Hilversum Verbonden Nieuwsbrief, februari 2018
                    
          6e jaargang, nummer 1
 

Footprint Challenge: 3 feb - 17 mrt

Doe mee, en verminder je eigen voet-afdruk.

Hoe duurzaam ben jij? Dat weet je als je meedoet aan de 035 Footprint Challenge. De ecologische footprint laat zien hoeveel ruimte er nodig is voor de productie van je voedsel, energie, spullen en brandstof. We willen met zoveel mogelijk Hilversummers onze footprint inzichtelijk maken en gedurende 40 dagen verlagen. Dat kan met kleine en grotere acties waarmee we niet alleen onszelf helpen maar ook de ondernemers en programma’s in Hilversum die dit mogelijk maken.
De actie is op 1 februari met een kickoff, quiz en workshop energiebesparing van start gegaan, maar je kunt prima alsnog mee gaan doen en je aansluiten bij een wijkteam. Meteen een goede manier om in contact te komen met buurtgenoten.
Dus ga de uitdaging samen met ons aan en meld je aan
 
 
 
Heb je iets te repareren, of wil je gewoon even langskomen voor een kopje koffie op je wilt advies om zelf iets te fixen? Je bent van harte welkom.
 
Repair Café Hilversum  -  Weggooien? Mooi niet!
 
De vrijwilligers van het Repair Café-Hilversum staan weer voor u klaar. Iedere maand gelegenheid uw spullen langs te brengen; of kom gewoon een kop koffie drinken!
17 februari, Wijkcentrum Riebeeck, Van Riebeeckweg 50
17 maart, 14 april, 26 mei - Wijkcentrum Riebeeck, Van Riebeeckweg 50
 
(telkens op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur)                  Meer informatie
 
Promoot dit initiatief en hang de Repair Café poster op in je buurthuis, café of elders!                                                                         Download de poster 2018
 
 
 
 
Verkiezingsdebat over duurzaamheid: 5 maart
Wie geeft samen met ons vorm en inhoud aan dit debat?
 
De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn in aantocht. Iedereen is voor duurzaamheid. Om toch de verschillen tussen de Hilversumse politieke partijen helder te krijgen organiseert energie-coöperatie HilverZon een politiek debat over het thema Duurzaamheid. Wat moet er in het college-akkoord komen te staan om tot een praktische versnelling van de verduurzaming van Hilversum te komen?
 
Datum: maandag 5 maart, aanvang 19.30 uur
Plaats: Aloysiuscollege, Schapenkamp 200
Input gevraagd: Wie heeft duurzame onderwerpen en/of vragen die we kunnen stellen? Wie geeft samen met ons vorm en inhoud aan dit debat?
 
Reageren? Mail: Aernoud.Olde@HilverZon.nu  /  06-1250.5498

Doe het niet zelf - 7 februari

Iedereen is wel ergens goed in, maar niemand kan alles. Dat hoeft ook niet. Anderen helpen je graag en het is fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen.
 
Deze avond is voor zelfstandig ondernemers, makers, creatieven en iedereen die ergens zelf niet uitkomt en dat weet om te zetten in een praktische hulpvraag. Bijvoorbeeld: hulp met de computer, sociale media, tekstschrijven, ondernemersplan, coaching, een project dat je altijd nog zou willen doen, feedback op je plan, ...
Omdat we te gast zijn bij energie-coöperatie HilverZon is er ook de mogelijkheid om je te laten voorlichten over de verduurzaming van Hilversum.
 
 

Nieuws van HilverZon

* De energiebespaaractie in het NoordWestelijk Villagebied (Boomberg, Trompenberg, Raadhuiskwartier) groeit uit tot een groot succes. Inmiddels krijgen al bij 40 huishoudens advies van onze energie-coaches. Verslag en vervolg volgen.
* De aanleg van Zonneweide Anna's Hoeve is in volle gang: Zonneweide. Nog volop panelen te krijgen. Meer informatie: hilverzon.nu: interesse
* de panelen op de Sporthal Dudok Arena (ons 5e project) zijn gelegd; 728 panelen (= fase 1). Aansluiting op het energienet heeft helaas vertraging opgelopen. Ondertussen zijn van fase 2 al bijna de helft van de panelen gereserveerd! Doe mee: hilverzon.nu: interesse.
* HilverZon komt naar je toe in 2018 ... help jij ons jouw buren te bereiken?
* HilverZon kan ook ondersteunen bij het leggen van panelen op VvE's, scholen, verenigingen of voor bedrijven.
Samen maken we Heel Hilversum Duurzaam!
Informeer naar de mogelijkheden op 06-1921.2288 / info@hilverzon.nu
De agenda van sociaal maatschappelijk Hilversum vind je op onze website.
 
Jouw initiatief (*) ook in onze agenda, op onze website of in de volgende nieuwsbrief? Stuur een email aan: info@hilversumverbonden.nl
(*) activiteiten voor/door inwoners van Hilversum zonder winstoogmerk

Nieuwsbrief Bibliotheek samen met de Volksuniversiteit

Naast boeken lenen kun je in het gebouw van de bibliotheek aan de 's Gravelandseweg terecht voor vele andere zaken; lezingen, spreekuren, zelfs films en belastingadvies. De bibliotheek werkt daarbij samen met de Volksuniversiteit en vele andere organisaties. Dit omdat de bibliotheek een eigentijdse ontmoetingsplek wil zijn voor cultuur, inspiratie en ontspanning voor alle inwoners. Dit maakt onderdeel uit van een nieuwe visie op de kernfuncties van de bibliotheek.
 
Een aanrader is de gezamelijke nieuwsbrief. Hieronder de link daarheen.

Prijzen voor politicus v/h jaar uitgereikt

Afgelopen vrijdag zijn in Cafe035 de prijzen voor de Vrolijke Frans Award uitgereikt, ook wel de 'Politicus van het Jaar Hilversum'. Jerry Braaksma (HvH) won opnieuw de publieksprijs, terwijl Hans Haselager (PvdA) de vakprijs in ontvangst mocht nemen.
 
Bij de vakprijs viel op dat winnaar Hans Haselager vanuit het hele politieke spectrum stemmen kreeg. Onafhankelijk van elkaar noemden meerdere politici het een 'oeuvre-prijs', als dank voor zijn jarenlange inzet binnen de raad, zijn gloedvolle en humoristische betogen en de wijze waarmee hij opkwam voor de sociaal zwakkere medeburgers. Daarnaast roemen zijn collega's de wijze waarop hij het raadsvoorzitterschap overnam bij afwezigheid van de burgemeester; oncomformistisch, soepel en met humor.
 
De jaarlijkse verkiezingen worden door Boy Scholte georganiseerd vanuit de Stichting Politiek Debat Hilversum met ondersteuning door Stephan van Hees van de Gooi- en Eembode en Aernoud Olde van Stichting Hilversum Verbonden.
TIP:
consumentenbond
 
 
 
 
 
Korte Column
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Duurzaam Hilversum wil iedere nieuwsbrief een tip geven die tot een duurzamer leven kan leiden. Aflevering 3: consumentenbond.nl
 
Je hebt een energiecontract afgesloten. Maar op je gebruik valt nog veel te winnen. Lees de tips van de consumentenbond voor het besparen van energie. Zo houd je nog meer geld over onderaan de streep.
De consumentenbond heeft ook een kort filmpje gemaakt vol met bespaartips:                                         < tips >  /  < bespaartips youtube >
______________________________________________________________
 
(niet zo heel erg) Korte Column
 
De Footprint-Challenge 035 is van start gegaan. Voor de mensen die nog niet meedoen aan de Footprint-challenge wil ik een paar redenen om mee te doen op een rijtje zetten:
1. Tijdens de challenge krijg je tips over hoe je je gedrag aan kunt passen. Het is zo geregeld dat het weinig tijd kost en toch effectief. Je ziet direct met welke acties jij je voetafdruk een stukje groener kunt maken. Je bepaalt zelf welke acties je wilt doen.
2. De Footprint-challenge is niet belerend of drammerig, maar gewoon leuk om te doen. Gaandeweg krijg je tips over hoe je duurzamer kunt leven, en het wedstrijd-element maakt het extra interessant. Je komt bij een team van mensen uit je buurt (of een ander verband dat je zelf kunt kiezen) die net als jij worstelen met vragen over hoe je kunt leven met alle veranderingen om ons heen. Leer van elkaar!
3. Je ecologische voetstap verkleinen levert geld op. Minder energie-verbruik en minder consumptie schelen in de portemonnee. Niet alleen nu, maar telkens weer.
4. Het is geen vraag of we over moeten gaan naar een recycling-economie. Grondstoffen zijn schaars; en ze raken vroeg of laat op. We hebben dus simpelweg geen keuze, we zullen alles moeten gaan recyclen. Geen nood; we kunnen ons welvarende leven voortzetten mits we leren om zorgvuldig om te gaan met grondstoffen en echt duurzaam gaan leven. Dit vereist echter een grondig wijziging van onze way of live. Met een paar LED-lampen en zonne-panelen ben je er namelijk niet. De Footprint-challenge helpt ons hierbij op weg.
5. Bijna alles wat we doen vereist energie. We zijn daarbij gewend geraakt aan de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen. Deze raken echter vroeg of laat op en we hebben ze ook niet nodig. De zon brengt ons immers dagelijks vele malen meer energie dan we ooit kunnen verbruiken. Energie die zich in vele vormen in onze omgeving aanbiedt; wind, zonlicht, getijden, plantengroei, etc. Het is een kwestie van deze energie omzetten in voor ons bruikbare energie. Het kan.
6. De challenge bevat ook een competatief element. Ben je al heel groen bezig, dan word je daarvoor beloond met extra punten. De challenge daagt je elke week uit met een mini-Challenge waarvoor je punten kunt verdienen. Ga de strijd aan met jezelf en andere Hilversummers, verzamel punten en maak kans op toepasselijke prijzen!
 
Ik hoop dat iedereen die dit leest zich voor de challenge aanmeldt: www.mijnfootprintchallenge.nl/035/ 
 
Aernoud Olde,  5 februari 2018
______________________________________________________________
 
Hilversum Verbonden is een vrijwilligers-initiatief. Vanuit een kleine kerngroep ondersteunen wij tal van burger-initiatieven zoals Repair Cafe Hilversum, Fietsen alle Jaren Hilversum, de beursvloer, HilverZon en diverse wijkgroepen.
Onze belangrijkste activiteit is echter communicatie; twitter (@hsumverb), de website en deze nieuwsbrief.
 
Zin om mee te denken en/of doen? Of wil je helpen bij de communicatie of bij het ondersteunen van initiatieven? Laat het ons weten: info@hilversumverbonden.nl
Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/hilversumverbonden