie@gmail.com of mail naar samen@bethlehemkerk.nl
 

Swingend het voorjaar in met MIHL

Aangezien de Corona maatregelen nog niet voldoende ruimte geven om met een groep samen te komen gaat Midden in het Leven (MIHL) op 26 maart niet door. Omdat de meeste mensen de hele dag al achter een scherm zitten kiezen we er niet voor om MIHL online te organiseren.
 
Maar 28 mei zijn er vast weer meer mogelijkheden, we gaan ervoor dat dan dansen in de kerk begeleid door de organisatie Dansklooster  wel doorgaat! Zij hebben al veel ervaring en werken uiteraard volgens de dan geldende regels.
 
Eventueel kunnen we kiezen om buiten te dansen met koptelefoons, silent disco, als dat de betere optie blijkt tegen die tijd. Wij hebben er al erg veel zin in.
 

Feestelijke Paascantate van J.S. Bach

Zaterdag 10 april laat ‘Cantate op de Brink’ weer van zich horen. Bachliefhebbers kunnen dan via een livestream genieten van de cantate ‘Christ lag in Todesbanden’, BWV 4 van J. S. Bach.
 
Deze feestelijke cantate is geschreven voor eerste paasdag en gebaseerd op een paaslied van Luther. Het lijkt erop dat Bach zelf heel tevreden was over deze compositie, hij heeft hem in elk geval meerdere malen uitgevoerd. Lees meer ...
 

Diep geraakt door de PaasChallenge

Even terug naar het jaar 30 na Christus. Het laatste avondmaal, de loodzware gang naar Golgotha, de opstanding. Tijdens de PaasChallenge leven jongeren zich helemaal in. Het wordt een uitdagende nacht – en niemand blijkt te zijn wie je denkt.
 
Voormalig jeugdwerker Peter van der Beek (31) van de Protestantse Gemeente Noordwijk deed in 2019 mee met de jongeren uit zijn gemeente: “Je beleeft samen de laatste dagen van Jezus op locaties die staan voor het avondmaal, Getsemane, het paleis, Golgotha en de opstanding. Jongeren delen in de laatste maaltijd en ontdekken de impact van verraad. Ze ervaren hoe er wordt geoordeeld en ze proeven hoe het is als alles verloren lijkt.”
 

Donderdag 1 april: kikker in je bil...

Een 1 aprilgrap is een traditie waarbij mensen elkaar op 1 april voor de gek proberen te houden. Komende donderdag is het weer 1 april. Dat valt dit jaar midden in de Stille week. Mag een 1 april grap wel op Witte Donderdag? Wat is julli mening en vooral jullie ervaring? De redactie van de Nieuwbrief is benieuwd naar de 1 april grappen van dit jaar. Stuur een mailtje naar: nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl

De Verwondering: Anne Christine Girardot

In het KRO-NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.
 
Ze is gefascineerd door de dood. Onlangs vertelde haar moeder dat Anne Christine Girardot al vragen over de dood begon te stellen toen ze nog maar vijf jaar oud was. Wat is dood, kun je sterven leren? In haar werk als televisiemaker heeft ze alle gelegenheid gekregen om deze vragen aan anderen te stellen: ze stond aan de wieg van het programma De Kist en maakte de documentaire Tijd om te sterven over het hospice waar ze werkt als vrijwilliger.
 
 
Foto: KRO -NCRV
 
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl graag voor woensdag 20:00