Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Breng eens een zonnetje onder de mensen️ ☀️

Beste lezer,
 
Ken je dit liedje nog van de ooit zo populaire Brabantse zanger August de Laat? Via de podcast in deze nieuwsbrief kun je zijn krachtige stem weer horen. Trouwens, dat zonnetje is precies wat we nodig hebben in deze lange, donkere maanden in lockdown die voor ons liggen. 
 
Wat dacht je van een interview met Klaas Dijkhoff over zijn eerste baantje bij Philips, of een wandeling met René Bastiaanse naar het "Halve Zolenlijntje", waarbij hij je meer vertelt over de bloeiende schoenindustrie in Brabant. En anders kan je altijd nog in het geheime register duiken, zien of er boeven in je familie zaten, of gaan puzzelen met ‘Wat staat Daer?’.
 
Blijf zelf gezond, en zorg goed voor de ander.
 
 
Margot America, redactie
 
 
 

Geheim register met ex-gevangen eind 19de eeuw online!

We hebben al een behoorlijk aanbod aan boevenbronnen online staan. Nu is daar dit Geheime Register van Ontslagen Gevangenen bijgekomen. Heeft een van je voorouders een crimineel verleden? Dan kan je het visuele spoor dat hij of zij in dit geheime register heeft achtergelaten met behulp van andere bronnen van het gevangeniswezen betrekkelijk eenvoudig verder uitdiepen. Blader maar snel door de boeven... lees meer

Puzzelen in lockdown

Het kunnen lezen van oude handschriften (paleografie) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers, het is ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. En of je nou goed bent in (oude) taal, graag historische stukken ontcijfert of gewoon de lockdown een beetje beu bent? Ga lekker puzzelen! Kom je er niet uit? Stel je vraag dan op het goed en snel werkende forum!  lees meer

Nieuwe bronnen augustus en september online!

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook de afgelopen twee maanden in een overzicht weer melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Nieuwsgierigheid bracht hem naar het Binnenhof, en nieuwsgierigheid brengt hem nu weer verder, zei Klaas Dijkhoff. De VVD-fractievoorzitter gaf pas te kennen de politiek te gaan verlaten, maar gelukkig kunnen we op onze website 'Bekende Brabanders op hun plek' zijn verhaal gewoon blijven lezen. Hoe zijn opa hem inspireerde, en over zijn bijbaantje: het schoonmaken van de toiletten bij Philips." lees meer
 
Marilou Nillesen, historisch verslaggever BHIC

Beste verhalen deze maand

Kasboek uit 1594 haalt 21ste eeuw in kussensloop
Het had weinig gescheeld of het Zeelandse kasboek uit 1594 had de 21ste eeuw niet gehaald. Sterker nog, in 1976 weet Charles Huysmans het net op tijd uit de vlammen te halen. Dan verdwijnt het weer bijna een halve eeuw uit zicht. Om dit keer op te duiken, netjes bewaard in een kussensloop.
Helemaal kaal
“Een tijdje terug liep ik richting station 's-Hertogenbosch toen ik mij een bijzondere gebeurtenis uit mijn jeugd herinnerde. Mijn oom was namelijk vanwege zijn Bebop kapsel voor mij uitgegroeid tot stijlicoon. Zo’n kapsel wilde ik ook.” Aart voegde de daad bij het woord. Nu kan hij er hartelijk om lachen, maar toen beleefde hij het toch wat anders. (Bijdrage: Aart van Bockel)
Zanger ‘Breng eens een zonnetje onder de mensen’ herleeft
'Ik heb een huis met een tuintje gehuurd', 'Breng eens een zonnetje onder de mensen' en 'Brabants volkslied': August de Laat is in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw ongekend populair. Via de podcast Andermans Veren is zijn krachtige stemgeluid ook nu weer luid en duidelijk te horen.
"Als je met het openbaar vervoer gaat, dan ben je nu verplicht om een mondkapje te dragen. Mijn vrouw had voor mij een pakje mondkapjes gekocht, omdat ik met de trein naar Eindhoven moest." Een actueel verhaal dat deel uit maakt van onze coronacollectie van Brabant. Help je ook mee: https://coronacollectie.bhic.nl (Bijdrage: Bert Broekman)
Vlieggekte
In 1909 exploderen het aantal vliegshows en vliegweken door de vliegende oversteek van het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk. Deze vlucht werd uitgevoerd door de Franse vliegtuigbouwer en aviateur Louis Bleriot. In navolging van het eerste nationale vliegfeest bij Etten-Leur willen enkele welgestelden in Bergen op Zoom er ook een graantje van meepikken. (Bijdrage: Hans Jordans)
Tumult aan de Karl Marx Universiteit
"Omdat ik na mijn middelbare school niet echt wist wat te beginnen, ging ik rechten studeren. De Tilburgse Hogeschool was een katholieke school vóór en dóór jongens van de streek. Dus dat zat wel snor, oordeelde moeder. We kochten een antraciet grijs pak, das en glanzende zwarte schoenen. Zo zou ik kunnen ondergaan in de nieuwe elite. Maar op de openingsdag van het academisch jaar liep het meteen al anders." (Bijdrage: Gerard Strijards)
Wie was de jongen die stierf in Duits uniform?
22 jaar, ouder werd Peter Josef Pouwels niet. Het is de vraag of er na zijn dood veel over de jongen is gesproken. Want hij stierf op 12 april 1945 in Oberschwappach, in het Duitse Beieren. In een Duits uniform. Onderzoeker Norbert Vollmann wil weten wie deze jongeman was. Wie weet er meer?
Vadermoord
Op 27 augustus 1918 brak er te Capelle weer eens ruzie uit tussen de oude Jacobus van Raamsdonk en zijn 22-jarige zoon Marijnus. Vader was in het gezin weinig geliefd, wat op die avond om half acht voor de zoveelste keer bleek. Vader stond dreigend met een steekwapen tegenover zijn zoon. (Bijdrage: Klaas de Graaff)
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven